Připravte si lahodný dezert třeba už na dnešní odpoledne

6x rychlé letní dezerty se sezónním ovocem

Máte chuť na něco dobrého? Přitom ale osvěžujícího a lehkého, abyste si v horký letní den skutečně pochutnali? Račte si vybrat. Přichystali jsme pro vás vynikající a osvědčené letní dezerty, které vaše chuťové buňky zaručeně očarují.

Letní dezert: Borůvkové tiramisu

Přísady:

  • 4 vejce
  • 70 g krupicového cukru
  • 450 kokosové smetany
  • 150 ml silné černé kávy
  • 2 lžíce amaretta
  • 2 lžíce kakaa
  • cukrářské piškoty
  • čerstvé borůvky 
  • hobliny z bílé čokolády

Příprava:

Žloutky vyšleháme společně s cukrem do světlé pěny. Následně pak zapracujeme i kokosovou smetanu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka jej zapracujeme do kokosového krému. Uvaříme silnou kávu, necháme zchladnout a přidáme do ní amaretto. Do pohárových sklenic pak postupně vrstvíme piškoty máčené v amarettové kávě a kokosový krém. Poslední vrstvu bohatě zaprášíme kakaem, ozdobíme borůvkami a posypeme čokoládovými hoblinkami. Dezerty uložíme do lednice a necháme je pořádně zchladnout.

Letní dezert: Tartaletky s mascarpone a ovocem

Máte na zahradě spoustu čerstvého ovoce a už nevíte co s ním? Pak si připravte luxusní tartaletky s mascarpone a ovocem. Použít na ně můžete prakticky jakékoliv ovoce, které máte zrovna po ruce nebo vám uzrálo na zahradě. Tento letní dezert nejen na neděli vás rozhodně potěší.

Čtěte také:

Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem

10 x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě

Nepečené dezerty 4x jinak: Zamlsejte si s netradičními chuťovými kombinacemi

Letní dezert: Nepečený malinový cheesecake 

Přísady:

  • 200 g máslových sušenek
  • 40 g studeného másla
  • 6 plátků želatiny
  • 250 g čerstvých malin
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 380 g zakysané smetany
  • 80 g moučkového cukru
  • maliny na ozdobení

Příprava: 

Dortovou formu vymažeme lehce máslem. Sušenky rozmixujeme najemno, přidáme k nim nasekané nebo nastoruhané máslo a vytvoříme drobenku. Tu pak rovnoměrně natlačíme do formy. Plátky želatiny namočíme asi na 10 minut do misky se studenou vodou. Do kastrolu dáme maliny, přidáme dvě lžíce vody nebo malinové šťávy a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se maliny rozpadly.

Pak je přepasírujeme přes síto, abychom je zbavili semínek. Šťávu vrátíme do kastrůlku, ale už ji dále nevaříme. Přidáme k ní želatinu a necháme rozpustit. Smetanu ušleháme dohladka, přidáme společně promíchaný tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do směsi pak přidáme i malinovou želatinu. Krém nalijeme na sušenky a dezert necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. Před podáváním jej ozdobíme čerstvými malinami.

Snadné a rychlé dezerty s čerstvým ovocem k létu patří

Letní dezert: Zdravá tvarohová buchta na plech

Kombinace tvarohu a čerstvého ovoce je vždy úchvatná. Jestli nevíte, co třeba právě dnes naservírovat rodině po skvělém nedělním obědě, nechte se inspirovat třeba právě tímto lahodným a navíc i zdravým dezertem. Tvarohová buchta na plech je hlavně jednoduchá a rychlá.

Letní dezert: Jahodovo-čokoládová pěna

Přísady:

  • 100 g čerstvých jahod + jahody na ozdobu
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce brandy nebo kvalitního rumu
  • 80 g hořké čokolády
  • 30 ml espressa
  • 80 g másla
  • 1 špetka soli
  • čerstvá máta na ozdobu

Příprava: 

Nejprve budeme potřebovat jahodové pyré. Připravíme jej tak, že smícháme jahody a 2 lžíce cukru. Dáme je do kastrolu, mícháme a pomalu zahříváme. Jakmile se jahody rozpadnou na pyré, rozdělíme je do sklenic na pohár. Do ohnivzdorné misky vyklepneme žloutky, bílky ponecháme stranou. Přidáme 50 g cukru, brandy a nad horkou lázní šleháme tak dlouho, až krém zcela zhoustne. Pak misku vložíme do studené lázně, ideálně s ledem. A opět šleháme. Tak dlouho, dokud krém nezchladne.

Do jiné misky nalámeme čokoládu a zalijeme ji horkým espressem. Postupně rozpustíme a rozmícháme. Následně přimícháme i změklé máslo a směs spojíme žloutkovým krémem. V míse vyšleháme bílky se lžící cukru do pevného sněhu. Vmícháme do čokoládového krému. Poté rozdělíme do pohárů a uložíme alespoň na dvě hodiny do lednice. Ozdobíme čerstvými malinami a mátou. Pro efekt můžeme ještě dezert posypat moučkovým cukrem.

Letní dezert: Bezlepkový nepečený dort s ovocem a řeckým jogurtem

Jednoduchý, rychle hotový a hlavně extrémně zdravý (nejen letní) dezert. Je vhodný pro bezlepkáře i vegetariáni. Vegani mohou využít místo klasického řeckého jogurtu veganskou verzi této ingredience. Uvidíte, že vám zachutná. A rychle se po něm zapráší!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.