Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé. Zdroj: behance.net

Sušičky ovoce - udržitelný způsob, jak si uchovat ovoce čerstvé co nejdéle

Určitě se vám už stalo, že jste měli doma 2 várky banánů, protože jste se nedohodli s jiným členem domácnosti na tom, kdo je koupí. Nebo vám zní povědomě situace dvojité dávky jahod či jablek? Pochopitelně, čerstvé ovoce má jen omezenou trvanlivost, a vy máte jen jeden žaludek. My však sdílíme názor, že jídlo by se nemělo vyhazovat, proto jsme za udržitelný způsob uchovávání čerstvého ovoce na později – například během zimních měsíců takové sušené dobroty dokáží připomenout chuť léta. Připravili jsme si pro vás článek, ve kterém se s vámi dělíme o 4 důvody, proč je sušení ovoce tou správnou cestou.

4 důvody, proč se vyplatí sušit potraviny v sušičce ovoce

1. Sušené potraviny chutnají skvěle

Sušičky ovoce dokáží odstranit až 95% vody. V sušičce můžete připravit nejen ovoce, ale také zeleninu a maso. Takto připravené potraviny jsou přirozeně koncentrovány a bohaté na živiny. Kromě toho, pokud si potraviny připravíte v sušičce ovoce sami, jistě budete cítit rozdíl v kvalitě a chuti v porovnání se sušeným ovocem dostupném v obchodních řetězcích.

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

2. Snižte plýtvání potravinami a prodloužte trvanlivost

Jídlem by se nemělo plýtvat. Navíc při současné inflaci bychom se opravdu měli zajímat o to, jak si ušetřit co nejvíc prostředků. Použitím sušičky ovoce můžete zužitkovat i zbytky ovoce či zeleniny.

Věděli jste o tom, že ovoce připravené v sušičce vydrží až 2 roky?

Máme pro vás několik tipů, jak můžete snížit plýtvání potravinami konzervováním potravin pomocí sušičky ovoce:

  • Založte si zeleninovou nebo bylinkovou zahrádku. Některé druhy zeleniny, které jsou oblíbené v sušeném stavu zahrnují kapustu, červenou řepu, řepu, mrkev, sladké brambory a dokonce i zelené fazolky. Během zimních večerů zajisté oceníte i pravé bylinkové čaje.
  • Nakupujte hromadně v sezóně, abyste své rodině ušetřili peníze. Například; kupte si uprostřed léta mango, vysušte ho a dejte si čerstvé mangové smoothie uprostřed zimy!
  • Potraviny zbavené vody lze také „rehydratovat“, například přidáním do polévek či omáček.

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

3. Flexibilní a všestranné využití

Ať už chcete vyrobit ovocné kousky nebo zeleninové lupínky, sušičky ovoce vám poskytnou flexibilitu, abyste si sušené potraviny připravili přesně tak, jak chcete.

Níže jsme pro vás sepsali několik tipů, jak využít sušičku potravin:

  • Sušené ovocné role – tyto si zamilují zejména děti! Jednoduše rozmixujte ovoce (můžete přidat dokonce i trochu jogurtu), vysušte v sušičce ovoce a srolujte. Je to perfektní svačina.
  • Sušený ovocný mix - smíchejte kousky ovoce jako hrozny, borůvky, jahody, mango, banány, ananas a kiwi.
  • Zdravé zeleninové lupínky – připravte si křupavé lupínky z červené řepy, mrkve a sladkých brambor bez použití oleje.
  • Jerky - sušené maso. Experimentujte s různými druhy: hovězí, jehněčí, ryby nebo drůbež. Maso můžete dochutit čerstvými marinádami a pepřem.
  • Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé

4. Snadné použití

Sušičku ovoce zvládne používat opravdu každý. Pomocí jednoduchého systému si nastavíte teplotu a necháte sušičku pracovat, dokud nejsou potraviny hotové. Doba sušení jednotlivých potravin závisí na obsahu vody potravin i na tloušťce plátků, proto pokud chcete mít pochoutku hotovou co nejdříve, nakrájejte co nejmenší kousky či plátky.

