Křen - poznejte sílu této pálivé kořenové zeleniny

Křen - poznejte sílu této pálivé kořenové zeleniny

Kořenová zelenina s pikantní chutí, to je křen

Křen je rostlina z čeledi brukvovitých. Pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie, do střední Evropy jej přinesli Slované v době stěhování národů. V českých zemích se křen pěstoval od 12. století, od 17. století byl šlechtěn a vznikaly různé odrůdy. Dnes je křen rozšířen po celém světě a u nás se pěstuje konkrétně jeden druh, křen selský (latinsky armoracia rusticana).

Křen patří do stejné skupiny s dalšími pálivými rostlinami, jako jsou hořčice, řeřicha a ředkvička, křen je z nich však nejpálivější. Pěstuje se pro svůj silně aromatický mohutný kořen, který využíváme jako pikantní zeleninu, koření i lék.

Pěstování křenu - vytrvalám odolná a nenáročná rostlina

Křen je vytrvalá a odolná rostlina, která se snadno rozmnožuje, zvládne různé klimatické i půdní nepřízně, netrpí škůdci a nemocemi. Pěstování křenu je tedy poměrně nenáročné, nicméně bez péče se neobejde, pokud chceme sklízet kvalitní kořen, ne rozvětvené tenké kořínky

S pěstováním křenu začínáme na podzim nebo brzy na jaře. Do brázd sázíme řízky bez postranních výběžků kořene, které odřežeme, a zahrneme kompostem. Křen má rád vlhkou, ale ne přemokřenou půdu, vhodné je stanoviště na slunci nebo v polostínu. Rozhodně křen nehnojíme, v opačném případě nám poroste mnoho postranních tenkých kořínků. Kořeny oslabuje také květenství, proto jej v létě vylamujeme.

Od druhého roku sklízíme kořeny, které vyrostly na povrch. Pozor jen na to, abychom neporušili matečný kořen. Křen je takto možné sklízet průběžně až deset let.

Uchování křenu není snadné

Aby si křen zachoval všechny své zdraví prospěšné látky, je nutné jej užívat čerstvý. Problémem však je jeho skladování. V lednici křen vydrží pouze chvíli a brzy začne vysychat. Jeho trvanlivost lze mírně prodloužit zabalením do navlhčené utěrky. Ideální variantou je uchování křenu zasypaného v písku v bedně ve sklepě, jednou měsíčně je nutné písek trochu prolít vodou.

Nakládaný křen

Ne každý má možnost zeleninu takto skladovat, řešením může být nakládaný křen. Kilogram kořenů namočíme na hodinu nebo dvě do studené vody, poté omyjeme, oškrábeme a najemno nastrouháme. Nálev připravíme svařením dvou skleniček vody, trošky octa, soli a cukru. Přisypeme křen a ještě pár minut vaříme. Směsí naplníme čisté a suché zavařovací sklenice, pořádně zavřeme a necháme týden uležet. Nakládaný křen uchováváme na chladném a suchém místě. Pokud chceme, aby vydržel delší dobu, je lepší deset minut sterilizovat a po zavaření otočit dnem vzhůru, aby se víčko dobře zatáhlo. Nakládaný křen pak vydrží celý rok a můžeme ho použít do různých pokrmů.

Sušený křen

Další možností uchování křenu je usušení nastrouhaného či nakrájeného kořene. Vcelku, na kousky nakrájený nebo nastrouhaný můžeme křen také zmrazit. Je třeba podotknout, že všemi úpravami křen ztrácí své léčivé schopnosti, jako dochucovadlo a příloha k jídlům ale bude stále skvělý.

Křen jako zelenina v kuchyni

Hlavní využití má křen v gastronomii jako kořenící doplněk. Čerstvý nastrouhaný křen se často podává k teplým uzeninám nebo masu, zjemnit jeho pikantní chuť můžeme smícháním s nastrouhanými jablky. Populární je také šunková rolka s křenovou šlehačkou, která se jako předkrm objevuje například na svatbách. Připravíme ji tak, že najemno nastrouhaný křen smícháme se šlehačkou a směsí naplníme teplou nebo studenou šunkovou rolku.

Z křenu se také dělají různé dipy a omáčky k masu, rybám, pečeným bramborám či na jednohubky. Stačí smíchat jogurt, zakysanou smetanu či tvaroh se strouhaným křenem, doplnit lze také sladkou paprikou, bylinkami, šunkou, sýrem a podobně. Chutná je také bílá křenová omáčka, tedy základní světlá omáčka s přimíchaným strouhaným křenem a doplněná smetanou či jogurtem. Podává se s knedlíky a plátkem hovězího nebo uzeného masa.

Blahodárné účinky křenu

Křen není jen chutná zelenina. Je zdrojem vitamínu C, kterého obsahuje dokonce víc než citrusy, dále vitamínů skupiny B, vitamínu E a provitamínu A, tedy karotenu. Obsahuje velké množství minerálních látek, například železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor, ale také antibakteriální látky.

Díky tomu všemu má křen pozitivní účinky na lidské tělo, působí jako dezinfekce, proti bakteriím, virům i plísním. Křen zvyšuje odolnost organismu, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje vylučování žaludečních šťáv, a tím zlepšuje trávicí funkce těla. Blahodárně také působí na činnost střev a jater. Jeho schopnosti jsou dnes potvrzeny i mnohými vědeckými výzkumy.

