Klouzek: Houba se slizkým kloboukem, ale výbornou chutí. Vyzkoušejte recepty 3x jinak

Klouzek: Houba se slizkým kloboukem, ale výbornou chutí. Vyzkoušejte recepty 3x jinak

Některá jména hub mykologové vybrali opravdu trefně. Klouzek dělá svému jménu čest – jeho hlava je ve vlhkých dnech pokrytá vrstvou klouzavého slizu, a i po tepelné úpravě houba v puse klouže po zubech. Právě tyto vlastnosti některé houbaře od sběru klouzků odrazují, je to ale velká škoda. Klouzci jsou výborným doplňkem jídel, a navíc mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Čtěte také:

Bedla vysoká patří mezi nejoblíbenější české houby! V lese ji najdete až do konce října

Taxonomie

Klouzek patří do čeledi slizákovitých hub, tyto houby symbioticky žijí u jehličnatých stromů. S žádným druhem klouzků nemůžete šlápnout vedle, všechny bez výjimky jsou totiž jedlé. Pravděpodobnost, že si klouzek spletete s jiným nebezpečným druhem houby, je opravdu velmi malá. Mezi nejznámější klouzky patří klouzek obecný nebo klouzek zrnitý, které rostou zejména v blízkosti borovic. V českých lesích najdete i hojnou zásobu klouzků sličných či modřínových, které upoutají vaši pozornost svítivou žlutooranžovou barvou. Štěstí můžete mít také na klouzek kravský, bílý nebo peprný a seznam klouzků tím zdaleka nekončí. Některé druhy této houby jsou dokonce chráněné, šance, že na ně narazíte ale není příliš velká.

Kam na houby?

Klouzky si nemůžete splést, zejména ve vlhkém počasí je jejich klobouk pokryt vrstvou slizu, na který se mohou lepit různé nečistoty, a i za sucha bývá klouzek lesklý. Slizkou vrstvu můžete jednoduše odstranit seškrábnutím nožíkem. Doporučuje se klouzky ukládat do košíku odděleně, aby se ostatní houby neznečistily. K tomu výborně poslouží třeba prázdný papírový pytlík od cukru. Nejznámější klouzek obecný má krátkou nožku s tmavě zbarveným spodkem prstenu a tmavě hnědý klobouk, který v mládí bývá kulovitý a postupně se zplošťuje. Klobouk klouzku sličného je zbarvený do žluta až žlutooranžova.

Kam na houby vyrazit? Klouzky najdete u kořenů jehličnatých stromů, klouzek obecný si hoví pod borovicemi, zatímco klouzek sličný dává přednost modřínům. První hlavičky klouzků se objevují v květnu a poslední jedinci opouštějí houbový svět v průběhu října. Všechny druhy klouzků vrůstají ve vlnách a většinou jich najdete hned několik najednou, pokud na ně natrefíte, hned budete mít plný košík. Věděli jste, že každá houba má dané, kde roste? Přečtěte si náš článek, kam na houby.

Klouzek pro vaše zdraví?

Nenechte se odradit slizkým vzezřením klouzku, kromě toho, že výborně chutná, má klouzek i přínos pro vaše zdraví. Klouzek má prokázané antioxidační, antimikrobiální a protirakovinné účinky. Proti rakovině působí zejména látka zvaná suillin a několik dalších tetraprenylfenolů příbuzných suillinu, které klouzek obsahuje. Konkrétně suillin účinně působí proti buňkám rakoviny nosohltanu a broncho–plicnímu karcinomu. To ale není vše, biochemické analýza klouzku obecného a zrnitého odhalily celkem 19 volných aminokyselin, 28 druhů mastných kyselin a organické kyseliny, což příznivě preventivně ovlivňuje lidské zdraví.

Klouzek (3)

Klouzek a úprava: Houby musíte vždy zbavit slizu

Klouzek je chutná a dobře stravitelná houba, hodí se do všech houbových pokrmů. Vyžaduje však speciální zacházení, než ho začnete připravovat k jídlu. Klouzek nejprve musíte nožíkem zbavit slizké vrstvy, na pomoc si můžete vzít i hadřík. U starších kusů můžete přímo sloupnout vrchní vrstvu klobouku. Pokud klouzky sušíte, nebuďte překvapeni, když neseschnou úplně, dužina klouzků je totiž vysoce viskózní. Tato vlastnost klouzků se pak odráží i při jejich tepelné úpravě, klouzky si zachovávají svou klouzavou konzistenci. To mnoho houbařů ocení, ale některým to může vadit. Zajímá vás, jak klouzka uchovat na později? Přečtěte si náš článek - jak na zpracování hub

Klouzek recepty

Klouzek se hodí do klasických smaženic, připravit ho můžete i v trojobalu nebo v omáčce, výborně se doplňuje i s masovými pokrmy. Opravdovým gurmánským zážitkem je klouzek uzený, běžně se také nakládá do octa a jiných sladkokyselých nálevů. Z dlouhého seznamu receptů jsme pro vás vybrali tři, které rozhodně nezklamou – kulajda s houbami a koprem, roštěná na houbách i houbové karbanátky si jistě najdou místo ve vaší kuchyni.

