Recepty z lososa pro každou příležitost

Recepty z lososa pro každou příležitost

Losos je štíhlá ryba s dobře vyvinutými ploutvemi, charakteristická je pro něj tuková ploutvička nad kořenem ocasu. Boky má zbarvené do stříbrna, po delším pobytu ve sladké vodě toto zbarvení více tmavne. Má hákovitou čelist a je velice mrštný.

Maso lososa je nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Bývá zbarvené do růžova nebo světle oranžova. Obsahuje velké množství vitamínů a nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6, selen, draslík. Požívání lososího masa je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním. Většina u nás prodávaných lososů pochází ze sádek, nejčastěji norských.

Využití lososa v kuchyni

Koupit lososa můžeme v různých formách – uzené plátky, čerstvé nebo zmražené steaky, podkovy z lososa nebo celý losos.  Tato ryba se hodí pro téměř každou kuchyňskou přípravu. Má málo kostí a šťavnatou chuť. Připravovat jej můžeme pečením, vařením, smažením, grilováním. Uzený losos je vhodný do předkrmů, chuťovek, rolád a salátů. Podávat jej můžete třeba i k těstovinám. Syrové maso z lososa se používá do japonského sushi, lze z něj připravit tatarák nebo carpaccio. Chuť tohoto masa je velice jemná, proto to nepřehánějte s kořením. Maso z lososa by se pro zachování své typické chuti také nemělo přepéct.

losos-obecný

Recepty z lososa

Předkrmy a chuťovky z lososa

Lososové jednohubky I.

Ingredience

  • plátky uzeného lososa
  • listy hlávkového salátu
  • rostlinný tuk
  • hustý zakysaný krém
  • kopr
  • kaviár
  • celozrnný toustový chléb

Lososové jednohubky I. – postup přípravy

Chléb rozkrojíme na 4 části, namažeme je rostlinným tukem a na ně položíme kousek salátu. Z půlky plátku lososa vytvoříme úhledný kornoutek, který dáme na salát. Ze zakysaného krému vytvoříme noček, jež položíme na lososa a ozdobíme kaviárem a koprem.

Lososové jednohubky II.

Ingredience

  • salátová okurka (asi 10 – 12 cm)
  • 4 lžíce změklého tvarohového sýra, jako je například ricotta
  • sůl a pepř podle chuti
  • 200 g na tenko nakrájeného uzeného lososa
  • 3 lžíce posekaného kopru
  • 24 koktejlových párátek

Lososové jednohubky II. – postup přípravy

Pomocí lžíce vyškrábneme z okurky semínka. Nakrájíme ji na 1 cm kostičky, připravíme si přibližně 25 kousků. Tvarohový sýr ochutíme solí, pepřem. Tím tence potřeme plátky lososa. Potom lososa nakrájíme na 1 cm široké proužky.

Proužky omotáme kolem okurkových kostiček. Otáčíme, až se vytvoří asi 2 cm kulička. Je možné si kuličky zamotat do kousků mikrotenu a jeho pomocí vytvořit naprosto kulaté tvary. Hotové kuličky poskládáme na podnos či malý plech a ten vložíme do mrazáku.

Před podáváním kuličky necháme rozmrazit, opravíme jejich tvar, chcete-li, můžete je obalit ještě v posekaném kopru, zapíchneme do nich párátka a podáváme.

Lososové jednohubky III.

Ingredience

  • rohlíky
  • trochu másla
  • trochu křenu
  • uzený losos
  • zelené olivy bez pecek na kolečka

Lososové jednohubky III. – postup přípravy

Rohlíky nakrájíme asi na 1 cm tlustá kolečka, namažeme máslem a dáme trochu křenu. Ozdobíme kouskem lososa a olivou a máme hotové rychlé, jednoduché a výborné jednohubky.

Lososové jednohubky IV.

Fotolia_47930745_XS1Ingredience

  • 100 g lučiny
  • 2 – 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • pečivo
  • 200 g uzeného lososa plátky
  • čerstvý rozmarýn

Lososové jednohubky IV. – postup přípravy

Lučinu vyšleháme se zakysanou smetanou a ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Pečivo rozpůlíme a plátky lososa překrájíme na menší kusy. Na rozkrojené pečivo naneseme lžičkou ochucenou lučinu, obložíme lososem a ozdobíme kouskem větvičky rozmarýnu.

Avokádová dobrota s lososem

Ingredience

  • 2 avokáda
  • 100 g uzeného lososa
  • 2 balení zakysané smetany
  • citronovou šťávu
  • kopr (čerstvý či mražený)
  • mletý pepř

Avokádová dobrota s lososem – postup přípravy

Avokáda omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme z nich pecky. Nakrájíme na silnější plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mezi dva plátky avokáda vložíme vždy kousek lososa. Připravíme si zálivku. Nasekáme kopr, zakysanou smetanu smícháme s koprem a pepřem a avokádové jednohubky ochutíme malou lžičkou tohoto dressingu.

