Staročeské vánoční recepty 4x jinak: Pochutnáte si na kaprovi na černo, nebo upřednostníte houbového kubu?

img

Staročeské vánoční recepty mají v oblibě i některé moderní hospodyňky, ukrývají totiž v sobě dávné sváteční tradice a výjimečné chutě! Už jste okusili tradičního houbového kubu, zahřívací hrachovou nebo čočkovou polévku a kapra na černo? Pokud ne, můžete tak učinit společně s našimi jednoduchými recepty.

Štědrovečerní tabule měla v dřívějších dobách zcela odlišnou podobu. Dalo by se vlastně říct, že o dost zdravější. Jen těžko byste tedy mezi staročeskými vánočními recepty hledali smažený vepřový nebo kuřecí řízek a klasický bramborový salát s majonézou. Co se však snažili lidé dodržovat, byla pestrá paleta pokrmů ve sváteční den. Menu tak obsáhlo klidně i osm až devět různých chodů…

Staročeské vánoční recepty: HOUBOVÝ KUBA

Houbový kuba nesměl na štědrovečerní tabuli v dřívějších dobách chybět a po léta patří mezi tradiční staročeské vánoční recepty. Tento vegetariánský pokrm si však rádi uvaříte i dnes. Ochutnejte toto zdravé sváteční jídlo!

Čtěte také:

Vánočka od babičky: Tři recepty, které vás rozhodně nadchnou!

Ingredience potřebné na houbového kubu (pro 4 osoby)

  • kroupy cca 400 g
  • vepřové sádlo 150 g + kousek na vaření krup a vymazání pekáčku
  • česnekové stroužky (prolisované) cca 5 ks
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • sušená majoránka dle chuti (v průměru 2 až 3 polévkové lžíce)
  • kousek másla
  • sušené houby 50 g
  • žlutá cibule (větší) 2 ks

STAROČESKÝ VÁNOČNÍ RECEPT na houbového kubu

Začněte nejprve tím, že si namočíte do vlažné vody sušené houby (minimálně na 120 minut). Dále vsypte kroupy do síta a spařte je horkou vodou. Tím je také důkladně propláchnete. Poté je vložte do hrnce, přelijte vodou (aby byly ponořené), přidejte menší kousek sádla a vařte do změknutí. Mezitím si na 150 gramech sádla orestujte oloupanou a najemno nasekanou cibulku. Až zesklovatí, přidejte scezené a uvařené kroupy, osolte, opepřete dle chuti, okořeňte majoránkou, vložte též scezené a odleželé houby + lisovaný česnek a důkladně vše promíchejte. Směs následně překlopte do sádlem vymazaného pekáčku a dejte do vyhřáté trouby zapékat cca půl hodiny při 180 stupních Celsia. Hotového kubu podávejte ihned po upečení. „Vylepšit“ tento staročeský vánoční recept můžete na závěr kouskem másla, které jídlu dodá na jemnější chuti.

Staročeské vánoční recepty: HRACHOVÁ POLÉVKA

I přesto, že vám dnes může připadat hrachová polévka až příliš prostá na to, aby byla servírována o Vánocích, dříve ji lidé o svátcích pravidelně konzumovali. Tato variace s badyánem též krásně voní, nejen skvěle chutná! Ponořte se do dávné doby a vyzkoušejte jeden se staročeských vánočních receptů!

Ingredience potřebné na hrachovou polévku

  • předvařený a půlený hrách cca ¼ kg
  • zeleninový vývar 1 litr
  • česnekový stroužek 1 ks
  • badyán 2 ks
  • bílá cibule 2 ks
  • máslo 3 lžíce
  • loupaná mrkev cca ¼ kg

STAROČESKÝ VÁNOČNÍ RECEPT na hrachovou polévku

Začněte tím, že si oloupete a najemno nasekáte cibulku. Tu pak krátce osmahněte na másle spolu s badyánem (ten vložte ideálně do síťky na koření) a najemno nasekaným česnekem. V dalším kroku přidejte k surovinám kousky loupané mrkve, předvařený půlený hrách a vše přelijte zeleninovým vývarem. Polévku vařte 20 až 30 minut, než ingredience změknou. Nakonec vyjměte badyán a karotku s hrachem rozmixujte tyčovým mixérem. Hotovou polévku ihned podávejte. Nejlepší je horká. Skvěle zahřeje v žaludku. Tento staročeský vánoční recept můžete vylepšit na závěr o opečené chlebové krutony. Dobrou chuť.

Čočková polévka je velmi vydatná. Pokud ji tedy podáváte v rámci štědrovečerního menu o několika chodech, snižte porci.

Staročeské vánoční recepty: ČOČKOVÁ POLÉVKA

Tradice zní, že čočku je ideální podávat v jakékoliv formě na nový rok. Toto jídlo má do domu přinést hojnost v podobě financí. Tomu však věřili i naši předkové v souvislosti s Vánoci. Připravte si zcela netradičně na Štědrý večer staročeský vánoční recept v podobě čočkové polévky!

