Domácí koření na drůbež v pěti variacích

img

Domácí koření je mezi nadšenými kuchaři a kuchařkami čím dál více vyhledávané. Neobsahuje totiž žádné přidané soli ani glutamáty. Kromě jiného při jeho přípravě víte, jaké suroviny jste do něj přidali. Použít můžete třeba i sušené bylinky, které jste vlastnoručně vypěstovali na zahrádce. Dnes se zaměříme na drůbež a její ochucování.

Aby vaše domácí koření na drůbež bylo skutečně mimořádné, zavítejte si pro jednotlivé ingredience do speciálních obchůdků s kořením. Tak budete mít jistotu, že kupujete kvalitní produkty. Obchodníci vám s radostí naváží jakoukoliv sušenou bylinku či aromatickou směs.

Domácí koření na drůbež: Grilovací směs s chilli papričkou

Jako první pro vás máme domácí koření, které se hodí na grilování kuřat či jiné drůbeže. Díky této aromatické směsi bude maso krásně křupavé na povrchu a lahodné uvnitř. Svůj vlastnoručně namíchaný produkt připravíte z těchto ingrediencí:

Čtěte také:

Domácí polévkové koření

  • sušená a mletá chilli paprička: 2 lžíce
  • mořská jemná sůl: 2 lžíce
  • sušená mletá cibule: 2 lžíce
  • mletý černý pepř: 2 lžíce
  • sušený česnek: 2 lžíce
  • sladká mletá paprika: 1 šálek
  • třtinový cukr: 1 šálek

Domácí koření na grilování drůbeže připravíte jednoduše tak, že všechny suroviny smícháte v misce. Směs pak uchovávejte ideálně ve sklenici s víkem.

Domácí koření na drůbež: Bylinková směs s muškátovým oříškem

Bylinky dodají drůbežímu masu na výtečné chuti. Tohle aromatické domácí koření si zkrátka zamilujete. Na jeho přípravu si obstarejte tyto suroviny:

  • sušený tymián: 3 lžičky
  • sušený rozmarýn: 3 lžičky
  • sušená šalvěj: 3 lžičky
  • majoránka: 3 lžičky
  • mletý černý pepř: 3 lžičky
  • sušená hladkolisté petrželka: 3 lžičky
  • muškátový oříšek: ¼ lžičky (nebo dle chuti)

Bylinkové domácí koření lze použít na kuřecí maso, krůtu, perličku a podobně. Stačí přiměřené množství směsi promíchat s trochou olivového nebo slunečnicového oleje a vznikne vám dokonalá marináda. Koření uchovávejte v uzavíratelné nádobě na suchém místě.

Domácí koření na drůbež: Voňavá garam masala bez glutamátů

Garam masala patří čím dál více mezi oblíbené ochucovací směsi. Její intenzivní chuť se skvěle snoubí zejména s kuřecím masem. Až vyzkoušíte tohle domácí koření, již zanevřete na to kupované. Abyste si připravili skutečně poctivé zásoby garam masaly, připravte si na její namíchání tyto ingredience:

  • sušený koriandr: 4 a ½ lžičky
  • kardamom: 6 lžiček
  • mletý kmín: 4 lžíce
  • černý mletý pepř: 6 lžiček
  • mletý hřebíček: 2 lžičky
  • mletá skořice: 4 lžičky
  • muškátový oříšek: 2 lžičky

Domácí koření v podobě garam masaly se hodí nejen na drůbež. Použít jej bez ostychu můžete například i na vepřovou panenku. Marinádu vytvoříte opět smícháním několika lžiček směsi se slunečnicovým olejem. Skladujte ideálně ve sklenici s víčkem.

Domácí koření dodá drůbežímu masu na skvělé chuti.

Domácí koření na drůbež: Exotická kari směs

Pokud máte v oblibě indické a čínské pokrmy, jistě vás osloví domácí koření v podobě kari. To z vašich drůbežích pokrmů učiní doslova exotický skvost. Na jeho přípravu budete potřebovat tyto suroviny:

  • mletá kurkuma: 6 lžic
  • mletý koriandr: 8 lžic
  • mletý zázvor: 8 lžic
  • kardamom: 2 lžíce
  • mletá skořice: 4 lžičky
  • hořčičné semínko (nejlépe mleté): 4 lžíce
  • mleté chilli: 4 lžičky

Kari patří mezi domácí koření, která se budou hodit nejen na kuřecí prsa, krůtí maso, ale také na některé druhy ryb. Pochutnejte si na lahodných pokrmech s vlastnoručně vyrobenou voňavou směsí. Stačí přidat trochu olivového či slunečnicového oleje do několika lžiček směsi (podle množství masa). Uchovávejte na suchém místě v uzavíratelné nádobě.

Domácí koření na drůbež: Úžasná provensálská směs

Jako poslední z receptů na domácí koření na drůbež vám přinášíme provensálskou směs, která je plná aromatických bylin. Drůbeží maso tak skvěle provoní a dodá mu nezaměnitelnou chuť. Některé italské pokrmy se kromě jiného bez provensálské směsi neobejdou. Do zásoby si můžete vytvořit bylinné koření z těchto surovin:

  • sušený rozmarýn: 6 lžic
  • sušená bazalka: 6 lžic
  • sušený tymián: 9 lžic
  • sušené oregano: 3 lžíce
  • sušená petržel: 3 lžíce
  • sušená majoránka: 3 lžíce

Až budete tohle domácí koření míchat, užijete si intenzivních vůní do sytosti. Když se všechny výše uvedené bylinky snoubí, vznikne neuvěřitelně chutná a zdravá směs, kterou lze použít nejen na kuřecí a krůtí maso. Hodit se bude i do italských omáček nebo těstovin.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.