Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Léto je tady a s ním i sklizeň ovoce. Zavařování marmelády je jedním z nejlepších způsobů, jak ovoce využít. A když víme jak na to, stane se domácí marmeláda opravdovou delikatesou. Poradíme, jak udělat tu nejlepší marmeládu, která se s kupovanými nedá srovnat. Pusťme se do ní, protože dobrá domácí marmeláda vydrží opravdu dlouho, má široké využití a snad není nikdo, kdo by ji neměl rád.

Čtěte také:

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Jedině domácí marmeláda. Kupovaná obsahuje konzervanty a sladidla

Domácí marmeláda má oproti těm z obchodů samé výhody. Určitě jsme si všimli, že taková jahodová marmeláda z obchodů obsahuje více jablek, než skutečných jahod. A to platí i u jiných ovocných příchutí. Navíc kupované marmelády obsahují nejrůznější konzervanty, syntetická barviva a zbytečně mnoho cukru. Zavařování marmelády tak ocení nejenom naše chuťové buňky, ale i zdraví.

  • Opravdu čerstvé suroviny: Sami si vybereme čerstvé ovoce, které naše domácí marmeláda bude obsahovat. Žádné nedozrálé nebo nahnilé ovoce.
  • Zdravé ingredience: Vyhneme se konzervantům, chemikáliím a dalším přidaným látkám.
  • Méně cukru: Pokud je ovoce opravdu zralé a je ho dostatek, nemusíme přidávat tolik cukru, jak to často dělají výrobci. A více ovoce znamená více živin. Navíc cukr mohou výrobci nahrazovat umělými sladidly, která jsou pro tělo ještě škodlivější, než velké množství cukru.
  • Vlastní příchuť: Kromě klasických příchutí, jako jahoda nebo meruňka se můžeme pustit do zavařování ovoce jako je fík nebo kdoule.
  • Speciální kombinace: Pokud chceme v obchodě sáhnout po exotičtější kombinaci, hodně si připlatíme. Můžeme si ji vyrobit sami doma za pár korun, třeba jako je meruňková s mátou, malinová s rumem nebo domácí marmeláda z okvětních lístků růže.

Zavařování marmelády pro začátečníky: Stačí ovoce, cukr a želírovací přípravek

K zavařování marmelády toho moc nepotřebujeme. Stačí nám ingredience jako kvalitní ovoce, cukr a želírovací přípravek. Samozřejmě potřebujeme zavařovací sklenice a místo, kde budeme marmeládu dělat. Třeba hrnec anebo domácí pekárnu. Pak už jen znát správný poměr a nejlepší postup.

Zavařování marmelády (1)

4 hlavní zásady pro výrobu domácí marmelády

Správná domácí marmeláda se pozná podle sladké chuti a husté konzistence. K tomu se ne zcela šťastně používá velké množství cukru a želírovací cukry. Přitom si vystačíme s přírodnějšími a zdravějšími variantami. Chuť nemusíme nahrazovat větším množstvím cukru, stačí přidat více ovoce. Místo želírovacích cukrů využijme citrusový pektin.

  • Více ovoce
  • Méně cukru
  • Trocha citrónové šťávy
  • Krátká doba vaření

Domácí marmeláda: Jak se vyznat v želírovacích přípravcích?

Na trhu najdeme hned několik druhů želírovacích přípravků. Buďto si koupíme samotné želírovací přípravky, do kterých posléze přidáváme cukr. Anebo si můžeme koupit přímo želírovací cukry. Pokud ale nemá naše marmeláda správně hustou konzistenci, ve většině případů za to může krátká doba vaření. Pro lepší hustotu pomůže také přidání šťávy z citrónu.

  • Želírovací cukry: Jsou v podstatě instantní směsí, která nám má usnadnit práci. Pouze se nasype k ovoci, zavaří a domácí marmeláda je na světě. Pokud se zavařováním začínáme, pro jistý úspěch můžeme po želírovacím cukru sáhnout. Jinak se jim ale raději vyhněme.
  • Želírovací přípravky: Jsou založené na hlavní želírovací látce, většinou se používá pektin. Aby způsobily, že směs ztuhne, potřebují zhruba poloviční podíl cukru a kyselé prostředí. Což jsou přesné vlastnosti marmelády. Do želírovacích přípravků přidávají výrobci pro kyselejší prostředí kyselinu citronovou.
  • Pektin: Můžeme ho zakoupit i zvlášť. Na trhu existuje citrusový a jablečný. Citrusový má o něco lepší vlastnosti. Kyselé prostředí nemusíme pektinu poskytovat kyselinou, stačí místo ní dát citrónovu šťávu. Společně s citronovým pektinem pak máme zajištěnou nejzdravější a nejpřírodnější verzi domácí marmelády. Najdeme ho v obchodě se zdravou výživou.

 Zavařování marmelády (4)

TIP PRO VÁS

Pokud jsme si koupili želírovací přípravek, který potřebuje poměr cukru a ovoce 1:1, je velká šance, že neobsahuje konzervanty. Pokud ale má uvedený poměr cukru nižší, pravděpodobně chemické konzervanty obsahuje.

