Vánočka od babičky: Tři recepty, které vás rozhodně nadchnou!

img

Je pro vás vánočka od babičky dodnes nezapomenutelná? Potom si ji můžete připomenout několika skvělými recepty. Celá vaše rodina bude o svátcích z domácího pečiva nadšená. Není zkrátka nic lepšího, než vánoční pohodová snídaně se šálkem kakaa či kávy, kterou doplníte o plátek sladkého a nadýchaného těsta s rozinkami a mandlemi.

Vánočka téměř jako od babičky nemusí být žádný kumšt. Stačí nastudovat postup, držet se ho a skvělý výsledek vás nemine. Přinášíme vám tři různé receptury na tohle ikonické sváteční pečivo, které lze ovšem konzumovat kdykoliv v roce, nejen o Vánocích.

Vánočka od babičky Stáni: Osvědčený staročeský recept

Staročeské recepty jsou lety prověřené a osvědčené, proto bývají hospodyňkami i velmi oblíbené. S tímto tipem nesáhnete vedle a vaše vánočka bude skutečně vonět a chutnat jako od babičky.

Čtěte také:

Vánoce ve světě - jaké jsou vánoční zvyky v různých koutech naší planety?

Potřebné ingredience:

  • hladká mouka: ½ kg

  • vaječné žloutky: 3 ks

  • celé vejce: 1 ks (na potření pečiva)

  • krupicový cukr: 80 g

  • měkké máslo: 120 g

  • tučná smetana (tekutá): ¼ l

  • čerstvé droždí: 25 g

  • plátky mandlí: 50 g

  • rozinky (v rumu máčené): 50 g

  • citronová kůra: dle chuti (z chemicky neošetřeného citronu)

  • vanilkový cukr: dle chuti

  • sůl: 1 špetka

Staročeský recept na vánočku od babičky Stáni

Začněte tím, že si připravíte kvásek v misce z rozšlehaného droždí, lžičky krupicového cukru, lžíce hladké mouky a asi decilitru vlažné smetany. Směs řádně promíchejte a nechte v teple nabobtnat (bude trvat asi 10 až 15 minut). Následně si k ruce vezměte velkou mísu, vložte do ní pokrájené měkké máslo a vyšlehejte spolu s vaječnými žloutky, špetkou soli, vanilkovým cukrem a se zbytkem cukru. V další fázi zapracujte i prosátou hladkou mouku, kvásek, zbytek vlažné smetany, strouhanou citronovou kůru, v rumu máčené rozinky a pár kousků mandlových plátků. Mělo by vám ve výsledku vnizknout vláčné a nelepivé těsto, díky kterému bude vánočka dokonale měkká a nadýchaná. Hmotu tedy nakonec přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout po dobu jedné hodiny.

Po uplynutí doby kynutí vyjměte těsto na pomoučený vál a rozdělte na osm až deset kousků z kterých uválejte prameny. Vánočka se dá však plést i z méně pramenů, pokud jste začátečník. Klidně lze uplést spodní část ze tří pramenů a tu vrchní jen ze dvou. V tom případě získáte dvě velké vánočky (každá bude obsahovat 5 pramenů). Až vánočky upletete, nechte opět v teple (měly by kynout alespoň půl hodiny). Dále polotovary pečiva potřete vyšlehaným vejcem, posypte zbytkem mandlových plátků a dle potřeby zpevněte zapíchnutými špejlemi. Nyní dejte vánočky do vyhřáté trouby asi na ¾ hodiny a pečte při cca 170 °C. Nezapomeňte je bedlivě sledovat. Jakmile bude povrch zbarvený dozlatova, přikryjte pečivo pečícím papírem a dopékejte při mírnější teplotě, aby se nespálilo. Hotové vánočky vyjměte z trouby, nechte zchladnout a podávejte s oblíbenými pomazánkami a nápoji. Dobrou chuť!

Domácí vánočka je daleko lahodnější než ta kupovaná. Vyzkoušejte ji upéct, není to žádný kumšt!

Vánočka od babičky Barbory s ořechy a kandovaným ovocem

Druhý recept je ze své podstaty téměř identický, jako ten předchozí, ovšem obsahuje i celkem nezvyklé ingredience, které leckterá domácí pekařka nepoužívá. Vánočka s ořechy a kandovaným ovocem od babičky Barbory je i přesto dokonalá. Zkuste ji!