Lososové rolky s Lučinou

Ingredience

  • 2 balení Lučiny
  • 2 lžíce kopru
  • trocha pepře
  • trocha soli
  • citrón
  • celozrnné pečivo

Lososové rolky s lučinou – postup přípravy

Vezmeme dvě balení Lučiny, opepříme, osolíme a smícháme s troškou kopru. Vzniklou pomazánkou pak potřeme plátky uzeného lososa a stočíme jako roládu. Hotové rolky posypeme koprem a ozdobíme citrónem. Po vychlazení rolek v ledničce je můžete nakrájet na kolečka a servírovat jako jednohubky na celozrnném pečivu.

Rychlá pomazánka z lososa

Ingredience

  • 1 konzerva lososa (může být drcený losos v oleji)
  • 1 menší cibule
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 lžíce majonézy
  • pár kapek citrónové šťávy

Rychlá pomazánka z lososa – postup přípravy

Obsah konzervy lososa s olejem ve vhodné nádobě rozmačkáme vidličkou, přidáme hodně nadrobno nasekanou cibuli, celé pomazánkové máslo a majonézu, která pomazánku krásně zjemní. To vše zakapeme citrónovou šťávou a pomazánka je hotová.

Vynikající francouzský tatarák z lososa

tatarák-z-lososaIngredience

  • steak z lososa zbavený kůže a kůstek
  • hořčici standard a dijonskou hořčici
  • žlutou a bílou cibuli
  • sůl
  • mletý bílý pepř (může být i černý)
  • citronová nebo limetková šťáva

Jakožto přílohu doporučujeme upečený toast nebo bagetku.

Francouzský tatarák z lososa – postup přípravy

Špičkou nože naškrábeme lososa na kousíčky, většinou to jde velice dobře, máte-li hrubší kousky, můžete je posekat. Vložíme do mísy, kde jej budeme míchat. Půlku žluté a půlku bílé cibulky nakrájíme na jemno. Posléze opatrně přidáme lžičku hořčice, osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme a ochutnáme, dle potřeby můžeme ještě dochutit. Připravený tatarák zakápneme troškou citronu nebo limetky a můžeme s pečivem podávat. Francouzský tatarák z lososa je velmi jednoduchá pochoutka, kterou oslníte každou návštěvu.

Losos jako hlavní jídlo

Všechny zde uvedené recepty jsou na přípravu dvou porcí hlavního jídla pro dospělého.

Jednoduchý pečený losos

losos-podkovyIngredience

  • losos – minimálně dvě podkovy
  • olivový olej
  • sůl
  • petržel
  • citron
  • česnek

Jednoduchý pečený losos – postup přípravy

Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Připravené osušené porce lososa potřeme olejem, osolíme a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Do 15 – 20 minut (dle tloušťky plátků lososa) by měl být hotový. Během pečení můžeme podkovu lososa ještě jednou přetřít olejem. Před koncem pečení přidáme navrch porci nasekané petrželky s nasekaným česnekem, smíchané s troškou oleje. Servírujte na talíř s kouskem citrónu. Příhodnou přílohou k takto upravené rybě jsou brambory, buď vařené, nebo pečené na pečícím papíru v troubě. Pokud brambory pečeme, nakrájíme je na tenší plátky, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, okmínujeme a vložíme do vyhřáté trouby přibližně 20 minut před lososem.

Losos na víně

Ingredience

  • cca 600 g  lososa
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g žampionů (máte-li hříbky, pak i ty se k přípravě tohoto pokrmu velice dobře hodí)
  • 100 g másla
  • lžička kaviáru
  • petrželová nať
  • citron
  • sůl

Pokrm podáváme s vařenými bramborami nebo teplou zeleninou.

Losos na víně – postup přípravy

Lososa osolíme, posypeme nasekanou petrželkou, zalijeme vínem a vložíme na přibližně dvě hodinky do chladu. Rybu posléze vyjmeme z marinády, kterou však ponecháme na následné přelití pokrmu, lososa posypeme moukou a vložíme do horkého másla. V troubě pečeme z obou stran, maso obložíme z obou stran čtvrtkami hub.

Upečeného lososa přelijeme marinádou, pokud uznáme za vhodné, můžeme vše ještě chvilku zapéci. Servírujeme na talíři s kolečky citrónu, kaviárem a petrželkou.

Losos po asijsku se zázvorem

Ingredience

  • 4 filety z lososa
  • několik lžic sojové omáčky dle chuti
  • kousek zázvoru oloupaný a nakrájený najemno
  • 4 jarní cibulky
  • tabasco

Jako přílohu k asijskému pokrmu volíme rýži, nejlépe pak rýži Basmati.

