Žaneta Kremsa (foto: Petra Klačková Photography)

Rozhovor: „Na klienta se dívám jako na komplexního člověka“, říká specialistka na funkční výživu Žaneta Kremsa

Žaneta Kremsa je expertka na výživu a nyní je o ní čím dál tím víc slyšet. Chcete-li se s ní setkat osobně, pak navštivte Institut funkční medicíny a výživy, jehož je součástí. Píše, vydává knihy a radí lidem, jak zlepšit své zdraví.

Na svých webových stránkách máš napsáno, že jsi specialistka na funkční výživu. Co si pod tímto pojmem máme představit?

„Specializuji se na výživu, která vyzdvihuje důležitost kvality a pestrosti potravin, přičemž řeším klinickou nerovnováhu daného člověka. Funkční výživa je jedním z pilířů funkční medicíny, která se zaměřuje na chronická onemocnění, na příčiny jejich vzniku. Na klienta se dívá jako na komplexního člověka, neizoluje ho do jednotlivých seznamů příznaků. Vše se vším souvisí.“

Všimla jsem si, že se zaměřuješ hodně na GAPS stravu, co to je?

„GAPS je terapeutický protokol, který se používá při chronických onemocněních založených na oslabeném trávicím systému. Je zde kladen velký důraz na optimalizaci střevního mikrobiomu, který má vliv nejen na naše trávení, ale i na imunitní systém. Proto jsou typickými GAPS pacienty lidé s různými poruchami trávení, ale i oslabeným imunitním systémem. Dalším typickým GAPS syndromem jsou různé psychické poruchy. Ve střevech jsou totiž produkovány neurotransmitery, které se prostřednictvím bloudivého nervu přenášejí do mozku. Proto se tento protokol často využívá u dětí s ADD, ADHD, dyslexií, dyspraxií nebo autismem.

Čtěte také:

Rozhovor: “Dalekozrakost dnes už není problém. Laser ji odstraní za dvacet vteřin,” říká oční lékařka a primářka kliniky MUDr. Lucie Valešová

Rozhovor: „Hubnutí do plavek je nesmysl, formování postavy zabere klidně dva nebo tři roky“, je přesvědčena fitness instruktorka Tereza Šulcová

Rozhovor: „Ve školách podle mě nedochází k socializaci, ale k indoktrinaci a naprosto nepřirozenému oklešťování práv dětí,“ je přesvědčena propagátorka svobody ve vzdělávání Zdeňka Šíp Staňková

GAPS protokol spočívá v nízkosacharidové stravě. Klade se důraz na fermentované potraviny, hojivé vývary a šetrnou detoxikaci. Je to dočasný styl stravování a není úplně jednoduchý. Je potřeba si o něm hodně načíst a ideálně spolupracovat s průvodcem. Nicméně je-li GAPS protokol správně uchopen, pak může mít krásné výsledky.“

Existuje nějaký stravovací styl vhodný opravdu pro každého?

„Ten bohužel neexistuje, každý z nás má jiné biologické potřeby, které se navíc v průběhu života mění. Existuje ale základní stravovací pravidlo společné pro všechny – měli bychom jíst pestře a v rámci svých možností i co nejkvalitněji. Potraviny by měly být minimálně zpracované a měli bychom respektovat lokální produkci a roční období. Jídlem bychom se neměli stresovat, a naopak si ho užívat – jedině tak je možné využít plného potenciálu metabolismu trávení potravy.

Existuje také jednoduchá a funkční pomůcka zdravé výživy nazvaná „zdravý talíř“, která specifikuje základní rozvržení jednotlivých potravin. Talíř je rozdělen na čtvrtiny, přičemž jednu větší čtvrtinu zabírá zelenina a jednu menší ovoce. Třetí čtvrtinou jsou pak polysacharidy a poslední čtvrtinou bílkoviny. Uprostřed jsou zdravé oleje a tuky. Budete-li se řídit touto pomůckou, není potřeba potraviny vážit nebo jiným způsobem vyhodnocovat.“

Co a jak bychom měli ideálně jíst, chceme-li být zdraví?

