Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet

Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet

Vyzkoušejte mučenky: maracuja a granadilla

Českým názvem mučenka pojmenováváme druhy exotického ovoce, kam patří třeba maracuja. Plod pocházející z Latinské Ameriky má kožovitou slupku modré nebo purpurové barvy a uvnitř oranžovozelenou šťavnatou dužinu s mnoha semeny. Maracuja neboli passion fruit má výraznou chuť, lehce kyselou a podobnou černému rybízu. Vyzkoušet můžete také mučenku sladkou, granadillu. Jde o kulatý plod protáhlý do stopky se žlutooranžovou slupkou. Dužina je rosolovitá a šedavé barvy, obsahuje černá semínka a její chuť je sladká, jemně aromatická a připomínající angrešt.

Pokud chcete mučenku ochutnat a užít si její sladkou chuť, vybírejte zralé plody. Poznáte je podle zvrásněné slupky. Mučenky s hladkou slupkou můžete nechat několik dní dozrát při pokojové teplotě.

Mučenku rozkrojit a vydlabat

A jak vlastně maracuju či granadillu konzumovat? Je to snadné – plod stačí umýt, rozkrojit a lžičkou vydlabat dužinu. Konzumaci doporučujeme nejen pro výbornou chuť, ale i vysoký obsah vitamínů a minerálů, které toto exotické ovoce obsahuje. Mučenky jsou zdrojem vitamínů skupiny B, provitamínu A i vitamínu C, dále obsahují draslík, hořčík, fosfor a železo, ale i vlákninu.

Maracuja i granadilla se hodí také do ovocných salátů, dezertů a polev na dorty, připravit se z nich mohou marmelády nebo džusy. Zejména maracuja se pro své velmi výrazné aroma velmi často využívá jako hlavní ochucovadlo nápojů z exotického ovoce.

Lahodná papája pro lepší zažívání

Další exotické ovoce, které jistě stojí za ochutnání, je papája. Pochází z jižního Mexika a Guatemaly, ale pěstuje se také v jižní Africe, jihovýchodní Asii a na Havaji. Její plody jsou oválné či tvarem připomínají hrušku, záleží na odrůdě. Slupka zelenožluté barvy skrývá sladkou oranžovou dužinu, uprostřed se nachází černá semínka, která mají ostrou kořeněnou chuť a dokonce se někdy používají jako náhrada černého pepře.

Právě semínka je třeba před konzumací odstranit. Ideální příprava papáji je oloupat slupku, plod rozpůlit a vydlabat semínka. Dužinu poté můžeme nakrájet na kousky. Papája se pojídá samotná, můžete ji zkusit pokapat citronem či limetkou. Přidává se také do salátů a dezertů, výborně chutná s jemným masem, jako jsou ryby nebo drůbež.

A proč vyzkoušet právě papáju? Je jedním z nejzdravějších druhů ovoce. Obsahuje vitamíny A, B a C, ale také velké množství vápníku. Kromě toho je také zdrojem trávicího enzymu papainu, který podporuje dobré zažívání. Papája se proto používá do marinád, díky kterým maso velmi dobře změkne a také se lépe tráví.

Mangostan – nejchutnější exotické ovoce

Mezi různými druhy exotického ovoce byste rozhodně neměli přehlédnout na mangostan, který je považován za jeden z nejchutnějších plodů. Pochází z Indonésie, ale pěstuje se ve všech tropických oblastech. Kulovité, asi devět centimetrů velké bobule mají velmi silnou lesklou červeno až fialovohnědou slupku, může být dokonce i černá. Uvnitř se nachází bílá nebo narůžovělá měkká a šťavnatá dužina. Chuťově připomíná broskev, lze cítit i nádech citrusů a hroznů, má karamelové aroma.

Při nákupu dbejte na to, aby mangostan neměl poškozenou slupku. Dužina se totiž potom velmi rychle kazí. Mangostan pojídejte samostatně čerstvý, připravují se z něj také džusy nebo se přidává jako aroma do sorbetů. Dužina obsahuje semena, která se dají konzumovat až po upražení. Kromě výborné chuti vás potěší jistě i to, že je mangostan největším zdrojem xantonů, tedy látek působících proti bakteriím a zánětům.

