Pampeliškový med, pampeliškový sirup a pampeliškové víno. Tři recepty, které rozhodně vyzkoušejte

Pampeliškový med, pampeliškový sirup a pampeliškové víno. Tři recepty, které rozhodně vyzkoušejte

Pampelišková sezóna opět klepe na dveře. Pampeliška neboli smetanka lékařská kvete jen dva měsíce v roce – v dubnu a v květnu. Proto byste její sběr letos neměli propásnout.

Čtěte také:

Recepty z pampelišky

Pampeliška obsahuje spoustu účinných a zdravých látek. Její hořkost pomáhá při trávení a kořen z pampelišky zase čistí krev. Připravili jsme proto pro vás 3 recepty, které si letos můžete připravit z pampeliškových květů. Jsou skvělé a budou chutnat vám i celé vaší rodině.

Pampeliškový sirup

Podobně jako pampeliškový med, není ani pampeliškový sirup žádný výživový zázrak. Obsahuje poměrně hodně cukru a dlouhým vařením v něm nezbyde mnoho léčivých látek. Chuťově je však výborný a taková domácí pampelišková limonáda nás v parném létě dokáže skvěle osvěžit. Navíc je zdravější než kupované sirupy a je skoro zadarmo. Vyzkoušejte ho.

Co budete potřebovat?

  • 450 pampeliškových květů

  • 2 kg třtinového cukru

  • 2 litry vody

  • 3 bio citróny

Postup

Podobně jako to bylo u pampeliškového medu, si v přírodě nasbíráme 450 hlav pampelišek. Doma je zalijeme dvěma litry vody, přidáme omytý nakrájený bio citrón na kolečka (bez jadérek). Směs přivedeme k varu a povaříme 10 až 15 minut. Hrnec necháme zchladnout a necháme 24 hodin stát v chladnu.

Druhý den celou směs na pampeliškový sirup přecedíme a vymačkáme přes plátýnko a nalijeme do hrnce. Ke směsi přidáme cukr a přivedeme k varu. Poté jen na nízký plamen mícháme tak dlouho, dokud nebude mít pampeliškový sirup požadovanou konzistenci. Ještě horký sirup naléváme do vymytých čistých sklenic a uzavřeme víčko. Skladujeme v suchu a chladnu a ředíme s minerálkou nebo obyčejnou vodou.

Pampeliškový med

Někteří pampeliškový med kritizují za to, že je nezdravý a nemá téměř žádné výživové hodnoty. Část nezdravosti z něj ale můžete sejmout tím, že použijete třtinový cukr. Vařením se sice většina účinných látek z pampelišek vyvaří. Medu ale zůstane jeho neopakovatelná chuť, proto určitě stojí za to, si med doma připravit. Výborný je do čaje, na palačinky, do ovesné kaše nebo i na přípravu dezertů.

Co budete potřebovat?

  • 450 ks pampeliškových květů

  • 1,5 kg třtinového cukru

  • 2 citróny

  • 1,5 litru vody

Postup

Na zahradě nebo kdekoliv v přírodě si nasbíráme 400 hlav rozkvetlých pampelišek. Jakmile přijdeme domů, pampelišky si přendáme do misky a zalijeme studenou vodou. Mísu přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin macerovat. Poté si připravíme plátýnko, přes které základ na pampeliškový med přecedíme do hrnce. Přebytečnou šťávu vymačkáme.

Hrnec s tekutinou dáme vařit a přidáme cukr. Měli bychom dodržovat poměr 1:1. Pampeliškový med vaříme a přidáme šťávu ze dvou citrónů. Mícháme do zhoustnutí a dáváme pozor, aby se pampeliškový med nepřipálil. Med by měl mít řidší konzistenci než běžný med, ale zároveň by neměl být tak tekutý, jako sirup.

Ještě horký hotový pampeliškový med nalijeme do čistých vymytých sklenic a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu (sklep, komora).

pampeliškový med recept2

Pampeliškové víno

Pampeliškové víno je lék, proto určitě nepijeme dvě deci před spaním. Víno spíše usrkáváme, vychutnáváme a pijeme ho opravdu pomálu.

Co budete potřebovat?

