img

Vepřové, hovězí i kuřecí. Maso na houbách nejen pro milovníky houbaření!

V tomto článku si ukážeme ty nejlepší a zároveň jednoduché recepty, podle kterých si připravíme chutné maso na houbách, a to jak vepřové, hovězí nebo kuřecí maso na houbách. Houby můžeme pro přípravu našich receptů použít jak čerstvé (v ideálním případě), tak sušené, nebo mražené. Mražené a sušené hříbky si ale před samotným vařením namočíme do teplé vody.

Vepřové maso na houbách

Začneme recepty s použitím vepřového masa, které je nejoblíbenějším masem u nás. Pro vepřové maso na houbách můžeme použít houby čerstvé či mražené, ale i sušené.

Vepřové plátky na houbách s rýží

Suroviny:

  • 4 plátky vepřového masa (krkovice, plecko)
  • čerstvé houby nebo hrst sušených
  • 1 cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžička papriky
  • lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • kousek másla 

Postup:

V hrnci rozehřejeme máslo společně s olejem, na kterém osmažíme anglickou slaninu a cibulku. Pak přidáme plátky vepřového masa a opečeme na prudkém ohni. Přidáme sůl, pepř, papriku a houby. Lehce podlijeme vodou a dusíme na mírném ohni. Jakmile maso změkne, vyndáme jej z hrnce. V trošce vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme, necháme povařit cca 10 minut. Pak maso vložíme zpět. Hotové vepřové na houbách podáváme s rýží, ale tento recept je chutný i s bramborovou kaší či knedlíkem.

Vepřové maso na žampionech se smetanou

Suroviny:

  • 500 g vepřového masa (krkovice, plecko)
  • smetana na vaření
  • 150 g žampionů
  • 1 cibule
  • olej, sádlo
  • trocha vývaru
  • lžíce hladké mouky
  • česnek
  • pepř
  • sůl 

Postup: 

V hrnci na rozpáleném oleji či sádle osmažíme najemno nakrájenou cibulku. Pak přidáme vepřové maso, které jsme nakrájeli na kostičky. Restujeme zprudka, aby se zatáhlo. Pak osolíme, opepříme, podlijeme zlehka vodou a dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Jakmile maso změkne, přidáme žampiony, které jsme si nakrájeli na plátky. Dusíme, aby změkly i houby. V hrnečku rozmícháme mouku s vodou a omáčku zahustíme. Mícháme, povaříme pár minut. Když jsou maso i žampiony krásně měkké, přilejeme smetanu. Kdo chce, může přidat i trochu vývaru. Vývar i smetanu kombinujeme dle chuti. Česnek můžeme přidat, ale nemusíme. Dle chuti ještě opepříme a osolíme. Podáváme s knedlíkem. Tento recept chutná i dětem. 

Plněná vepřová panenka na houbách 

Vepřová panenka je to nejkvalitnější vepřové maso. Je velice chutná a není tučná. Patří k těm dražším druhům masa, ale občas si vepřovou panenku jistě může dovolit téměř každý. Tento recept se hodí i pro výjimečné příležitosti, protože chuť je opravdu delikátní. Je trochu náročnější, ale dá se zvládnout a stojí za to! 

Suroviny: 

  • 1 kus vepřové panenky vcelku
  • houby (hříbky či žampiony)
  • brambory
  • máslo a mléko (bramborová kaše)
  • sušená nebo nakládaná rajčata v oleji
  • sýr eidam vcelku
  • kousek špeku
  • portské víno nebo kvalitní červené víno (asi 100ml)
  • trochu hovězího vývaru
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • třtinový cukr
  • několik párátek 

Postup: 

Vepřovou panenku si rozkrojíme dle potřeby na dva až tři stejně velké kusy. Do každého kusu masa uděláme díru. Do děr vtlačíme kousek eidamu, kousek špeku a 1 až 2 plátky sušených rajčat. Konce masa k sobě připíchneme párátky, stačí 2 až 3 párátka na každý kus, aby panenka držela zavřená. Naplněné panenky potřeme ze všech stran olejem, osolíme a opepříme.

Na rozpálenou pánev panenky položíme a z každé strany krátce orestujeme. Pánev poté vložíme i s masem do předehřáté trouby. Aby panenka nebyla vysušená a vnitřek masa byl krásně růžový, nenecháváme v troubě příliš dlouho. Stačí 10 až 15 minut. Dobu přizpůsobíme také tloušťce vepřové panenky, která není vždy stejná.

Během pečení vepřové panenky v troubě si na další pánvi rozehřejeme máslo, přidáme houby, pepř a sůl. Asi 5 minut opékáme. Pak přidáme víno a přivedeme k varu. Hned poté přilejeme trochu vývaru a přidáme cukr dle chuti, vaříme na středním ohni a mícháme, aby se omáčka zredukovala. Upečené panenky opatrně vyjeme z pánve, vyndáme párátka. Servírujeme s bramborami nebo bramborovou kaší, celé zalejeme houbovou omáčkou. 