Máte rádi liči? Zkuste i podobný rambutan

Rambutan pochází z Malajsie, ale pěstuje se i v dalších tropických oblastech Asie. Drobné kulovité či oválné plody mají zeleno růžovou až karmínově červenou barvu. Jejich pevná slupka je pokrytá měkkými a dlouhými ostny. Pod slupkou se nachází šťavnatá žlutobílá dužina. Svým vzhledem se rambutan podobá známějšímu liči, ale má oproti němu výraznější sladkokyselou chuť. Obsahuje velké množství vitaminu C.

Plody jsou náchylné na otlaky a poškození, mají proto poměrně krátkou dobu trvanlivosti. Před jídlem je třeba plod zbavit slupky a také oválného hnědého semena uprostřed, které se může konzumovat jen opražené nebo uvařené. Jako jiné exotické ovoce se používá také do ovocných salátů, k přípravě moučníků nebo džemů, přidává se i do sorbetů.

Guave – vitamínová bomba

Zelená až žlutá měkká slupka, hrbolatá nebo naopak hladká a lesklá, hustě pokrytá tečkami. To je guave, kulovitý či oválný plod s bílou, žlutou či růžovou rosolovitou dužinou obsahující semínka. Chuť guave je podobná citronu, není však tak agresivní. Připomíná také fíky a hrušky, může být sladká až sladkokyselá, dle odrůdy. Pochází ze Střední a severní části Jižní Ameriky, pěstuje se také v Indii, jižní Africe či ve Středomoří.

Plody guave se konzumují syrové, oblíbený způsob podávání je ovoce nakrájené na čtvrtiny, posypané špetkou soli a pepře. Guave se používá také k přípravě dezertů a šťáv. Červená odrůda může sloužit i jako alternativa rajčat při přípravě omáček.

Guave nejen mezi druhy exotického ovoce vyniká vysokým obsahem vitamínu C, obsahuje ho až pětkrát více než citrony. Dále je významným zdrojem vitamínu A a vápníku.

Karambola neboli starfruit

Svým tvarem vás jistě zaujme exotické ovoce známé jako karambola. Na příčném řezu totiž vypadá jako hvězda, odtud také pochází její další název starfruit. Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech. Jde o osm až patnáct centimetrů dlouhou bobuli s voskovitou, lesklou slupkou světle zelené, světle nebo sytě žluté barvy. Dužina karamboly je křehká, křupavá a šťavnatá. Chutná specificky, jemně kysele až sladce, připomíná jablko a citrusy.

Karambola se konzumuje i se slupkou, nejčastěji nakrájená na plátky. Používá se také do salátů i do teplých pokrmů. Obsahuje antioxidanty, hodně vitamínu C, vápník, hořčík, fosfor i železo, má nízký obsah cukru. Vyhnout by se jí však měli osoby s vážnými ledvinovými obtížemi.

Exotické ovoce

Jedlé lampionky? Sladkokyselé physalis

Že slyšíte slovo physalis poprvé? Tohle exotické ovoce jste však už určitě někdy viděli. Pochází z Jižní Ameriky, proto se označuje také jako mochyně peruánská, a jde o zelenožlutý či oranžový plod velikosti cherry rajčátka. Charakteristickým znakem je nafouknutý, papírově tenký obal plodu, který vypadá jako lampion. Vzniká z okvětního kalichu a po uzrání má šedozelenou barvu. Právě podle seschlého lampionku poznáte, že je plod zralý. Pozor, opačném případě mohou být plody jedovaté!

Bobule mají sladkokyselou chuť a jemné aroma. Plody je dobré uchovávat s neporušeným obalem, jinak se mohou rychle kazit. Před konzumací se lístky lampionku rozevřou a otočí naruby pod plod. Zároveň tím vznikne zajímavá dekorace, která se používá na dezerty, obložené mísy i na saláty. Vypadá zajímavě a navíc se může sníst.

