Nejoblíbenější české retro dezerty: Likérové špičky

img
Přečteno: 5313x

Vzpomínáte si na populární retro dezerty, které jste mohli sehnat snad v každé cukrárně v Československu? Rakvičky se šlehačkou, kremrole, punčáky, nanuk Míša nebo oblíbené likérové špičky. Také se vám někdy po některém z těchto dezertů zasteskne? Připravili jsme si pro vás recept na nefalšované likérové špičky.

Retro dezert jako vyšitý, právě to jsou likérové špičky. Začaly se vyrábět v 60. letech minulého století, ale opravdový boom nastal teprve v 70. a 80. letech. Tehdejší cukráři se shodují, že likérové špičky byly opravdovým hitem, počet vyrobených kusů šel do tisíců a cukrárny je nestíhaly vyrábět.

Čtěte také:

Domácí vaječný likér

Byly levné a zároveň vynikající, původně se totiž vyráběly s vaječným koňakem, až později se přešlo na náplň, která byla vyráběna ze sušeného mléka a vlivem toho šla jejich kvalita dolů. Vraťte se s námi do starých časů a připravte si dezert, na kterém ujíždělo doslova celé Československo.

Retro dezerty: Jak na přípravu koňakových špiček?

Pokud se chystáme na přípravu dezertu, který obsahuje náplň, tak právě ta většinou patří mezi jeho stěžejní části. U likérových neboli koňakových špiček se jedná o vaječný koňak, který si můžete koupit v obchodě, nebo ho vyrobit doma.

A proč se jim přezdívá likérové i koňakové špičky? Vaječný likér se totiž někdy nazývá i jako vaječný koňak. Proto toto dvojí označení vybrané české pochoutky. Na její přípravu budeme potřebovat.

Likérové špičky - recept

1. Žloutkový krém - postup

  • 6 žloutků
  • 250 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • 250 g rumu
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g slazeného kondenzovaného mléka

Rozmixujeme žloutky, přidáme krém a směs hřejeme přibližně 6 minut v hrnci, při teplotě cca 70 °C. Nezapomínáme pravidelně míchat. Do směsi přidáme oba dva druhy mléka, rum a dalších cca 5 minut. Jakmile směs zhoustne, odstavíme a přelijeme do lahve a necháme vychladnout.

2. Domácí piškoty - postup

Likér bychom měli, můžeme se vrhnout na přípravu domácích piškotů.

  • 3 vejce (žloutky a bílky oddělit)
  • 60 g hladké mouky
  • 35 g moučkového cukru

Žloutky utřeme s 20 g cukru a přimícháme 15 g mouky. Z bílků vyšleháme pěnu, přidáme zbytek cukru a vyšleháme do tuha. K takto vyšlehaným bílkům přidáme žloutkovou směs. Do směsi zamícháme zbylou mouku. Vezmeme si cukrářský sáček a vložíme do něj směs. Na plech vyložený pečícím papírem budeme pomocí sáčku vytvářet piškoty, které následně dáme do trouby a pečeme na 175 °C do zlatova. Upečené piškoty vyndáme z trouby, necháme vychladnout a potřeme je rozpuštěnou čokoládou, to proto, aby se do nich nevsakoval likér. Potřené piškoty necháme zaschnout.

3. Špičky - postup

Teď už nám zbývá poslední krok, kterým jsou samotné špičky.

  • 3 dcl sladké smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 200 g čokolády
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 30 g polohrubé mouky

Čokoládu rozlámeme a necháme rozpustit. Vmícháme do ní smetanu ke šlehání, žloutky, moučkový cukr a polohrubou mouku. Směs povaříme do té doby, dokud není hustá. Takto hustý krém necháme lehce vychladnout, přidáme máslo a vyšleháme. Aby se krém neroztékal, umístíme ho do lednice a znovu necháme vychladnout.

Připravíme si speciální nástavec na likérové špičky a čokoládovou směs vytlačíme na jednotlivé piškoty. Dávejte si pozor, aby nebyla směs příliš řídká, musí být tvárná, abychom z ní mohli špičky vytvořit. Přibližně třetinu krému si necháme, abychom jím mohli špičky uzavřít.

Ještě než přijde řada na vaječný koňak, dáme špičky na chvíli do lednice či mrazáku, aby ztuhly. Připravené špičky naplníme koňakem, uzavřeme zbývající čokoládovou směsí a vložíme je znovu do lednice.

Posledním krokem je smočení vršků špiček v rozehřáté čokoládě, do které můžete přidat trochu ztuženého tuku, aby byla poleva hladká a lesklá.

Jaké retro dezerty patří mezi vaše nejoblíbenější?

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Kouzlo slunovratu v kulisách dneška

Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...

Barborky: Zapomenutá tradice živých květů u štědrovečerního stolu

Dnes je 4. prosince a svátek má Barborka. Je to den, kdy bychom podle jedné z českých vánočních tradic měli vyrazit ven a přinést si domů větvičku třešně. Pohrdnout samozřejmě nemusíte ani jiným časně kvetoucím...

Vyrobte si vlastní netradiční adventní kalendář: Snadno a rychle

K adventu bezpochyby patří právě adventní kalendář. Zapomeňte letos na kupovaný a vyrobte sobě nebo svým dětem vlastní, originální adventní kalendář. Bude to zábava a potěšíte mnohem více, než kdybyste koupili ...

Čas adventu se blíží. Proč je důležitý?

Advent, čas vánoční. Je to období, kdy se máme ponořit do sebe a připravit se na příchod Spasitele. Zatímco křesťanství se v tomto čase připravuje na příchod Ježíše Krista, starší kultury (od kterých křesťanstv...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Jak vyrobit dárek na poslední chvíli? Tipy na bleskurychlé a jednoduché hand made kousky

Vyrobit dárek na poslední chvíli nemusí být nadlidský výkon. Postačí vám k tomu jen trochu času a trpělivosti. Nabízí se široká šk...

Jak vtipně darovat peníze?

Vánoce jsou v mnoha směrech výzvou. Zatímco tradiční pojetí vybízí k zastavení a zamyšlení se nad uplynulým rokem, novodobý přístup je spíše o obdarovávání svých blízkých. Zatímco u malých dětí ještě dokážeme o...

Jak vyrobit adventní věnec bez jehličí

Vánoce jsou zhruba za měsíc a všichni se jistě těšíte. Proto jsme si pro vás připravili pár rad, jak vyrobit adventní věnec bez jehličí. I takový totiž může udělat parádu. Použít k jeho tvorbě můžete celou řadu...

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…