Domácí pizza z kvásku chutná nejlépe

Poctivá italská pizza z kvásku? Připravte si ji snadno doma. Už nebudete chtít jinou

Italská pizza z kvásku rozhodně není náročné jídlo. Ovšem aby chutnala jako z pravé italské restaurace, je třeba dodržet několik pravidel. Tato pizza posune vaše chuťové zážitky zase o kousek dál. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.

Tajemství této pizzy není jen ve zpracování a ingrediencích, ale především právě v kvásku. Domácí italská pizza z kvásku je mnohem lepší než ta, která se běžně dělá z droždí. Chuťově to poznáte okamžitě. A navíc je i o kousek zdravější.

Italská pizza z kvásku: Zdravý oběd

Kvásek totiž potřebuje mnohem více času na vykynutí. Bakterie, které jsou jeho součástí, těsto postupně zpracovávají a činí ho stravitelnějším. Právě proto jsou pokrmy z kvásku mnohem prospěšnější než ty, které se připravují z droždí. Pokud doma máte předpěstovaný kvásek, můžete se pustit do práce. Pokud ne, pak si jej nejprve budete muset založit. A jak na to?

Čtěte také:

Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout

Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?

Melounová pizza osvěží i zasytí! Hotovo budete mít do 10 minut

Italská pizza z kvásku: Domácí kvásek

Smíchejte 100 g žitné mouky s vodou tak, abyste měli „těsto“ husté konzistence. Zhruba o něco hustší než na lívance. Dejte jej do sklenice a nechte při pokojové teplotě (ideálně však při teplotě 25-30 stupňů). Druhý den přidejte do sklenice lžíci mouky a trochu vody. Třetí a čtvrtý den opakujte to samé. Nejpozději čtvrtý den by už měl být kvásek hotový a tedy použitelný pro pečení. Poznáte to tak, že jeho chuť je charakteristicky nakyslá a jsou v něm bublinky. Pokud budete chtít kvas pšeničný, pak odeberte jednu čajovou lžičku žitného kvasu, přidejte k ní dvě lžíce pšeničné mouky a vodu. Nechte zhruba dvanáct hodin zrát. Pšeničný kvas však připravujte jen jednorázově, narozdíl od žitného, nevydrží dlouho v lednici. A jestliže se vám do kvásku doma vůbec nechce, můžete si dnes už hotový nebo sušený kvásek běžně koupit v téměř každém obchodě.

Italská pizza z kvásku – recept

Přísady: 

Příprava: 

Všechny ingredience smícháme. A to tak, že nejprve do mísy dáme sypké přísady, teprve potom kvásek a vodu. Těsto řádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 3-4 hodiny kynout. Klidně i déle, záleží na okolní teplotě v místnosti. Následně těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Každý díl vyválíme na tenkou placku, na kterou následně klademe připravené ingredience podle vlastní chuti.

Pizza jako z italské pizzerie

Pokud se chystáte upéct opravdu italskou pizzu, která bude stejně dobrá jako z italské pizzerie, pak je nutno dodržet několik zásad:

Základ:

Jedním z českých hříchů je to, že na domácí pizzu dáváme rajský protlak nebo dokonce nekvalitní kečup. Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak použijte výhradně kvalitní a chutná rajčata. V obchodě budete mít sice problém je sehnat, ale na farmářských trzích vhodná určitě seženete. Nejlepší jsou samozřejmě ta, která si vypěstujete na vlastní zahrádce. Pokud nemáte zahradu, můžete pěstovat keříková rajčata na balkóně nebo za oknem bytu. Rajčata nařízněte do kříže a rychle spařte vroucí vodou. Slupku oloupejte a rajčata chvíli povařte. Až budou lehce rozvařená, přidejte do nich bazalku, oregano či jinou bylinku a touto směsí těsto na pizzu potřete.

Mouka:

Ač se zdá, že tohle je ta nejjednodušší položka v celém seznamu, opak je pravdou. Sehnat opravdu kvalitní a dobrou mouku je velký um. Můžete koupit speciální tzv. pizza mouku, ale můžete péct i z naprosto obyčejné. Případně se poptejte v nějakém menším mlýně, pokud ve svém okolí takový máte. Po dohodě vám na zakázku namelou čerstvou mouku, přesně podle vašich požadavků. 

Olej:

Další surovina, která má velký vliv na kvalitu konečného produktu. V některých receptech se uvádí, abychom použili olivový olej. V jiných zase píší, že je to jedno. Použít můžete sice jakýkoliv, ovšem v případě těch za studena lisovaných, se rozhodně nemůžete splést. Kupujte však výhradně kvalitní oleje. V běžných supermarketech je třeba hodně dobře vybírat, protože většina sortimentu do této kategorie nezapadá. 

Italská pizza z pšeničného kvasu chutná nejlépe

Na čem péct:

První volbou je samozřejmě klasický plech. Bohužel pro pizzu to rozhodně není ta nejlepší volba. Když vám ale nic jiného nezbývá, nechte plech rozehřát v troubě. A to alespoň deset minut, aby byl skutečně dobře prohřátý. Mezitím už mějte připravený pečicí papír, abyste se pak zbytečně nezdržovali a plech nevystydnul. Lepší volbou je však tzv. pizza kámen, který navíc i akumuluje teplo. Koupit se dá ve specializovaných prodejnách. 

V čem upéct:

Trouba musí být pořádně rozehřátá. Ideální je, pokud můžete troubu rozehřát na maximum (cca 280 stupňů). Než pizzu do trouby vložíte, snižte teplotu na 250 stupňů. Tím si zajistíte to, že pizza bude zvenku krásně křupavá a uvnitř vláčná. A opět – všechno je o rychlosti. Troubu zbytečně nevětrejte a postupujte velmi rychle.

Autor článku: Monika Poledníková 

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.