Miso polévka může mít spoustu variant, přesně dle vaší chuti

Znáte miso polévku? Připravili jsme pro vás ten nejlepší recept!

Tradiční polévka miso je základem japonské kuchyni. Ostatně v každé japonské restauraci se často podává jako předkrm. Rozhodně lze říci, že jde o zdravé a výživné jídlo. Díky fermentaci dokáže polévka s naším tělem téměř zázraky. Nakopne imunitní systém, pročistí tělo, dodá živiny a ochrání nás proti nejrůznějším nemocem. Naučíme vás, jak si polévku můžete připravit snadno sami doma.

Miso polévka má ale rozhodně spoustu dalších benefitů, které mohou přijít vhod. Miso polévka je totiž relativně nízkokalorická, takže se nemusíte bát, že byste po ní přibrali. Ba právě naopak. Rozhodně je vhodným doplňkem jídelníčku v případě, že se snažíte zhubnout. 

Miso pasta jako základ

To, co dělá tuto polévku tak výživnou, je kvalitní miso. Jde o pastu, která se vyrábí ze sójových bobů. Výsledný produkt je fermentovaný. Miso je tradiční japonské koření a využívá se zejména k příprave polévek, omáček a pomazánek. Ale také k nakládání zeleniny, ryb nebo masa. Použít se dá i za salátových zálivek nebo dipů. Chuť miso pasty je celkem výrazná. Dá se říci, že je podobná klasické sójové omáčce, ale je více plnější a bohatší. Rozhodně platí rovnice, že čím tmavší miso je, tím je chuťově výraznější a aromatičtější.

Čtěte také:

Wasabi čili japonský křen může být bojovníkem proti mnoha civilizačním nemocem. Už jste ho vyzkoušeli?

Zeleninové polévky 25x jinak: Doplňte díky nim vitamíny a porazte jarní únavu!

Mizuna: Japonský salát, který patří mezi superfood. Ochutnejte a vypěstujte si jej sami

Miso a výhoda fermentace

Svět je rozdělen na dva tábory. Jedni sóju nemají rádi a tvrdí, že jde o škodlivou potravinu. Druzí ji milují a konzumovali by ji nejradši denně. Jak to tak bývá, pravda o sóji je někde přesně uprostřed. Nicméně faktem je, že fermentovaná sója je tělu rozhodně prospěšná. Právě díky fermentaci nabízí tělu skvělý soubor dostupných živin. Nabudí nasi obranyschopnost a umí ochránit třeba i před nemocemi z nachlazení.

Nejčastěji se miso prodává ve formě pasty

Nutno však podotknout, že miso vždy nemusí být jen se sójových bobů. Někdy se místo nich využívá i jiných luštěnin nebo obilí nebo kombinace všeho dostupného. Základní surovina se tepelně zpracuje v páře, smíchá se s mořskou solí, houbou koji a fermentačním činidlem v dřevěných sudech. A právě od délky fermentace se následně odvíjí intenzita chuti výsledné miso pasty.

Základ miso polévky je dashi vývar

U receptů na miso polévku se setkáte rovněž i s pojmem “dashi”. Jde o japonskou specialitu a vlastně i základ tradiční miso polévky. Na přípravu dashi vývaru budete potřebovat řasu kombu a vločky sušeného tuňáka bonito neboli katsobhushi. A jak na to? Sušenou řasu nalámeme na malé kousky a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme asi půl hodiny. Pak řasu vyjmeme a místo ní vložíme do vývaru tuňákové vločky katsobhushi. Opět povaříme. Pokud se vám nechce dashi vývar připravovat doma, můžete si snadno koupit už hotový. Pochopitelně vegetariáni či vegani použijí jako základ miso polévky vývar zeleninový.

Rychlý recept na miso polévku

Přísady:

  • 500 ml dashi nebo zeleninového vývaru
  • 130 g tofu
  • 2 lžíce miso pasty
  • 2 jarní cibulky
  • 2 čerstvé nebo sušené houby shiitake
  • 2 ředkvičky
  • 1 pórek
  • hrst kuliček cukrového hrášku
  • hrst klíčků alfalfa

Příprava:

Do již hotového vývaru přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ředkvičku na plátky, pórek na kolečka a nadrobno nasekané houby shiitake. Dále pak orestované na kostky nakrájené tofu a hrášek. Povaříme, aby zelenina změkla. Z vývaru pak odebereme asi 100 ml bokem a v něm rozmícháme miso pastu. Ta nesmí projít varem, jinak by se zničily veškeré živé enzymy. Vlijeme zpět do odstavené polévky a můžeme servírovat. Nakonec polévku ozdobíme klíčky alfalafa. Dobrou chuť!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Restaurace Viktoria, Uherský Brod
Hledáte v Uherském Brodě…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...