Wasabi je oblíbenou i nenáviděnou ingrediencí

Wasabi: Japonský křen na českém talíři. Okuste luxusní pálivé dobroty

Rostlina wasabi neboli japonský křen je vytrvalá bylina, která patří do stejné rodiny rostlin, jako je například křen selský, hořčice, vodnice, tuřín, kedlubny, hlávkové zelí, čínské a pekingské zelí, kapusta, ředkve, brokolice, romanesco, květák a řada divokých rostlin. Oproti nim má však celou řadu účinků blahodárných pro naše zdraví. A v kuchyni je zcela nenahraditelný.

Wasabi se pěstuje především pro své až tři centimetry silné a osmnáct až dvacet centimetrů dlouhé dužnaté stonky štiplavé chuti a žlutozelené až zelené barvy. Vzhledem ke specifickým životním podmínkám není komerční pěstování japonského křenu příliš rozšířeno, jedná se stále o drahý a vzácný produkt. Nejkvalitnější wasabi (sawa) se produkuje v jeho přirozeném prostředí (s kořeny v tekoucí vodě), levnější sorty (oka) pak na zavlažovaných terasovitých polích podobných rýžovým nebo v hydroponických kulturách. Oddenky wasabi se sklízejí po dvou až čtyřech letech. 

Wasabi v kuchyni

Jedlé a léčivé jsou všechny části rostliny, nejvíce biologicky aktivních látek se ale nalézá právě v oddenku. Tyto sloučeniny jsou ale z velké části těkavé, anebo tepelně nestálé, oddenky, listy i květy japonského křenu je proto nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Obvykle se v jídlech kombinují s fermentovanou sójovou omáčkou či zázvorem. Listy wasabi mají slabší chuť než oddenek, mladé listy z prostředků růžic jsou křehčí a jemnější. Používají se do salátů a polévek, mohou sloužit i jako vonná dekorace, sušenými listy lze ochucovat sýry či krekry. Účinné a aromatické látky wasabi jsou těkavé a z velké časti mizí již do patnácti až dvaceti minut, oddenky se proto mají používat nejlépe syrové a loupat a najemno, na pastu, je strouhat až těsně před konzumací.

Čtěte také:

Křen - poznejte sílu této pálivé kořenové zeleniny

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Piri-Piri koření si oblíbí především milovníci pálivých jídel. Jak ho připravit doma?

Slupka japonského křenu obsahuje velké množství bioaktivních sloučenin, před strouháním oddenku ji proto neloupeme, jen oddenek důkladně kartáčkem očistíme, omyjeme v tekoucí studené vodě a podle potřeby z něj odřízneme výčnělky (pahýly listů) a hrubé části. Ke strouhání je třeba zvolit velmi jemné a ostré struhadlo, ideální je tradičně používaná pravá žraločí kůže či speciální keramické struhadélko na wasabi, hodí se i keramická strouhátka na česnek a zázvor, kompromisně lze použít kovové struhadlo typu microplane.

Využití wasabi k jídlu

Wasabi se uplatňuje především v japonské kuchyni k ochucení suši, sašimi a nudlí. Hodí se také k masu, do polévek, pomazánek a studených omáček, je možné ho použít místo pepře či chilli do koktejlu Bloody Mary. Pomocí wasabi se aromatizují destiláty i jedlé oleje, sušené wasabi se přidává do těstíčka na smažení oříšků nebo k obalení upražených ořechů a luštěnin. Ze semen japonského křenu se za studena lisuje olej, po nanesení na pokožku ji prokrvuje, prokysličuje a působí hřejivě. 

Wasabi je pořádně pálivé, šetřete s ním

Wasabi olej na dochucení pokrmů

Přísady:

  • ¼ hrnku olivového rostlinného oleje
  • ¼ hrnku světlého sezamového oleje
  • ½ lžičky čerstvě připravené wasabi pasty

Příprava: 

V kastrůlku smísíme oba oleje a při nízkém výkonu plotýnky je dvě až tři minuty zahříváme tak, aby nezačaly vařit či kouřit. Kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla a do oleje vmícháme wasabi pastu. Zakryjeme, necháme stát jednu hodinu a poté olej slijeme, necháme vychladit a můžeme používat.

Salát z červené řepy, listů wasabi a roastbeefu

Přísady:

  • 400 g vychlazeného roastbeefu nakrájeného na tenké plátky
  • 200 g směsi baby salátů
  • 200 g čerstvých listů wasabi natrhaných na kousky
  • 25 g lístků hladké petrželky
  • 2 vychladlé středně velké pečené červené řepy, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
  • ½ hrnku hustého kysaného podmáslí
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 malý prolisovaný stroužek česneku
  • sůl

Příprava: 

Na talíře rozložíme směs salátů, listy wasabi, petrželku, červenou řepu a roastbeef, polijeme dresingem smíchaným z podmáslí, olivového oleje, citrónové šťávy, hořčice, česneku a soli a ihned podáváme.

Celerové hranolky s wasabi dipem

Přísady:

  • 1 kg bulvového celeru
  • 1/4 hrnku husté zakysané smetany
  • 1/4 hrnku domácí či jiné kvalitní majonézy
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 lžičky čerstvě připravené wasabi pasty
  • 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
  • extra virgin olivový olej
  • sůl

Příprava: 

Troubu rozpálíme na 200 °C, celer oloupeme a nakrájíme na hranolky. Celerové hranolky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, posolíme je a pokapeme olivovým olejem a upečeme. Mezitím smícháme zakysanou smetanu, majonézu a citrónovou šťávu, dle chuti přidáme wasabi a sůl a hotový dip v misce posypeme pažitkou. Upečené celerové hranolky vyndáme z trouby a podáváme je se studeným dipem.

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.