Ačokča je netradiční, ale chutnou zeleninou

Jestli přemýšlíte, co ještě letos zasadit na záhon, ačočka je skvělou volbou. Není náročná, chutná a je extrémně zdravá

Ačokča neboli cyklantéra odnožená je tropická jednoletá liána. Přesto, že je už poměrně známá, své místo na našich zahradách si stále teprve hledá. Jakmile ji však jednou okusíte, jistě se zařadí mezi vaše oblíbené druhy zeleniny.

Ačokča má mnoho názvů. Říká se jí také korila, kaywa, caigua, pepino hueco (dutá okurka), mexická okurka anebo lidově „paprikookurka“. Jedlé jsou veškeré části rostliny – mladé výhonky, listy a nezralé plody – vše nalézá využití v kuchyni jako zelenina. 

Ačokča v minulosti

Ačokča se pěstovala už v dávných dobách a na svou keramiku její plody zobrazovali již dávní Močikové v prvním tisíciletí našeho letopočtu, kteří žili na území dnešního Peru. Ačokča patřila i mezi hlavní incké plodiny na území And, byla plně domestikována, volně v přírodě se vyskytují pouze příbuzné divoké druhy s mnohem menšími plody. Pěstování se z obasti Peru dále rozšířilo i do Bolívie, Kolumbie a Mexika a později i do severní Indie, Nepálu a dalších zemí. Ačokča má ráda nadmořské výšky od 500 do 2 000 metrů v tropickém a subtropickém podnebném pásmu, nicméně je možné ji s úspěchem pěstovat i v pásu mírném.

Čtěte také:

Chilli papričky a zdraví: Odhalte, jak na pěstování chilli papriček a jaké blahodárné účinky přinášejí

Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!

Okurky na zahrádce: Pěstování okurek a jejich vliv na naše zdraví

Ačokča: Pěstování v našich podmínkách

Ačokča je o něco náročnější rostlina, než třeba právě papriky nebo okurky. Vyžaduje prostorné, teplé a slunné stanoviště chráněné před větrem. Je nutné, aby půda byla kyprá, bohatá na živiny a dobře propustná. Slabě kyselá až neutrální. Rostlina vyžaduje častou zálivku, ale špatně snáší přemokření. Je relativně odolná vůči plísním, v mokru ale mohou stonek a plody zahnívat, rostlině proto prospívá vyvazování na oporu. Nejlépe prospívá při teplotách mezi 14 a 22 stupni Celsia. A pozor: není mrazuvzdorná. Ačokča se množí semeny, přičemž zralá semena schopná klíčení lze získat z přezrálých vyschlých plodů. Je možné je vysévat po skončení mrazíků, tedy na přelomu dubna a května, venku přímo do půdy. 

První plody je možné sklízet za tři měsíce od vysetí. U nás v Česku plodí ačokča od přelomu července a srpna až do počátku zimy. Výnosnost rostliny je možné zvýšit předpěstováním sazeniček v květináčích, do jednoho květináče se vkládají dvě až tři semena a vzrostlé sazenice se sázejí do záhonku během měsíce května. Doporučuje se výhonky zaštipovat, ačokča se pak větví a tak získáme více plodů.

Ačokča: Sklizeň rostliny

Z jedné rostliny je v závislosti na podmínkách pěstování možné sklidit dvacet až sto lusků. Nejchutnější jsou mladé plody o velikosti tři až osm centimetrů, které je možné konzumovat celé. Větší neseschlé mají semínka již tvrdá a musí se z nich před jídlem odstranit. V chladu se plody dají skladovat pouze krátkodobě, delší dobu je lze uchovávat sušené či mražené.

Jaké využití má ačokča v kuchyni?

Lusk ačokči se chutí podobá paprice a okurce a má i podobné kuchyňské použití. Hodí se syrový do salátů, je možné ho vařit v polévce, dusit a péct společně s jinou zeleninou či masem. Chutná je ačokča zapečená či smažená plněná masem nebo sýrem, nakládaná ve sladkokyselém nálevu i mléčně kvašená. Kromě plodů jsou jedlé i listy a výhonky, používají se do salátů, starší listy jsou nahořklé a je možné je dusit na způsob špenátu.

Ačokču můžete bez obav pěstovat i na své zahrádce

Ačoka: Složení a účinky

Ačokča, respektive její plody, v sobě ukrývají hlavně vodu a vlákninu, zatímco cukrů, tuků a bílkovin jen velmi málo. Významné jsou koncentrace betakarotenu a vitamínů B1, B2 a C, z minerálů jsou nejvíce zastoupeny, draslík, vápník, hořčík, mangan, měď, železo, zinek a vanad. Plodům, semínkům a listům ačokči se připisuje řada léčivý účinků. Jejich konzumace má slabý močopudný účinek, měla by upravovat hladiny cholesterolu, pomáhat při trávicích potížích, při hubnutí, celulitidě, křečových žilách a při léčbě infekcí středního ucha a dýchacích cest. Při zánětu mandlí neboli angíně je možné kloktat mléko povařené s pokrájenými lusky. Ke snižování koncentrace glukózy v krvi při cukrovce se doporučuje jíst listy, při vysokém tlaku krve pak pít odvar ze semínek. 

Právě také těchto důvodů je třeba zacházet s ačokčou opatrně při sklonech k hypotenzi či hypoglykémii, problémy může působit i u osob trpících chorobami jater. Nadměrná konzumace může vést k bolestem hlavy, poruchám vidění a závratím. Málo je prozkoumána bezpečnost používání ačokči a produktů z ní vyrobených u těhotných a kojících žen.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ A NALÉHAVÉ PŮJČKY.. Dobrý den, potřebujete půjčku? Na dům? Na podnikán�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ A NALÉHAVÉ PŮJČKY. Dobrý den, potřebujete půjčku? Na dům? Na podnikání...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nowadays, it is difficult to find a serious loan due to several scams related to advertising on...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.