Přemrzlé ovoce lze velmi dobře ještě využít Přemrzlé ovoce lze velmi dobře ještě využít

Přemrzlé ovoce jako lahůdka. Nestihli jste podzimní sklizeň? Vyzkoušejte dobroty se závanem mrazu

Na přemrzlé plody se většinou díváme jako na nepoužitelné. Ale je to škoda, některé lze totiž ještě využít pro opravdové lahůdky. Ostatně, některé plody je dokonce přímo žádoucí sklízet až po tom, co přejdou mrazem. Víte, které jsou pro tento účel nejvhodnější?

Přemrzlé ovoce: Mišpule jsou lahůdka

Na podzim a v zimě se můžeme setkat s malvicemi hruškovitého nebo kulovitého tvaru, takzvanými mišpulemi. Je to luxusní přemrzlé ovoce. Mišpule se sklízí po prvních mrazech a následně se ještě nechají uležet, aby změkly. Dužnina je nazelenalá nebo narůžovělá a má natrpklou chuť. Plody jsou dieteticky velmi hodnotné, obsahují až 73 procent vody, bílkovin, cukry, organické kyseliny, třísloviny, pektin, celulózu, vitamíny C a A a další prospěšné látky. Mišpule navíc mají i protiprůjmový účinek. Toto přemrzlé ovoce se využívá především na marmelády a víno

Marmeláda z mišpulí –⁠ recept:

Přísady:

Čtěte také:

Nejchutnější podzimní plody jako lék? Tyhle podzimní recepty určitě vyzkoušejte

Exotické kaki jako elixír mládí? Dejte si zimní ovoce, které je doslova nabito cennými látkami

Jaké potraviny mohou pomoci nejen se zimní depresí?

Příprava: 

Přemrzlé ovoce-mišpule dáme do hrnce, podlijeme vodou a rozvaříme. Vzniklou ovocnou kaši prolisujeme, přidáme cukr a mletou skořici a vaříme, dokud směs nezhoustne. Horkou marmeládu z mišpulí nalijeme do čistých sklenic, které okmažitě uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme zcela zchladnout.

Přemrzlé ovoce: Trpké trnky v kuchyni

Později na podzim na známých trnitých keřích dozrávají modrofialové až černé kulaté plody – trnky. Jsou značně trpké a sbírají se zralé či přemrzlé. Za syrova se dají konzumovat právě po přejití mrazem. Toto přemrzlé ovoce se přidává do kompotů, vyrábí se z nich víno, sirupy či se suší. Trnky obsahují cukry a především mnoho tříslovin, dále pak vitamín C, karoten, vitamíny skupiny B a spoustu minerálů. Zejména pak vápník, draslík a hořčík. Trnky pomáhají i proti průjmu, žaludečním potížím a chorobám močových cest. 

Trnkové víno –⁠ recept:

Přísady:

  • 2 a ½ kg trnek
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru rozpuštěného v jednom litru vody

Příprava: 

Přemrzlé ovoce-trnky omyjeme, dáme do hrnce, trochu rozmačkáme a přelijeme vroucí vodou. Po vychladnutí pak směs vlijeme do kvasné nádoby a přidáme kvasinky a třetinu cukerného sirupu (kilo cukru rozpuštěné v litru vody). Vše důkladně promícháme a uzavřeme kvasnou zátkou. Za týden přidáme druhou třetinu cukerného roztoku a za další týden zbytek. Po skončení kvašení přemrzlé ovoce klesne ke dnu a kysličník uhličitý přestane unikat v bublinkách. V tu dobu stáhneme trnkové víno do jiného demižónu, kde jej případně necháme týden dokvasit, a pak stočíme do lahví. Trnkové víno bude mít červenou barvu.

Přemrzlé ovoce: Měkké šípky pro zdraví

Sbírat šípky přemrzlé či nikoliv? O tom se neustále vede mnoho diskuzí. Tak abychom je jednou pro vždy ukončili. Chcete-li šípky na čaj, na šipkový likér nebo šípkovou tinkturu, pak rozhodně sbírejte nepřemrzlé ovoce. Šípky si uchovají nejvíce vitamínu C pokud jsou ještě tvrdé a mráz se jich netknul.

