Připravte vánoční menu, po kterém se nepřibírá Připravte vánoční menu, po kterém se nepřibírá

Připravte vánoční menu, po kterém se nepřibírá

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát jsou v našich zemích ke štědrovečerní večeři obvyklé, ale můžete vyzkoušet i zdravější varianty štědrovečerního menu. Zde je několik tipů:

Čtěte také:

Recepty na netradiční a zdravé vánoční cukroví. Oslňte hosty a zůstaňte fit!

Jak odlehčit sváteční štědrovečerní polévku

Chcete-li štědrovečerní rybí polévku připravit dietněji, nezahušťujte ji moukou či jíškou, ale použijte k jejímu zahuštění raději lisovanou zeleninu. K tomuto účelu se hodí i najemno nastrouhaná brambora. Pro vylepšení chuti můžete přidat do hotové polévky lžíci másla.

Dietní rybí polévka

Ingredience na 4 porce

  • 100 g kapra (hlava, kostra, vnitřnosti i maso)
  • 10 g másla
  • 20 g cibule
  • 30 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 30 g petržele
  • sůl
  • pepř
  • celozrnný chléb

Dietní rybí polévka - postup přípravy

Zeleninu si nakrájejte a osmahněte na másle, poté zalejte vodou. Přidejte kapra, osolte, opepřete a vařte až doměkka. Část zeleniny vyndejte a rozmixujte, poté vraťte zpět do polévky. Celozrnný chléb nakrájejte na kostičky a krátce nasucho osmahněte na pánvi. Polévku na talíři těmito krutony posypte nebo podávejte v misce k polévce, aby si každý dosypal dle své chuti.

Bramborový salát bez majonézy

Majonéza z pohledu výživy nepřináší jídlu žádnou přidanou hodnotu, jedná se o vaječné žloutky a olej. Navíc v případě, že si nevyrábíme domácí majonézu sami, tak kupovaná majonéza obsahuje i látky v podobě emulgátorů, konzervantů a někdy i barviv.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 mrkev
  • 3 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • vařená vejce (množství dle chuti a zvyku)
  • 250 g bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř

Bramborový salát bez majonézy - postup přípravy

Uvařené brambory nejprve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i uvařenou mrkev a kyselé okurky. Cibuli a vajíčka si nakrájíme najemno a přidáme k bramborám, poté přimícháme jogurt. Osolíme a můžeme dochutit i oblíbenými bylinkami (pažitka, petrželka,...). Vše poté důkladně smícháme a necháme odstát, ideálně po dobu dvou až tří hodin - ne však déle. Vzhledem k tomu, že v tomto bramborovém salátu nepoužíváme chemické přísady, mohlo by se nám stát, že jogurt začne přirozeně uvolňovat syrovátku, a tím by nám před podáváním na štědrovečerní stůl zřídnul.

"Židovský" bramborový salát bez majonézy

Ingredience

  • cca 9 velkých brambor uvařených ve slupce
  • 4 až 6 lžic oleje
  • trocha vinného octa
  • cukr
  • sůl
  • hořčice
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • řapíkatý celer
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • hrst zelené petrželky

"Židovský" bramborový salát bez majonézy - postup přípravy

Brambory si uvařte, pak oloupejte a nakrájejte. Nakrájejte si také řapíky celeru. Přidejte nastrouhanou mrkev, na drobno nakrájenou cibuli, utřený česnek a vše promíchejte. Salát dochuťte zbylými ingrediencemi a nechte v chladu odstát.

Dietní pečený kapr

Ingredience pro 2 osoby

  • 400 g kapra
  • 10 g másla
  • 5 g hladké mouky
  • 1 - 2 citrony
  • petrželka
  • sůl

Dietní pečený kapr - postup přípravy

Kapra osolíme a lehce poprášíme moukou na sucho, v hrnci pak mírně na trošce másla opečeme. Maso podlijeme trochou horké vody a upečeme v troubě při teplotě 190 - 200°C doměkka. Porce kapra poté podáváme přelité citrónovou šťávou a posypané sekanou petrželkou.

Fotolia_48186632_XSFotolia_48186632_XS

Netradiční štědrovečerní menu

Vyzkoušet můžete i jinou rybu, než je třeba obvyklý vánoční kapr. Pomalu, ale jistě, si na stoly v českých domácnostech na Štědrý večer hledají cestu, jakožto alternativa ke kaprovi, i další druhy ryb. Například losos a pstruh, které lze navíc také připravit dietně.