„Strava by měla obsahovat všechny základní makroživiny – tedy bílkoviny, sacharidy a tuky. Také by měla být bohatá na minerály a vitamíny. V tom nám může pomoci tzv. „duhová dieta“, která se zaměřuje na pestrost stravy. Jednotlivé barvy duhy pokrývají celou škálu vitamínů a minerálů (včetně fytolátek, které plní v lidském organismu určitou funkci). Zelené potraviny pomáhají tělu podporovat detoxikační mechanismy a imunitní systém; červené mají výrazné antioxidační účinky a podporují buněčnou regeneraci; žluté podporují zdraví kůže a očí; fialové mají protizánětlivé účinky a chrání naše buňky před volnými radikály a bílé potraviny mají antibakteriální, protivirové a protirakovinné účinky. To je jen velmi zjednodušený výčet, jednotlivých pozitiv je samozřejmě mnohem více.“

Pokud se už objeví nějaké zdravotní obtíže, říká se, že úprava stravovacích zvyklostí je nutností. Jenže jak máme stravu tedy správně upravit?

„To záleží na typu zdravotních obtíží. Určitě je vhodné na nějakou dobu organismu ulehčit a nezatěžovat ho potravinami, které by mohly iritovat trávicí nebo imunitní systém. Naopak je dobré podpořit organismus potravinami, které ho vyživují – a podporují tak regeneraci. Mezi nejčastější „dráždiče“ patří lepek, mléko a cukr. Velice hojivý je například vývar. Ale nedá se paušalizovat. Co může být pro jednoho lékem, může být pro druhého jedem. Proto je vhodné spolupracovat se specialistou na funkční výživu, který na základě důkladné anamnézy dokáže určit, které potraviny jsou pro pacienta vhodné (a které nikoliv).“

Jaro je v plném proudu, mnoho z nás ještě zmáhá jarní únava. Co bychom měli ideálně zařadit do jídelníčku, abychom se cítili fit?

„V jarním obdobím bychom si měli vybírat potraviny, které pomáhají načerpat sílu a doplňují duševní energii. K tomu je vhodná listová a neškrobová zelenina, která hydratuje naše buňky a poskytne nám výživu, které tělo v tomto období potřebuje. Snažte se skládat svůj talíř tak, aby zelenina pokrývala tři čtvrtiny talíře. Inspirujte se tím, co je aktuálně v sezóně, nyní jsou to ředkvičky, chřest, artyčoky, kedlubny, saláty. Brzy se můžeme těšit na brokolici, květák, kapustu, mrkev, rajčata, řepu atd… Sezónní potraviny jsou nabité živinami a plné energie.

Žaneta s dcerou Miou (foto: Petra Klačková Photography)

Nezapomeňte na bylinky všeho druhu, skvělé jsou i jedlé květy a různé klíčky. Celkově je na jaře vhodnější lehčí strava, zeleninu byste měli upravovat spíše lehce na páře, případně minutu povařit ve vroucí vodě. Maso je lepší omezit a preferovat drůbež, králíky a ryby. Vhodné jsou i luštěninové vývary z kořenové zeleniny a bylin, nebo kostní vývary, které jsou bohaté na minerály. Opomenout bychom ale určitě neměli i dostatečný pohyb, ideálně venku na čerstvém vzduchu.“

Žaneto, vydala jsi nějaké knihy a pořádáš i semináře. Na co se můžeme v nejbližší době těšit. Případně, kde Tě můžeme vidět?

„Vidět mě můžete na mém instagramovém profilu, kam píšu tipy, jak o sebe pečovat, co zrovna chystám, a i něco málo z mého osobního života. Potkat se můžeme také na klinice Institutu funkční medicíny a výživy, pod kterým pořádáme různé akce a semináře. Aktuálně máme vypsané pouze online semináře, ale již připravujeme plán na letní sezónu, kdy bude příležitost se vidět i osobně.“

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.