Křen léčí bolavé klouby i dýchací potíže a nachlazení

Pro své schopnosti se křen využívá i v domácím léčitelství. Křen zvyšuje prokrvení a tím mírní bolesti, proto se obklady z něj přikládají na zanícené a bolavé klouby, záda nebo svaly, pomáhají proti revmatismu, ale také při chřipce či zápalu plic a dalších dýchacích potížích. Díky svým dezinfekčním účinkům lze křen používat i k čištění pleti.

Křen se samozřejmě podává i vnitřně, má antibiotické a antiseptické účinky, díky vysokému obsahu vitamínu C je dobrý k prevenci i léčení. Odhleňuje průdušky, tím zprůchodňuje dutiny a plíce, usnadňuje odkašlávání a pomáhá léčit záněty horních cest dýchacích, nachlazení, bolesti v krku i chřipku. Křen také tlumí silný dávivý kašel a pomáhá při chrapotu. Jeho používání chrání tělo před nachlazením a dalšími nemocemi.

Křen selský

Křen pro dobré trávení a správnou funkci střev

Křen má mírný močopudný účinek a pomáhá tak od zadržování vody v těle. Používá se také při zánětech močového měchýře a močových cest, pomáhá vylučovat ledvinové kameny. Obsahuje draslík, který má pozitivní vliv na trávení. Křen proto čistí střeva, obnovuje střevní mikroflóru, pomáhá při zažívacích problémech a celkově povzbuzuje a posiluje organismus, zlepšuje trávení a metabolismus. Je také velmi vhodný při rekonvalescenci po dlouhých nemocech a díky pozitivnímu vlivu na střeva se doporučuje užívat po dobrání antibiotik, aby pomohl harmonizovat trávicí trakt.

Jak využít křen na maximum aneb léčivé recepty

Křen se užívá zásadně čerstvý a těsně před použitím se strouhá. Dá se kombinovat s medem nebo třeba s česnekem, který jej svými léčivými účinky doplňuje.

Křen může léčit zvenku ve formě obkladů. Problémy s dýchacími cestami například můžeme mírnit tak, že nastrouhaný křen naneseme na čistou látku, zakryje gázou a přiložíme na deset minut na hruď, poté opláchneme. Opakujeme po dobu týdne dvakrát denně. Při revmatických potížích a bolestech kloubů a svalů se využívají obklady z nastrouhaného křenu smíchaného s tvarohem nebo také křenové placky, které připravíme smícháním tří dílů křenu s pěti díly mouky a jedním dílem sádla. Směs natřeme na plátno a přes něj přiložíme na patnáct minut na postižené místo. Křen nedáváme přímo na kůži, protože by mohl způsobit puchýře a vyrážku. Křen může pomoci i při bolestech hlavy. Stačí smíchat strouhaný křen se stejným množstvím vody, kaši zabalit do utěrky, přiložit na týl a nechat deset minut působit.

K čištění, dezinfekci a regeneraci pleti můžeme použít šťávu z křenu smíchanou s vodou či lihem. Křen může také pomoci léčit pigmentové skvrny, když jej smícháme s mlékem a tvarohem, nanášíme na kůži, necháme působit a poté opláchneme. Použít jej můžeme i na posilnění vlasů. Stačí nastrouhaný křen smíchat s olivovým olejem ve stejném poměru a vetřít do vlasů. Hlavu zabalíme do ručníku a necháme dvacet minut působit, poté opláchneme.

Křenové sirupy nejen proti nachlazení

Proti nachlazení, chřipce a zahlenění se dá užívat také sirup ze strouhaného křenu a medu. Obě suroviny smícháme ve stejném poměru a uskladníme v uzavřené nádobě v lednici. Tato směs je také dobrá při rekonvalescenci a pomáhá harmonizovat tělo. Další recept na lék proti nachlazení je zalít nastrouhaný křen převařenou vodou a nechat pod pokličkou půl hodiny louhovat. Poté scedíme přes plátno a tekutinu smícháme s medem.

Proti kašli můžeme užívat také směs lžíce nastrouhaného křenu, stejného množství cibule se čtyřmi lžičkami medu a pěti lžícemi vody. Vše čtyři minuty povaříme, necháme vychladnout, scedíme a uchováme v lednici. Všechny sirupy užíváme třikrát denně po jedné lžíci, většinou po dobu jednoho týdne. Hodí se také při prevenci respiračních chorob, kdy je užíváme dvakrát denně po dobu šesti týdnů.

Při rýmě a nachlazení můžeme křen inhalovat. Ve třech litrech vroucí vody rozmícháme lžičku nastrouhaného křenu a inhalujeme deset minut. Pro léčbu dýchacích cest se také doporučuje kloktat vylisovanou šťávu z křenu smíchanou s teplou vodou.

Křen je vhodný i na trávicí potíže. Nápoj pro dobré trávení připravíme tak, že smícháme čtvrt litru teplého mléka s nastrouhaným kouskem křenu. Popíjíme po douškách.

S křenem opatrně, může i uškodit

Křen může být nápomocný při léčbě i prevenci různých nemocí a potíží. Pozor však na to, že jde o opravdu silnou až agresivní rostlinu. Při příliš častém užívání nebo při požití velkého množství či citlivosti organismu člověka může křen místo pomoci způsobit problémy například s játry, ledvinami nebo močovým měchýřem, může také dráždit stěny žaludku a střev. Stejně tak nadměrné vnější užívání může vyvolat vyrážky nebo puchýře.

Užívání křenu tedy nesmí být dlouhodobé a intenzivní, zkrátka platí zde zlaté pravidlo všeho s mírou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.