3x rychlý nedělní oběd alá pizza

3x rychlý nedělní oběd alá pizza

Chtěli byste si připravit rychlý nedělní oběd? Aby vás nezdržovalo vaření, pochutnali jste si a dosyta se přitom najedli? Pak pro vás máme několik snadných tipů na nedělní oběd, které máte hotové doslova raz dva. A protože u každého z nich hraje roli pizza, provoníme vám to doma alespoň trochu Itálií.

Čtěte také:

10 tipů na saláty: Dopřejte si v horkých dnech lehký oběd

Rychlý nedělní oběd: Calzone

Tak trošku jiný nedělní oběd. Jde o tradiční název méně tradiční plněné pizzy. Tahle pizza má údajně má svůj původ v Neapoli a vznikla vlastně omylem. Nešikovnému kuchaři prý pizza při vkládání do pece téměř spadla na zem, aby situaci zachránil, lehce ji nadhodil. Tím jedna půlka těsta přikryla druhou. A dnes tolik oblíbená pizza calzone byla na světě. Vy si ji můžete, třeba dnes, dát na rychlý nedělní oběd.

Calzone pizza – přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g vlažné vody
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • špetka cukru

Na náplň:

  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • česnek
  • 2 cibule
  • bulva mozzarelly
  • 100 g žampionů
  • 100 g šunky od kosti
  • špetka soli
  • špetka provensálských bylinek

Calzone pizza – příprava:

Jak na rychlý nedělní oběd? Mouku nasypeme do větší mísy. Uděláme v ní důlek. Do něj nalijeme vodu a rozdrolíme droždí. Necháme cca 15 minut odpočívat. Poté vše řádně prohněteme. Přidáme olivový olej, sůl a cukr. Opět pořádně promícháme. Těsto by mělo být jemné, vláčné a nemělo by se na mísu lepit. Podle potřeby je možné přidat mouku nebo vodu. Až bude mít těsto požadovanou konzistenci, přikryjeme jej utěrkou a necháme cca půl hodiny až hodinu kynout na teplém místě.

OCHUTNEJTE TAKÉ: Recepty z cukety 27x jinak pro každý den

Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka, která osmahneme na olivovém oleji. Mezitím rajčata nakrojíme do kříže, přelijeme horkou vodou a oloupeme. Žampiony nakrájíme na plátky, šunku na kostičky. Rajčata nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Po chvíli přidáme i žampiony a šunku. Přidáme sůl a provensálské bylinky. Odstavíme a přidáme na tenké plátky nakrájenou mozzarellu. Z těsta pak vytvoříme velký kruh, který přendáme na plech. Jednu jeho polovinu poklademe náplní. Dáváme však pozor, aby cca 1 cm od okraje zůstal čistý a nedotčený. Potom přikryjeme náplň druhou polovinou těsta. Okraje k sobě těsně přitiskneme. Pečeme při 200 stupních.

Rychlý nedělní oběd: Pizza taštičky

V tomto případě jde pouze o pochutinu k pivu, vínu či jen tak na svačinu. Pizza taštičky můžete připravit i jako rychlý nedělní oběd. Třeba se zeleninovou oblohou. Navíc jestli dnes čekáte návštěvu, pak může jít i o rychle vyrobené občerstvení. Pizza taštičky jsou naprosto luxusní jídlo.

Pizza taštičky – přísady:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • špetka cukru
  • 2 lžičky pizza koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 lžíce oleje
  • ½ čerstvého droždí

Na náplň:

Pizza taštičky – příprava:

Na nedělní oběd smícháme část mléka, droždí a cukr. Promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do větší mísy nasypeme hladkou i polohrubou mouku, sůl a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme kvásek. A přidáme i ostatní suroviny. Pořádně promícháme, dokud nám nevznikne kompaktní těsto. To pak necháme v míse, zakryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Mezitím si ze surovin na náplň připravíme klasický špenát. Po vykynutí těsto znovu jemně prohněteme. Přendáme na pomoučenou plochu a vykrajujeme dlouhé pásky. Na jednu půlku dáme špenátovou náplň, druhou půlkou pak taštičku překryjeme. Pořádně přimáčkneme okraje a dáme péct. Rychlý nedělní oběd je na světě.

pizza obed

Tip: Skvěle chutná i se špenátem z kopřiv. Sbírejte však vždy jen horní květenství kopřiv. Rychle kopřivy spařte. Přendejte do mixéru, přidejte trošku smetany, česnek i vejce a rozmixujte. Dejte do hrnce a uvařte jako klasický špenát.

Rychlý nedělní oběd: Bramborová pizza

Netradiční pizza, ale pěkně rychlý nedělní oběd. Dalo by se říci, že jde o českou variantu pizzy. Je to zase úplně něco jiného, ale určitě vás překvapí svojí chutí. A nakonec – proč jednou nevyzkoušet nějakou změnu?

