Tvarohový štrúdl, tažený štrúdl, vídeňský štrúdl nebo štrúdl s pudinkem. Vyzkoušejte jablečný štrúdl 4x jinak Tvarohový štrúdl, tažený štrúdl, vídeňský štrúdl nebo štrúdl s pudinkem. Vyzkoušejte jablečný štrúdl 4x jinak

Tvarohový štrúdl, tažený štrúdl, vídeňský štrúdl nebo štrúdl s pudinkem. Vyzkoušejte jablečný štrúdl 4x jinak

Jablečný štrúdl neboli závin patří ke stálicím české kuchyně. Se šlehačkou nebo zmrzlinou, s rozinkami nebo ořechy, z taženého těsta nebo těsta listového. Existuje téměř nekonečné množství variací, z nichž si každý vybere to své. Najděte si svůj oblíbený recept na jablečný štrúdl a zjistěte, kde a kdy se vlastně v českých kuchyních objevil.

Čtěte také:

Jak upéct dokonalý jablečný štrúdl, jaký se podával za Rakouska-Uherska?

Jablečný štrúdl – kde se vzal?

Jablečný štrúdl je prostě klasika a k české kuchyni patří. Nejedná se ale o recept původní český, jablečné záviny se začaly péct u našich sousedů v Rakousku. Vždyť i slovo štrúdl má původ v němčiněder Strudel v překladu znamená vír. Jablečná pochoutka tak své jméno dostala zřejmě podle svého zatočeného tvaru. První zmínky o štrúdlu najdeme v rakouských kuchařkách z počátku 19. století. Nejprve se jablečná pochoutka pekla jen v panských a měšťanských kuchyních, až s rozšířením kamen a sporáků s troubou se závin dostal i na venkov. To, že v Rakousku byli se štrúdly popředu dokazuje i to, že zatímco v českých kuchařkách 19. století se zmiňují dva až čtyři druhy závinů, v těch rakouských a německých jich je na dvacet – namátkou rýžový, jablečný, bylinkový, třešňový, rozinkový, citrónový, mandlový nebo čokoládový.

Jablečný štrúdl 4x jinak

My ale zůstaneme u jablečné klasiky. Vyzkoušejte některý z výborných receptů na jablečný štrúdl ve variacích s pudinkem, tvarohovým či taženým těstem nebo klasický vídeňský štrúdl. Jablkové záviny krásně provoní celý byt, skvěle se hodí ke snídani i odpolední kávě. Vyzkoušejte také další recepty z jablek

Štrúdl s pudinkem

štrúdl s pudinkem a jablky je úžasně osvěžující a chutný. Není na něm nic složitého, k základní jablečné náplni jen přidáte vanilkový pudink s piškoty a pochoutka je na světě.

Těsto

  • 500 g listového těsta
  • 5 cukrářských piškotů
  • 1 vejce na potření

Náplň

  • 0,5 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 2 lžíce cukru do pudinku
  • 4 větší jablka
  • 2-3 lžíce cukru na jablka
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička rumu
  • 120 g nasekaných vlašských ořechů
  • hrst rozinek

Z jednoho balení listového těsta vytvoříte dva záviny, proto těsto i připravenou náplň rozdělte na poloviny. Z mléka, pudinku a cukru uvařte hustý pudink podle návodu a nechejte ho vychladnout. Jablka nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich šťávu, přidejte cukr a rozinky, které předem namočte do horké vody s rumem, skořicí a skořicovým cukrem. Těsto rozválejte na asi 5 mm silný plát. Na celý povrch těsta namažte vrstvu pudinku, posypejte rozdrcenými piškoty a na závěr pokryjte jablky. Těsto opatrně sviňte do závinu a okraje přimáčkněte. Přeneste na tukem vymazaný plech a potřete rozšlehaným vejcem. štrúdl s pudinkem pečte na 180 °C asi 15-20 minut. Na závěr ho poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Tvarohový štrúdl s jablky

Jablečný štrúdl to není jen klasické listové těsto, ale třeba i těsto z tvarohu. Vyzkoušejte tvarohový štrúdl s jablky a strouhaným perníkem. Chutná odlišně, ale přesto je výborný.

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tuku (máslo, hera)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • špetka soli

Náplň

  • 8 jablek
  • strouhanka
  • 50 g strouhaného perníku
  • skořice
  • cukr krystal
  • rozinky
  • nasekané oříšky
  • 1 vejce na potření
  • olej

tuku, tvarohu, mouky a soli ručně vypracujte těsto. Nechte ho odpočinout nejlépe přes noc. Poté ho rozdělte na tři stejné díly. Z každé části vyválejte tenký plát, který posypejte opraženou strouhankou a strouhaným perníkem. Na takto připravené těsto naskládejte nastrouhaná jablka, posypte cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Těsto zaviňte a přeneste na vymazaný plech. Před vložením do trouby závin potřete vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut. Tvarohový štrúdl podávejte posypaný cukrem.

Jablečný štrůdl recept2Jablečný štrůdl recept2

Tažený štrúdl

Ačkoli se v dnešní době záviny pečou převážně z listového těsta, tažený štrúdl je klasikou, kterou znaly už naše babičky a prababičky. Tažený štrúdl je lahodně křehký a příprava těsta vůbec není náročná, tažený štrúdl proto směle můžete upéct, i když jste dosud dávali přednost těstu listovému.