Maso na houbách - omáčka

Hovězí maso na houbách 

Hovězí maso spolu s houbami tvoří harmonickou chuť. Hovězí maso na houbách by měl vyzkoušet každý. Zde je pár výtečných receptů. 

Hovězí maso na houbách a pivu 

Hovězí maso na houbách s pivem patří mezi zaručené delikatesy, které chutnají obzvláště mužům. Ženy, chcete-li svého partnera opravdu potěšit, uvařte mu tento recept. 

Suroviny: 

  • 4 plátky hovězího zadního masa
  • 1 hrst lesních hub (k tomuto receptu se žampiony nehodí)
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 pikantní klobása
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • láhev černého piva
  • 2 lžíce másla (přepuštěného)
  • trocha vývaru
  • pepř
  • sůl 

Postup: 

Ve větším hrnci si na másle opečeme cibulku, přidáme plátky hovězího masa, klobásku nakrájenou na kolečka a společně orestujeme.

Všechnu kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Česnek rozetřeme a spolu s vývarem přidáme k masu. (nechcete-li krájet zeleninu, lze ji koupit i mraženou, ale nebude tak chutná). Vše spolu s houbami vložíme do předehřáté trouby na 200 °C. Doba pečení je cca 2 hodiny, přičemž pravidelně podléváme černým pivem. Podáváme s knedlíkem nebo bramborami. 

Staročeské hovězí na houbách 

Jak vypadá takové tradiční hovězí na houbách? Není to nic složitého a tento recept je také velmi chutný. Místo hovězího můžete použít i maso ze zvěřiny, kterou je třeba předem naložit. Podáváme s rýží. 

Suroviny: 

  • 500 g zadního hovězího masa
  • 2 cibule
  • 300 g hub
  • staročeské koření
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • sádlo, olej
  • sůl
  • pepř 

Postup: 

V hrnci si na sádle či oleji osmahneme cibuli nakrájenou na plátky. Až je cibule opravdu pěkně dozlatova, přidáme maso nakrájené na kostky. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku, kmín a lžíci staročeského koření. Pak přidáme hořčici, přilejeme vodu a dusíme pod pokličkou. Jakmile maso změkne, přidáme houby a pokračujeme v dušení. Ke konci přidáme majoránku a česnek. Maso i houby musí být měkké. Až pak můžeme podávat. 

Hovězí roštěná na houbách 

Suroviny: 

  • 2 plátky hovězí roštěné
  • 1 cibule
  • houby, ideálně hříbky
  • kmín
  • lžíce hladké mouky
  • domácí hovězí vývar
  • brambory
  • grilovací koření
  • olej
  • pepř
  • sůl 

Postup: 

V hrnci si osmahneme cibuli. Plátky roštěnek naklepeme, opepříme a osolíme, vložíme do hrnce a zprudka chvíli opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak přidáme houby, zalejeme hovězím vývarem a pod pokličkou dusíme, až maso změkne, cca 45 minut. Omáčku zahustíme moukou a pár minut ještě společně povaříme asi 10 minut. Celková doba dušení vždy závisí na kvalitě masa. Podáváme s bramborem. Hodí se i opékané brambory či bramborová kaše. Je ale možné podávat i s rýží. 

Kuřecí maso na houbách 

Recepty s kuřecím masem patří k těm nejjednodušším a nejrychlejším, protože maso se nemusí zdlouhavě dusit, aby změklo. Přesto i kuřecí maso na houbách chutná výtečně a příprava jídla nezabere tolik času. 

Pečená kuřecí stehna na houbách a cibuli 

Tento recept je velmi snadný a chutný. A jak se pečená stehna na houbách s houbovými šťouchanými brambory dělají? 

Suroviny: 

  • 4 kuřecí stehna
  • 3 – 4 cibule
  • houby
  • koření na kuře
  • brambory
  • kmín
  • sůl
  • pepř 

Postup: 

Kuřecí stehýnka si okořeníme a naskládáme do pekáče vymazaného máslem a přidáme cibule nakrájené na plátky. Vložíme do předehřáté trouby na cca 200. Na pánvi si na oleji lehce orestujeme hříbky s kmínem. Po pár minutách restování hříbky přidáme do pekáče k stehýnkům. Přiklopíme víkem a pečeme cca ještě 45 minut. Pokud je to nutné, lehce podléváme, ale cibule by měla šťávu pustit. Pak stehýnka vyjmeme a položíme je nahoru na směs cibule a hub a ještě 10 – 15 minut dopečeme, aby se na stehýnkách vytvořila křupavá kůrčička. Nezakrýváme víkem! Po dopečení stehýnek dozlatova stehýnka vyjmeme a trochu šťávy necháme rovněž bokem pro polití stehen. Směs hub a cibule z pekáče přidáme do uvařených brambor, lehce pošťoucháme a podáváme. 

