Domácí pizza z kvásku chutná nejlépe

Poctivá italská pizza z kvásku? Připravte si ji snadno doma. Už nebudete chtít jinou

Italská pizza z kvásku rozhodně není náročné jídlo. Ovšem aby chutnala jako z pravé italské restaurace, je třeba dodržet několik pravidel. Tato pizza posune vaše chuťové zážitky zase o kousek dál. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.

Tajemství této pizzy není jen ve zpracování a ingrediencích, ale především právě v kvásku. Domácí italská pizza z kvásku je mnohem lepší než ta, která se běžně dělá z droždí. Chuťově to poznáte okamžitě. A navíc je i o kousek zdravější.

Italská pizza z kvásku: Zdravý oběd

Kvásek totiž potřebuje mnohem více času na vykynutí. Bakterie, které jsou jeho součástí, těsto postupně zpracovávají a činí ho stravitelnějším. Právě proto jsou pokrmy z kvásku mnohem prospěšnější než ty, které se připravují z droždí. Pokud doma máte předpěstovaný kvásek, můžete se pustit do práce. Pokud ne, pak si jej nejprve budete muset založit. A jak na to?

Čtěte také:

Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout

Domácí žitný kvásek: Víte, jak jej vyrobit a udržovat?

Melounová pizza osvěží i zasytí! Hotovo budete mít do 10 minut

Italská pizza z kvásku: Domácí kvásek

Smíchejte 100 g žitné mouky s vodou tak, abyste měli „těsto“ husté konzistence. Zhruba o něco hustší než na lívance. Dejte jej do sklenice a nechte při pokojové teplotě (ideálně však při teplotě 25-30 stupňů). Druhý den přidejte do sklenice lžíci mouky a trochu vody. Třetí a čtvrtý den opakujte to samé. Nejpozději čtvrtý den by už měl být kvásek hotový a tedy použitelný pro pečení. Poznáte to tak, že jeho chuť je charakteristicky nakyslá a jsou v něm bublinky. Pokud budete chtít kvas pšeničný, pak odeberte jednu čajovou lžičku žitného kvasu, přidejte k ní dvě lžíce pšeničné mouky a vodu. Nechte zhruba dvanáct hodin zrát. Pšeničný kvas však připravujte jen jednorázově, narozdíl od žitného, nevydrží dlouho v lednici. A jestliže se vám do kvásku doma vůbec nechce, můžete si dnes už hotový nebo sušený kvásek běžně koupit v téměř každém obchodě.

Italská pizza z kvásku – recept

Přísady: 

Příprava: 

Všechny ingredience smícháme. A to tak, že nejprve do mísy dáme sypké přísady, teprve potom kvásek a vodu. Těsto řádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 3-4 hodiny kynout. Klidně i déle, záleží na okolní teplotě v místnosti. Následně těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Každý díl vyválíme na tenkou placku, na kterou následně klademe připravené ingredience podle vlastní chuti.

Pizza jako z italské pizzerie

Pokud se chystáte upéct opravdu italskou pizzu, která bude stejně dobrá jako z italské pizzerie, pak je nutno dodržet několik zásad:

Základ:

Jedním z českých hříchů je to, že na domácí pizzu dáváme rajský protlak nebo dokonce nekvalitní kečup. Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak použijte výhradně kvalitní a chutná rajčata. V obchodě budete mít sice problém je sehnat, ale na farmářských trzích vhodná určitě seženete. Nejlepší jsou samozřejmě ta, která si vypěstujete na vlastní zahrádce. Pokud nemáte zahradu, můžete pěstovat keříková rajčata na balkóně nebo za oknem bytu. Rajčata nařízněte do kříže a rychle spařte vroucí vodou. Slupku oloupejte a rajčata chvíli povařte. Až budou lehce rozvařená, přidejte do nich bazalku, oregano či jinou bylinku a touto směsí těsto na pizzu potřete.