Exotické ovoce z kaktusu: opuncie a pitahaya

Mezi druhy exotického ovoce patří i plody různých druhů kaktusů. Je to například opuncie, která se někdy nazývá také kaktusový fík a pochází z Jižní Ameriky, pěstuje se ale také v Austrálii a Středomoří. Oválný plod má slupku žluté, oranžové nebo červenofialové barvy, která je pokrytá bradavčitými výrůstky. Dužina je žlutá, růžová nebo červená a obsahuje černá semena.

Dalším zástupcem ovoce z kaktusů je pitahaya neboli dragon fruit, původem ze Střední a Jižní Ameriky. Oválné plody mohou být podle druhu kaktusu žluté, zelenorůžové, sytě růžové či karmínově červené. Slupku pokrývají výrazné šupinovité výrůstky. Uvnitř plodu je šťavnatá bílá nebo červená dužina s malými černými semínky. Chuť pitahayi se mění podle druhů, většinou je ale sladká až nakyslá.

Jak se pojídá kaktusové ovoce?

Zejména u opuncie musíme dávat pozor na trny, které pokrývají výrůstky na slupce. Jsou drobné, ale mohou se zapíchnout do pokožky rukou, do rtů, jazyka nebo do sliznice úst a krku. Proto je musíme opatrně a důkladně odstranit. V rukavicích plod opuncie nejprve obrousíme hrubou stranou houbičky nebo hadříkem, které poté vyhodíme. Slupku oloupeme, ideálně poté, co je plod několik hodin namočený ve vodě. Opuncie se konzumuje syrová i tepelně upravená, připravují se z ní nápoje, džemy a tekuté sladidlo. Semena se používají na výrobu oleje.

Pitahaya je na přípravu mnohem méně náročná, protože na sobě trny nemá. Aby vynikl její zajímavý vzhled, podává se většinou podélně rozříznutá. Plody obsahují hodně vitamínu C, vápníku, fosforu a vlákniny. Mnoho zdraví prospěšných látek obsahují také semínka s oříškovou chutí.

Durian, zapáchající král ovoce

Poslední exotické ovoce, které si zde představíme, je durian. Oválný plod se zelenou či zelenožlutou slupkou s pichlavými výrůstky má měkkou a šťavnatou nažloutlou až načervenalou dužinu. Má lahodnou, ovocně kořenitou chuť. Konzumuje se hlavně samotný nebo se solí, octem a cibulí nebo s chilli jako příloha, používá se rovněž k dochucení kořeněných jídel.

V jihovýchodní Asii, odkud pochází, je považován za největší ovocnou pochoutku a přezdívá se mu zde král ovoce. Mnohé však od ochutnání této dobroty odradí charakteristický pronikavý zápach durianu, který připomíná zkaženou cibuli.

Tak co, jaké druhy exotického ovoce ochutnáte?



Diskuse k článku

  • Thangpa

    22:21 3. 12. 2020 0
    Pane redaktore,v článku je chyba...Physalis není židovská třešeň...Prosím rozlišujme dva základní druhy:1.je mochyně peruánská...Jsou to žluté nakyslé bobule...2.:Mochyně židovská...Ta má takové oranžové lampionky,s malou červenou bobulí uvnitř...Plod je hořkej jako sv.!...Hezký den
    • Monika

      06:54 4. 12. 2020 0
      Dobrý den, velice děkujeme za upozornění. Nepřesnost v článku jsme napravili. Pěkný den! Monika, redakce

Lunární kalendář

NEDĚLE 12. 10. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Krabičková dieta na hubnutí bez jo-jo efektu
Zdravé stravování s.r.o.…
Hana Němcová: Studio redukce váhy a zdraví, Horní Slavkov
Toužíte po tom být štíhlejší a zdravější a stále se vám…
Zdravé hubnutí pod vedením dietologa Mgr. Radka Němce
Dietologické Centrum Mgr. Radka Němce je zařízení…

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

mimo téma avšak důležité –'dejte vědět svým známým,....
Pomozte Šarlotě v boji s nádorem mozku
https://donio...