Kuřecí nudličky na houbách s rýží 

Suroviny: 

  • 4 kuřecí prsa nebo vykostěná kuřecí stehna
  • 1 velká cibule
  • hříbky nebo houby dle chuti (ne žampiony)
  • koření na kuře
  • trocha vývaru 
  • možno použít i houbové koření
  • máslo, sádlo nebo olej
  • hladká mouka 

Postup: 

Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na pánvi na tuku dozlatova. Přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, chvíli orestujeme na středním ohni. Poté přidáme trochu vývaru a chvíli dusíme. Přidáme houby, opět trochu vývaru a dusíme. Až v této fázi přidáme koření. Pokud používáme čistý vývar, přidáme i kostku masoxu. Pořádně promíchejte. Omáčku zahustíme dle potřeby moukou rozmíchanou ve vodě. Podáváme s rýží. 

Kuřecí steaky na houbách s tymiánem 

Suroviny: 

  • 4 kuřecí steaky stehenní
  • hrst sušených nebo čerstvých hub
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • paprika
  • tymián
  • hladká mouka
  • olej 

Postup: 

Kuřecí steaky jemně naklepeme, osolíme, opepříme a přidáme papriku a tymián. Orestujeme steaky na tuku na pánvi. Steaky poté vyndáme a cibuli nakrájenou najemno osmahneme na pánvi dozlatova. Přilejeme trošku vody, přidáme houby a lehce podusíme. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Pár minut povaříme zahuštěnou omáčku a pak do ní opět vložíme kuřecí steaky. Chvilku podusíme, poté podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Úraz není náhoda! Možná potřebujete zastavit a nebo vykročit?

Zimní čas je pro řadu lidí romantickým obdobím. Sníh pokryje šedivost všedních dní a přinese trochu více světla do měst i do přírody. Spolu se sněhem se však zvyšuje riziko úrazů. Zejména vyvrknutí, zlomenin, n...

Bydlení, zahrada

Jak na úpravu vody ve vířivce

Pořídit si vířivku je snem mnoha lidí. Představa odpočinku ve vířivém bazénu po dlouhém dni v práci dovede být skutečně neodolatelná. Vířivka dovede splnit veškeré naše sny o domácím wellness. Musíme ale počíta...

Těhotenství, děti

Nevolnost v těhotenství: Proč se objevuje a jak ji zvládnout?

Říká se, že žena pozná, když otěhotní. Jiný stav je zkrátka znát. Jenže s sebou přináší i řadu nových zkušeností. Mezi tu méně oblíbenou novotu patří nevolnost v těhotenství. Nejčastěji se jedná o pocit na zvra...

Životní styl

Práce z domu začíná být standard. Jak se na homeoffice nezbláznit?

Homeoffice je za poslední rok jedním z nejčastěji skloňovaných slov. Pochopitelně, práce z domu není vhodná pro každou profesi. Ale tam, kde je to jen trochu možné, se homeoffice hojně využívá. Na první pohled ...

Psychologie

Proč intuice potřebuje myšlení a myšlení intuici?

Zvykli jsme si žít v protikladech. Věci, názory, lidi, situace zpravidla považujeme za dobré anebo špatné. To, co je v našem světě dobré, se snažíme podporovat, a to špatné vymýtit. Už zde však narážíme na prob...

Academy

Onemocnění koronavirem, COVID-19

COVID-19 je označení onemocnění způsobené odhaleným typem koronaviru. Jelikož jde o zcela nově objevený virus, onemocnění se nejčastěji označuje jako onemocnění koronavirem. Je nutné podotknout, že existuje mno...

Řemesla

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Mazlíčci

Křeček džungarský: nemoci způsobují paraziti, ale také zanedbaná péče

Nepřijímá potravu, je apatický nebo má problémy se srstí. To jsou velmi časté příznaky různých nemocí postihující malé křečky džungarské. Křeček patří dlouhodobě nejen v Čechách k oblíbeným a nenáročným mazlíčk...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Když těsný jsou ti gatě a všichni čučí na tě

Věc se má tak, že se mám v létě vdávat. Všichni to chápou, jenom moje váha ne. Nedokážu jí prostě vysvětlit, že ty čísla nekorespondujou s tim, jaký jsem si vybrala šaty. Maj je jen ve velikosti 38 a to už dávno nemám...Jsem fakt tak vypasená, nebo se vidim příliš kriticky? No myslim, že tuhle otázku řeší celá řada nás ženskejch, že jo?! A možná i mužský, jen to nechtěj rozpitvávat. Přeci jenom toho namluvěj míň, než my štěbetalky...