Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé. Zdroj: behance.net

Sušičky ovoce - udržitelný způsob, jak si uchovat ovoce čerstvé co nejdéle

Určitě se vám už stalo, že jste měli doma 2 várky banánů, protože jste se nedohodli s jiným členem domácnosti na tom, kdo je koupí. Nebo vám zní povědomě situace dvojité dávky jahod či jablek? Pochopitelně, čerstvé ovoce má jen omezenou trvanlivost, a vy máte jen jeden žaludek. My však sdílíme názor, že jídlo by se nemělo vyhazovat, proto jsme za udržitelný způsob uchovávání čerstvého ovoce na později – například během zimních měsíců takové sušené dobroty dokáží připomenout chuť léta. Připravili jsme si pro vás článek, ve kterém se s vámi dělíme o 4 důvody, proč je sušení ovoce tou správnou cestou.

4 důvody, proč se vyplatí sušit potraviny v sušičce ovoce

1. Sušené potraviny chutnají skvěle

Sušičky ovoce dokáží odstranit až 95% vody. V sušičce můžete připravit nejen ovoce, ale také zeleninu a maso. Takto připravené potraviny jsou přirozeně koncentrovány a bohaté na živiny. Kromě toho, pokud si potraviny připravíte v sušičce ovoce sami, jistě budete cítit rozdíl v kvalitě a chuti v porovnání se sušeným ovocem dostupném v obchodních řetězcích.

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

2. Snižte plýtvání potravinami a prodloužte trvanlivost

Jídlem by se nemělo plýtvat. Navíc při současné inflaci bychom se opravdu měli zajímat o to, jak si ušetřit co nejvíc prostředků. Použitím sušičky ovoce můžete zužitkovat i zbytky ovoce či zeleniny.

Věděli jste o tom, že ovoce připravené v sušičce vydrží až 2 roky?

Máme pro vás několik tipů, jak můžete snížit plýtvání potravinami konzervováním potravin pomocí sušičky ovoce:

  • Založte si zeleninovou nebo bylinkovou zahrádku. Některé druhy zeleniny, které jsou oblíbené v sušeném stavu zahrnují kapustu, červenou řepu, řepu, mrkev, sladké brambory a dokonce i zelené fazolky. Během zimních večerů zajisté oceníte i pravé bylinkové čaje.
  • Nakupujte hromadně v sezóně, abyste své rodině ušetřili peníze. Například; kupte si uprostřed léta mango, vysušte ho a dejte si čerstvé mangové smoothie uprostřed zimy!
  • Potraviny zbavené vody lze také „rehydratovat“, například přidáním do polévek či omáček.

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

3. Flexibilní a všestranné využití

Ať už chcete vyrobit ovocné kousky nebo zeleninové lupínky, sušičky ovoce vám poskytnou flexibilitu, abyste si sušené potraviny připravili přesně tak, jak chcete.

Níže jsme pro vás sepsali několik tipů, jak využít sušičku potravin:

  • Sušené ovocné role – tyto si zamilují zejména děti! Jednoduše rozmixujte ovoce (můžete přidat dokonce i trochu jogurtu), vysušte v sušičce ovoce a srolujte. Je to perfektní svačina.
  • Sušený ovocný mix - smíchejte kousky ovoce jako hrozny, borůvky, jahody, mango, banány, ananas a kiwi.
  • Zdravé zeleninové lupínky – připravte si křupavé lupínky z červené řepy, mrkve a sladkých brambor bez použití oleje.
  • Jerky - sušené maso. Experimentujte s různými druhy: hovězí, jehněčí, ryby nebo drůbež. Maso můžete dochutit čerstvými marinádami a pepřem.
  • Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

4. Snadné použití

Sušičku ovoce zvládne používat opravdu každý. Pomocí jednoduchého systému si nastavíte teplotu a necháte sušičku pracovat, dokud nejsou potraviny hotové. Doba sušení jednotlivých potravin závisí na obsahu vody potravin i na tloušťce plátků, proto pokud chcete mít pochoutku hotovou co nejdříve, nakrájejte co nejmenší kousky či plátky.

Doporučené teploty sušení nejběžnějších potravin:

Ovoce:

  • Jablka: 30–50 °C.
  • Meruňky: 40 – 50 °C
  • Banány: 40 – 50 °C
  • Švestky: 40 – 50 °C
  • Hrušky: 50 °C
  • Hrozny: 30 – 50 °C
  • Jahody: 30–50 °C
  • Pomeranče: 60 °C

Zelenina:

  • Rajčata: 50 °C
  • Mrkev: 52 – 56 °C
  • Petržel: 35 - 65 °C
  • Houby: 40 – 50 °C
  • Brambory: 65 °C
  • Červená řepa: 65 °C

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.