Kávový peeling

Skvělý impuls, právě se chystám na peelingové mýdlo s mletou kávou. Domácí výroba mýdel (ale od základu, žádná...

Ředkev proti kašli

Je třeba rozlišovat druh ředkve. Ta na obrázku je chutná, ale na kašel a rozpouštění hlenů (též na žlučníkové ...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky s konkurenceschopnými úrokovými sazbami. Jednoduché a rychlé osobn�...

Zkušenosti s brýlemi z Grandoptical

Mám od nich brýle a s kvalitou mám dobrou zkušenost. I obsluha je milá a vstřícná.

Získejte zde svou legitimní půjčku

Nabízím půjčky vážným lidem Hledáte půjčku na zahájení podnikání, ať už na re...
Zobrazit všechna témata

Masáž, která přijede za vámi – kdykoli a kamkoli

Bolí vás záda, jste ve stresu a chcete si na chvíli odpočinout od každodenního shonu? Zajděte si na masáž. Pokud vám to zdraví nedovoluje, nemáte času nazbyt nebo si jen chcete užít masáž v pohodlí svého domova...

Hádka není konec světa: 5 tipů, jak ji zvládnout s nadhledem

Hádka je v každém vztahu nevyhnutelná, ale rozhodně nemusí znamenat konec světa ani vztahové krize. Správný přístup k hádce dokáže zabránit zbytečnému vyostření a proměnit ji v nástroj lepší komunikace a porozu...

Říjnová sadba muchovníku: Proč je nyní ten správný čas?

Říjen je ideální čas pro sadbu muchovníku, méně známé, ale mimořádně odolné ovocné dřeviny s vysokou výživovou hodnotou. Sadba muchovníku na podzim dává rostlině dostatek času k zakořenění před zimou, což zvyšu...

Jak nejlépe vybrat autosedačku pro dítě?

Správný výběr autosedačky je pro bezpečné cestování našich dětí zcela zásadní. Podle aktuální legislativy musí všechny děti do výšky 150 cm nebo hmotnosti 36 kg používat schválenou autosedačku odpovídající jeji...

Zapomenuté klenoty Česka: Podzimní výlety do míst, která nejsou příliš známá

Česká příroda na podzim umí překvapit. I když je většina oblíbených míst stále ještě plná turistů, přesto je možné najít místa, kde budete téměř sami. Pokud máte chuť vyrazit na podzimní výlet, ale vyhnout se d...

Zapomeňte na kupované směsi. Namíchejte si vlastní podzimní koření

Cítíte to? Podzim voní tak nějak jinak. Ve vzduchu se mísí sušené listí, skořice, jablka a hřejivá atmosféra domova. Tu umí dokreslit i mnoho druhů koření. Obchodníci se předhánějí, kdo nabídne lepší podzimní s...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Trendy na podzim: Jak si vyrobit originální šperky z přírodních materiálů?

Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...

Přírodní anabolika jako Bezpečná cesta k růstu svalů a regeneraci

Přírodní anabolika představují stále oblíbenější alternativu ke syntetickým anabolickým steroidům. Nabízejí možnost podpořit růst svalové hmoty, regeneraci a celkovou výkonnost, aniž by zatěžovala organismus ch...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Hořčík v hlavní roli: Která forma hořčíku nejlepší?

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správnou funkci svalů, nervového systému i metabolismu. Správná forma hořčíku může zásadně ovlivnit jeho vstřebatelnost a účinnost v těle. Existuje několik druhů...

Jak nepodlehnout na podzim nachlazení? Pomohou babské rady na posílení imunity

S přicházejícím sychravým podzimem jistě uplatníte osvědčené babské rady na posílení imunity. Je to totiž právě podzimní období, které nás ohrožuje daleko více virózami, nachlazeními nebo chřipkami. Zjistěte, c...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.