Domácí výroba sirupu do kávy není vůbec složitá

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do kávy. Jistě, můžeme si jej koupit. Ale na to, že jde jen o cukr, vodu a příchuť, nám z peněženky vytáhne vcelku dost peněz. Přitom právě sirupy do kávy si snadno můžete za zlomek ceny vyrobit doma.

Sirup je často považován za nejlepší způsob ochucení kávy. Už jen proto, že jde vlastně o již rozpuštěný cukr. Klasický cukr do kávy vlastně nepatří. Pokud si kafe chcete dosladit a nemáte po ruce sirup, pak už je mnohem lepší volbou například med, čekankové či javorové sladidlo nebo třeba sladěnka. Nicméně takový sirup do kávy s tou správnou příchutí pozvedne vaši kávu na úplně novou úroveň.

Sirup do kávy horké i ledové

Sirupy do kávy nejsou úplně to samé, to klasické sirupy do vody. Mají totiž dost specifické příchutě, které by vám jen s vodou příliš nechutnaly. Mezi nejoblíbenější patří například karamelová, ořechová, čokoládová, vanilková, kokosová, skořicová, perníčková nebo amaretto. Sirupy do kávy můžete použít jak do klasického černého kafe, tak i do ledového latte nebo slavnostnějších kávových nápojů. 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník

Sirup do kávy – základní recept:

Na základní recept budeme potřebovat:

Jak na to?

Vodu přivedeme k varu. Po částech pak vmícháme sirup, dokud se zcela nerozpustí. Dle preferencí přidáme příchuť a vaříme ještě další dvě minuty. Pak sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout. Sirup do kávy přelijeme do uzavíratelné nádoby a uchováváme v lednici. Spotřebovat bychom jej měli ideálně do měsíce. 

Karamelový sirup:

Přidejte o 50 g více cukru a nedávejte již žádnou příchuť ani extrakt. Karamelový sirup do kávy připravte ideálně v silnostěnném hrnci. Čím déle necháte probublávat, tím intenzivnější chuť sirupu bude.

Sirup do kávy – příchutě:

Příchutě do sirupů můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. Nejjednodušší cestou je přidání již hotového extraktu, který můžeme koupit. Jestli si ale chcete celý sirup vyrobit výhradně jen ze svých surovin, můžete vyzkoušet námi ozkoušené a osvědčené tipy:

Lískový oříšek:

Lískové ořechy vložte na chvíli do rozpálené trouby. Vyjměte je a ještě za tepla z nich sundejte slupky. Pomoci vám s tím může obyčejná látková utěrka. Nebojte se ničeho, jde to snadno. Ořechy pak nasekejte a přidejte je ke směsi cukru a vody. Směs nechte povařit alespoň dvacet minut. Pak sirup sceďte, vložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici vychladit.

Vanilka:

Vanilkový lusk podélne rozřízněte a vložte jej do směsi s cukrovou vodou. Přikryjte a nechte 5-10 hodin louhovat. Poté vanilkový lusk vyjměte, sirup přeceďte a uchovejte.

Domácí sirup do kávy chutná nejlépe

Skořice:

Do cukrové směsi vložte 2 tyčinky skořicové kůry a půl lžičky vanillkového extraktu. Nechte 15-20 minut povařit, pak sceďte. Přelijte do vhodné nádoby a uchovávejte v lednici.

Čokoláda:

Nejprve rozpusťte ve vodě cukr a poté přidejte i cca 40 g rozpuštěné čokolády. Čokoláda musí být opravdu rozpuštěná, jinak sirup nebude dobře propojený. Směs nechte chvíli probublat a pak nalijte do vhodné nádoby.

Vyzkoušejte: Sirup s vůní perníčků

Přísady:

  • 300 g krupicového cukru
  • 200 ml vody + 50 ml vody navíc
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 8 ks hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 hvězdička badyánu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • špetka kardamomu

Příprava: 

Podle základního receptu připravíme sirup. Poté do něj opatrně přilijeme odměřených 50 ml vody. A také přisypeme všechno připravené koření. Plotýnku stáhneme na minimum a směs necháme asi 10-15 minut probublávat. Odstravíme a necháme sirup do kávy lehce zchladnout. Pak jej přecedíme a přelijeme do uzavíratelné sklenice nebo sklenic. Skladujeme v lednici.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Ellen

    11:42 24. 4. 2024 0
    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? Pokud vím, tak v zemích, kde se káva pije odjakživa, se pije právě s cukrem (a s hodně velkým množstvím cukru). Takže mi přijde, že do kávy nepatří spíše ty sirupy, natož ještě s dochucovadly, protože to zabije chuť a vůni kávy. Ale samozřejmě, každý jsme jiný, a proti gustu... Někomu to asi chutná...

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.