"Vánoční" losos

Ingredience

  • filety lososa dle počtu strávníků
  • několik oloupaných stroužků česneku a chilli papriček (dle chuti)
  • sůl a pepř
  • bobkový list, celý pepř, nové koření

"Vánoční" losos - postup přípravy

Do mělčího hrnce vložíte všechny ingredience kromě lososa, zalejete zlehka vodou a nad vodní hladinku položíte pařák. Přivedete směs k varu a potom na pařák vložíte lehce osolené a lehce opepřené filety lososa. Vše vařte zhruba 15 - 20 minut. Servírovat můžete s libovolnou přílohou, třeba s některou variantou dietního bramborového salátu nebo bramborovou kaší.

Pstruh na citronech

Další skvělou, chutnou a oblíbenou rybou, kterou lze nahradit tradičního kapra, je pstruh. Počet připravovaných ryb a množství ostatní ingrediencí upravte dle počtu strávníků.

Ingredience pro 4 osoby

  • 4 pstruzi
  • 2 citrony – nejlépe nechemicky neošetřené
  • 4 jarní cibulky
  • 1 svazek kopru
  • sůl
  • čerstvě umletý pepř
  • 4 lžíce oleje

Pstruh na citronech - postup přípravy

Pstruhy omyjeme zvenku i zevnitř a osušíme. Citrony omyjeme horkou vodou a nakrájíme na plátky s kůrou. Z jarních cibulek odřízneme kořínky a povadlé části, cibulky omyjeme a podélně rozkrojíme. Kopr opláchneme, otřepeme a otrháme výhony. Pstruhy si osolíme a opepříme z vnější strany a zevnitř. Do břišní dutiny ryby vložíme plátky citronu, cibuli a kopr. Každou rybu potřeme jednou lžící oleje. Ryby zabalíme do alobalu a vložíme do rozehřátého grilu nebo trouby. Poté grilujeme nebo pečeme po dobu 15-ti minut. Během pečení nebo grilování minimálně jednou alobalový balíček obrátíme.

Fotolia_52148450_XSFotolia_52148450_XS

Kapr a další ryby a jejich zdravější příprava  

I tradičního kapra si můžete upravit tak, že se stane lehkým a svěžím jídlem. Tento postup je samozřejmě vhodný i pro další druhy ryb. Skvěle chutná ryba podušená na menším množství oleje nebo másla. Chuť můžete navíc dodat bylinkami, k rybě se hodí petrželka, rozmarýn, bazalka, tymián, koriandr, šalvěj nebo kopr. Pokud chcete rybu smažit, dodržujte následující zásady. Ke smažení užívejte vždy 100% tuk nebo olej vhodný ke smažení. Tuk dostatečně rozehřejte, ale dbejte na to, aby se nepřepaloval. Po usmažení ryby přebytečný tuk odstraňte, a to buď vysušením ubrouskem, nebo ponořením usmažené potraviny na několik sekund do vroucí vody. Při přípravě ryby v alobalu je možné množství energie a tuku snížit o polovinu.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Dětská oslava narozenin bez stresu: Inspirace a rady pro rodiče

Další módní nesmysl, který zatěžuje rodiče (nejen finančně), a frustruje děti, když nemají "lepší" a nákladněj...

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Rychlá a legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte poctivého člověka, k...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

We offer all types of loans, and our offer is fast, safe and very reliable. profit from 2000 ...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, máte nějaké finanční starosti nebo chcete platit účty nebo začít podnikat ...
Zobrazit všechna témata

Dětská oslava narozenin bez stresu: Inspirace a rady pro rodiče

Dětská oslava narozenin může představovat pro mnohé rodiče noční můru z hlediska plánování. Jde to však i v klidu a bez stresu, když si vše dobře zorganizujete. Dopřejte nejmenším skvělé chvíle na té nejlepší p...

Máte rádi kiwi? Chutná, léčí a překvapí i v netradičních receptech

Kiwi je ovocem, které si získalo oblibu díky své osvěžující chuti, šťavnaté dužině a bohatému obsahu vitamínů. V kuchyni má mnohem širší využití, než by se mohlo na první pohled zdát – skvěle si rozumí nejen s ...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Dopaminový detox: Trend, který slibuje restart mysli. Opravdu to funguje?

Digitální detox, půsty od cukru nebo kávové očisty – wellness svět si zkrátka zakládá na očistách. Nejnovějším trendem je však tzv. dopaminový detox. Ten láká na zlepšení koncentrace, návrat motivace i větší em...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Psí inteligence aneb Jak přirozeně rozvíjet duševní schopnosti vašeho psa?

Stejně jako lidé, i psi potřebují trénovat mozek, aby byli šťastní a v pohodě. Psí inteligence se často přehlíží, přitom hraje zásadní roli v životě každého psa. Chytrý pes se méně nudí, rychleji se učí a lépe ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.