Cuketová buchta a cuketový koláč na 5 způsobů - s tvarohem, ovocem či s čokoládou

Cuketová buchta a cuketový koláč na 5 způsobů - s tvarohem, ovocem či s čokoládou

Recepty z cukety naslano už asi někdy doma připravoval každý z vás. Co ale takové recepty z cukety nasladko? Připravili jsme pro vás pět různých receptů na sladké cuketové pohoštění. Cuketová buchta nebo cuketový koláč potěší nejednoho mlsouna. Těšit se můžete na verzi s ovocem, čokoládou, tvarohem, kokosem i s mákem a citrónovou polevou. Tak který cuketový koláč nebo buchtu vyzkoušíte nejdřív?

Čtěte také:

Recepty z cukety

Cuketa je oblíbenou českou zeleninou, a proto jsme vám ji představili už v desítkách receptů. Podívejte se třeba na tradiční recepty z cukety nebo na moderní recepty z cukety. Dále jsme pro vás už sepsali recepty z cukety nasladko, cuketové polévky 10x jinak nebo recepty z cukety 27x jinak či recepty z cukety pro děti. A dnes jsme se zaměřili pouze na cuketový koláč a cuketovou buchtu 5x jinak. Tak pojďme už na jednotlivé recepty. 

Recepty z cukety nasladko 5x jinak

Cuketová buchta s ovocem

Tato cuketová buchta připomíná klasickou bublaninu, jen má přidanou hodnotu, a tou je cuketa. Na tento koláč můžete jednak zužitkovat cukety, které máte doma a také jakékoliv sezónní ovoce, které zrovna máte v lednici. Tato cuketová buchta má v ingrediencích psané třešně, stejně tak ale můžete do koláče přidat rybíz, jahody, meruňky nebo jiné letní ovoce. Nechcete se spoléhat jen na kupovanou cuketu? Přečtěte si, jak na pěstování cukety doma. 

Ingredience

  • 450 g nastrouhané cukety
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 200 g cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g nasekaných mandlí
  • třešně 
  • + mouka na obalení třešní

Cuketová buchta s ovocem - recept

  1. Cuketu si nastrouháme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu, dáme stranou (ideálně do cedníku).
  2. Vejce si rozklepneme do mísy, přidáme všechen cukr a šleháme minimálně 5 minut do světle husté pěny. 
  3. Do světlé pěny přidáme olej a opět krátce vyšleháme.
  4. Mouku si mezitím smícháme s práškem do pečiva a poté opatrně a po kouscích zašleháváme do těsta.
  5. Nakonec do těsta opatrně vmícháme vymačkanou cuketu.
  6. Třešně obalíme v mouce a dáme stranou.
  7. Těsto nalijeme do pekáčku, který jsme si vystlali pečicím papírem, a přidáme třešně obalené v mouce.
  8. Cuketová buchta se peče na 190 stupňů Celsia, 30-35 minut. 
  9. Po 15 minutách pečení posypeme koláč nasekanými mandlemi. 

cuketová buchta1 

Cuketová buchta s čokoládou (perník)

Tato cuketová buchta je vhodná pro všechny z vás, kteří milují klasický perník. Obsahuje totiž voňavé perníkové koření, a navíc je politá hustou čokoládovou polevou, na kterou se vám budou sbíhat sliny. Perník navíc bude chutnat i všem zarytým odpůrcům cukety (pokud nějací takoví jsou), protože chuť cukety se v ní ztratí. Cuketová buchta se dá z vrchu ještě posypat strouhaným kokosem. 

Ingredience

  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 170 g cukru krupice
  • 200 ml rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g kakaa
  • meruňková marmeláda
  • čokoládová poleva
  • + strouhaný kokos

Cuketová buchta s čokoládou - recept

  1. Cuketu nastrouháme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu, dáme stranou.
  2. Mezitím si smícháme mouku s kypřicím práškem a kakaem.
  3. Poté si vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a šleháme do husté bílé pěny - minimálně 5 minut. 
  4. Do vaječné pěny zašleháme olej, poté po lžících přidáváme sypkou směs.
  5. Nakonec do těsta přidáme nastrouhanou cuketu a takto připravené těsto nalijeme do formy na koláč s pečicím papírem. 
  6. Cuketová buchta se peče zhruba 30 minut na 180 stupňů. 
  7. Cuketová buchta neboli perník je hotová, jakmile se k těstu nelepí špejle. 
  8. Vychladlý perník pomažeme meruňkovou (nebo jinou) marmeládou a poté přelijeme čokoládovou polevou. 
  9. Cuketový perník rozkrájíme na malé kousky a posypeme strouhaným kokosem (pokud ho máme rádi). 

cuketová buchta5 

Cuketová buchta s tvarohem

Cuketová buchta s tvarohem může mít tisíc podob. V tomto receptu jsme zkombinovali dva recepty - klasický koláč s tvarohovým krémem a senzační mrkvový dort tak, jak ho všichni známe. Tato cuketová buchta obsahuje jak cuketu, tak mrkev - na chuti ale nic nepoznáte a koláč bude senzační, chutný a zdravý zároveň. Nebojte se nabídnout ho dětem ke svačině. 

