Sběr jablek bychom měli stihnout do konce října

Víte, jak správně uskladnit a zpracovat jablka? Jejich sezóna se blíží ke konci, pospěšte si

Jablka mají právě teď svůj čas. Nutno však podotknout, že se jim už krátí. Nejpozději do konce října bychom měli mít jablka očesaná, zpracovaná nebo uskladněná. Poradíme vám, jak je co nejefektivněji zakonzervovat tak, abyste si na nich mohli pochutnávat až do příští sklizně.

Uchovejte si jablka na co nejdelší čas

Pokud máte rádi syrová jablka a s oblibou si je dopřáváte “jen tak”, pak je jednou z nejjednodušších variant uskladnění. Tedy pokud máte kvalitní sklep, kde se jim bude dařit. Mělo by tam být chladno a sucho. Další podmínkou je to, aby ovoce nebylo zkažené či potlučené. Vyplatí se každý kousek důkladně prohlédnout a špatné kusy vyřadit. Stejně tak byste je měli do přepravek nebo nádob na uskladnění pokládat velice opatrně, aby nezačaly hnít.

Zavařená jablka? Proč ne!

Jablka slouží při zavařování hned dvakrát. Jednak je můžeme konzervovat samotná, ať už ve formě kompotu nebo například jemného pyré. Tak mohou posloužit i při zavařování jiných druhů ovoce díky vysokému obsahu pektinu. To znamená, že marmelády a džemy s přidanými jablky lépe a rychleji želírují. Pokud přidáme dostatek pektinu (ideálně jablka ve spojení s citrusy), pak není třeba používat kupované přípravky sloužící k tomuto účelu.

Čtěte také:

Jablečný ocet na hubnutí funguje! Denně dvě lžičky a kila půjdou dolů

Nejlepší recepty z jablek, které zařadíte mezi vaše oblíbené jablečné recepty

Smažená jablka s medem proti chrapotu

Voňavé kompoty z jablek

Na kompoty by jablka neměla být nezralá ani přezrálá. Přebereme je a důkladně omyjeme. Zbavíme stopek, jádřinců a pecek. Ihned je důkladně potřeme nebo pokapeme šťávou z citrónu, aby nezhnědly. Nakrájíme na půlměsíce či kostky, vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme horkým cukerným roztokem. Ten připravíme smícháním třtinového cukru a vody v poměru jedna ku pěti. Chcete-li, můžete do kompotu z jablek přidat i koření. Báječně se hodí například skořice, hřebíček nebo badyán. Ostatně, je to jen na vašich chuťových preferencích. Jakmile budete mít hotovo, pak už zbývá jen sklenici zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Chcete-li mít jistotu, že se zavařená jablka opravdu nezkazí, pak je můžete ještě sterilizovat. Maximálně však jen 10-15 minut při teplotě cca 85 stupňů, aby nebyla “rozvařená”.

Sušená jablka na dlouhé zimní večery

Sušená jablka neboli křížaly jsou velmi příjemným způsobem, jak si jablka můžeme uchovat. Při sušení se v ovoci snižuje obsah vody a zároveň se tlumí i možnost růstu mikroorganismů. Současně se zachovává maximum vitamínů, tudíž si jablka zachovávají svou výživovou hodnotu. Sušit je můžeme buď ve stínu v teple, na topení, v klasické troubě (maximálně 40–50 stupňů), nebo v sušičce ovoce

Podzimní jablka chutnají a jsou velmi zdravá!

Jablka – recepty:

Jablečná nutela

Přísady:

  • 1 kg jablek
  • 300 g třtinového cukru
  • 100 g čokolády
  • 1 lžička kvalitního kakaa

Příprava:

Jablka očistíme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Pomeleme je nebo najemno rozmixujeme. Dáme je do hrnce, zalijeme litrem vody a přisypeme třtinový cukr. Jakmile změknou, začneme do nich přimíchávat na kousky nalámanou čokoládu. Nakonec přisypeme kakao a promícháme. Ještě horkou směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Jablečné čatní

Přísady:

  • 1 kg jablek
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • ½ lžíce kari koření
  • 5 stroužků česneku
  • ½ lžíce zázvoru
  • 3 lžíce rozinek
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml vody
  • 300 ml octa

Příprava:

Jablka očistíme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky a přidáme k nim všechno koření. Vhodíme do hrnce a zalijeme vodou i octem. Nakonec přidáme cukr a rozinky. Chvíli povaříme a ještě horké plníme do menších zavařovacích sklenic. Stále horké otočíme dnem vzhůru a necháme zcela zchladnout.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Sváteční esenciální oleje: Které vůně vytvoří tu pravou pohodu Vánoc?

Esenciální oleje mohou předvánoční období u nás doma proměnit doslova v pohádkový ráj. Některé z nich totiž skutečně mohou blahodárně působit na náš klid, pohodu a dobré rozpoložení. Zlepší náladu a dokonce moh...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...