Mišpule patří mezi zapomenuté ovoce

Znáte mišpule? Okrasný stromek s lahodnými a zdravými plody vás okouzlí

Mišpule patří mezi tak trochu zapomenuté plody. A je to škoda. Protože jde o naprosto nenáročné ovoce, které rozhodně udělá vašim chuťovým buňkám radost. A nejen těm chuťovým… Plody mišpule velkoplodé pomáhají léčit choroby srdce, oběhového systému a také snižují cholesterol.

Přemrznuté změklé plody mišpule velkoplodé obsahují 75 procent vody, třísloviny, vlákninu, dusíkaté látky, cukr, minerální látky, vitamíny (především A, C a vitamíny skupiny B) a organické kyseliny, nejvíce pak kyselinu jablečnou. Ta má nezanedbatelný podíl v boji s cukrovkou, kdy příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru. Velký obsah vody působí společně se sodíkem a minerálními solemi močopudně a spolu s tříslovinami příznivě ovlivňují průjmovitá onemocnění, zejména u dětí. Z minerálních látek je nejvíce zastoupeno železo, vápník, hořčík a sodík s draslíkem. Jde tedy látky potřebné pro správnou funkci srdce a oběhového systému

Mišpule ozdobí vaši zahradu

Mišpule je nenáročný stromek nebo keř dosahující výšky tři až pět metrů. Utváří krásnou korunu tmavě zelených listů. Kvete bílými květy, jež se podobají květům jabloně. Plody jsou vlastně hnědozelené lehce chlupaté malvice velikosti od dvou do pěti centimetrů. Mišpule je naprosto nenáročná na pěstování. Hravě si s ní poradí i začínající zahradník. Jediné, co vyžaduje, je slunné a suché stanoviště. Do Evropy, tehdejší Germánie, byla dovezena z Orientu již v 8. století a velmi rychle zde zdomácněla. V Čechách se pěstuje od 12. století.  Vyhledávanou rostlinou byla mišpule už tehdy, a to díky svým chutným a zdravým plodům i pro svůj okrasný vzhled. 

Čtěte také:

Podzimní hnojení trávníku: Jak vybrat podzimní hnojivo, aby se tráva zelenala i na jaře?

Podzim se blíží. A s ním i čas vyrazit na šípky!

Víte, jak správně uskladnit a zpracovat jablka? Jejich sezóna se blíží ke konci, pospěšte si

Mišpule jsou k jídlu až po přemrznutí

Mišpule jsou zralé až ve chvíli, když přejdou prvními mrazy. Dokud mišpule neprojde mrazem, je tvrdá a chuť má trpce svíravou podobnou nezralé zelené švestce. Po přejití mrazem však plod změkne a jeho chuť se podobá rozvařenému jablku lehce navinulé chuti. Při procházce zimní zahradou můžeme mišpule trhat rovnou ze stromku a vymáčknout obsah přímo do úst. Pokud si nás jejich chuť nezíská, nezoufejme, plody mají velké využití i v kuchyni. Mišpule se dají otrhat už teď, v listopadu a nechat dojít několik týdnů v přepravkách do změknutí. Chuť ani vůně ovšem není už tak výrazná jako u plodů přemrzlých.

Pěstování mišpule na vlastní zahradě

Pěstovat mišpule není vůbec nic národného. Na zahrádku stačí vysadit jen jeden stromek, plodů urodí hodně. Mišpule je samosprašná a nepotřebuje opylovače, aby dobře plodila. Obvykle se rozmnožuje roubováním na hrušeň nebo hloh, a proto je vhodné zasadit ji do země tak hluboko, aby místo roubování bylo téměř dvacet centimetrů pod zemí. Tím se mišpule „zpravokoření“, tedy pustí své vlastní kořeny, a navíc podnož nebude obrážet vlastními výhony. 

Mišpule sázíme na podzim, ideálně v listopadu

Mišpule ocení suché a slunné místo, ale dobře se jí daří i v polostínu a ve vyšších polohách nad 700 metrů. Je mrazuvzdorná. Téměř vůbec netrpí na škůdce a kromě základního řezu v prvním roce nepotřebuje prořezávat

Stromek s holými kořeny (prostokořenný) zakoupíme i v běžném zahradnictví prodávajícím ovocné stromky. Vysazujeme od podzimu, po opadu listí, až do jara, než naraší pupeny (tedy v období vegetačního klidu). Kořeny udržujeme mokré – nikdy nám nesmí uschnout. Den před sadbou je necháme pořádně „napít“ a namočíme je do nádoby s vodou. Ty poškozené či uhnilé před zasazením zařízneme až na zdravé místo. Budete-li chtít na zahradě víc stromků mišpule, pak se doporučuje vzdálenost mezi jednotlivými stromky čtyři až šest metrů.

