Domácí pizza s čerstvými bylinkami? Víme, po kterých sáhnout

pizza otvDomácí pizza s bylinkami chutná skvěle!

Domácí pizza bez čerstvých bylinek není to pravé. Ostatně, vyzkoušejte si to sami. Teď je pro to ten nejlepší čas. Využít můžete téměř všechno, co kde roste a kvete. Zaskočte si na svůj bylikový záhonek nebo ke květináči a vyberte si přesně to, na co máte chuť.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Bazalka

Domácí pizza bez bazalky nelze. Ostatně bazalka v italské kuchyni hraje prim. A co se týče přísad na pizzu, nechybí téměř v žádné tradiční variantě. Domácí pizza získá s bazalkou neuvěřitelný šmrnc.

Vyzkoušejte: Bazalkový olej

Domácí pizza s bazalkovým olejem? Hurá do toho! Na jeho přípravu potřebujeme svazek bazalky, ze kterého použijeme lístky natrhané nahrubo a litr olivového oleje. V třecí misce lístky rozdrtíme, aby pustily vůni, a přiléváme postupně olej. Olej i lístky pak přemístíme do vymyté, uzavíratelné lahve a dolijeme zbylým olejem. Můžeme i přisolit. Necháme stát dva týdny, občas protřepeme. Olej lze použít jak na ochucení jídla, tak i na masáž k uvolnění bolavých či unavených svalů.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Koriandr

Oceníte jej třeba na pizzu s avokádem a smetanou. Taková domácí pizza chutná až exoticky. A jak koriandr chutná? Najdeme ho někde mezi šalvějí a pomerančovou kůrou. Možná vám bude připomínat obojí. Dobře vyzrálé plody jsou aromatické a mají nasládlou chuť.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Pažitka

Téměř univerzální koření, které ani tradiční pizzu nezkazí. Což si s ní posypat třeba domácí pizzu šunkovou s hermelínem? Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Pažitku ale dávejte na pizzu až ke konci pečení, zhruba minutu před koncem. Aby zbytečně nepřišla o svoji příjemnou štiplavou chuť.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Petržel

Což takhle domácí pizza a kombinace ananas, kari a petržel? Petrželka svou chutí lehce připomíná celer či muškát. A i ona chutná lehce exoticky – alespoň v tomto spojení. Je silně aromatická. Domácí pizza s ní bude chutnat perfektně. Pokud vám vadí klasická kudrnka, vyzkoušejte petržel hladkolistou.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Kerblík

Rostlinka, která je příbuzná petrželi. A domácí pizza s ní bude opět trochu jiná. Například v kombinaci třeba s hráškem, chilli a parmazánem bude na pizze naprosto neodolatelný. Z kerblíku otrháváme mladé lístky, které jsou nejlepší a mají nejsilnější aroma. Jsou lehce nasládlé a chuť mají anýzovou, kořeněnosladkou.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Řeřicha

Výborně se hodí na domácí kváskovou pizzu. A je jedno, co k ní přidáte. Domácí pizza s přídavkem řeřichy bude chutnat lehce pikantně. Ostatně řeřicha oživí každý pokrm, do kterého ji přidáte. Lehce pepřovou příchuť dodávají těmto kudrnatým výhonkům obsažené hořčičné oleje a hořčiny.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Tymián

Tymián si můžete bez problémů vypěstovat, ale planě roste i po celé jižní Evropě. Ale musí se s ním šetřit. Domácí pizza s ním bude chutná jen ve chvíli, kdy to s kořením nepřeženete. V opačném případě vám příliš „šmakovat“ nebude. Tymián má totiž mírně trpké aroma, je tedy nutné s ním při přípravě jídel spíše šetřit. Společně s bazalkou a olivami se hodí na tzv. pizza chléb. Patří i do složení velmi populární pizzy Hawai (šunka, ananas, tymián, oregáno).

pizza herbsBylinky dodají nejen pizze, ale všem domácím pokrmům, šmrnc

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Rozmarýn

Bylinka, která v kuchyni nesmí chybět, domácí pizza s ní získá opět nový rozměr. Ideální je ve spojení s rajčaty, cuketami nebo lilkem. K rozmarýnu se hodí maso jehněčí, skopové či kuřecí. Rozmarýn má nezaměnitelné aroma. Jeho chuť je ostrá až omamně kafrová a lehce nahořklá.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Máta

Pokud už ji na pizzu použijeme, pak výhradně na sladkou a ideálně jako ozdobu. Éterický olej mentol propůjčuje mátě svěží a lehce pálivou chuť. Ale taková domácí pizza s čokoládou a mátou je naprosto neodolatelná. Zkuste ji připravit svým dětem. A mátu budete chtít využít na maso, pak volte jehněčí.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Meduňka

Stejně jako máta, i tato bylinka je spíše doplňkem a její lístky okrasou na sladké pizze. Krásně voní po citrónu a jídlům dodá lehkost. Ideální domácí pizza s meduňkou je ve spojení s ovocem. Ideálně s jahodami a pokapaná čokoládou.

Domácí pizza s čerstvými bylinkami: Sedmikráska

Představovat tuto ozdobu všech trávníků je snad zbytečné. Ale domácí pizza se sedmikráskou? Proč ne? Běžně se dává do polévek nebo pomazánek. I v těstovinovém salátu je skvělá, tak proč ne na pizzu? Je pochopitelně vhodné využít ji čerstvou. Trhejte ji ideálně těsně před konzumací. Jen tak zajistíte, že v ní zůstane uchováno nejvíce cenných látek.

Autor článku: Monika Poledníková


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte