Návod, jak na zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Návod, jak na zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Složité dilema? Se slupkou, nebo bez ní? Zavařování broskví je jednoduché, různorodé a my vám ukážeme jak na to. Nemáte-li zavařovací hrnec, nevadí, pomůžeme si v obyčejné horkovzdušné troubě. A všechna dilemata vystřídá v zimě jedno jediné: je lepší broskev samotná, nebo ten sladký sirup ve skleničce? Oboje!

Čtěte také:

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Tradiční zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Při zavařování broskví je důležitá kvalita broskví, měly by být zralé, ale stále ještě pevné. Při manipulaci, vyndávání pecek a případném loupání je třeba s nimi zacházet opatrně, aby se co možná nejméně pomačkaly. Pomačkaná část se velmi rychle kazí a může pak zapříčinit plesnivění kompotu. Přečtěte si také další souhrnné tipy, jak na zavařování

TIP: Chcete-li broskvový kompot s lehkou mandlovo nahořklou příchutí, dejte do každé skleničky jednu polovinu broskve i s peckou. Nebo jednoduše do každé skleničky jednu pecku z předchozích vyloupaných broskví přidejte.

Zavařování broskví bez slupky

  • Na 5 broskví střední velikosti počítejme asi 20 dkg cukru. Pokud chcete kompot zalívat už cukerným roztokem. Podle chuti a kyselosti broskví.

CUKERNÝ ROZTOK

Sladký: 25 dkg cukru na 600 ml vody

Střední: 17 dkg cukru na 600 ml vody

Jemný: 11 dkg cukru na 600 ml vody

  • Broskve omyjeme, necháme oschnout a rozpůlíme. Chceme-li je loupat a nejde to snadno, pomůžeme si vložením plodů na 30 vteřin do vroucí vody.
  • Do vyhřátých vysterilizovaných sklenic vložíme pečlivě poloviny broskví, zasypeme cukrem a teplou převařenou vodou, nebo cukerným roztokem, aby vše bylo zcela ponořené.
  • Sem tam se sklenicemi klepneme o stůl, aby vyšly zbytečné bublinky vzduchu a zašroubujeme, zavíčkujeme.
  • Sterilizujeme při 85 °C asi 35 minut v zavařovacím hrnci, poté vyndáme, otočíme dnem vzhůru a po zchladnutí uložíme.
  • Vyzkoušejte také další recept na zavařování broskví

Zavařování broskví v troubě

Zvládne to i začínající hospodyňka. Máte-li horkovzdušnou troubu, je úspěch zcela zaručen. Cirkulace vzduchu ventilátorem zaručí, že skleničky budou prohřívány rovnovměrně. Jak na to?

  1. Připravte si sklenice s broskvemi podle základního receptu na zavařování broskví.
  2. Předehřejte troubu na 250 °C a zatím si připravte starší utěrku a vyšší plech či zapékací mísu.
  3. Utěrku rozložte na dno vyššího plechu nebo mísy a zalijte vodou tak, aby byla ponořena a nad ní ještě bylo cca 3 – 4 cm vody.
  4. Naskládejte na ni sklenice s kompotem.
  5. Snižte teplotu na 150 °C a nechte „zavařovat“ 30 – 35 minut.
  6. Poté vypněte troubu a nechte ještě 30 minut dojít.
  7. Je hotovo, sklenice vytáhněte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

zavařování broskví2

Zavařování broskví se slupkou

Příprava kompotu z oloupaných i neoloupaných broskví se v zásadně neliší, v potaz musíme však vzít dvě věci:

  • Chloupky snáze nachytávají nečistoty, takže broskve zamýšlené k zaváření se slupkou musí být perfektně čisté a bez vad a omačkaných skvrn
  • Chuť broskví se slupkou je v kompotu výraznější, stojí to za to! A navíc broskvička se slupkou snáze drží tvar a nerozváří se tak snadno. Zavařování broskví můžete přizpůsobit vašim individuálním chutím. 

Zavařování broskví není to pravé? Zkuste pyré i amareto

Máme pro vás ještě dva perfektní tipy na uchování broskvového kouzla na zimu. Oblíbené je mražení a uchování v alkoholu. Slibujeme, tepla se ani nedotknete! Jeden recept je ryze zdravý a na zimu, druhý zase hříšný a tak trochu vánoční a rozhodně není pro děti.

Mražené broskvové pyré

Chcete-li broskve mrazit, doporučujeme z nich udělat rovnou pyré a mrazit jednotlivé porce. Hodí se pak skvěle třeba do smoothie nebo do různých ovocných krémů. Mrazíte-li celé poloviny broskví, počítejte s tím, že po rozmrznutí budou mít měkkou, kašovitou konzistenci.

Amareto broskve

Oloupané broskve povařte s cukrem podle chuti asi 1 – 2 minuty na mírném ohni, aby změkly, ale ještě držely tvar a naplňte jimi do poloviny vysterilizované skleničky. Druhou polovinu dolijte likérem typu amareto. Nechte 14 dní v chladničce uležet.

Zavařování ovoce - přečtěte si další články

Zavařování třešní



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 11. 07. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
SOBOTA 12. 07. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
NEDĚLE 13. 07. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 14. 07. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 15. 07. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 16. 07. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ČTVRTEK 17. 07. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Dětská oslava narozenin bez stresu: Inspirace a rady pro rodiče

Další módní nesmysl, který zatěžuje rodiče (nejen finančně), a frustruje děti, když nemají "lepší" a nákladněj...

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, jmenuji se Fastova, poctivá soukromá věřitelka poskytující rychlé půjčky d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

ÚSPĚŠNÉ PŮJČKY DO 30 MINUT: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím v�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

ÚSPĚŠNÉ PŮJČKY DO 30 MINUT: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím v�...
Zobrazit všechna témata

Letní květiny a letničky v hlavní roli. Jak je udržet krásné po celé léto?

Právě v tento čas zahrady a balkóny ožívají nádhernými barvami. A letní květiny, jako jsou petúnie nebo surfínie, jsou srdcem každé venkovní dekorace. Ovšem aby jejich krása vydržela po celé léto, je potřeba ji...

Dětská oslava narozenin bez stresu: Inspirace a rady pro rodiče

Dětská oslava narozenin může představovat pro mnohé rodiče noční můru z hlediska plánování. Jde to však i v klidu a bez stresu, když si vše dobře zorganizujete. Dopřejte nejmenším skvělé chvíle na té nejlepší p...

Máte rádi kiwi? Chutná, léčí a překvapí i v netradičních receptech

Kiwi je ovocem, které si získalo oblibu díky své osvěžující chuti, šťavnaté dužině a bohatému obsahu vitamínů. V kuchyni má mnohem širší využití, než by se mohlo na první pohled zdát – skvěle si rozumí nejen s ...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Dopaminový detox: Trend, který slibuje restart mysli. Opravdu to funguje?

Digitální detox, půsty od cukru nebo kávové očisty – wellness svět si zkrátka zakládá na očistách. Nejnovějším trendem je však tzv. dopaminový detox. Ten láká na zlepšení koncentrace, návrat motivace i větší em...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Psí inteligence aneb Jak přirozeně rozvíjet duševní schopnosti vašeho psa?

Stejně jako lidé, i psi potřebují trénovat mozek, aby byli šťastní a v pohodě. Psí inteligence se často přehlíží, přitom hraje zásadní roli v životě každého psa. Chytrý pes se méně nudí, rychleji se učí a lépe ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.