Doporučené teploty sušení nejběžnějších potravin:

Ovoce:

  • Jablka: 30–50 °C.
  • Meruňky: 40 – 50 °C
  • Banány: 40 – 50 °C
  • Švestky: 40 – 50 °C
  • Hrušky: 50 °C
  • Hrozny: 30 – 50 °C
  • Jahody: 30–50 °C
  • Pomeranče: 60 °C

Zelenina:

  • Rajčata: 50 °C
  • Mrkev: 52 – 56 °C
  • Petržel: 35 - 65 °C
  • Houby: 40 – 50 °C
  • Brambory: 65 °C
  • Červená řepa: 65 °C

Sušičky ovoce - udržitelný způsob uchování ovoce čerstvé



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 03. 07. 2022
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 04. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 05. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 06. 07. 2022
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 07. 07. 2022
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PÁTEK 08. 07. 2022
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 09. 07. 2022
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

Ahoj paní Ivko, pekla jste už ten olivovo-fíkový? Jak to dopadlo.Taky mě zaujal - víc ten obrázek, ale nevím,z...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

Mám otázečku. Proč tam sakra přidávali 13. znamení?? A proč nemá každé znamení jeden měsíc? A já jsem štír a n...

5 potravin, které spolehlivě podpoří vaše trávení

potřebuji ho spíše stabilizovat a narovnat střevní mikrofloru

Depilace - lunární kalendář

Zdravim, myslela jsem ze ubyvajici v kozorohovi je idel. Ted jsem zmatena, muzete tedy shrnout ...

Operace

Dobrý den, úpro všechny operace je nejvhodnější ubývající Měsíc, vyhněte se však d...

Operace

Dobrý den,prosím kdy je nejlepší čas na gynekologickou operaci(odstranění dělohy )?deku...
Zobrazit všechna témata

doporučujeme ze zboží

Reklama

Svícen RŮŽENÍN na svíčku

Surový neleštěný kámen s vyvrtanou dírou na čajovou svíčku.…
490 Kč

Prášek MULTANI MATI - minerální jíl 100g Ayuuri

Přírodní minerální jíl na výrobu pleťových masek, vhodný na…
102 Kč

Lapač snů velký duhový s korálky Namasté

Krásně barevný lapač snů s peříčky a korálky Namaste
290 Kč

VIVACITÉ(S) DE BACH - vitalita a energie, přírodní parfém 55 ml

Vitalizující a energizující přírodní parfém s Bachovými…
1 269 Kč

Zvonkohra Slon, Namasté

Originální zvonkohra z recyklovaného železa doplní váš byt…
230 Kč

Pravidla bezpečného opalování: Jak dosáhnout rychle bronzového opálení?

S létem se každoročně vynoří téma “opalování”. Ze všech stran jsme varováni, jak jsou sluneční paprsky nebezpečné, a že bychom si měli dávat pozor. Jenže my ty sluneční paprsky k životu zároveň i potřebujeme. T...

Práce u počítače vestoje? Odhalte benefity standing office!

Sezení za počítačem začíná být čím dál více pasé. V současnosti se vyrábí hned několik typů stolů s nastavitelnou výškou, kterou můžete během pracovního dne přizpůsobit svému stylu práce. Jaké jsou benefity sta...

Pronásledování neboli stalking: Proč k němu dochází a jak ho poznat?

Pronásledování doslova posedlou a zaujatou osobou je vážný problém. V našich končinách je toto chování označováno též velmi známým anglickým výrazem stalking. Jedná se o značně obtěžující počínání, které dokonc...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Ananasový sorbet se sektem

Nejprve si pečlivě oloupejte ananas, ten pak nakrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru spolu s cukrem. Ovocnou směs pak vložte do plastové misky, přiklopte a nechte mrazit několik minut až hodin v mrazáku....

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nostalgický chvilky...

Taky míváte nostalgický chvilky...? Já si myslim, že je má snad čas od času každej. Možná ženský o trochu víc než chlapi. Já jsem nostalgik jak vyšitej. Miluju se hrabat ve starejch fotkách a otáčet stránky zatuchlejch alb, který v rukách drželi mí pra pra pra rodiče... Fotky tě totiž přenesou do jinýho času - je to vlastně takový cestování časem. Je to úžasná věc... Já v ten moment skoro nedejchám. A představuju si, kde asi jaká fotka vznikla a proč.