Domácí lučina lepší než z obchodu. Postačí vám 15 minut

img

Žervé nebo chcete-li lučina je jemný smetanový sýr, který se výborně hodí jak k podávání nasladko, tak naslano. Z této pochoutky se dají připravovat pomazánky, může se přidávat do těstovin nebo jen tak mazat na chleba. Při pečení s ním zase vykouzlíte skvostné polevy a náplně dortů. V obchodě ale za smetanový sýr zaplatíte poměrně dost peněz. Proto vás dnes naučíme, jak se taková domácí lučina vyrábí. Nebojte, je to snadné a bude vám stačit 15 minut. Zbytek už sýr zvládne obstarat sám. 

Základem pro domácí lučinu jsou jen dvě ingredience - poctivý jogurt a kysaná smetana. Případně také smetana ke šlehání a právě tady se recept liší. Proto vás dnes naučíme obě varianty, abyste mohli vyzkoušet obě a teprve doma sami rozhodnout, která varianta vám bude více sedět. 

Čtěte také:

Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón

Domácí lučina - 1. recept

Tato domácí lučina je tradičnější a chutná podobně jako její kamarádka z obchodu. Skvěle se hodí na dortové krémy a náplně, proto nepřidávejte sůl. 

Co budete potřebovat?

  • 500 g poctivého jogurtu (nejlépe domácího)
  • 125 ml smetany ke šlehání 
  • čisté plátýnko nebo jemná utěrka

Domácí lučina - postup

Jogurt přendejte do mísy a smíchejte se smetanou. Do hrnce vložte síto nebo cedník, do něj plátýnko nebo utěrku a do ní nalijte připravenou směs. Aby se do lučiny nedostaly nečistoty, můžete povrch cedníku přikrýt. Hrnec dejte do lednice a nechte 24 hodin vykapávat. Poté obsah cedníku vyklopte a můžete jíst. 

Domácí lučina - 2. recept

Domácí lučina se zakysanou smetanou je maličko kyselejší a skvěle se proto hodí na chleba nebo na nejrůznější pomazánky, dále do těstovin, omáček, polévek nebo salátů. Domácí lučina má skvělé univerzální využití. 

Co budete potřebovat?

  • 500 g poctivého jogurtu (nejlépe domácího)
  • 200 g zakysané smetany
  • čisté plátýnko nebo jemná utěrka

Domácí lučina - postup

Smíchejte jogurt se smetanou, směs můžete podle chuti osolit. Do hrnce vložte síto nebo cedník, do něj plátýnko nebo utěrku a do ní nalijte připravenou směs. Aby se do lučiny nedostaly nečistoty, můžete povrch cedníku přikrýt. Hrnec dejte do lednice a nechte 24 hodin vykapávat. Poté obsah cedníku vyklopte a můžete jíst. 

Co s vykapanou syrovátkou?

Vykapaný obsah, který zbude po domácí lučině, se nazývá syrovátka. Jedná se o bíložlutou tekutinu, která vznikne po sražení mléka. Syrovátka obsahuje velké množství vitamínů skupiny B. Proto ji nevylévejte, ale vypijte nebo použijte při pečení chleba

Další tipy

Domácí lučinu můžete ještě před vykapáním ochutit nejen solí, ale spoustou dalších ingrediencí. 

  • Do lučiny přidejte nasekané bylinky
  • Pro kapiovou lučinu přidejte pokrájenou červenou papriku
  • Přidejte česnek, olivy nebo další pochutiny. 

Domácí lučina se finančně vyplatí!

V našem seriálu, ve kterém si doma vyrábíme mléčné produkty, jsme už vyráběli mascarpone, máslo i jogurty. A zjistili jsme, že zatímco mascarpone a máslo se nevyplatí, domácí jogurty se naopak finančně zhodnotí mnohonásobně. A finančně se vyplatí také domácí lučina.

Ze zhruba 700 gramů hmoty (což odpovídá 500 g jogurtu, získáte asi 300 g lučiny). Nákupní výdaje na jogurt a zakysanou smetanu činí 35 až 40 Kč. Za 100 gramů lučiny bez slevy v obchodě zaplatíte až 20 Kč. V obchodě byste tedy za 300 gramů lučiny zaplatili 60 korun, doma vás to bude stát zhruba 35 až 40 Kč. Ušetříte tedy 20 korun za jednu dávku lučiny

Napsat komentář: Domácí lučina lepší než z obchodu. Postačí vám 15 minut

RE: Domácí lučina lepší než z obchodu. Postačí vám 15 minut

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.