Mišpule v kuchyni i na mlsání

Využití mišpulí v kuchyni je celkem různorodé. Od rosolů, pyré a marmelád (díky vysokému obsahu pektinu) přes likéry až po sušené plody, které můžeme využívat například i při průjmových onemocněních.

Mišpule – recept: Marmeláda z mišpule

Přísady: 

  • 1 kg mišpulí
  • ½ kg tmavého nebo třtinového cukru
  • citrónová šťáva ideálně z bio citrónů
  • dle potřeby citrónový pektin

Příprava: 

Mišpule umyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Vložíme do hrnce, pokropíme citrónovou šťávou a přidáme polovinu cukru. Jakmile se začne směs vařit, přidáme i zbylou polovinu cukru a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Pokud se vám hmota zdá málo tuhá, přidejte citrónový pektin. Směs plníme ještě horkou do vymytých zavařovacích skleniček, na víčko kápneme trochu čistého alkoholu a po uzavření otočíme dnem vzhůru.

Mišpule se konzumují až po přemrznutí

Mišpule – recept: Pyré z mišpule

Přísady:

  • mišpule dle potřeby
  • voda dle potřeby

Příprava: 

Mišpule pokrájíme na polovinu a vložíme do hrnce s trochou vody. Vaříme za stálého míchání na středním stupni do změknutí. Rozpadající se mišpule odstavíme a propasírujeme do servírovací nádoby. Výsledné pyré je tmavé a husté, s příchutí jablka a karamelu s nádechem kyselosti. Omáčka se používá k masům nevýrazné chuti.

Mišpule – recept: Likér z mišpule

Přísady:

  • 600 g mišpulí
  • 500 ml kvalitní vodky či pálenky
  • 350 g cukru (bílého v bio kvalitě)

Příprava: 

Mišpule omyjte, osušte a naskládejte do sklenic. Ve vodce rozpusťte cukr a směs nalijte na ovoce. Po dobu jednoho týdne třeste sklenicí jednou až dvakrát denně. Od druhého týdne nechte stát v chladu a temnu šest měsíců. Poté přefiltrujte přes gázu a naplňte do lahví či karafy.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 19. 03. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 20. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 03. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 03. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 03. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah, dnes je úplněk. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Umělý odchov kachen: Jak inkubovat vejce a postarat se o mláďata

jak si může kachna do líhně nanést 15 vajec když se píše že starší 8 dnu jsou na nic

Černé fazole chrání srdce a rýsují štíhlou postavu. Chutnají božsky a jsou rychle připravené

Vážená paní Ellen,

děkujeme, že jste naší věrnou čtenářkou a zároveň jsme vděční za upozornění na chybu. V...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...

potřebujete finanční pomoc, pokud ano, kontaktujte tuto legitimní společnost

Solidní půjčka Potřebujete úvěr na konsolidaci dluhu, hypotéku, nákup nemovitosti, zah...
Zobrazit všechna témata

Pití alkoholu a jeho účinky na fyzické i duševní zdraví

Pití alkoholu je ošemetné téma, na které bylo napsáno již mnoho vědeckých i zdravotních článků. Ve společnosti jde zpravidla o tolerované chování, obzvlášť v době narozeninových či jiných oslav. Anebo se může j...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Žít svý sny...

Znám hodně lidí, který celej život jen dřou nebo všechen svůj čas věnujou dětem a svýmu okolí... A na sebe zapomínaj. Anebo ztratěj smysl svýho bytí a hledaj útěchu v chlastu, jinejch drogách, nakupování, půjčování si a bůhví v čem ještě. Když nám něco vnitřně chybí, snažíme se to někde jinde najít. Neuvědomujeme si ale, že odpovědi máme v sobě po celou tu dobu. Kdy jste naposledy naslouchali sobě samým? Nemáte pocit, že děláte hodně věcí jen proto, abyste se někomu nebo něčemu zavděčili?