Piri-Piri koření si oblíbí především milovníci pálivých jídel. Jak ho připravit doma?

img

Piri-Piri koření je směs, kterou si dozajista oblíbí především masozřavci. Má totiž všestranné upotřebení. Hodí se třeba do marinád na maso kuřecí, krůtí, rybí anebo králičí. Skvěle tímto kořením také ochutíte kdejaké těstovinové pokrmy i vepřové a hovězí maso.

Nekupujte si Piri-Piri koření v obchodě a zkuste si ho připravit vlastnoručně doma! Poradíme vám jak na to. Bonusem pak bude pár receptů, díky kterým okusíte fantastickou chuť této pikantní kořenící směsi.

Piri-Piri koření a jeho původ

Pokud byste chtěli vědět, odkud Piri-Piri koření pochází, museli byste zavítat do Portugalska. Zde můžete kromě jiného ochutnat proslulé Piri-Piri kuře. V tomto pokrmu se snoubí pikantnost, sladkost i uzená chuť. A proč byl vlastně zvolen pro tuto kořenící směs tak neobvyklý název? Zřejmě proto, že se tak jmenují chilli papričky, které portugalský lid dovezl na své území z Afriky zhruba v 15. století. Ovšem Piri-Piri koření je oblíbené i na africkém kontinentu a hojně se používá při přípravě jídel například v Namibii, Mosambiku či v Angole.

Čtěte také:

Zelený kardamom se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Připravte si domácí koření ve třech variacích

Piri-Piri koření a recept na domácí směs

Ještě jste Piri-Piri koření neochutnali v žádných pokrmech a chtěli byste ho vyzkoušet? Pak pro vás máme jednoduchý recept, díky kterému kořenící směs připravíte. Potřebujete tyto ingredience:

  • 1 lžíce uzené papriky

  • 2 lžíce sladké mleté papriky

  • 1 čajová lžička sušeného oregana

  • 2 čajové lžičky sušené petrželky

  • 1 čajová lžička mletého kardamomu

  • 1 čajová lžička mletého zázvoru

  • 1 čajová lžička mletého koriandru

  • 1 lžíce cibulového prášku

  • 1 lžíce česneku v prášku

  • 1 lžíce hnědého cukru

  • 1 lžíce soli

  • 1 lžíce kajenského pepře (nebo sušených chilli papriček piri-piri)

Všechny výše uvedené ingredience smíchejte a výsledné Piri-Piri koření umístěte do uzavíratelné kořenky. K uskladnění je vhodné tmavé a suché místo.

Piri-Piri kuře původem z Portugalska si zamilujete!

Piri-Piri koření a jeho užití v praxi: Upečte si fenomenální portugalské kuře

Již jste vytvořili své vlastní Piri-Piri koření? Pak už tedy jen zbývá - vyzkoušet ho v praxi. Upečte si třeba výtečné portugalské kuře s touto voňavou a lahodnou směsí.

Potřebné ingredience na portugalské Piri-Piri kuře

  • celé čerstvé kuře (nebo 6 až 8 kusů kuřecích paliček)

  • 2 velké lžíce domácího Piri-Piri koření

  • šťávu z jednoho citronu (lze nahradit limetovou)

  • 2 velké lžíce extra panenského olivového oleje

Recept na portugalské Piri-Piri kuře

Nejprve si v míse smíchejte Piri-Piri koření spolu s citronovou šťávou a olivovým olejem. Pak do marinády ponořte celé kuře a dobře jej promněte prsty. Maso přikryjte fólií a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny. Ideální však bude, když kuře necháte marinovat přes noc. Nakonec svůj pokrm dokončete buď na grilu anebo v předehřáté troubě. Kuře Piri-Piri můžete podávat s jakoukoliv oblíbenou přílohou a čerstvou zeleninou. Dobré chutnání!

Piri-Piri koření a jeho užití v praxi: Flank steak v piri piri marinádě

A jako druhý se vám představí recept na grilovaný flank steak, na kterém také skvěle domácí Piri-Piri koření vynikne. Budete se oblizovat až za ušima!

Potřebné ingredience na flank steak v piri piri marinádě

  • 750 gramů čerstvého flank steaku

  • 4 lžíce Piri-Piri koření

  • 2 lžíce rostlinného oleje

  • 2 lžíce bílého suchého vína

  • ½ lžičky citronové šťávy

Recept na flank steak v piri piri marinádě

Postup je velmi snadný. Začněte marinádou. V míse si smíchejte Piri-Piri koření, suché bílé víno, rostlinný olej a také citronovou šťávu. Do směsi ponořte perforovaný flank steak, překryjte fólií a nechte v chladničce marinovat přes noc. Následující den maso grilujte z obou stran dle preferencí. Podávejte třeba s opečenými novými bramborami a bylinkovým máslem. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.