Přemrzlé šípky se hodí do spousty dobrých receptůPřemrzlé šípky se hodí do spousty dobrých receptů

Jakmile mrazem přejdou, pak už v nich obsah nejen céčka, ale i dalších cenných látek, mírně klesá. Nutno však poznamenat, že jsou stále velmi cenným přírodním prostředkem. Například proti únavě, křehkosti cév, zvyšují odolnost organismu a mají pozitivní vliv na trávení. Využít tedy bez obav přemrzlé ovoce-šípky můžeme. Jsou měkčí a do některých receptů se budou mnohem lépe zpracovávat. Vyzkoušíte?

Šípkový rosol –⁠ recept:

Přísady:

  • 500 g přemrzlých šípků
  • 1 l vody
  • 4 lžíce cukru
  • sklenici červeného vína
  • 2 lžičky mandlového pudinku (můžeme si vyrobit i vlastní, z namletých mandlí nebo mandlového mléka a kukuřičného škrobu)
  • 50 g rozinek
  • špetku skořice

Příprava: 

Šípky promyjeme, uvaříme ve vodě se skořicí a přecedíme. Poté je protřeme sítem zpět do vody, přidáme cukr, rozinky namočené ve víně, přilijeme víno a zavaříme pudinkový prášek (rozmíchaný v troše vody). Nakonec rosol rozdělíme do misek a necháme vychladit. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Evka

    09:16 2. 12. 2021 -1
    Jee, děkuju za tenhle článek. Zrovna jsem přemýšlela, co s přemrzlými šípky. Rosol vypadá zajímavě, zkusím :-) Z nepřemrzlých jsem letos dělala likér a nasušila si nějaké na čaj.

Lunární kalendář

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Astrální cestování pro začátečníky

Každý autor nebo astrální cestovatel je jiný, věří něčemu jinému a má jiný přístup (i podle SVÝCH zkušeností -...

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Vyřešíme všechny dluhy S námi se snadno zbavíte všech svých dluhů. Tam, kde jiné fir...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Naléhavá nabídka půjčky Hledáte finanční pomoc za rozumných podmínek a potřebujete...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Naléhavá nabídka půjčky Hledáte finanční pomoc za rozumných podmínek a potřebujete...
Zobrazit všechna témata

Sociální sítě v partnerství: Kde je hranice mezi sdílením a soukromím?

Sociální sítě jsou nedílnou součástí našich životů a do jisté míry ovlivňují i naše vztahy. Zatímco někteří partneři rádi sdílejí společné okamžiky, jiní si střeží soukromí. Kde je ovšem ta hranice mezi zdravým...

Oslavte Evropský den parků. Nejkrásnější parky Evropy, které stojí za návštěvu

Každý rok 24. května slavíme Evropský den parků, který připomíná důležitost ochrany přírody a krásu zelených oáz po celém kontinentu. Evropa se pyšní úchvatnými národními i městskými parky, kde se snoubí divoká...

Lahodné nakládané ředkvičky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Zavařujete-li rádi sezónní suroviny, jistě si oblíbíte i následující recepty na nakládané ředkvičky. Tato křupavá kořenová zelenina se hodí k jakýmkoliv masovým i bezmasým pokrmům a krom jiného doplní cenné vit...

Rodičovské vyhoření: Jak ho rozpoznat a co s ním dělat?

Cítíte se unavení, podráždění a máte pocit, že vám rodičovství víc bere než dává? Možná zažíváte rodičovské vyhoření. Čili stav, kdy už nemáte z čeho brát. Neustálá péče, starosti a tlak na to být dokonalým rod...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Skákací boty: Zábavný trend nebo skutečně efektivní fitness pomůcka?

Skákací boty jsou hit, který láká nejen milovníky adrenalinu, ale i ty, kdo hledají zábavný způsob, jak se dostat do formy! Skákání spaluje kalorie, posiluje svaly a šetří klouby. Jsou ale tyhle futuristické bo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.