Potřebné ingredience na vánočku s ořechy a kandovaným ovocem:

  • polohrubá mouka: 600 g

  • hladká mouka: 600 g

  • strouhaná citronová kůra: dle chuti

  • krupicový cukr: 12 lžic

  • sůl: 1 lžička

  • vaječný žloutek: 4 ks

  • rostlinný olej: ¼ l

  • sušené droždí: 1 a ½ balení

  • plnotučné mléko: cca 600 ml (vlažné)

  • tmavý rum: 4 lžíce

  • kandované ovoce: dle chuti

  • nasekané vlašské oříšky: dle chuti

  • vanilkový cukr: 2 balíčky

Recept na vánočku s ořechy a kandovaným ovocem

Začněte tím, že si ve velké míse smícháte trochu cukru spolu s droždím a asi decilitrem vlažného mléka. Po pár minutách přidejte ke kvásku i prosátou polohrubou a hladkou mouku, sůl, citronovou kůru, vaječné žloutky, olej, zbytek mléka, tmavý rum, kandované ovoce, nasekané oříšky, vanilkové cukry a vypracujte pružné, hladké a vláčné těsto. To přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 60 minut. Dále hmotu vyjměte na vál posypaný moukou a rozdělte na několik kousků, z kterých vyválíte prameny. Klasická vánočka se plete takto: spodek ze čtyř dílů, prostředek ze tří a vršek ze dvou (postup pletení najdete kdekoliv na internetu, pokud si nevíte rady). Po upletení nechte polotovar ještě nakynout po dobu 20 až 40 minut. Nakonec pečte 45 minut při 150 až 160 °C dozlatova. V případě potřeby teplotu trouby po pár minutách ztlumte, aby se povrch nespálil.

Vánočka od babičky Jany s bramborou a sušenými brusinkami

Už jste někdy slyšeli, že klasická vánočka obsahuje i vařenou a strouhanou bramboru? Právě ta pečivu dodá na vláčnosti. Přesvědčte se o tom sami a připravte si netradiční variaci podle babičky Jany, která obohatila těsto také o sušené brusinky.

Potřebné ingredience:

  • polohrubá mouka: ½ kg

  • krupicový cukr: 70 g

  • vaječné žloutky: 3 ks + bílky na potření těsta

  • vlažné plnotučné mléko: cca 240 ml

  • vanilkový cukr: 1 lžíce

  • brambora: 1 ks o cca 120 g

  • strouhaná citronová kůra: dle chuti

  • rum: cca 1 až 2 lžíce nebo dle chuti

  • čerstvé droždí: 25 g

  • měkké máslo: 125 g

  • sůl: 1 špetka

  • na sucho opražené loupané mandle (celé i nasekané): cca 60 až 70 g

  • rozinky a sušené brusinky (přes noc máčené v rumu): 70 g

Recept na vánočku od babičky Jany s bramborou a sušenými brusinkami

K ruce si vezměte menší hrnec, nalijte do něj vodu, vložte omytou bramboru i se slupkou a uvařte do měkka. Poté vodu sceďte a po vychladnutí bramboru oloupejte i najemno nastrouhejte do velké mísy. Dále si připravte kvásek ze lžičky cukru, malého množství vlažného mléka, droždí a lžíce mouky. Až začne bobtnat, přelijte jej k vařené bramboře. Také přidejte prosátou polohrubou mouku, zbylé vlažné mléko, cukr krupici, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru, rum a špetku soli. Nezapomeňte nakonec vmísit i měkké máslo na kousky pokrájené, rozinky, brusinky i opražené celé mandle. Vypracujte vláčné těsto, které nechte kynout cca hodinu na teplém místě. Až hmota vykyne, vyjměte ji na vál a rozdělte na několik kousků (záleží na tom, z kolika pramenů se vám vánočka lépe plete).

Upletený polotovar následně pomažte vaječným bílkem, posypte zbytkem nasekaných mandlí, nechte asi 10 až 15 minut kynout a dejte péct do horké trouby při 200 °C prvních 6 až 8 minut. Pak snižte teplotu na 150 °C a dopékejte půl hodiny. Hotová vánočka bude dokonalá třeba s horkým kakaem. Vařenou bramboru v ní vůbec nezaznamenáte. Dobré chutnání.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.