Bramborová pizza – přísady:

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • 500 g dětské krupice
  • 300 g strouhaného sýra
  • 150 g šunky
  • 2 balení sladké smetany

Bramborová pizza – příprava:

Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a krupici. Těsto řádně propracujeme. Vymažeme plech olejem, na to klademe těsto tak, aby z toho vznikla placka. V míse smícháme sýr, šunku, sladkou smetanu a trošku soli. Tuto směs vylijeme na bramborové těsto a vložíme do rozpálené trouby. Tahle pizza musí zcela vychladnout. Teprve pak si můžete vychutnat nedělní oběd. Vytažená horká pizza z trouby se totiž bude rozpadat.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 12. 10. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 10. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 10. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 10. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

mimo téma avšak důležité –'dejte vědět svým známým,....
Pomozte Šarlotě v boji s nádorem mozku
https://donio...

Kávový peeling

Skvělý impuls, právě se chystám na peelingové mýdlo s mletou kávou. Domácí výroba mýdel (ale od základu, žádná...

Ředkev proti kašli

Je třeba rozlišovat druh ředkve. Ta na obrázku je chutná, ale na kašel a rozpouštění hlenů (též na žlučníkové ...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Stejně jako mnoho jiných lidí, i já vřele děkuji Dr. Dr. Ogugu za jeho pomoc a řešení mých problémů. Byla jsem...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky s konkurenceschopnými úrokovými sazbami. Jednoduché a rychlé osobn�...

Zkušenosti s brýlemi z Grandoptical

Mám od nich brýle a s kvalitou mám dobrou zkušenost. I obsluha je milá a vstřícná.

Získejte zde svou legitimní půjčku

Nabízím půjčky vážným lidem Hledáte půjčku na zahájení podnikání, ať už na re...
Zobrazit všechna témata

Masáž, která přijede za vámi – kdykoli a kamkoli

Bolí vás záda, jste ve stresu a chcete si na chvíli odpočinout od každodenního shonu? Zajděte si na masáž. Pokud vám to zdraví nedovoluje, nemáte času nazbyt nebo si jen chcete užít masáž v pohodlí svého domova...

Hádka není konec světa: 5 tipů, jak ji zvládnout s nadhledem

Hádka je v každém vztahu nevyhnutelná, ale rozhodně nemusí znamenat konec světa ani vztahové krize. Správný přístup k hádce dokáže zabránit zbytečnému vyostření a proměnit ji v nástroj lepší komunikace a porozu...

Říjnová sadba muchovníku: Proč je nyní ten správný čas?

Říjen je ideální čas pro sadbu muchovníku, méně známé, ale mimořádně odolné ovocné dřeviny s vysokou výživovou hodnotou. Sadba muchovníku na podzim dává rostlině dostatek času k zakořenění před zimou, což zvyšu...

Jak nejlépe vybrat autosedačku pro dítě?

Správný výběr autosedačky je pro bezpečné cestování našich dětí zcela zásadní. Podle aktuální legislativy musí všechny děti do výšky 150 cm nebo hmotnosti 36 kg používat schválenou autosedačku odpovídající jeji...

Zapomenuté klenoty Česka: Podzimní výlety do míst, která nejsou příliš známá

Česká příroda na podzim umí překvapit. I když je většina oblíbených míst stále ještě plná turistů, přesto je možné najít místa, kde budete téměř sami. Pokud máte chuť vyrazit na podzimní výlet, ale vyhnout se d...

Zapomeňte na kupované směsi. Namíchejte si vlastní podzimní koření

Cítíte to? Podzim voní tak nějak jinak. Ve vzduchu se mísí sušené listí, skořice, jablka a hřejivá atmosféra domova. Tu umí dokreslit i mnoho druhů koření. Obchodníci se předhánějí, kdo nabídne lepší podzimní s...

Škola, v níž se tradiční vzdělávání spojuje s tím moderním

Hledáte střední školu v Třeboni, která vašeho potomka spolehlivě připraví nejen na maturitu, ale i na praktický život? Podívejme se společně na místo, kde se studenti učí poctivému řemeslu i dovednostem, které ...

Trendy na podzim: Jak si vyrobit originální šperky z přírodních materiálů?

Podzim je ideálním obdobím pro tvoření. Příroda nabízí nepřeberné množství inspirace i materiálů: barevné listy, větvičky, plody, kamínky či dřevo. Pokud toužíte po jedinečných doplňcích, zkuste si vyrobit vlas...

Přírodní anabolika jako Bezpečná cesta k růstu svalů a regeneraci

Přírodní anabolika představují stále oblíbenější alternativu ke syntetickým anabolickým steroidům. Nabízejí možnost podpořit růst svalové hmoty, regeneraci a celkovou výkonnost, aniž by zatěžovala organismus ch...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Hořčík v hlavní roli: Která forma hořčíku nejlepší?

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správnou funkci svalů, nervového systému i metabolismu. Správná forma hořčíku může zásadně ovlivnit jeho vstřebatelnost a účinnost v těle. Existuje několik druhů...

Jak nepodlehnout na podzim nachlazení? Pomohou babské rady na posílení imunity

S přicházejícím sychravým podzimem jistě uplatníte osvědčené babské rady na posílení imunity. Je to totiž právě podzimní období, které nás ohrožuje daleko více virózami, nachlazeními nebo chřipkami. Zjistěte, c...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život mi ukázal zase tu lepší tvář. A stojí za to!

Dlouho jsem se neozvala, nenapsala. Žiju. To mezidobí bylo dost náročný, nepopírám. Prostě jsem neměla čas sem psát, protože jsem řešila dost náročný životní okamžiky. Tak vám teď o nich krátce povyprávim.