Bedla vysoká patří mezi nejoblíbenější české houby! V lese ji najdete až do konce října

Bedla vysoká patří mezi nejoblíbenější české houby! V lese ji najdete až do konce října

Připravili jsme pro vás třetí díl z našeho velkého houbového seriálu, ve kterém si představujeme nejoblíbenější české houby. Houbaření je česká specialita, kromě nás houby v lese ve velké míře sbírají už jen Slováci, Poláci a Ukrajinci. A jednou z nejoblíbenějších a nejchutnějších hub, kterou najdete nejen u nás, ale i u sousedů, je právě bedla vysoká. 

Čtěte také:

Houbařská sezóna začíná! Kam na houby a jakými recepty z hub oslníte?

Bedla a její taxonomie

Bedla vysoká je stopkovýtrusná houba, která je vhodná pro sběr i konzumaci. Poznáme ji podle vysoké třeně a velkého klobouku, který může dosahovat až 40 cm. Pokrytý je velkými hnědými šupinami a uprostřed má charakteristický hnědý důlek. 

Nejčastěji se sbírá bedla vysoká (jedlá), která roste ve světlých lesích. Sbírat se může také bedla červenající, odborníci ale v posledních letech k této houbě zvedají varovný prst. Údajně se totiž vyvinul nový poddruh bedly červenající, který může lidem se slabším žaludkem způsobit žaludeční problémy. Pokud chcete bedly červenající přesto sbírat, doporučuje se, nehledat ji na místech mimo les (na zahradách, v parcích), kde se mohou vyskytovat právě zmíněné poddruhy. 

V lese můžete narazit i na jedovaté druhy bedel, jako je bedla zahradní nebo bedla kaštanová. Druhou zmíněnou houbu si ale s jedlou bedlou určitě nespletete. Jednak má jen několik centimetrů a jednak se bedle nepodobá, společný mají jen název. 

Říše: Houby (Fungi)
Oddělení: Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Pododdělení: (Agaricomycotina)
Třída: stopkovýtrusé (Basidiomycetes)
Řád: lupenotvaré (Agaricales)
Čeleď: pečárkovité (Agaricaceae)
Rod: bedla (Macrolepiota)

Je bedla zdravá, nebo jen chutná?

Zdravotními účinky se sice bedla vysoká nevyrovná jiným léčivým houbám, jako jsou hlíva ústřičná, shitake nebo penízovka. Přesto ale může nabídnout mnoho prospěšného. Její největší předností je výtečná chuť, kromě toho obsahuje flavonoidy, které si vyznačují silnými antioxidačními účinky. Někteří odborníci dále uvádějí, že v bedle najdeme kyselinu listovou, minerální látky nebo dokonce betakaroten. Její konzumace je tedy rozhodně prospěšná. 

Přestože patří bedla vysoká mezi dietní houby a na váze vám tak rozhodně nepřidá, její strávení může být pro mnoho lidí oříšek. Bedlu bychom proto neměli konzumovat pozdě v noci nebo ji zapíjet pivem. Mohli bychom mít těžký žaludek nebo si dokonce vyvolat větší nevolnost. 

Kam na houby aneb kde se skrývá bedla vysoká?

Bedla vysoká se nejčastěji ukrývá ve světlých smrkových a jehličnatých lesech, případně ve smíšených. Abyste byli při lovu bedel úspěšní, hledejte ji v prosvětlených částech lesů, to znamená na okrajích, mýtinách nebo pasekách. Bedly obvykle rostou ve větších skupinách zhruba po třech až sedmi kusech a to často na místech, kde byste jiné houby nehledali. Na bedly se můžete vypravit od července do října, výjimečně rostou i v listopadu v závislosti na počasí. 

Kam na houby je jeden z našich dřívějších článkůPřečtěte si ho.

Bedla vysoká v lese

Bedla vysoká a její úprava

Bedla vysoká je známá jako velmi chutná houba, která může v syrové podobě chutí připomínat lískové oříšky. Bedla se dá zpracovávat dušením, smažením i pečením. Obvykle se konzumují jen klobouky. Bedla vysoká se nejčastěji obaluje v trojobalu a smaží jako řízek, plní mletým masem, případně houbaři doporučují jí jen zasypat solí a kmínem a lehce opražit na pánvi

Třeně jsou tuhé a jakoby gumové, a pro běžnou konzumaci se proto nehodí. Můžete je ale usušit, rozemlít a používat jako houbové koření do polévek, omáček nebo na placky. 

A pokud vás zajímají i další houby, podívejte se do našeho přehledného ATLASU HUB

Bedla recepty 3x jinak

Udělat řízky z bedel nebo je jen tak opražit na pánvi, zvládne každý. My jsme pro vás proto připravili 3 různé recepty na úpravu bedel. Těšit se můžete na plněné bedly, pikantní houbovou omáčku z bedel, která je skvělá k masu i k těstovinám nebo na houbové karbanátky z bedel, které doporučujeme podávat s kaší. 

Bedla vysoká recepty

Plněné bedly

Ingredience

  • větší bedla
  • strouhaný sýr
  • vejce
  • pažitka
  • lžíce mouky
  • jarní cibulka
  • strouhanka

Plněné bedly - recept:

Z bedly si odstraňte nožičku, aby vám uvnitř houby vznikla mistička pro náplň. Nakrájejte si cibuli, přidejte k ní vejce, strouhaný sýr i pažitku. Osolte a opepřete a náplň vmačkejte do houby. Bedlu obalte v trojobalu, případně jen lehce poprašte moukou. Smažte na oleji a dejte pozor, ať vám náplň z bedly nevyteče. 

Pikantní houbová omáčka z bedel

Ingredience

  • 6 bedel
  • 150 ml tučné smetany 
  • kousek másla
  • kapka oleje
  • lžíce mouky
  • 2 šalotky
  • 1 KL ostré papriky

Pikantní houbová omáčka z bedel - recept:

Šalotku si nakrájejte najemno a dejte smažit na máslo s kapkou oleje. Poté přidejte houby a nechte chvíli zasmažit. Pak přidejte mouku, vytvořte si jíšku a poté vmíchejte papriku. Do ní ihned vlijte smetanu a rozmíchejte případné žmolky. Nechte chvíli povařit a pikantní houbová omáčka z bedel je na světě. 

Houbové karbanátky

Ingredience

  • bedly
  • cibule
  • vejce
  • strouhanka
  • majoránka
  • česnek
  • sůl, pepř
  • kmín
  • slunečnicový olej

Houbové karbanátky - recept:

Na pánvi si opražte najemno nastrouhanou cibuli, přidejte pokrájenou bedlu a smažte do změknutí. Poté ještě bedly na pánvi osolte, opepřete, okmínujte a nechte chvíli vychladnout. Poté opraženou bedlu smíchejte s vejcem, strouhankou a špetkou majoránky, aby vznikla tužší konzistence. Tvarujte karbanátky, které obalujte ve strouhance a smažte ve vrstvě oleje, případně jen pečte v troubě, 15 minut na 180 stupňů. 

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka

Máte rádi bedly? A jak je upravujete? Podělte se s námi o tom v komentáři. 



Diskuse k článku

  • Redakce Spektrum zdraví

    08:31 23. 4. 2019 +1
    Děkujeme za upozornění, chybu jsme opravili.

    Redakce
  • František Dobrota

    12:47 22. 4. 2019 0
    Pikantní houbová omáčka z bedel bez bedel? To mi jako potom na stole zbyde 6 bedel? Asi tady někdo něco popletl
  • Jaromír

    08:37 14. 3. 2018 0
    Už aby zase rostly houby!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...