img

3x rychlý nedělní oběd alá pizza

Chtěli byste si připravit rychlý nedělní oběd? Aby vás nezdržovalo vaření, pochutnali jste si a dosyta se přitom najedli? Pak pro vás máme několik snadných tipů na nedělní oběd, které máte hotové doslova raz dva. A protože u každého z nich hraje roli pizza, provoníme vám to doma alespoň trochu Itálií.

Čtěte také:

10 tipů na saláty: Dopřejte si v horkých dnech lehký oběd

Rychlý nedělní oběd: Calzone

Tak trošku jiný nedělní oběd. Jde o tradiční název méně tradiční plněné pizzy. Tahle pizza má údajně má svůj původ v Neapoli a vznikla vlastně omylem. Nešikovnému kuchaři prý pizza při vkládání do pece téměř spadla na zem, aby situaci zachránil, lehce ji nadhodil. Tím jedna půlka těsta přikryla druhou. A dnes tolik oblíbená pizza calzone byla na světě. Vy si ji můžete, třeba dnes, dát na rychlý nedělní oběd.

Calzone pizza – přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g vlažné vody
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • špetka cukru

Na náplň:

  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • česnek
  • 2 cibule
  • bulva mozzarelly
  • 100 g žampionů
  • 100 g šunky od kosti
  • špetka soli
  • špetka provensálských bylinek

Calzone pizza – příprava:

Jak na rychlý nedělní oběd? Mouku nasypeme do větší mísy. Uděláme v ní důlek. Do něj nalijeme vodu a rozdrolíme droždí. Necháme cca 15 minut odpočívat. Poté vše řádně prohněteme. Přidáme olivový olej, sůl a cukr. Opět pořádně promícháme. Těsto by mělo být jemné, vláčné a nemělo by se na mísu lepit. Podle potřeby je možné přidat mouku nebo vodu. Až bude mít těsto požadovanou konzistenci, přikryjeme jej utěrkou a necháme cca půl hodiny až hodinu kynout na teplém místě.

OCHUTNEJTE TAKÉ: Recepty z cukety 27x jinak pro každý den

Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka, která osmahneme na olivovém oleji. Mezitím rajčata nakrojíme do kříže, přelijeme horkou vodou a oloupeme. Žampiony nakrájíme na plátky, šunku na kostičky. Rajčata nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Po chvíli přidáme i žampiony a šunku. Přidáme sůl a provensálské bylinky. Odstavíme a přidáme na tenké plátky nakrájenou mozzarellu. Z těsta pak vytvoříme velký kruh, který přendáme na plech. Jednu jeho polovinu poklademe náplní. Dáváme však pozor, aby cca 1 cm od okraje zůstal čistý a nedotčený. Potom přikryjeme náplň druhou polovinou těsta. Okraje k sobě těsně přitiskneme. Pečeme při 200 stupních.

Rychlý nedělní oběd: Pizza taštičky

V tomto případě jde pouze o pochutinu k pivu, vínu či jen tak na svačinu. Pizza taštičky můžete připravit i jako rychlý nedělní oběd. Třeba se zeleninovou oblohou. Navíc jestli dnes čekáte návštěvu, pak může jít i o rychle vyrobené občerstvení. Pizza taštičky jsou naprosto luxusní jídlo.

Pizza taštičky – přísady:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • špetka cukru
  • 2 lžičky pizza koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 lžíce oleje
  • ½ čerstvého droždí

Na náplň:

Pizza taštičky – příprava:

Na nedělní oběd smícháme část mléka, droždí a cukr. Promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do větší mísy nasypeme hladkou i polohrubou mouku, sůl a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme kvásek. A přidáme i ostatní suroviny. Pořádně promícháme, dokud nám nevznikne kompaktní těsto. To pak necháme v míse, zakryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Mezitím si ze surovin na náplň připravíme klasický špenát. Po vykynutí těsto znovu jemně prohněteme. Přendáme na pomoučenou plochu a vykrajujeme dlouhé pásky. Na jednu půlku dáme špenátovou náplň, druhou půlkou pak taštičku překryjeme. Pořádně přimáčkneme okraje a dáme péct. Rychlý nedělní oběd je na světě.

pizza obed

Tip: Skvěle chutná i se špenátem z kopřiv. Sbírejte však vždy jen horní květenství kopřiv. Rychle kopřivy spařte. Přendejte do mixéru, přidejte trošku smetany, česnek i vejce a rozmixujte. Dejte do hrnce a uvařte jako klasický špenát.

