Řepný kvas aneb kvašená řepa, která pomůže vašemu zažívání i obranyschopnosti

img
07. 11. 2018 Přečteno: 5701x

Červenou řepu si každý pamatuje ze salátu ve školní jídelně, poslední roky ale dostává v kuchyni stále více prostoru. A není se čemu divit, červená řepa je nejenom chutná, ale i velice zdravá zelenina. Z řepy si můžete připravit třeba řepný kvas.

Očistný nápoj, za který vám poděkují vaše střeva a játra, ale i celkově vaše tělo, ve kterém se budete cítit mnohem lépe. Řepný kvas si snadno připravíte doma. A obzvlášť v zimě se vám bude hodit – umí totiž také podpořit imunitu a slouží jako prevence před různými chřipkami a nachlazeními. Je to tím, že červená řepa má velké množství vitamínů

Čtěte také:

Vykouzlete si podzimní vitamínovou bombu - salát z červené řepy 3x jinak

Červená řepa pro zdravé ledviny, játra i střeva

Červená řepa obsahuje účinné látky jako vápník, křemík, draslík, vitamíny C, E a betakaroten nebo kyselinu listovou, ale také vlákninu a je kvalitním antioxidantem. Díky tomu všemu umí zbavovat tělo toxických látek a přispívá tak i k jeho celkové regeneraci.

Dále červená řepa posiluje činnost srdce a krevní oběh, pročišťuje krev a příznivě působí i na ledviny nebo játra, je prevencí různých problémů s játry a umí podpořit jejich léčbu. Stejné blahodárné účinky má červená řepa i na střeva, pomáhá tedy s trávením a usnadňuje vylučování, zabraňuje nepříjemným zácpám. Červená řepa je zkrátka lék!

Řepný kvas – účinný probiotický nápoj

Všechny tyto účinky červené řepy moc dobře znají zejména na Ukrajině, v Polsku nebo v Rusku. Po staletí tam červenou řepu využívají k detoxikaci organismu – pro tento účel z ní připravují řepný kvas.

Jde o nápoj z kvašené řepy, který podporuje činnost ledvin, jater a střev. Díky kvašení se totiž z řepy stane i zdroj probiotik, která pomáhají trávicí soustavě a udržují zdravou střevní mikroflóru. Harmonizuje tedy zažívání a zároveň je řepný kvas dobrý pro posílení imunity.

Kvašená řepa pomůže dobrému zažívání

Kvašená řepa se na Ukrajině a v dalších zmíněných zemích přidávala a stále přidává do polévek nebo jiných pokrmů jako třeba omáček nebo nejrůznějších salátových zálivek. Díky své kyselé chuti vlastně nahrazuje ocet, navíc má blahodárné účinky. Zdravý nápoj se tu ale popíjí i samotný. Nejen že pomáhá dobrému zažívání a pravidelnému vylučování, ale je dobrý i na jakékoliv zažívací a trávicí obtíže.

Proto se doporučuje popíjet řepný kvas po každém jídle, aby se vám dobře trávilo. Kvašená řepa vám může pomoci i při horečce nebo bolesti v krku, kdy tělu poskytne látky, které během nemoci potřebuje. Dále je řepný kvas vhodný třeba pro lidi s únavovým syndromem. Z řepy můžete připravit skvělý řepový salát 3x jinak

řepný kvas (2)

Řepný kvas

Řepný kvas si snadno připravíte doma. Potřebovat budete jen řepu, čerstvou syrovátku, sůl a vodu. Není to nic složitého a výsledkem bude kvašená řepa, za kterou vám vaše tělo poděkuje.

Na přípravu řepného kvasu potřebujete:

  • 3 kousky červené řepy
  • 1 lžíce soli
  • 60 ml tekuté syrovátky
  • 1 l vody

Řepný kvas – příprava

  1. Vodu osolíme a přivedeme k varu, poté odstavíme a necháme vychladnout.
  2. Mezitím si oloupeme a omyjeme červenou řepu a nakrájíme ji na kostičky nebo plátky.
  3. Protože červená řepa silně barví, doporučujeme vám při práci s ní používat gumové rukavice.
  4. Nakrájenou řepu vsypeme do zavařovací sklenice nebo skleněné láhve, zalijeme syrovátkou a převařenou vodou, uzavřeme víčkem, aby dovnitř nešel vzduch, a necháme dva dny kvasit při pokojové teplotě.
  5. Hotový řepný kvas pak uložíme do lednice.

Řepný kvas na zdraví!

Kvašená řepa by se pak měla stát součástí vašeho každodenního jídelníčku. Malá sklenička nebo „panák“ ráno bude skvělou prevencí proti různým zdravotním neduhům a taky vám dobře pročistí játra. Jde vlastně o probiotický nápoj, který podporuje trávení a také udržuje zdravou mikroflóru ve střevech.

Řepný kvas se proto doporučuje popíjet také při léčbě antibiotiky a po jejím skončení – pomůže vám obnovit zdravé střevní bakterie, které antibiotika ničí. Řepný kvas si můžete dávat i po každém jídle. Zejména po těch těžších, která by se vám mohla hůře trávit. Tekutinu lze samozřejmě přidávat i do salátových dresinků nebo do polévek.

Řepný kvas má mnohé využití, a hlavně úžasné účinky, které můžete snadno využívat. Tak si sežeňte pár kousků řepy a připravte si tento zdravý nápoj hned teď.



Napsat komentář: Řepný kvas aneb kvašená řepa, která pomůže vašemu zažívání i obranyschopnosti

RE: Řepný kvas aneb kvašená řepa, která pomůže vašemu zažívání i obranyschopnosti

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Irena

    4. 11. 2020 16:51
    Dobrý den. Skvělý recept a chtěla bych ten kvas udělat, jen trochu nerozumím množství... Tři kousky... Jsou to tři celé řepy nebo jaký množství řepy je potřeba? Děkuji za odpověď. Irena.