Kulajda s houbami a koprem

Kulajda patří k tradičním pokrmům české kuchyně a pokud ji oživíte přidáním klouzku, budou vaše chuťové buňky více než spokojené. Kluzká konzistence klouzku se totiž k chuti kopru hodí dokonale.

Ingredience:

  • 2 lžíce octa
  • 2 lístky bobkového listu
  • hladká mouka
  • 4 vejce
  • 1 hrnek kysané smetany
  • 6 ks brambor
  • hrst klouzků
  • kmín
  • sekaný kopr
  • nové koření

Kulajda s houbami a koprem - postup:

Nejprve očistěte a pokrájejte klouzky na větší kousky (můžete použít i houby sušené, které alespoň hodinu před vařením nechte odstát v nádobě s horkou vodou, aby změkly). Brambory nakrájejte na kostičky s houbami povařte v osolené vodě společně s kmínem, novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Když jsou brambory měkké, přilijte smetanu s rozkvedlanou moukou a krátce povařte. Následně přidejte nasekaný kopr a dochuťte octem a solí. Na závěr do polévky rozklepněte čerstvá vejce, která v polévce nerozmíchané vařte tři minuty mírným varem, poté ještě nechejte dojít pět minut mimo vařič. Chcete-li aby se vám zastřené vejce do polévky s jistotou povedlo, můžete jej připravit i zvlášť v osolené vodě s octem a do kulajdy přidat až na závěr. Kulajda s houbami a koprem chutná výborně s čerstvým chlebem.

Klouzek (1)

Roštěná na houbách

Kombinace maso – houby patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Roštěná na houbách potěší především milovníky tradičních pokrmů.

Ingredience:

  • ¾ kg hovězí roštěné
  • 1 ks cibule
  • 6 větších klouzků
  • 1 l vývaru nebo vlažné vody
  • kmín drcený
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • hladká mouka

Roštěná na houbách - postup:

Najemno nakrájejte cibuli, klouzky očistěte a nakrájejte na plátky. Hovězí roštěnou zbavte šlach a tuku a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Jemně je naklepejte (paličkou nebo pěstí), osolte a opepřete. Masové plátky zprudka orestujte (asi 1,5 minuty na každé straně), aby se zatáhly a vložte je do mísy. V masovém výpeku orestujte dozlatova cibuli, poté přidejte nakrájené klouzky a podle chuti i drcený kmín. Restujte několik minut. Poté přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a zalijte vývarem. Z mouky a oleje připravte jíšku, kterou následně omáčku zahustěte. Je lepší, pokud do omáčky přidáte jíšku již vychladlou, máte tak jistotu, že se v omáčce nevytvoří žmolky. Obsah hrnce nechte povařit asi 20 až 30 minut, dokud maso nebude křehké. Roštěná na houbách skvěle chutná s bramborovým knedlíkem, rýží nebo s pečenými brambory.

Houbové karbanátky

Rychlé houbové karbanátky potěší milovníky hub i vegetariány, připravují se totiž bez masa. Jejich příprava je opravdu snadná.

Ingredience:

  • 1 rohlík
  • 1 cibule
  • slunečnicový olej
  • sůl, česnek
  • čerství klouzci
  • 1 vejce
  • majoránka
  • strouhanka
  • pepř
  • mléko

Houbové karbanátky - postup:

Nejprve rohlík rozlámejte a zalijte mlékem, aby změknul. Najemno nakrájenou cibulku osmažte dozlatova a přidejte jemně nakrájené houby. Přilejte vodu a nechte dusit, dokud nebudou houby úplně měkké. Směs ochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přimíchejte rohlík, vejce a podle potřeby zahustěte strouhankou. Dlaněmi vytvarujte placičky, které obalte ve strouhance. Na závěr houbové karbanátky usmažte a podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Houbové karbanátky z klouzka

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.