Hřib žlutomasý neboli hřib babka – sběr zvládnete i jako houbařský začátečník

Hřib žlutomasý neboli hřib babka – sběr zvládnete i jako houbařský začátečník

Hřib žlutomasý zvaný také hřib babka patří k nejčastěji sbíraným houbám u nás. Milovníci pravých hřibů jej sice považují za méně hodnotný. Jiní houbaři jej ale naopak preferují, protože v případě záměny s jinou houbou se jedná pouze o houby jedlé, a tím pádem je jeho sběr docela bezpečný. Hřib babka se hodí téměř do každého jídla, kam běžně dáváte houby – vhodnými recepty se můžete také inspirovat na konci článku.

Čtěte také:

Atlas hub

Hřib žlutomasý – taxonomie

  • Říše – houby (Fungi)
  • Oddělení – houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Třída – Agaricomycetes
  • Pododdělení – Agaricomycotina
  • Řád – hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď – hřibovité (Boletaceae)
  • Rod – hřib (Xerocomellus)

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron) má mnoho lidových názvů – nejznámější je hřib babka, ale také třeba máslový hřib, podmáselník, sameťák nebo třeba praskáč. Velikostně narůstá s kloboukem od 3 do 12 centimetrů. Povrch klobouku je nejprve hladký, sametový, později rozpraská. Barvu má klobouk od světlešedé po tmavě hnědou, pod horní vrstvou je vrstva červená, a proto mají i praskliny červený vzor.

Dužina, jak název napovídá, je žlutá a měkká. Hřib babka je charakteristický tím, že poškozená místa dužiny se zbarvují do zelenomodra. Třeň je spíše užší, přibližně 3-10 centimetrů vysoký, žluté nebo červené barvy. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Hřib babka – hrozí při sběru nějaké nebezpečí?

Hřib žlutomasý je velmi rozšířený po celé České republice, v nížinách i na horách. Roste většinou v lesech, listnatých, jehličnatých i smíšených, ale najít ho můžete na zahradě i v parku. Hřib babka se často vyskytuje ve skupinách, takže pokud najdete to správné místo, bude úlovek bohatý. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. Hřib babka roste v lese většinou od května do listopadu. Zaměnit hřib žlutomasý lze nejčastěji za hřib sametový, plstnatý nebo osmahlý, což jsou ale vše jedlé houby.

Nebezpečnou vlastností této houby je, že ji napadá nedohub zlatovýtrusný. Ten na hřibu poznáte podle bělavého, žlutého nebo žlutohnědého povlaku. Nedohub uvolňuje jedovaté mykotoxiny a houby, které napadne, jsou pak jedovaté. Koncentrace mykotoxinu v napadené houbě není závratná, ale jejich konzumace není pro zdraví vhodná. Proto je vhodnější, když se hřib žlutomasý sbírá ještě mladý a nerozpraskaný – u takové houby je napadení nedohubem méně pravděpodobné.

Sušení a zpracování babky

Ze stejného důvodu se můžete setkat s informací, že hřib babka se nemá sušit. Sušit jej můžete, ale protože rychle zpětně natahuje vlhkost, doporučuje se sušit hřib žlutomasý při nekolísavé teplotě a pokud možno rychle – například v elektrické sušičce. V každém případě je důležité hřib žlutomasý po nasbírání zpracovat rychle, protože snadno podléhá zkáze. Přečtěte si, jak správně na sušení hub

babky1

Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřib žlutomasý – recepty

Ve srovnání s jinými houbami má hřib babka méně intenzivní houbovou vůni, takže ho můžeme přidat i do jídel pro strávníky, kteří houby příliš nemilují. Chuťově je hřib žlutomasý lehce nakyslý a hotová jídla tak spíše jen doladí a nepřebije chuť ostatních přísad. Nejčastěji ho tak využijete do polévek a omáček.

Houbová bramboračka s babkami

Na polévku si nachystáme:

  • 3 hrsti čerstvých babek
  • 2-3 brambory
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • majoránku
  • sůl
  • pepř 

Cibuli, česnek a houby očistíme. Brambory oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi na menším množství oleje osmahneme cibuli a poté i na kousky nakrájené houby. V hrnci z větší části oleje a hladké moukyumícháme jíšku, kterou zalijeme teplou vodou a důkladně rozmícháme. Do hrnce přidáme houby a na kousky nakrájené brambory, vše osolíme a opepříme. Polévku vaříme 20-30 minut, dokud brambory nezměknou. Poté ji dochutíme majoránkou a utřeným česnekem a zjemníme smetanou.

recept

Nestačil vám tento houbový recept? Přečtěte si také recepty na houbovou omáčku

Hřib babka – smaženice – recept

Na přípravu smaženice budeme potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci sádla nebo másla
  • 1 cibuli
  • 500 g babek
  • 2 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • sůl
  • pepř

Babky očistímea nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozpustíme sádlo, lehce na něm osmahneme cibuli a česnek a přidáme nakrájené babky. Po krátkém orestování babky na pánvi přikryjeme poklicí a asi 10 minut podusíme. V hrnku rozkvedláme vejce a přidáme je k změklým babkám. Smaženici ochutíme solí a pepřem a za stálého míchání dosmažíme tak, aby vejce zůstala vláčná. Hotovou smaženici podáváme s pečivem a nakrájenou čerstvou zeleninou. 

