Šípky a recepty z nich

Šípky a recepty z nich

 

ŠÍPKY – RECEPTY

Šípkový čaj - recept

Suroviny: 2-3 lžičky šípků, 0,5 l vody, cukru nebo med na doslazení

Příprava: Šípky rozdrtíme, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut přikryté louhovat. Přecedíme a pijeme. Po dobu přípravy se vyhneme kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů.

Šípkové víno I.

 

Suroviny: 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru

Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky. Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

 

Šípkové víno II.

Suroviny: 400 g sušených šípků, 3 l vroucí vody, 200 g cukru, ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky Malaga, cukerný roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody

Příprava: Na šípky nasypeme cukr, zalijeme vařící vodou a přidáme živnou sůl. Necháme vychladnout a přidáme kvasinky a 1/3 cukerného roztoku. Necháme kvasit a vždy po 5ti dnech přidáme další 1/3 cukerného roztoku. Vždy promícháme. Po skončení kvašení víno 2x přetočíme, necháme ustát a stáčíme do lahví.

 

 

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

 

Šípkový sirup

Suroviny: Čerstvé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát půl hodiny, pak přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čisté šťávy přidáme ½ kg cukru. Cukr necháme rozpustit a můžeme užívat.

Šípkový sirup s mátou

 

Suroviny: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 50 g kyseliny citronové

Příprava: Rozmačkané šípky s rakytníkem a mátou vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme vychladnout, pak přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme do doby, než se cukr rozpustí. Slijeme do lahví a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

Šípková omáčka

Suroviny: Šípková zavařenina – 2 lžíce, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 lžíce rozinek, 4 hřebíčky, ocet, sůl

Příprava: Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vínem. Přidíme šípky a důkladně povaříme. Rozinky  a hřebíčky povaříme zvlášť a přecezené nalijeme do omáčky. Promícháme, ochutíme solí a octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

Šípkový likér

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Potom scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.

Šípkový likér s kořením

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ citronu a z ½ pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu a pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě, nejlépe na okně na slunci. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví a necháme ještě několik dní odležet v chladnu.

 

Šípkový kompot

Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 300 g cukru

Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75 st.C.

 

Šípkový džem

Suroviny: Zralé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvé šípky zbavíme jadérek a rozmixujeme. Propasírujeme je přes síto, zvážíme a přidáme stejné množství cukru. Dle potřeby přidáme trochu vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Horkou směs plníme do skleniček. Tento džem přispívá ke zvýšení imunity.

Šípková marmeláda

Suroviny: Čerstvé šípky, cukr

Příprava: Čerstvě očištěné šípky rozkrájíme a vaříme doměkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty. Protlak zvážíme a dáme vařit. Za stálého míchání přidáváme stejné množství cukru a  mícháme do zhoustnutí. Marmeládou poté naplníme malé skleničky a sterilujeme při 80 st.C 10 minut.

Šípkovo-jablečná marmeláda

Suroviny: 1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 5 g kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice

Příprava: Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a kyselinu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 09. 05. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 10. 05. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ÚTERÝ 11. 05. 2021
býk
Měsíc putuje ve znamení Býka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den. Pozor na nachlazení, chraňte si…
více o tomto dni
STŘEDA 12. 05. 2021
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 13. 05. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 05. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 05. 2021
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Láska a vztahy

Partner má dítě z předchozího vztahu

Vztah dvou lidí je výzvou samo pro sebe. Pokud do vztahu vstoupí děti, dostává vztah naprosto nové rozměry. Pokud navíc jeden z partnerů má dítě z předchozího vztahu, pak má vztah skutečně speciální příchuť. Na...

Bydlení, zahrada

Pěstování dýně je vhodné započít v květnu. Jak na to?

Pěstování dýně není nikterak složité a zvládne to i začátečník. Nejvhodnější doba k výsadbě právě nastala, a tak můžete zvažovat, jaký druh zvolíte. Naskýtá se totiž hned několik možností. Stane se vaším favori...

Těhotenství, děti

Co pořídit, když čekáte miminko?

Příchod miminka v životě rodiny mnohé změní. A to nejen po psychické stránce a získání nových rolí. Do domácnosti přibude řada fyzických věcí, které tam jednoduše dříve nebyly. Některé pomůcky jsou potřebné, ji...

Psychologie

Smutek jako součást našeho života? Zkuste to změnit

Smutek je něco, co v životě nechceme, Avšak provází nás prakticky od narození až do smrti. Do života nám vstupují radostné i smutné události, které většinou relativně intenzivně prožíváme. Což je naprosto normá...

Ezoterika

Astromedicína: Jak funguje spojení astrologie a medicíny?

Astrologie není jen věda o tom, jak číst z hvězd. Pod tímto názvem se skrývá mnohem víc. Například i léčení pomocí astrologie čili astromedicína. Dokonce nám může pomoci některé naše zdravotní potíže rozkrýt a ...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Wellness

Domácí pěna do koupele přispěje k dokonalé relaxaci

Domácí pěna do koupele je produkt levný a stejně tak efektivní, jako ten kupovaný. Během jeho přípravy se zabavíte v dlouhé chvíli a zpříjemníte si den aromatickými éterickými olejíčky. Ostatně můžete si vyrobi...

Fitness

Jak se zbavit bolesti za krkem? Pravidelně zařazujte tyto cviky

Bolesti za krkem dokáží náš den pořádně prodloužit. Paradoxem zůstává, že za bolesti za krkem si zpravidla můžeme sami. Jak se vyhnout nepříjemnému a bolestivému omezení našeho pohybu? Začněte tím, že si pohyb ...

Rozvoj osobnosti

Fobie, které se tváří velmi kuriózně: Jaké strachy si lidé dokázali vybudovat?

Fobie komplikují životy lidí již po stovky let. Tyto stavy se vyznačují až chorobným strachem z konkrétní věci anebo činnosti. Někdy mohou dotyčného doslova paralyzovat. Mezi nejčastější příznaky fobií patří úz...

Recepty

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Mazlíčci

Americký mini kůň je přítulný a aktivní společník, který pomáhá zvládat stres

Americký mini kůň je přítulným společníkem, kterého si oblíbíte hned na první pohled. Jeho roztomilý vzhled a povaha vás učaruje. Především v Americe patří mezi vyhledávané mazlíčky. Pomáhá překonávat stres, dí...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Nějaký ty filozofický pindy aneb zamyšlení nad bytím a nebytím

Při příležitosti prvního máje jsem se rozhodla, že vás opět obšťastnim svýma filozofickýma pindama (jak říkával kdysi můj otec). Dneska to bude jen takový malý zamyšlení nad mym bytim a nebytim. Je to s tvrdym y, takže buďte v klidu, nikdo mě nijak nikdy netejral. Bych se ani nenechala, slíznul by to zpátky! Sice se na mě dá dříví štípat, ale všechno má svý hranice, že jo.