Ingredience na cuketovou buchtu

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice

Ingredience na tvarohový krém

  • 500 g tvarohu (v kostce)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkové esence
  • + čokoládová poleva
  • + vlašské ořechy jako zdobení

Cuketová buchta s tvarohem - recept

  1. Cuketu si nastrouháme, vymačkáme z ní přebytečnou vodu a dáme stranou.
  2. Mrkev si nastrouháme najemno a dáme také stranou.
  3. Ve velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici.
  4. V jiné míse si do husté světlé pěny vyšleháme vejce s cukrem krystal.
  5. Do stejné mísy dále zašleháme olej - střídavě po lžících s moukou. 
  6. Poté do těsta zašleháme nastrouhanou cuketu a mrkev a promícháme.
  7. Těsto nalijeme do formy (dortové nebo obdélníkové) a pečeme na 180 stupňů zhruba 35-45 minut.
  8. Mezitím než se nám cuketová buchta upeče, si připravíme tvarohový krém.
  9. V míse si smícháme tvaroh, mascarpone, cukr, vanilkovou esenci a vše dobře promícháme.
  10. Tento tvarohový krém si naneseme na cuketovou buchtu a ozdobíme vlašskými ořechy.
  11. Tato cuketová buchta je nejlepší odleželá, ideálně jí prospěje 1 den v lednici.   

cuketová buchta2 

Cuketový koláč s kokosem

Klasický cukeťák, který je hotový do 45 minut včetně pečení a chutná božsky! Právě takový je tento cuketový koláč s kokosem. Vyzkoušejte ho a nebudete litovat. Je ideální na cesty, můžete ho sbalit s sebou na výlet do krabičky nebo si ho přinést do práce. 

Ingredience

  • 350 g cukety
  • 400 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • + strouhaný kokos na posypání

Cuketový koláč s kokosem - recept

  1. Cuketu si nastrouháme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu.
  2. Mezitím si v míse smícháme všechny sypké ingredience - mouku, kokos, prášek do pečiva a jedlou sodu. Dobře promícháme, aby se kypřicí prášek a soda dostaly úplně všude. 
  3. V jiné míse si vyšleháme žloutky s cukrem do husté světlé pěny. Bílky si vyšleháme zvlášť a necháme stranou.
  4. Do vaječné směsi přidáváme pomalu olej, poté na střídačku opatrně zašleháváme mouku a mléko.
  5. Nakonec přidáme cuketu a vmícháme.
  6. Nyní už nešleháme, ale jen opatrně, nejlépe stěrkou, mícháme a přidáváme velmi opatrně vyšlehané bílky. 
  7. Takto připravenou směs vlijeme na plech, který jsme si předem vyložili pečicím papírem. 
  8. Vrchní část koláče ještě posypeme kokosem.
  9. Pečeme zhruba 25-30 minut na 180 stupňů.
  10. Zda je cuketový koláč hotový zjistíme tím, že do něj píchneme špejli. Ppkud se těsto nelepí, je koláč hotový. 
  11. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme na malé kostky a podáváme. Můžeme ještě pomazat marmeládou pro výraznější chuť. 

Cuketový koláč s mákem a citrónovou polevou

Zkombinovat mák a citrón je vždycky dobrý nápad. Tento recept na cuketový koláč je navíc nejen dobrý, ale díky cuketě taky superzdravý. Díky polevě navíc působí slavnostnějším dojmem, a tak tento cuketový koláč můžete bez problémů nabídnout návštěvě nebo třeba kolegům v práci. 

Ingredience na cuketový koláč

  • 500 g cukety
  • 400 g polohrubé mouky
  • 230 g cukru krystal
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 5 vajec
  • 60 g máku (mletého)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Ingredience na citrónovou polevu

  • 200 g cukru moučka
  • 1 citrón

Cuketový koláč s mákem a citrónovou polevou - recept

  1. Cuketu si nastrouháme na struhadle a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Dáme stranou.
  2. Mezitím si v míse smícháme mouku, mák a prášek do pečiva. 
  3. V jiné míse si do husté světlé pěny vyšleháme všechna vejce s cukrem krystal a s vanilkovým cukrem. 
  4. Poté do směsi přidáme olej a postupně zašleháváme sypkou směs a mák.
  5. Nakonec opatrně vmícháme nastrouhanou cuketu a zamícháme. 
  6. Koláč nalijeme do formy vyloženou pečicím papírem a cuketový koláč pečeme na 180 stupňů zhruba 30 minut.
  7. Poté zkontrolujeme, zda je cuketový koláč hotový tak, že do těsta píchneme špejlí.
  8. Cuketový koláč necháme vychladnout a mezitím si připravíme citrónovou polevu.
  9. V misce smícháme cukr moučka s citrónovou polevou do husté konzistence. 
  10. Koláč polijeme citrónovou polevou, necháme ztuhnout, krájíme a podáváme. 

cuketová buchta4 

A jaká cuketová buchta nebo cuketový koláč jsou vaše nejoblíbenější? 



Diskuse k článku

  • Renata Drasnarovs

    09:50 5. 8. 2020 0
    Dobry den, v receptu na cuketovou buchtu s ovocem mate v ingrediencich maslo, ale v postupu olej.

Lunární kalendář

SOBOTA 20. 07. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 07. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha, dnes je úplněk. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?