Losos po asijsku se zázvorem – postup přípravy

Troubu předehřejeme na 200°C, filety z lososa rozložíme vedle sebe na mělkou pečicí misku s pečicím papírem. Sojovou omáčku smícháme s nakrájeným zázvorem a pár kapkami tabasca pro pikantnější chuť. Směs rovnoměrně nakapeme na lososa. Vše zlehka pokryjeme alobalem a dáme zapéct do trouby na dobu přibližně 15 minut. Podáváme s rýží, jarní cibulkou a přelité šťávou z lososa.

Steak z lososa

Fotolia_31899974_XSIngredience

  • 200 – 300 g steaků z lososa
  • 100 g másla
  • petržel
  • trochu pažitky
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Jako přílohu ke steaku si můžeme připravit uvařené brambory, které můžeme ozdobit třeba najemno nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou a troškou chilli.

Steak z lososa – postup přípravy

Osolené steaky položíme na alobal, který jsme předtím potřeli máslem. Máslo dochutíme solí a pepřem a smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou, česnekem a cibulí. Steaky takto připravenou směsí potřeme, zabalíme lehce do alobalu a vložíme do horké trouby na 25 – 30 minut podle tloušťky lososa.

Losos s medem ve smetanové omáčce

Tento recept je sice mírně netradiční, ale pokud máte rádi maso na sladko, pak jej určitě vyzkoušejte.

Ingredience

  • cca 600 g lososa
  • smetana
  • máslo
  • lžička medu
  • dvě lžičky plnotučné hořčice
  • sojová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • koření na ryby
  • citrón
  • menší cibulka

Losos s medem ve smetanové omáčce – postup přípravy

Omytého lososa pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a posypeme trochou koření na ryby. Cibulku nakrájíme na drobno a osmažíme, když je již do zlatova opečená, potom ji ještě zalijeme smetanou a přidáme lžičku medu, dvě lžičky hořčice, lžičku sojové omáčky. Mícháme, dokud nám celá tato omáčka nezhoustne. Pokapeme trochou citrónu a kari koření. Lososa na pánvi osmažíme a propečeme. Hotovou omáčku přecedíme. Lososa podáváme s omáčkou a brambory, ať již vařenými nebo opečenými, případně s teplou zeleninou.

Losos se špenátem v listovém těstě

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • losos (filety, uzený)
  • 1 cibule
  • 1 špenát (mražený)
  • 150 g sýra
  • smetana
  • 2 stroužky česnek
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 vejce

Losos se špenátem v listovém těstě – postup přípravy

Listové těsto rozválíme na tenký plát a ten vytvarujeme do tvaru obdélníku. Cibuli nakrájíme, na oleji orestujeme a přidáme pokrájený špenát. Vše společně dusíme asi 15 minut. K této směsi přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr a přelijeme smetanou. Na těsto poklademe filety z lososa a vychladlou špenátovou směs tak, abychom mohli závin napevno a dobře zabalit a aby se nám při pečení v troubě nerozevřel. Závin potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme do zlatova asi 30 minut v troubě předehřáté na 160°C.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 12. 06. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 13. 06. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 06. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 06. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 06. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
ProHeq: nerezové výrobky pro profesionální gastronomii
Firma proHeq je celosvětovým dodavatelem pro…

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Nenechte pejskovo tělo zaplavit toxiny. Jak léčit selhání ledvin u psa?

31.5.2024 mi odešel pejsek / téměř 15 let -rotvajler/ na chronické poškození ledvin. Nikdy nestonal, 5 dní pře...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka půjčky se 100% jistotou Dobrý den, s cílem pomoci vám překonat různé finančn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Možnost úvěru upřímný Půjčka a úvěr s 3 % úrokovou sazbou, vy se obáváte, že v�...
Zobrazit všechna témata

Kus melounu denně pro zdraví. Využijte melounovou sezónu na maximum

Meloun je ryze letní ovoce. Koupit se nyní dá za rozumnou cenu a rozhodně je neodmyslitelnou potravinou pro horké dny. Pochutnáme si na něm, udrží naše tělo pořádně hydratované a perfektně se hodí pro hubnutí. ...

Rozchod je studnicí nechtěných emocí. Jak se s ním co nejlépe popasovat?

Je těžké se s někým rozejít, ale ještě těžší je zotavování se z konce vztahu. To může trvat týdny, měsíce a u někoho i roky. Stojí za tím naše emoce. Ty v nás vyvolávají smutek, vztek, vinu, stud, někdy ale i v...

Mezinárodní den dětí je tu. Už víte, jak jej se svým potomkem oslavíte?

Každoročně je první červnový den věnován výhradně dětem. U té příležitosti jsou připravovány mnohé společenské, kulturní i sportovní akce. Ovšem Mezinárodní den dětí má za cíl nejen pobavit a oslavit děti na ce...

Znáte cirkadiánní rytmus? Hubnutí vám podle něj půjde jedna radost

O biologických hodinách se mluví poměrně hojně, avšak pojem cikradiánní rytmus není tolik známý. Přitom jde o poměrně zásadní věc v našem životě. Je sice velice důležité, co jíme, pijeme nebo jaké potravní dopl...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?