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 120 ml vlažné vody
  • mouka na pomoučení

Náplň

  • 750 g jablek
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • 100 g nastrouhaného perníku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Do mísy prosejte většinu mouky, osolte, oslaďte, rozklepněte vejce, vlijte 2 lžíce másla, vinný ocet a vodu. Zpracujte v hladké těsto. Zbylou mouku vysypte na pracovní plochu a ručně ji zapracovávejte do těsta, aby bylo hladké pružné. Nechte odpočinout na teplém místě asi 30 minut.

Jablka nakrájejte na tenké plátky a ořechy nasekejte. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm perník, aby začal vonět (asi 5 minut). Přidejte jablka, ořechy a cukr a dále zahřívejte, až cukr téměř zkaramelizuje. Přisypejte skořici a nechejte zchladnout.

Těsto rozválejte na co nejtenčí plát přes celý stůl (můžete válet na poprášené utěrce nebo ubrusu, štrúdl se vám pak bude lépe přenášet na plech). Pomozte si také rukama a těsto roztahujte, aby bylo téměř průsvitné. Jednu polovinu těsta potřete trochou másla a přeložte ho. Překládání opakujte dvakrát až třikrát. Poté doprostřed poskládaného těsta rozprostřete náplň. Těsto nerolujte, ale obě strany přes náplň přehněte a okraje podhrňte. Opatrně štrúdl přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, potřete máslem a pečte na 175 °C asi 35 minut dozlatova.

Vídeňský štrúdl

Pravý vídeňský štrúdl vás v okamžiku přenese do historické atmosféry rakouské metropole. Těsto na vídeňský štrúdl je trochu pracnější než kupované listové, ale výsledek bude stát za to. Vídeňský štrúdl je typický svou náplní, ve které je kromě nakrájených jablek i opražená strouhanka.

Těsto

  • 150 g světlé pšeničné chlebové mouky
  • špetka soli
  • 80 ml vlažné vody
  • 20 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky citrónové šťávy

Náplň

  • 550 g jablek bez jadřinců
  • Šťáva z poloviny citrónu
  • 100 g strouhanky
  • 100 g másla ke strouhance
  • 80 g másla na potírání
  • 100 g cukr krupice
  • ½ lžičky skořice
  • 50 g rozinek namočených ve 4 lžicích rumu
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Všechny ingredience na těsto smíchejte a propracujte na pracovní ploše. Vše mačkejte asi 15 minut, aby se vše dobře spojilo. Těsto nechejte alespoň hodinu odpočívat v teple.

Jablka zbavte jadřinců, ale neloupejte je, jen nakrájejte na malé kousky. Jablka pokapejte citrónem a přidejte naložené rozinky.

V pánvi rozpusťte 100 g másla, přidejte strouhanku a opékejte dozlatova. Sundejte z plotny a přimíchejte skořici s cukrem. Nechejte vychladnout.

Vytáhněte těsto a na poprášené pracovní desce ho vyválejte dotenka do tvaru obdélníku. Můžete si pomoci rukama a těsto opatrně natahujte. Plát těsta položte na pečící papír, potřete rozpuštěným máslem a posypejte opraženou strouhankou. Na strouhanku dejte jablka. Při nanášení náplně nechejte okraje těsta volné a poté je přehněte směrem do středu. Vše smotejte a během motání pevně přitiskujte. Potřete máslem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Poté závin znovu potřete máslem a pečte další tři minuty na 200 °C.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Astrální cestování pro začátečníky

Každý autor nebo astrální cestovatel je jiný, věří něčemu jinému a má jiný přístup (i podle SVÝCH zkušeností -...

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Bezpečné půjčky. Nabízíme rychlé a snadné půjčky od 50 000 Kč do 10 000 000 Kč s ú...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky a okamžité financování Nabízíme 100% důvěrné služby, abychom uspokojili v�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny typy půjček do 30 minut. Nab...
Zobrazit všechna témata

Klíč k rovnováze těla i mysli

Objevte, jak propojení čínské medicíny a fyzioterapie může přinést úlevu od bolesti, zlepšit vaši imunitu a otevřít cestu ke zdraví. Článek vás provede přístupy, které kombinují dávné znalosti s moderní praxí.

Ztráta důvěry ve vztahu nemusí nutně znamenat konec. Jak se s ní vyrovnat?

Ztráta důvěry ve vztahu může na první pohled představovat začátek konce. Důvěra je totiž jedním ze základních pilířů zdravého a kvalitního partnerství, tedy když se naruší, může snadno způsobit vnitřní bolest, ...

Nájemní smlouva: Co musí obsahovat a kdy lze zvýšit nájem

Nájemní smlouva patří mezi nejzásadnější právní dokumenty v oblasti bydlení. Určuje podmínky užívání bytu, jasně vymezuje práva i povinnosti nájemce a pronajímatele a pomáhá předcházet zbytečným sporům. Přináší...

Centrum sociálních služeb Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova

Co dělat, když už některé věci člověk doma nezvládne sám? A co když domov vůbec nemá? V Kyjově naštěstí funguje síť služeb, které pomáhají přesně v těchto chvílích. V článku se podíváme na to, jak funguje pečov...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Skákací boty: Zábavný trend nebo skutečně efektivní fitness pomůcka?

Skákací boty jsou hit, který láká nejen milovníky adrenalinu, ale i ty, kdo hledají zábavný způsob, jak se dostat do formy! Skákání spaluje kalorie, posiluje svaly a šetří klouby. Jsou ale tyhle futuristické bo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.