Cuketová buchta a cuketový koláč na 5 způsobů - s tvarohem, ovocem či s čokoládou

Cuketová buchta a cuketový koláč na 5 způsobů - s tvarohem, ovocem či s čokoládou

Recepty z cukety naslano už asi někdy doma připravoval každý z vás. Co ale takové recepty z cukety nasladko? Připravili jsme pro vás pět různých receptů na sladké cuketové pohoštění. Cuketová buchta nebo cuketový koláč potěší nejednoho mlsouna. Těšit se můžete na verzi s ovocem, čokoládou, tvarohem, kokosem i s mákem a citrónovou polevou. Tak který cuketový koláč nebo buchtu vyzkoušíte nejdřív?

Čtěte také:

Recepty z cukety

Cuketa je oblíbenou českou zeleninou, a proto jsme vám ji představili už v desítkách receptů. Podívejte se třeba na tradiční recepty z cukety nebo na moderní recepty z cukety. Dále jsme pro vás už sepsali recepty z cukety nasladko, cuketové polévky 10x jinak nebo recepty z cukety 27x jinak či recepty z cukety pro děti. A dnes jsme se zaměřili pouze na cuketový koláč a cuketovou buchtu 5x jinak. Tak pojďme už na jednotlivé recepty. 

Recepty z cukety nasladko 5x jinak

Cuketová buchta s ovocem

Tato cuketová buchta připomíná klasickou bublaninu, jen má přidanou hodnotu, a tou je cuketa. Na tento koláč můžete jednak zužitkovat cukety, které máte doma a také jakékoliv sezónní ovoce, které zrovna máte v lednici. Tato cuketová buchta má v ingrediencích psané třešně, stejně tak ale můžete do koláče přidat rybíz, jahody, meruňky nebo jiné letní ovoce. Nechcete se spoléhat jen na kupovanou cuketu? Přečtěte si, jak na pěstování cukety doma. 

Ingredience

  • 450 g nastrouhané cukety
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 200 g cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g nasekaných mandlí
  • třešně 
  • + mouka na obalení třešní

Cuketová buchta s ovocem - recept

  1. Cuketu si nastrouháme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu, dáme stranou (ideálně do cedníku).
  2. Vejce si rozklepneme do mísy, přidáme všechen cukr a šleháme minimálně 5 minut do světle husté pěny. 
  3. Do světlé pěny přidáme olej a opět krátce vyšleháme.
  4. Mouku si mezitím smícháme s práškem do pečiva a poté opatrně a po kouscích zašleháváme do těsta.
  5. Nakonec do těsta opatrně vmícháme vymačkanou cuketu.
  6. Třešně obalíme v mouce a dáme stranou.
  7. Těsto nalijeme do pekáčku, který jsme si vystlali pečicím papírem, a přidáme třešně obalené v mouce.
  8. Cuketová buchta se peče na 190 stupňů Celsia, 30-35 minut. 
  9. Po 15 minutách pečení posypeme koláč nasekanými mandlemi. 

cuketová buchta1 

Cuketová buchta s čokoládou (perník)

Tato cuketová buchta je vhodná pro všechny z vás, kteří milují klasický perník. Obsahuje totiž voňavé perníkové koření, a navíc je politá hustou čokoládovou polevou, na kterou se vám budou sbíhat sliny. Perník navíc bude chutnat i všem zarytým odpůrcům cukety (pokud nějací takoví jsou), protože chuť cukety se v ní ztratí. Cuketová buchta se dá z vrchu ještě posypat strouhaným kokosem. 

Ingredience

  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 170 g cukru krupice
  • 200 ml rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g kakaa
  • meruňková marmeláda
  • čokoládová poleva
  • + strouhaný kokos

Cuketová buchta s čokoládou - recept

  1. Cuketu nastrouháme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu, dáme stranou.
  2. Mezitím si smícháme mouku s kypřicím práškem a kakaem.
  3. Poté si vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a šleháme do husté bílé pěny - minimálně 5 minut. 
  4. Do vaječné pěny zašleháme olej, poté po lžících přidáváme sypkou směs.
  5. Nakonec do těsta přidáme nastrouhanou cuketu a takto připravené těsto nalijeme do formy na koláč s pečicím papírem. 
  6. Cuketová buchta se peče zhruba 30 minut na 180 stupňů. 
  7. Cuketová buchta neboli perník je hotová, jakmile se k těstu nelepí špejle. 
  8. Vychladlý perník pomažeme meruňkovou (nebo jinou) marmeládou a poté přelijeme čokoládovou polevou. 
  9. Cuketový perník rozkrájíme na malé kousky a posypeme strouhaným kokosem (pokud ho máme rádi). 

cuketová buchta5 

Cuketová buchta s tvarohem

Cuketová buchta s tvarohem může mít tisíc podob. V tomto receptu jsme zkombinovali dva recepty - klasický koláč s tvarohovým krémem a senzační mrkvový dort tak, jak ho všichni známe. Tato cuketová buchta obsahuje jak cuketu, tak mrkev - na chuti ale nic nepoznáte a koláč bude senzační, chutný a zdravý zároveň. Nebojte se nabídnout ho dětem ke svačině. 

