Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout

Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout

Domácí pizza bez čerstvých bylinek není to pravé. Ostatně, vyzkoušejte si to sami. Teď je pro to ten nejlepší čas. Využít můžete téměř všechno, co kde roste a kvete. Zaskočte si na svůj bylikový záhonek nebo ke květináči a vyberte si přesně to, na co máte chuť.

Čtěte také:

Melounová pizza osvěží i zasytí! Hotovo budete mít do 10 minut

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Bazalka

Domácí pizza bez bazalky nelze. Ostatně bazalka v italské kuchyni hraje prim. A co se týče přísad na pizzu, nechybí téměř v žádné tradiční variantě. Domácí pizza získá s bazalkou neuvěřitelný šmrnc.

Vyzkoušejte: Bazalkový olej

Domácí pizza s bazalkovým olejem? Hurá do toho! Na jeho přípravu potřebujeme svazek bazalky, ze kterého použijeme lístky natrhané nahrubo a litr olivového oleje. V třecí misce lístky rozdrtíme, aby pustily vůni, a přiléváme postupně olej. Olej i lístky pak přemístíme do vymyté, uzavíratelné lahve a dolijeme zbylým olejem. Můžeme i přisolit. Necháme stát dva týdny, občas protřepeme. Olej lze použít jak na ochucení jídla, tak i na masáž k uvolnění bolavých či unavených svalů.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Koriandr

Oceníte jej třeba na pizzu s avokádem a smetanou. Taková domácí pizza chutná až exoticky. A jak koriandr chutná? Najdeme ho někde mezi šalvějí a pomerančovou kůrou. Možná vám bude připomínat obojí. Dobře vyzrálé plody jsou aromatické a mají nasládlou chuť.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Pažitka

Téměř univerzální koření, které ani tradiční pizzu nezkazí. Což si s ní posypat třeba domácí pizzu šunkovou s hermelínem? Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Pažitku ale dávejte na pizzu až ke konci pečení, zhruba minutu před koncem. Aby zbytečně nepřišla o svoji příjemnou štiplavou chuť.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Petržel

Což takhle domácí pizza a kombinace ananas, kari a petržel? Petrželka svou chutí lehce připomíná celer či muškát. A i ona chutná lehce exoticky – alespoň v tomto spojení. Je silně aromatická. Domácí pizza s ní bude chutnat perfektně. Pokud vám vadí klasická kudrnka, vyzkoušejte petržel hladkolistou.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Kerblík

Rostlinka, která je příbuzná petrželi. A domácí pizza s ní bude opět trochu jiná. Například v kombinaci třeba s hráškem, chilli a parmazánem bude na pizze naprosto neodolatelný. Z kerblíku otrháváme mladé lístky, které jsou nejlepší a mají nejsilnější aroma. Jsou lehce nasládlé a chuť mají anýzovou, kořeněnosladkou.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Řeřicha

Výborně se hodí na domácí kváskovou pizzu. A je jedno, co k ní přidáte. Domácí pizza s přídavkem řeřichy bude chutnat lehce pikantně. Ostatně řeřicha oživí každý pokrm, do kterého ji přidáte. Lehce pepřovou příchuť dodávají těmto kudrnatým výhonkům obsažené hořčičné oleje a hořčiny.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Tymián

Tymián si můžete bez problémů vypěstovat, ale planě roste i po celé jižní Evropě. Ale musí se s ním šetřit. Domácí pizza s ním bude chutná jen ve chvíli, kdy to s kořením nepřeženete. V opačném případě vám příliš „šmakovat“ nebude. Tymián má totiž mírně trpké aroma, je tedy nutné s ním při přípravě jídel spíše šetřit. Společně s bazalkou a olivami se hodí na tzv. pizza chléb. Patří i do složení velmi populární pizzy Hawai (šunka, ananas, tymián, oregáno).

pizza herbs

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Rozmarýn

Bylinka, která v kuchyni nesmí chybět, domácí pizza s ní získá opět nový rozměr. Ideální je ve spojení s rajčaty, cuketami nebo lilkem. K rozmarýnu se hodí maso jehněčí, skopové či kuřecí. Rozmarýn má nezaměnitelné aroma. Jeho chuť je ostrá až omamně kafrová a lehce nahořklá.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Máta

Pokud už ji na pizzu použijeme, pak výhradně na sladkou a ideálně jako ozdobu. Éterický olej mentol propůjčuje mátě svěží a lehce pálivou chuť. Ale taková domácí pizza s čokoládou a mátou je naprosto neodolatelná. Zkuste ji připravit svým dětem. A mátu budete chtít využít na maso, pak volte jehněčí.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Meduňka

Stejně jako máta, i tato bylinka je spíše doplňkem a její lístky okrasou na sladké pizze. Krásně voní po citrónu a jídlům dodá lehkost. Ideální domácí pizza s meduňkou je ve spojení s ovocem. Ideálně s jahodami a pokapaná čokoládou.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Sedmikráska

