Připravte si lahodný dezert třeba už na dnešní odpoledne

6x rychlé letní dezerty se sezónním ovocem

Máte chuť na něco dobrého? Přitom ale osvěžujícího a lehkého, abyste si v horký letní den skutečně pochutnali? Račte si vybrat. Přichystali jsme pro vás vynikající a osvědčené letní dezerty, které vaše chuťové buňky zaručeně očarují.

Letní dezert: Borůvkové tiramisu

Přísady:

  • 4 vejce
  • 70 g krupicového cukru
  • 450 kokosové smetany
  • 150 ml silné černé kávy
  • 2 lžíce amaretta
  • 2 lžíce kakaa
  • cukrářské piškoty
  • čerstvé borůvky 
  • hobliny z bílé čokolády

Příprava:

Žloutky vyšleháme společně s cukrem do světlé pěny. Následně pak zapracujeme i kokosovou smetanu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka jej zapracujeme do kokosového krému. Uvaříme silnou kávu, necháme zchladnout a přidáme do ní amaretto. Do pohárových sklenic pak postupně vrstvíme piškoty máčené v amarettové kávě a kokosový krém. Poslední vrstvu bohatě zaprášíme kakaem, ozdobíme borůvkami a posypeme čokoládovými hoblinkami. Dezerty uložíme do lednice a necháme je pořádně zchladnout.

Letní dezert: Tartaletky s mascarpone a ovocem

Máte na zahradě spoustu čerstvého ovoce a už nevíte co s ním? Pak si připravte luxusní tartaletky s mascarpone a ovocem. Použít na ně můžete prakticky jakékoliv ovoce, které máte zrovna po ruce nebo vám uzrálo na zahradě. Tento letní dezert nejen na neděli vás rozhodně potěší.

Čtěte také:

Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem

10 x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě

Nepečené dezerty 4x jinak: Zamlsejte si s netradičními chuťovými kombinacemi

Letní dezert: Nepečený malinový cheesecake 

Přísady:

  • 200 g máslových sušenek
  • 40 g studeného másla
  • 6 plátků želatiny
  • 250 g čerstvých malin
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 380 g zakysané smetany
  • 80 g moučkového cukru
  • maliny na ozdobení

Příprava: 

Dortovou formu vymažeme lehce máslem. Sušenky rozmixujeme najemno, přidáme k nim nasekané nebo nastoruhané máslo a vytvoříme drobenku. Tu pak rovnoměrně natlačíme do formy. Plátky želatiny namočíme asi na 10 minut do misky se studenou vodou. Do kastrolu dáme maliny, přidáme dvě lžíce vody nebo malinové šťávy a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se maliny rozpadly.

Pak je přepasírujeme přes síto, abychom je zbavili semínek. Šťávu vrátíme do kastrůlku, ale už ji dále nevaříme. Přidáme k ní želatinu a necháme rozpustit. Smetanu ušleháme dohladka, přidáme společně promíchaný tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do směsi pak přidáme i malinovou želatinu. Krém nalijeme na sušenky a dezert necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. Před podáváním jej ozdobíme čerstvými malinami.

Snadné a rychlé dezerty s čerstvým ovocem k létu patří

Letní dezert: Zdravá tvarohová buchta na plech

Kombinace tvarohu a čerstvého ovoce je vždy úchvatná. Jestli nevíte, co třeba právě dnes naservírovat rodině po skvělém nedělním obědě, nechte se inspirovat třeba právě tímto lahodným a navíc i zdravým dezertem. Tvarohová buchta na plech je hlavně jednoduchá a rychlá.

Letní dezert: Jahodovo-čokoládová pěna

Přísady:

  • 100 g čerstvých jahod + jahody na ozdobu
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce brandy nebo kvalitního rumu
  • 80 g hořké čokolády
  • 30 ml espressa
  • 80 g másla
  • 1 špetka soli
  • čerstvá máta na ozdobu

Příprava: 

Nejprve budeme potřebovat jahodové pyré. Připravíme jej tak, že smícháme jahody a 2 lžíce cukru. Dáme je do kastrolu, mícháme a pomalu zahříváme. Jakmile se jahody rozpadnou na pyré, rozdělíme je do sklenic na pohár. Do ohnivzdorné misky vyklepneme žloutky, bílky ponecháme stranou. Přidáme 50 g cukru, brandy a nad horkou lázní šleháme tak dlouho, až krém zcela zhoustne. Pak misku vložíme do studené lázně, ideálně s ledem. A opět šleháme. Tak dlouho, dokud krém nezchladne.

Do jiné misky nalámeme čokoládu a zalijeme ji horkým espressem. Postupně rozpustíme a rozmícháme. Následně přimícháme i změklé máslo a směs spojíme žloutkovým krémem. V míse vyšleháme bílky se lžící cukru do pevného sněhu. Vmícháme do čokoládového krému. Poté rozdělíme do pohárů a uložíme alespoň na dvě hodiny do lednice. Ozdobíme čerstvými malinami a mátou. Pro efekt můžeme ještě dezert posypat moučkovým cukrem.

Letní dezert: Bezlepkový nepečený dort s ovocem a řeckým jogurtem

Jednoduchý, rychle hotový a hlavně extrémně zdravý (nejen letní) dezert. Je vhodný pro bezlepkáře i vegetariáni. Vegani mohou využít místo klasického řeckého jogurtu veganskou verzi této ingredience. Uvidíte, že vám zachutná. A rychle se po něm zapráší!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 12. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...