Ingredience na cuketovou buchtu

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice

Ingredience na tvarohový krém

  • 500 g tvarohu (v kostce)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkové esence
  • + čokoládová poleva
  • + vlašské ořechy jako zdobení

Cuketová buchta s tvarohem - recept

  1. Cuketu si nastrouháme, vymačkáme z ní přebytečnou vodu a dáme stranou.
  2. Mrkev si nastrouháme najemno a dáme také stranou.
  3. Ve velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici.
  4. V jiné míse si do husté světlé pěny vyšleháme vejce s cukrem krystal.
  5. Do stejné mísy dále zašleháme olej - střídavě po lžících s moukou. 
  6. Poté do těsta zašleháme nastrouhanou cuketu a mrkev a promícháme.
  7. Těsto nalijeme do formy (dortové nebo obdélníkové) a pečeme na 180 stupňů zhruba 35-45 minut.
  8. Mezitím než se nám cuketová buchta upeče, si připravíme tvarohový krém.
  9. V míse si smícháme tvaroh, mascarpone, cukr, vanilkovou esenci a vše dobře promícháme.
  10. Tento tvarohový krém si naneseme na cuketovou buchtu a ozdobíme vlašskými ořechy.
  11. Tato cuketová buchta je nejlepší odleželá, ideálně jí prospěje 1 den v lednici.   

cuketová buchta2 

Cuketový koláč s kokosem

Klasický cukeťák, který je hotový do 45 minut včetně pečení a chutná božsky! Právě takový je tento cuketový koláč s kokosem. Vyzkoušejte ho a nebudete litovat. Je ideální na cesty, můžete ho sbalit s sebou na výlet do krabičky nebo si ho přinést do práce. 

Ingredience

  • 350 g cukety
  • 400 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • + strouhaný kokos na posypání

Cuketový koláč s kokosem - recept

  1. Cuketu si nastrouháme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu.
  2. Mezitím si v míse smícháme všechny sypké ingredience - mouku, kokos, prášek do pečiva a jedlou sodu. Dobře promícháme, aby se kypřicí prášek a soda dostaly úplně všude. 
  3. V jiné míse si vyšleháme žloutky s cukrem do husté světlé pěny. Bílky si vyšleháme zvlášť a necháme stranou.
  4. Do vaječné směsi přidáváme pomalu olej, poté na střídačku opatrně zašleháváme mouku a mléko.
  5. Nakonec přidáme cuketu a vmícháme.
  6. Nyní už nešleháme, ale jen opatrně, nejlépe stěrkou, mícháme a přidáváme velmi opatrně vyšlehané bílky. 
  7. Takto připravenou směs vlijeme na plech, který jsme si předem vyložili pečicím papírem. 
  8. Vrchní část koláče ještě posypeme kokosem.
  9. Pečeme zhruba 25-30 minut na 180 stupňů.
  10. Zda je cuketový koláč hotový zjistíme tím, že do něj píchneme špejli. Ppkud se těsto nelepí, je koláč hotový. 
  11. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme na malé kostky a podáváme. Můžeme ještě pomazat marmeládou pro výraznější chuť. 

Cuketový koláč s mákem a citrónovou polevou

Zkombinovat mák a citrón je vždycky dobrý nápad. Tento recept na cuketový koláč je navíc nejen dobrý, ale díky cuketě taky superzdravý. Díky polevě navíc působí slavnostnějším dojmem, a tak tento cuketový koláč můžete bez problémů nabídnout návštěvě nebo třeba kolegům v práci. 

Ingredience na cuketový koláč

  • 500 g cukety
  • 400 g polohrubé mouky
  • 230 g cukru krystal
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 5 vajec
  • 60 g máku (mletého)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Ingredience na citrónovou polevu

  • 200 g cukru moučka
  • 1 citrón

Cuketový koláč s mákem a citrónovou polevou - recept

  1. Cuketu si nastrouháme na struhadle a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Dáme stranou.
  2. Mezitím si v míse smícháme mouku, mák a prášek do pečiva. 
  3. V jiné míse si do husté světlé pěny vyšleháme všechna vejce s cukrem krystal a s vanilkovým cukrem. 
  4. Poté do směsi přidáme olej a postupně zašleháváme sypkou směs a mák.
  5. Nakonec opatrně vmícháme nastrouhanou cuketu a zamícháme. 
  6. Koláč nalijeme do formy vyloženou pečicím papírem a cuketový koláč pečeme na 180 stupňů zhruba 30 minut.
  7. Poté zkontrolujeme, zda je cuketový koláč hotový tak, že do těsta píchneme špejlí.
  8. Cuketový koláč necháme vychladnout a mezitím si připravíme citrónovou polevu.
  9. V misce smícháme cukr moučka s citrónovou polevou do husté konzistence. 
  10. Koláč polijeme citrónovou polevou, necháme ztuhnout, krájíme a podáváme. 

cuketová buchta4 

A jaká cuketová buchta nebo cuketový koláč jsou vaše nejoblíbenější? 



Diskuse k článku

  • Renata Drasnarovs

    09:50 5. 8. 2020 0
    Dobry den, v receptu na cuketovou buchtu s ovocem mate v ingrediencich maslo, ale v postupu olej.

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Loan to pay off debt or pay bills or start a new business, Non-bank financial loan for your pro...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.