Představovat tuto ozdobu všech trávníků je snad zbytečné. Ale domácí pizza se sedmikráskou? Proč ne? Běžně se dává do polévek nebo pomazánek. I v těstovinovém salátu je skvělá, tak proč ne na pizzu? Je pochopitelně vhodné využít ji čerstvou. Trhejte ji ideálně těsně před konzumací. Jen tak zajistíte, že v ní zůstane uchováno nejvíce cenných látek.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 12. 10. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

GastroProdukt: jedinečný catering z Valašského Meziříčí
GastroProdukt, rodinný podnik z Vala…
Česká jídelna Milan Babor: rozvoz jídel Ostrava
Máte chuť na českou kuchyni nebo pizzu, ale nemáte čas…
Jídelna Plhák: obědy pro firmy i domácnosti, rozvoz jídel, Zlín
Jídelna Plhák nabízí každý všední den rozvoz…

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

mimo téma avšak důležité –'dejte vědět svým známým,....
Pomozte Šarlotě v boji s nádorem mozku
https://donio...

Kávový peeling

Skvělý impuls, právě se chystám na peelingové mýdlo s mletou kávou. Domácí výroba mýdel (ale od základu, žádná...

Ředkev proti kašli

Je třeba rozlišovat druh ředkve. Ta na obrázku je chutná, ale na kašel a rozpouštění hlenů (též na žlučníkové ...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky s konkurenceschopnými úrokovými sazbami. Jednoduché a rychlé osobn�...

Zkušenosti s brýlemi z Grandoptical

Mám od nich brýle a s kvalitou mám dobrou zkušenost. I obsluha je milá a vstřícná.

Získejte zde svou legitimní půjčku

Nabízím půjčky vážným lidem Hledáte půjčku na zahájení podnikání, ať už na re...
Zobrazit všechna témata

Masáž, která přijede za vámi – kdykoli a kamkoli

Bolí vás záda, jste ve stresu a chcete si na chvíli odpočinout od každodenního shonu? Zajděte si na masáž. Pokud vám to zdraví nedovoluje, nemáte času nazbyt nebo si jen chcete užít masáž v pohodlí svého domova...

Hádka není konec světa: 5 tipů, jak ji zvládnout s nadhledem

Hádka je v každém vztahu nevyhnutelná, ale rozhodně nemusí znamenat konec světa ani vztahové krize. Správný přístup k hádce dokáže zabránit zbytečnému vyostření a proměnit ji v nástroj lepší komunikace a porozu...

Říjnová sadba muchovníku: Proč je nyní ten správný čas?

Říjen je ideální čas pro sadbu muchovníku, méně známé, ale mimořádně odolné ovocné dřeviny s vysokou výživovou hodnotou. Sadba muchovníku na podzim dává rostlině dostatek času k zakořenění před zimou, což zvyšu...

Jak nejlépe vybrat autosedačku pro dítě?

Správný výběr autosedačky je pro bezpečné cestování našich dětí zcela zásadní. Podle aktuální legislativy musí všechny děti do výšky 150 cm nebo hmotnosti 36 kg používat schválenou autosedačku odpovídající jeji...

Zapomenuté klenoty Česka: Podzimní výlety do míst, která nejsou příliš známá

Česká příroda na podzim umí překvapit. I když je většina oblíbených míst stále ještě plná turistů, přesto je možné najít místa, kde budete téměř sami. Pokud máte chuť vyrazit na podzimní výlet, ale vyhnout se d...

Zapomeňte na kupované směsi. Namíchejte si vlastní podzimní koření

Cítíte to? Podzim voní tak nějak jinak. Ve vzduchu se mísí sušené listí, skořice, jablka a hřejivá atmosféra domova. Tu umí dokreslit i mnoho druhů koření. Obchodníci se předhánějí, kdo nabídne lepší podzimní s...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Trendy na podzim: Jak si vyrobit originální šperky z přírodních materiálů?

Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...

Přírodní anabolika jako Bezpečná cesta k růstu svalů a regeneraci

Přírodní anabolika představují stále oblíbenější alternativu ke syntetickým anabolickým steroidům. Nabízejí možnost podpořit růst svalové hmoty, regeneraci a celkovou výkonnost, aniž by zatěžovala organismus ch...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Hořčík v hlavní roli: Která forma hořčíku nejlepší?

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správnou funkci svalů, nervového systému i metabolismu. Správná forma hořčíku může zásadně ovlivnit jeho vstřebatelnost a účinnost v těle. Existuje několik druhů...

Jak nepodlehnout na podzim nachlazení? Pomohou babské rady na posílení imunity

S přicházejícím sychravým podzimem jistě uplatníte osvědčené babské rady na posílení imunity. Je to totiž právě podzimní období, které nás ohrožuje daleko více virózami, nachlazeními nebo chřipkami. Zjistěte, c...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.