Rychlý nedělní oběd: Bramborová pizza

Netradiční pizza, ale pěkně rychlý nedělní oběd. Dalo by se říci, že jde o českou variantu pizzy. Je to zase úplně něco jiného, ale určitě vás překvapí svojí chutí. A nakonec – proč jednou nevyzkoušet nějakou změnu?

Bramborová pizza – přísady:

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • 500 g dětské krupice
  • 300 g strouhaného sýra
  • 150 g šunky
  • 2 balení sladké smetany

Bramborová pizza – příprava:

Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření oloupeme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a krupici. Těsto řádně propracujeme. Vymažeme plech olejem, na to klademe těsto tak, aby z toho vznikla placka. V míse smícháme sýr, šunku, sladkou smetanu a trošku soli. Tuto směs vylijeme na bramborové těsto a vložíme do rozpálené trouby. Tahle pizza musí zcela vychladnout. Teprve pak si můžete vychutnat nedělní oběd. Vytažená horká pizza z trouby se totiž bude rozpadat.

Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Bydlení, zahrada

Vertikální zahrady jsou hit. Váš obývák dokonale zútulní

Vertikální zahrady si své zájemce v Česku stále hledají. Když si je však pořídíte, hned se zamilujete. Oč se vlastně jedná? Jde o velmi netypický způsob pěstování různých druhů rostlin. Ty jsou do sebe vzájemně...

Academy

Onemocnění koronavirem, COVID-19

COVID-19 je označení onemocnění způsobené odhaleným typem koronaviru. Jelikož jde o zcela nově objevený virus, onemocnění se nejčastěji označuje jako onemocnění koronavirem. Je nutné podotknout, že existuje mno...

Řemesla

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Fitness

Chcete posílit tělo? Vytáhněte švihadlo

Švihadlo je opět v kurzu. A vlastně se není čemu divit. V jednoduchosti tohoto provázku se totiž skrývá ohromný potenciál. Jakmile se trošku rozskáčete, zjistíte, že máte možnost získat neuvěřitelné množství va...

Rozvoj osobnosti

Arogance jako maska vnitřní nejistoty. Jaké jsou její další příčiny?

Arogance není ve společnosti oblíbená. Neexistuje mnoho lidí, kteří by arogantní chování druhých kvitovali. Samotné slovo pochází z latiny a vyjadřuje něco jako egocentrismus. Jedinci tohoto ražení si navenek a...

Mazlíčci

Druhy opic, které lze chovat doma

Každý, kdo se ve svém dětství setkal s Pipi Dlouhou punčochou nebo s nějakou pohádkou o pirátech, toužil po papouškovi anebo po malé opičce. Chov opice však přináší řadu úskalí, a ne každá opice je vhodná do by...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Staročeské recepty z ryb: Zpestřete si jídelníček chutnými pokrmy!

Staročeské recepty z ryb vnesou do vašeho jídelníčku „nový vítr“. Kombinují výrazné chutě a s oblibou i slané a sladké ingredience. Výsledných pokrmů se však nemusíte vůbec obávat. Jsou skutečně velmi lahodné. ...

Blogeři

Dala bych si točený!

Tejden je teprv ve svý polovině a já už zase myslim na pivo. Možná proto se nemůžu zbavit toho pupku...ale plzeňský je prostě moje srdcovka a nedokážu si ho odepřít! Taky milujete pivo? Že se ptám! Dyť jsme prej národ pivařů. Nějaký ty statistický čísla řikaj, že průměrnej Čech vyhltne necelejch 290 škopků za rok. No to už je řádně zaděláno na to, bejt závislej. Ale jako každej správnej pseudoalkáč řikám: "Kdo nestih vystřízlivět, nemůže bejt vopilej." A propo, taky máte chuť na točený?