Jen s dobrou přípravou vznikne dobrá domácí marmeláda

1. Cukr

Cukr plní i jinou funkci než chuťovou. Marmeládu konzervuje. Nejlépe kažení odolají marmelády s  alespoň polovičním obsahem cukru. Méně cukru také znamená, že domácí marmeláda potřebuje delší dobu sterilace.

Tip: I diabetici si můžou pochutnat na marmeládách. Při zavařování marmelády použijeme buďto stévii anebo fruktózu, kterou v obchodech najdeme pod názvem Fruktopur.

2. Ovoce

Ovoce by mělo být dozrálé, jinak domácí marmeláda nebude tak chutná a sladká. Také si dejme pozor, aby bylo v co nejlepší kondici. Potlučené, nahnilé, plesnivé nebo jinak poškozené ovoce do marmelády nepatří. Marmeláda by se pak mohla zkazit. Některé ovoce má vyšší želírovací schopnost, jiné nižší. V takovém případě budeme potřebovat více pektinu či želírovacího přípravku anebo musíme marmeládu déle vařit. Při dlouhém vaření ale přijde o většinu chuti a vitamíny.

3. Sklenice

Aby nám domácí marmeláda nezplesnivěla a všechna naše snaha tak nepřišla vniveč, dejme si pozor na čistotu zavařovacích sklenic. I s víčky je před použitím vyvařme anebo důkladně umyjme mýdlem a vysušme. Čistota je důležitá i při konzumaci. Vždy používejme čistou lžičku, pokud jí olizujeme, znovu ji umyjme.

Zavařování marmelády v 10 krocích

  1. Ovoce očistíme a vložíme do velkého hrnce, ten má velkou odpařovací plochu.
  2. Každé ovoce může vyžadovat jiný poměr cukru a želírovacího přípravku nebo pektinu. Obecně platí, že pro zavařování marmelády přidáme na jeden kilogram ovoce půl až tři čtvrtě kila cukru.
  3. Ovoce v hrnci rozmačkáme, třeba ručním mixérem.
  4. Ovoce podlijeme půl deci vodou a směs přivedeme k varu. Až ovoce probublává, stáhneme plamen.
  5. Za stálého míchání vaříme zhruba deset minut. Některé ovoce s nižší želírovací schopností musíme vařit déle. Při dlouhém vaření ale ovoce přijde o většinu chuti a vitamínů.
  6. Při zavařování marmelády ji nezapomínejme zbavovat pěny. Kdybychom jí tam nechali, hrozí, že se marmeláda začne kazit.
  7. Smícháme želírovací přípravek s trochou cukru a i s cukrem ho zamícháme do ovoce.
  8. Vaříme asi tři minuty a pak hrnec odstavíme.
  9. Naběračkou plníme sklenice ještě horkou marmeládou. Otřeme okraje sklenic, aby byly opravdu čisté a rychle je uzavřeme víčkem.
  10. Sklenice s uvařenou marmeládou na pět až deset minut otočíme dnem vzhůru. Zjistíme tak, jestli je domácí marmeláda opravdu dobře uzavřená. Skladujeme v suchu, chladu a temnu.

Zavařování marmelády (2)

Různé ovoce, různé zavařování marmelády. Zjistěte, jak na ně!

Angrešt

Má vynikající želírovací schopnost. Angreštová domácí marmeláda je tužší a pikantní.

Borůvky

Jsou dobré pro začátečníky. Nemají ale tak dobrou želírovací schopnost

Broskve

Broskvová domácí marmeláda je jemná a sladká. Broskve ale nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Černý rybíz

Má vynikající želírovací schopnost. Nepotřebujeme želírovací látku, stačí cukr. Pro ozvláštnění chuti můžeme při zavařování marmelády přidat koření.

Kdoule

Domácí kdoulová marmeláda má sladkokyselou chuť a báječně voní. Kdoule mají velkou želírovací schopnost.

Hrušky

Chuť hruškové marmelády je jemná. Můžeme ji ozvláštnit třeba přidáním zázvoru. Hrušky ale nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Jablka

Mají velkou želírovací schopnost. Zvláště kyselá jablka.

Jahody

Tradiční jahodovou marmeládu můžeme zpestřit třeba přidáním máty nebo rebarbory. Jahody nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Marmeládičky a jak na ně

Maliny

Jsou vhodné pro začátečníky. Nemají ale tak dobrou želírovací schopnost.

Meruňky

Nemají tak dobrou želírovací schopnost. Když nám meruňková marmeláda časem ve sklenici zhnědne, nemusíme se bát. Na kvalitě ani chuti jí to neubere.

Ostružiny

Domácí marmeláda z ostružin může mít trochu trpčí chuť. Abychom jí zjemnili, můžeme přidat fíky anebo vanilku. Ostružiny mají nižší želírovací schopnost.

Rybíz

Při zavařování marmelády můžeme k rybízu přidat jablka, maliny nebo dokonce tequillu. Rybíz má opravdu velkou želírovací schopnost.

Višeň

Lehce pikantní višňová domácí marmeláda chutná skvěle. Při zavařování marmelády počítejme s tím, že višně mají jednu z nejslabších želírovacích schopností.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.