Nemusíte dodržovat tradice, přichystejte si přesně to, na co máte chuť

Sváteční menu na vánoční svátky: Nechejte se inspirovat zdravějšími lahůdkami pro sváteční dny

Jestliže se chcete vyhnout tradičním, ne příliš zdravým pokrmům, zkuste nakouknout, co se chystá na svátky v naší redakci. Dali jsme pro vás dohromady zdravější a odlehčenější menu, které možná po gastronomicky náročném Štědrém dni, rádi přivítáte.

Zdravá snídaně: Celozrnná vánočka s vlašskými ořechy

Přísady:

  • 220 ml vlažného mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
  • 100 g rozinek
  • hrst drcených vlašských ořechů
  • 100 g plátkových mandlí

Příprava: 

Nejprve si připravíme kvásek a to tak, že ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku cukru, promícháme a přikryjeme. Máslo vyšleháme do pěny s cukrem, solí a žloutky. Přidáme ke směsi mouky i kvásek. Nakonec přidáme i rozinky a ořechy. Vypracujeme těsto, které necháme asi 45 minut kynout na lince. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme při 180–190 °C asi půl hodiny.

Polévka na 25. prosince: Hrachová 

Přísady:

  • 200 g žlutého loupaného hrachu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, majoránka

Příprava: 

Hrách propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme ho v ní namočený přes noc. V té samé vodě vaříme asi patnáct minut doměkka. Potom hrách rozmixujeme a vrátíme na plotnu, kde ho ještě zalijeme vývarem. Polévku necháme projít varem a přilijeme smetanu. Přidáme rozetřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Ještě chvilku provaříme a můžeme servírovat.

Čtěte také:

Připravte vánoční menu, po kterém se nepřibírá

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Vánoční recepty první republiky. Na čem si mohli pochutnávat T. G. Masaryk nebo třeba Karel Čapek

Polévka na 26. prosince: Hrstková 

Přísady:

  • 300 g směs luštěnin (hrách, čočka, fazole, kroupy)
  • 3 velké brambory
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks kořenového celeru
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • 1 ks cibule
  • ½ lžíce hladké mouky
  • ½ čajové lžičky mleté sladké papriky

Příprava: 

Luštěniny necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den uvaříme, nejlépe v tlakovém hrnci. K hotovým luštěninám pak přidáme brambory nakrájené na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme cca dvacet minut. Nakonec si připravíme jíšku: na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme půl polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s polovinou čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem. 

Hlavní jídlo na 25. prosince:

Račte si vybrat ze štědré nabídky unikátních receptů redakce Spektrumzdravi.cz

Doporučujeme: Jelení medailonky

Jelení medailonky

Hlavní jídlo na 26. prosince:

Doporučujeme: Svíčková Wellington

Svíčková Wellington

Dezert na 25. prosince: Trdelník z trouby

Přísady:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g tuku
  • 42 g droždí
  • 250 g mléka
  • 2 vejce

Příprava: 

Do sklenice nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme špetku cukru a rozdrobené droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku a vypracujeme těsto. To pak necháme na teplém místě pod čistou utěrkou alespoň půl hodiny kynout. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše tenkou placku. Tu nařežeme na pásky, kterými pak obtáčíme tlouky (například zavařovací sklenici). Trdelníky pomažeme tukem nebo rozšlehaným vejcem a ideálně obalíme v cukru. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi dvacet minut.

Dezert na 26. prosince: Zdravý čokoládový koláč

Přísady:

Na korpus:

  • 1 a ½ šálku ovesných vloček 
  • 1 a ½ šálku datlí

Na náplň:

  • 1 avokádo
  • 2 větší banány
  • 4 lžíce kakaa
  • 5 lžic medu
  • 8 datlí
  • drcené lískové ořechy

Příprava: 

Suroviny na korpus vhodíme do mixéru a důkladně necháme rozmixovat. Vyjmeme a rukou vtlačíme do formy na těsto. Vložíme do lednice a necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Do mixéru dáme avokádo, oba banány, kakao a med. Vyjmeme z lednice korpus, podklademe jej kousky nakrájených datlí a rozetřeme na něj náplň. Necháme přes noc uležet a před podáváním ozdobíme drcenými lískovými ořechy.

Přichystejte si společně jídlo, které zachutná všem

Večeře na 25. prosince: Houbová pánev na čerstvém rozmarýnu

Přísady:

  • 150 g krůtích řízků
  • ½ cibule
  • ½ cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 60 g žampiónů 
  • 15 g oliv
  • 1 rajče
  • 1 lžička zakysané smetany
  • 60 ml drůbežího vývaru
  • pepř, rozmarýn

Příprava: 

Krůtí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme na malé kostičky. Obojí orestujeme na rozpáleném oleji. Cuketu oloupeme a omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme žampióny, olivy, přidáme k masové směsi a chvíli orestujeme. Přidáme rajče, lžičku zakysané smetany, drůbeží vývar a trochu pepře. Promícháme, přidáme pepř a okořeníme rozmarýnem.

Večeře na 26. prosince: Plněná červená řepa

Přísady: 

  • 2 ks červené řepy 
  • 1 cibule
  • 50g mletého masa
  • pepř
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 50 ml masového vývaru 

Příprava: 

Červenou řepu omyjeme a vložíme do horké vody, kde ji cca dvacet minut povaříme. Cibuli nasekáme na kostičky, smícháme ji s mletým masem a okořeníme pepřem a kmínem. Oloupeme červenou řepu, rozpůlíme ji a lžící vydlabeme. Poté ji naplníme mletým masem. Dáme do pekáčku, přilijeme masový vývar a pečeme dvacet minut na 200 stupňů. Podáváme se šťouchanými bramborami.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 06. 05. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 05. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 05. 2024
býk
Měsíc putuje ve znamení Býka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den. Pozor na nachlazení, chraňte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 05. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 05. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 05. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 05. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Andělská znamení se mohou skrývat za zdánlivě obyčejnými věcmi

Tak asi v tom nejsem sám, ale už nevim co to znamená, dlouho se mi to dělo v souvislosti s jednou holkou - tro...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Hledáte nejšťastnější datum svatby? Tyto dny v roce 2024 a 2025 nepřehlédněte!

Každý zamilovaný a zasnoubený pár se snaží vybrat nejen nejpohodlnější ale také nejšťastnější datum svatby. Pokud se i vy v následujících měsících či letech plánujete vzít, máme pro vás několik tipů od astrolog...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.