Okuste lahodné podzimní dezerty z brambor

Nejlepší podzimní dezerty z brambor. Připravte si dobroty, po kterých se jen zapráší

Brambory se teď dají sehnat od farmářů za velice příznivou cenu. Navíc jsou čerstvé a v dobré kvalitě. Proč si je tedy pořádně neužít? Ale třeba trochu netradičně. Co byste řekli na sladké podzimní dezerty a dobroty z brambor? Okuste tak trošku jiné lahůdky.

Podzimní dezerty z brambor: Netradiční brownies

Bramborové brownies s avokádem? Nakonec, proč ne? Chuť vás uchvátí a možná se tahle lahůdka stane vaší oblíbenou.

Přísady:

  • 1 avokádo
  • 1 šálek bramborového pyré
  • ½ šálku jablečného pyré
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 1 lžičkca vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • ½ šálku kokosové mouky
  • 2 lžíce prášku ze šípků
  • ½ šálku kakaa
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička jedlé sody

Příprava: 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte krupičkou nebo vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte avokádo, bramborové a jablečné pyré, vanilku a javorový sirup. Ten je v případě potřeby možné nahradit medem. Vše důkladně promíchejte. Pak přidejte kokosovou mouku, prášek z šípků, kakao, sůl a jedlou sodu. Opět promíchejte a připravte hladkou směs. Tu nalijte na připravený plech, vložte do trouby a pečte zhruba 25-35 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Chcete-li, můžete ještě nakonec rozpustit máslo a čokoládu na vaření a směsí brownies polít. 

Čtěte také:

Brambory nemusí být nudné – vyzkoušejte naše netradiční recepty z brambor

Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?

Recepty z dýně Hokaido: Připravte si podzimní menu z dýně Hokaido, které nadchne každého

Podzimní dezerty z brambor: Lahodné sušenky

Nadýchané bezlepkové sušenky vás dokonale nadchnou! Dát si je můžete jako zdravou svačinku nebo je můžete mlsat kdykoliv během dne, jen tak. Rozhodně si pochutnáte.

Přísady:

  • 2 vejce
  • ½ šálku povoleného másla
  • ¼ šálku datlového cukru
  • 1 hrnek bezlepkové ovesné mouky
  • 1 šálek maniokové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ šálku marantového škrobu
  • 1 šálek pyré z brambor

Příprava:

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a odložte stranou. Do mixéru dejte vejce, máslo a datlový cukr. Umixujte na jemnou krémovou hmotu. V další míse pak smíchejte všechny suché ingredience. Ty pak postupně přidávejte k vaječno-máslové hmotě do mixéru. Přidejte i bramborové pyré a začněte velice pomalu mixovat nebo míchat. Hotové těsto pak vylopte na vál a pomocí válečku jej vyválejte na placku. Vezměte vykrajovátka a pusťte se do sušenek. Tyto sušenky patří mezi dezerty z brambor, které skvěle chutnají ještě teplé s domácím rybízovým džemem.

Podzimní dezerty z brambor: Koláč s dýňovou náplní

Luxusní podzimem vonící dezert z brambor je nabitý vitamíny A, C, dále pak draslíkem, manganem i vlákninou. Navíc zasytí a skvěle chutná!

Přísady na koláč:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 50 ml ledové vody

Přísady na náplň:

  • 1 pečená brambora
  • 1 pečený batát
  • ¼ pečené dýně hokkaidó
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 vejce
  • ⅓ šálku mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli

Příprava: 

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Rychle zpracujte ingredience na těsto, natlačte je do vymazané dortové formy, propíchejte vidličkou a chvíli pečte. Mezitím si připravte náplň. Z brambory, batátu a dýně umíchejte pyré. Vložte do mixéru, přidejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte na jemný krém. Tím následně naplně předpečený korpus a dejte znovu péct, zhruba na 35-40 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Koláč z brambor patří mezi podzimní dezerty, které chutnají nejlépe s vlašskými ořechy.

Připravte si lahodné bramborové dezerty

Podzimní dezerty z brambor: Ořechoví šneci

Klasika, která nikdy neurazí. Tentokrát ale připravená tak trochu jinak. Klíčovou ingrediencí jsou totiž brambory. Zkusíte to?

Přísady na těsto:

  • 700 g strouhaných vařených brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 50 g krupičky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli

Přísady na náplň:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce oblíbeného džemu

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Příprava:

Z uvedených ingrediencí připravte domácí bramborové těsto. Nechte odpočinout a mezitím si přichystejte náplň. Mléko přiveďte k varu, přidejte rum, vanilkový extrakt, džem a důkladně promíchejte. Přisypte ořechy, vypněte plotnu, promíchejte a nechte směs zchladnout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyválejte těsto zhruba na jeden centimetr tloušťky a rovnoměrně jej potřete ořechovou náplní. Srolujte a nakrájejte na silnější plátky. Vzniklé šneky pokládejte na plech řeznou stranou. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba půl hodiny. Po upečení ještě polijte polevou z utřeného cukru s rumem. Nechte zaschnout a poté servírujte.

Podzimní dezerty z brambor: Řezy s jablky a tvarohem

Jestli vám zbylo od oběda dost brambor a nevíte, co s nimi, pak si připravte jedinečné bramborové řezy. Budete je mít hotové vcelku rychle a na odpoledne ke kávě vytvoříte božský dezert.

Přísady na těsto:

  • 400 g vařené brambory
  • 300 g polohrubá mouka
  • 1 vanikový puding
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva

Přísady na tvarohovou náplň:

  • 1 tvaroh v alobalu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudingu

Na ozdobu:

  • jablka, ořechy, skořice

Příprava:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Menší plech vymažte máslem a vysypte krupičkou nebo vyložte pečicím papírem. Brambory nastrouhejte, přidejte ostatní ingredience na těsto a vytvořte nelepivé těsto. Třetinu těsta odložte do lednice, zbylé ⅔ přeneste na plech a rovnoměrně rozprostřete rukama. Smíchejte suroviny na tvarohovou náplň a dejte ji na těsto. Následně přidejte na kousky nakrájená jablka, ořechy a posypte skořicí. Vytáhněte z lednice zbylé těsto a nastrouhejte jej na povrch řezů. Teď už můžete vložit do trouby. Pečte asi 20 minut, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dopečte dalších asi 20-25 minut. Po vytažení z trouby nechte důkladně zchladnout, teprve pak servírujte.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Petr Rubeš - Prodej brambor a jahod v Lysé nad Labem
V dnešní době je velmi populární…
HMH, spol. s r.o.: Pěstování zeleniny a brambor, jižní Morava
Jihomoravské družstvo o 12 členech z okresů Brno…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.