Letní ovoce v hlavní roli: Ostružiny a maliny báječně chutnají a prospívají i našemu zdraví

img
23. 07. 2021

Maliny versus ostružiny. Jedny jsou lahodné sladké, druhé kyselejší. Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají. Přesto je dobré vědět, co všechno tyto dva obdobné rostlinné druhy obsahují a čím mohou potěšit naše tělo. Brzy dozrají oba dva druhy, tak čtěte a srovnávejte. Ať víte, který je pro vás nejlepší.

Maliny: Sladké letní ovoce

Ostružiník maliník nebo chcete-li maliník obecný je bylina populární na téměř celé severní polokouli. Maliny se u nás cíleně pěstují až od 16. století. Jde o poměrně vysoký keř. Dorůstá do výšky jednoho až dvou metrů. Mladé výhonky jsou nejprve zelené, ale velmi rychle mění barvu přes červenou až do hněda. Jsou na nich poměrně hojně trny. Květy maliníku jsou drobné a bílé. Uprostřed nich je vidět zárodek budoucího plodu. 

Maliníkové listy se sbírají od června do září. Nejlépe uděláme, pokud si je nasušíme. Pochopitelně ve stínu. Maliníkové listy nám dodají vitamin C, glykosidy, třísloviny, kyselinu jablečnou, citronovou a salicylovou. Pomohou nám při veškerých urologických nemocech a také potížích s horními cestami dýchacími. Vhodné jsou i pro těhotné ženy. Pokud budete od 30. týdne těhotenství pít čaj z listů maliníku, budete mít nejspíš pohodovější porod. Maliny a především tedy jejich listy umí totiž skvěle uvolnit svalstvo a tím urychlit druhou dobu porodní.

Čtěte také:

Velká úroda rajčat nebo cuket? Poradíme vám, jak na zpracování zeleniny i ovoce chytře a snadno

Ovoce, zeleninu a houby zavařujte, ryby nakládejte. Pochutnáte si po celý rok!

Bublanina s ovocem, po které se zapráší! Rady našich babiček, jak na dokonale vláčnou bublaninu z třeného těsta

Plody maliníku – sladké maliny: jsou plné vitamínů (především C, A a kyselina listová i biotin) a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, železo, měď, mangan a fosfor. Je vhodné užívat je při zácpě, protože ovlivňují peristaltiku střev. Podobně jako borůvky, tak i maliny pečují o zdravé oči a zabraňují některým degenerativním změnám. Podporují imunitní systém, čistí střeva, snižují cholesterol a jsou podpůrným lékem při cukrovce, protože snižují hladinu krevního cukru. Je vhodné jíst je při horečce nebo nachlazení. Snižují ranní těhotenskou nevolnost, regulují silnou menstruaci a pomáhají odvodňovat organismus.

Lahodné letní ovoce jinak: Malinový likér

Přísady: 

  • 1 l maliny
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 l kvalitní vodky
  • 500 ml vody

Příprava: 

Nejprve svaříme vodu s cukrem a necháme zcela zchladnout. Maliny očistíme, propláchneme a nalijeme od větší uzavíratelné sklenice. Cukrovou vodu smícháme s vodkou, promícháme a směsí zalijeme maliny ve sklenici. Pevně uzavřeme a dáme na chladnější místo, například do spíže. Tři týdny bude likér stát a zrát. Každý den je však třeba sklenicí pořádně zatřepat. Jakmile je likér hotový, přefiltrujeme jej přes plátno a nalijeme do čistých lahví.

Ostružiny: Letní ovoce s kyselejší chutí

Ostružiník křovitý (ostružiny) na rozdíl od maliny roste o něco více do výšky. Dosahuje většinou dvou až tří metrů. Taky trnů mívá více, při sběru musíme být tedy maximálně opatrní, abychom se neporanili. Bílé až narůžovělé květy můžeme zahlédnout v květnu nebo červnu. A během léta pak tmavě fialové až černé bobule. Můžeme si jej pěstovat na zahradě anebo vyrazit na okraj lesa, kde roste většinou planě. 

Listy ostružiny – zvláště v mladých listech je obsaženo hodně tříslovin. Nechybí flavonoidy a organické kyseliny. Tyto látky působí především protizánětlivě. Listy ostružiny můžeme sbírat a sušit stejně jako v případě maliníku. Je z nich vynikající čaj. Vnitřně se doporučuje při průjmech, střevních kolikách i nemocech žaludku. A protože je močopudný, můžeme jej využít i při léčbě močových cest. Zevně pak umí listy ostružiny léčit hemeroidy i drobné krvácející rány. Vhodný je na vyrážky, akné i jiná kožní onemocnění. Výplachy úst mohou zpomalit nebo dokonce zastavit paradontózu.

Plody – ostružiny: Čerstvé plody mohou někomu připadat příliš trpké nebo kyselé. A to zvláště v případě, že se k nim nedostává dostatek sluníčka. Na druhou stranu je to jasná známka toho, že ostružiny obsahují obrovské množství vitamínu C. Krom toho obsahují i širokou škálu vitamínů skupiny B. Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny hořčík, vápník, draslík, fosfor a železo. V plodech je i velké množství bioflavonoidů. Tedy látek, které působí na naše tělo jako antioxidanty, které tělo zbavují volných radikálů. Regenerují sliznice a pleti dodávají zdravou barvu. Ostržuiny je vhodné jíst při průjmových onemocněních, zánětech žaludku a střev, žaludečních vředech, při kašli i angíně, nemocech z nachlazení i infekcích, při zánětu ledvin, bolestech dásní nebo zánětech močového měchýře. Ostružiny jsou vhodné i jako doplněk stravy při rekonvalescenci. A to například i po užívání antibiotik.

Z malin i ostružin je skvělá marmeláda

Lahodné letní ovoce jinak: Víno z ostružiny

Přísady: 

  • 1 l ostružin
  • 2500 ml vody
  • kousek čerstvých kvasnic
  • 1300 g krupicového cukru

Příprava: 

Cukr svaříme s vodou a necháme vychladnout. Mezitím opereme ve vodě ostružiny a vložíme do demižonu nebo velké zavařovací sklenice. Zalijeme zchladlým cukrovým sirupem a přidáme špetku kvasnic. Pořádně promícháme. Převážeme látkovým kapesníkem. Necháme zrát šest týdnů a poté stočíme přes husté síto do lahví. 

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: Letní ovoce v hlavní roli: Ostružiny a maliny báječně chutnají a prospívají i našemu zdraví

RE: Letní ovoce v hlavní roli: Ostružiny a maliny báječně chutnají a prospívají i našemu zdraví

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.