Ingredience potřebné na čočkovou polévku

  • zelená čočka ¼ kg
  • vepřové sádlo 1 střídmější lžíce
  • sušený bobkový list 1 celý ks
  • žlutá cibule 1 ks
  • větší mrkev 1 ks
  • celer 50 g
  • voda 750 ml
  • česnekové stroužky 2 ks
  • sušená majoránka 1 lžíce
  • mletý pepř a sůl dle chuti
  • libovější slanina cca 50 g

STAROČESKÝ VÁNOČNÍ RECEPT na čočkovou polévku

Nejprve si namočte čočku do studené vody na zhruba hodinu a půl až dvě hodiny. Pokud máte předvařenou čočku, předmáčet ji nemusíte a postup bude rychlejší. Poté čočku vložte do hrnce, přiložte jeden bobkový list, vše přelijte vodou a vařte na středním plamenu. Mezitím si oloupejte cibuli, celer, mrkev, česnek a slaninu nakrájejte na drobnější kostičky. K ruce si dále vezměte pánev a rozpuste v ní sádlo. Na něm pak restujte najemno nasekanou cibulku, slaninu a kostičky mrkve a celeru. Až budou suroviny opečené, přidejte je k vařené čočce a polévku dochuťte solí, pepřem, lisovaným česnekem i majoránkou. Pokrm povařte ještě několik minut. Hotovou čočkovou polévku podávejte ihned po uvaření. Tento staročeský vánoční recept si můžete dle libosti přizpůsobit vlastním chutím – zelenou čočku lze například nahradit i tou červenou a možné je přidat mezi ingredience též jeden menší brambor! Dobré chutnání.

Staročeské vánoční recepty: KAPR NA ČERNO

Na štědrovečerní tabuli některých rodin nesměl chybět v dávných dobách ani pokrm zvaný kapr na černo. Vyzkoušejte tento výjimečný staročeský vánoční recept a nebudete litovat! Smísí se v něm hned několik zajímavých a netradičních chutí – například ta z perníku, sušených švestek nebo povidel!

Ingredience potřebné na kapra na černo

  • naporcovaný čerstvý kapr/na podkovy (cca 4 až 6 porcí)
  • mrkev 2 ks
  • celer 1 menší ks
  • petržel 1 větší ks
  • máslo 2 velké lžíce
  • strouhaný perník 5 lžic
  • cibule 1 ks
  • švestková povidla 6 lžic
  • sušené švestky 150 g
  • ocet 50 ml
  • loupané mandle (nudličky) cca 75 g
  • drcené vlašské ořechy cca 75 g
  • rozinky cca 40 g
  • pár kuliček celého pepře (cca 8 až 10)
  • pár kuliček nového koření (cca 8 až 10)
  • bobkový list 1 ks
  • jalovec 3 až 4 kuličky
  • hřebíček 5 až 6 ks
  • sůl dle chuti
  • tymián (sušený) špetka
  • chemicky neošetřený citron 2 kolečka i s kůrou
  • cukr krupice cca 3 až 4 lžíce
  • zeleninový vývar cca 1 l (může být i rybí)

STAROČESKÝ VÁNOČNÍ RECEPT na kapra na černo

I když je tento staročeský vánoční recept poněkud delší na přípravu, ničeho se neobávejte. Vše zvládnete na jedničku! Začněte tím, že si oloupete celer, mrkev a petržel. Zeleninu poté nastrouhejte do mísy nahrubo. Dále si oloupejte cibuli, nasekejte ji najemno a restujte na rozpuštěném másle (ve velkém hrnci). Po chvíli přidejte i strouhanou kořenovou zeleninu a promíchejte. Až bude zelenina orestovaná, zasypte ji cukrem a nechte mírně zkaramelizovat. Následně vložte k surovinám kolečka citronu + koření v síťce (tedy celý pepř, nové koření, hřebíček, bobkový list, jalovec) a zakápněte octem, který by se měl nechat odpařit. Nakonec vše přelijte vývarem, promíchejte a vařte na středním plamenu 10 až 15 minut. Po uplynutí doby varu vložte do omáčky porce kapra a duste jej z obou stran.

Než se kapr podusí, k ruce si vezměte rendlík a napusťte do něj menší množství vody. Do ní pak vložte mandle, nadrcené vlašské ořechy, rozinky, sušené švestky a nechte projít varem asi pět až sedm minut. Následně směs odstavte z plotny a věnujte se omáčce s kořenovou zeleninou – nyní je čas vyjmout kapří maso na talíř a do omáčky vmíchat povidla. Až se rozpustí a propojí s ostatními surovinami, omáčku odstavte a propasírujte přes jemné síto do hrnce. V poslední fázi do omáčky vlijte směs spařených ořechů a sušeného ovoce i s nasládlým vývarem, propojte vařečkou a nechte několik minut vařit. V úplném závěru dochuťte pokrm tymiánem, zahustěte strouhaným perníkem a podávejte s ohřátou rybou na páře. Jako příloha se bude hodit k tomuto staročeskému vánočnímu receptu s nádechem luxusu domácí houskový knedlík nebo třeba i opékané brambory. Dobré chutnání.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.