Mouka:

Ač se zdá, že tohle je ta nejjednodušší položka v celém seznamu, opak je pravdou. Sehnat opravdu kvalitní a dobrou mouku je velký um. Můžete koupit speciální tzv. pizza mouku, ale můžete péct i z naprosto obyčejné. Případně se poptejte v nějakém menším mlýně, pokud ve svém okolí takový máte. Po dohodě vám na zakázku namelou čerstvou mouku, přesně podle vašich požadavků. 

Olej:

Další surovina, která má velký vliv na kvalitu konečného produktu. V některých receptech se uvádí, abychom použili olivový olej. V jiných zase píší, že je to jedno. Použít můžete sice jakýkoliv, ovšem v případě těch za studena lisovaných, se rozhodně nemůžete splést. Kupujte však výhradně kvalitní oleje. V běžných supermarketech je třeba hodně dobře vybírat, protože většina sortimentu do této kategorie nezapadá. 

Italská pizza z pšeničného kvasu chutná nejlépe

Na čem péct:

První volbou je samozřejmě klasický plech. Bohužel pro pizzu to rozhodně není ta nejlepší volba. Když vám ale nic jiného nezbývá, nechte plech rozehřát v troubě. A to alespoň deset minut, aby byl skutečně dobře prohřátý. Mezitím už mějte připravený pečicí papír, abyste se pak zbytečně nezdržovali a plech nevystydnul. Lepší volbou je však tzv. pizza kámen, který navíc i akumuluje teplo. Koupit se dá ve specializovaných prodejnách. 

V čem upéct:

Trouba musí být pořádně rozehřátá. Ideální je, pokud můžete troubu rozehřát na maximum (cca 280 stupňů). Než pizzu do trouby vložíte, snižte teplotu na 250 stupňů. Tím si zajistíte to, že pizza bude zvenku krásně křupavá a uvnitř vláčná. A opět – všechno je o rychlosti. Troubu zbytečně nevětrejte a postupujte velmi rychle.

Autor článku: Monika Poledníková 

 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 17. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 06. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PÁTEK 20. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 21. 06. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 22. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 06. 2025
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Závislost na cukru: Sladké pokušení, které nám ubližuje

Závislost na cukru je stejně špatná, jako každá jiná závislost na čemkoliv. Jinak - ta hysterie kolem škodlivo...

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Banky vám komplikují život svými zdlouhavými procedurami a přísnými kritérii? Naše ř...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Ať už vlastníte byt v osobním nebo družstevním vlastnictví, pomůžeme vám získat ...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Speciální nabídka půjčky do 24 hodin Dobrý den, potřebujete finanční prostředky na s...
Zobrazit všechna témata

Když se svět rozostří: Makulární degenerace je nemoc, kterou můžete zpomalit

Makulární degenerace je postrachem zejména lidí po padesátce. Pomalu, ale jistě krade ostrost vidění a přetváří svět kolem nás do mlhavé skvrny. I když se o ní často mluví jen v souvislosti s věkem, příčin může...

Ztráta důvěry ve vztahu nemusí nutně znamenat konec. Jak se s ní vyrovnat?

Ztráta důvěry ve vztahu může na první pohled představovat začátek konce. Důvěra je totiž jedním ze základních pilířů zdravého a kvalitního partnerství, tedy když se naruší, může snadno způsobit vnitřní bolest, ...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Nekupujte vlhčené ubrousky pro děti. Vyrobte si je sami doma

Vlhčené ubrousky jsou běžnou součástí výbavy každé maminky. Ale víte, co všechno obsahují? Mnohé komerční ubrousky v sobě skrývají chemické látky, které mohou dráždit citlivou dětskou pokožku a vyvolat alergick...

Wellbeing není trend, ale potřeba. Naučte se žít lépe

O pojmu wellbeing jste už možná někde slyšeli. Neskrývá se za ním nic sofistikovaného – jde prakticky o stav, kdy člověk nebo společnost prožívá pozitivní emoce, spokojenost, smysluplnost a dobré fungování v rů...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Snění: Proč je někdy fajn mít hlavu v oblacích?

Kolik času denně trávíte ve své hlavě? Přesněji řečeno nejen přemýšlením o tom, co uvařit k večeři nebo co budete dělat po práci, ale opravdovým sněním. Představujete si, jaké by to bylo žít u moře, změnit prác...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.