  • 2,5 litru květů z pampelišek

  • 2 kg třtinového cukru

  • 2,5 litru vody

  • 2 litry vody na cukrový nálev

  • 3 pomeranče

  • 2 citróny

  • balíček sušených kvasnic

Postup

Na tento recept budeme potřebovat svařenou vodu, kterou ještě horkou nalijeme na natrhané pampelišky. Necháme 24 hodin macerovat tak, jako v předchozích receptech, a poté veškerou šťávu přecedíme přes plátýnko a vymačkáme.

Dále si svaříme další dva litry vody, ve které rozpustíme veškerý cukr a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme čistou a sterilní nádobu (například pětilitrovku od okurek, demižon), do které vlijeme jak výluh z pampelišek, tak cukrový nálev. Vymačkáme si citróny i pomeranče a šťávu přidáme do nádoby. Přidáme také kvasnice, zamícháme a uzavřeme kvasnou zátkou (nebo nedotaženou zátkou. Dáváme pozor, aby v nádobě zůstala vzduchová bublina, jinak by nám pampeliškové víno překypělo.

Pampeliškové víno necháme kvasit zhruba 5 týdnů, poté ho stočíme a plníme do čistých lahví. Uchováváme v chladnu a temnu, například v komoře.

Připravte si doma také tyto sirupy podle našich receptů



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 26. 06. 2022
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 06. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 06. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 29. 06. 2022
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 06. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 01. 07. 2022
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 02. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...

Operace

Dobrý den,prosím kdy je nejlepší čas na gynekologickou operaci(odstranění dělohy )?deku...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Solný svícen MALÝ

Solný krystal z Himalájí na čajovou svíčku, hmotnost cca…
129 Kč

Tarika ajurvédský noční olej s růží 30ml

ÁJURVÉDSKÝ KRÁLOVSKÝ NOČNÍ OLEJ S RŮŽÍ pro obličej, krk a…
488 Kč

Henna čistá 200g

100% přírodní Henna Herb Lamda Vysoce kvalitní, velmi jemně…
159 Kč

Tekutý prací prostředek 1l ALMACABIO

Ekoogický prací gel  Šetrně odstraní z vláken i odolnou…
189 Kč

Náramek s perlou LÉČENÍ

Náramek pro ochranu, zdraví a harmonii energií
340 Kč

Sužují vás tropy? Poradíme, jak je přežít ve zdraví

Tropy jsou v našich končinách čím dál častější záležitostí. Lidský organismus se na extrémní teploty adaptuje, ovšem velmi záleží na tom, v jaké zdravotní kondici jste, jaký je váš věk a co děláte pro to, abyst...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Karmický vztah je plný vášně i bolesti. Je to jízda na horské dráze. Karmický vztah bývá velmi intenzivní a zároveň i hodně těžký pro obě strany. Často jde o vztahy egoistické, které nerespektují toho druhého. ...

Domácí limonády ve 20 skvělých receptech. Zachutnají hlavně v létě!

Domácí limonády mají své kouzlo a také nezaměnitelnou chuť. Neobsahují konzervanty a často také žádný rafinovaný cukr. Proto jsou zdravé a vhodné jak pro děti, tak třeba i pro diabetiky. Připravte si společně s...

Osvědčené rady a tipy, jak zvládnout emocionální stres a úzkost

Pojmy jako “stres” nebo “úzkost” dnes natolik zevšedněly, že každý ví přesně, o čem je řeč. Avšak označení “emocionální stres” není ještě tolik rozšířené a málokdo tuší, co se za tímto označením přesně ukrývá. ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Ananasový sorbet se sektem

Nejprve si pečlivě oloupejte ananas, ten pak nakrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru spolu s cukrem. Ovocnou směs pak vložte do plastové misky, přiklopte a nechte mrazit několik minut až hodin v mrazáku....

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nostalgický chvilky...

Taky míváte nostalgický chvilky...? Já si myslim, že je má snad čas od času každej. Možná ženský o trochu víc než chlapi. Já jsem nostalgik jak vyšitej. Miluju se hrabat ve starejch fotkách a otáčet stránky zatuchlejch alb, který v rukách drželi mí pra pra pra rodiče... Fotky tě totiž přenesou do jinýho času - je to vlastně takový cestování časem. Je to úžasná věc... Já v ten moment skoro nedejchám. A představuju si, kde asi jaká fotka vznikla a proč.