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 16. 08. 2022
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 08. 2022
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 08. 2022
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 08. 2022
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 08. 2022
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

nevyrábím, nemám na to čas, koupim si tvarohový jogurt s příchutí čokolády a jsem spokojena

Ochutnejte vlastní mléčné výrobky: Domácí jogurt krok za krokem

nevyrábám, ale kupuji si čokoladové krémové... Jsou top mezi jogurty

Jogurt

jogurty jím jenom bílé a jinak si kupuji pouze čokoladové smetanové krémy, Jsou nejlepší na světe

5 potravin, které spolehlivě podpoří vaše trávení

potřebuji ho spíše stabilizovat a narovnat střevní mikrofloru

operace žlučníku

dobrý den, je pro mě vhodný termín 22.7.2022 k operaci odstranění žlučníku? Jsem naroz...

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Svícen SODALIT na svíčku

Surový neleštěný kámen s vyvrtanou dírou na čajovou svíčku.…
490 Kč

Tarika revitalizující vlasový olej 50ml

100 % přírodní ájurvédská receptura oleje  Olej vlasy…
228 Kč

Magnetka znamení BÝK

Magnetka podle znamení zvěrokruhu
149 Kč

Náramek s perlou OČISTA

Křišťál, perleť a říční perla uprostřed. Náramek čistoty,…
340 Kč

Medimix santalové mýdlo 75 g

Ájurvédské bylinné mýdlo pro péči o pokožku. Čistí a…
59 Kč

Odcizení ve vztahu: Jak se s ním poprat, pokud vás zasáhne?

Kde se vlastně bere to prapodivné odcizení ve vztahu, když jeho začátky jsou tak dech beroucí?? Možná je to tím, že zamilovaní lidé skutečně po nějaký čas nosí tzv. „růžové brýle“ a vidí protějšek jen v tom nej...

Cesta do tajů egyptské aromaterapie

Navštivte Egypt a nechte se kromě zdejší historie, památek, pláží, moře a kuchyně okouzlit také místními čarovnými vůněmi. Právě Egypťané jsou totiž národem, který využívání vůní a výrobu parfémů povznesl a roz...

Phubbing: Závislost na mobilním telefonu ničí vztahy, přátelství i život

Phubbing je poměrně nový fenomén. Takzvaní phubbeři si více než lidí, se kterými tráví čas, všímají svého mobilního telefonu. A dá se říct, že jejich okolí je vlastně v tu chvíli ani nezajímá. Phubbing je novod...

Partnerský horoskop na rok 2023 nabídne změny, posun ve vztahu i nové lásky

Partnerský horoskop na rok 2023 přináší zajímavé informace ohledně milostných vztahů. Čekají nás změny, které by však měli být převážně ku prospěchu. Mají nás posunout v našem milostném životě zase o kus dál. U...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Mrkvová přesnídávka s bramborem a pórkem

Začněte tím, že si oloupete mrkve a brambory. Poté zeleninu společně s pórkem omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Také přidejte trochu vody a vařte do změknutí. Následně zakápněte malým množstvím ol...

Kočka na vodítku aneb Je skutečně nutné tyto mazlíčky venčit?

Někomu může přijít úsměvná už jen představa, že by měla být kočka na vodítku. Tato zvířata jsou totiž většinou brána jako samostatná. Obzvlášť na vesnicích se pak kočičí mazlíčci promenádují ulicemi zcela svobo...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Grilovací koření, které dodá masu ten správný říz aneb 5 domácích receptů

Grilovací koření nechybí v kulinářské výbavě leckteré rodiny. Zejména pak v letních měsících se stává doslova hitem! Bez něj si totiž mnozí z nás nedokážou představit grilovaná masa nejrůznějších druhů. Vsaďte ...

Miluju léto!

Jsem se tu dlouho neukázala - možná je to proto, že žiju poměrně v hektice a buď pracuju nebo jsem ve společnosti manžela a přátel. Léto je v naší komunitě dost náročný společensky ale taky pracovně. Nemyslim tim žádnou sektu :), ale hasiče. Naši kluci se obzvlášť v těchto vedrech moc nezastaví - jezdí kropit uprchlíky, děti na akcích anebo hasí nějaký hrůzy - ale to zaplať pánbůh není tak často.