Vepřové, hovězí i kuřecí. Maso na houbách nejen pro milovníky houbaření! Vepřové, hovězí i kuřecí. Maso na houbách nejen pro milovníky houbaření!

Vepřové, hovězí i kuřecí. Maso na houbách nejen pro milovníky houbaření!

V tomto článku si ukážeme ty nejlepší a zároveň jednoduché recepty, podle kterých si připravíme chutné maso na houbách, a to jak vepřové, hovězí nebo kuřecí maso na houbách. Houby můžeme pro přípravu našich receptů použít jak čerstvé (v ideálním případě), tak sušené, nebo mražené. Mražené a sušené hříbky si ale před samotným vařením namočíme do teplé vody.

Vepřové maso na houbách

Začneme recepty s použitím vepřového masa, které je nejoblíbenějším masem u nás. Pro vepřové maso na houbách můžeme použít houby čerstvé či mražené, ale i sušené.

Vepřové plátky na houbách s rýží

Suroviny:

  • 4 plátky vepřového masa (krkovice, plecko)
  • čerstvé houby nebo hrst sušených
  • 1 cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžička papriky
  • lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • kousek másla 

Postup:

V hrnci rozehřejeme máslo společně s olejem, na kterém osmažíme anglickou slaninu a cibulku. Pak přidáme plátky vepřového masa a opečeme na prudkém ohni. Přidáme sůl, pepř, papriku a houby. Lehce podlijeme vodou a dusíme na mírném ohni. Jakmile maso změkne, vyndáme jej z hrnce. V trošce vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme, necháme povařit cca 10 minut. Pak maso vložíme zpět. Hotové vepřové na houbách podáváme s rýží, ale tento recept je chutný i s bramborovou kaší či knedlíkem.

Vepřové maso na žampionech se smetanou

Suroviny:

  • 500 g vepřového masa (krkovice, plecko)
  • smetana na vaření
  • 150 g žampionů
  • 1 cibule
  • olej, sádlo
  • trocha vývaru
  • lžíce hladké mouky
  • česnek
  • pepř
  • sůl 

Postup: 

V hrnci na rozpáleném oleji či sádle osmažíme najemno nakrájenou cibulku. Pak přidáme vepřové maso, které jsme nakrájeli na kostičky. Restujeme zprudka, aby se zatáhlo. Pak osolíme, opepříme, podlijeme zlehka vodou a dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Jakmile maso změkne, přidáme žampiony, které jsme si nakrájeli na plátky. Dusíme, aby změkly i houby. V hrnečku rozmícháme mouku s vodou a omáčku zahustíme. Mícháme, povaříme pár minut. Když jsou maso i žampiony krásně měkké, přilejeme smetanu. Kdo chce, může přidat i trochu vývaru. Vývar i smetanu kombinujeme dle chuti. Česnek můžeme přidat, ale nemusíme. Dle chuti ještě opepříme a osolíme. Podáváme s knedlíkem. Tento recept chutná i dětem. 

Plněná vepřová panenka na houbách 

Vepřová panenka je to nejkvalitnější vepřové maso. Je velice chutná a není tučná. Patří k těm dražším druhům masa, ale občas si vepřovou panenku jistě může dovolit téměř každý. Tento recept se hodí i pro výjimečné příležitosti, protože chuť je opravdu delikátní. Je trochu náročnější, ale dá se zvládnout a stojí za to! 

Suroviny: 

  • 1 kus vepřové panenky vcelku
  • houby (hříbky či žampiony)
  • brambory
  • máslo a mléko (bramborová kaše)
  • sušená nebo nakládaná rajčata v oleji
  • sýr eidam vcelku
  • kousek špeku
  • portské víno nebo kvalitní červené víno (asi 100ml)
  • trochu hovězího vývaru
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • třtinový cukr
  • několik párátek 

Postup: 

Vepřovou panenku si rozkrojíme dle potřeby na dva až tři stejně velké kusy. Do každého kusu masa uděláme díru. Do děr vtlačíme kousek eidamu, kousek špeku a 1 až 2 plátky sušených rajčat. Konce masa k sobě připíchneme párátky, stačí 2 až 3 párátka na každý kus, aby panenka držela zavřená. Naplněné panenky potřeme ze všech stran olejem, osolíme a opepříme.

Na rozpálenou pánev panenky položíme a z každé strany krátce orestujeme. Pánev poté vložíme i s masem do předehřáté trouby. Aby panenka nebyla vysušená a vnitřek masa byl krásně růžový, nenecháváme v troubě příliš dlouho. Stačí 10 až 15 minut. Dobu přizpůsobíme také tloušťce vepřové panenky, která není vždy stejná.

Během pečení vepřové panenky v troubě si na další pánvi rozehřejeme máslo, přidáme houby, pepř a sůl. Asi 5 minut opékáme. Pak přidáme víno a přivedeme k varu. Hned poté přilejeme trochu vývaru a přidáme cukr dle chuti, vaříme na středním ohni a mícháme, aby se omáčka zredukovala. Upečené panenky opatrně vyjeme z pánve, vyndáme párátka. Servírujeme s bramborami nebo bramborovou kaší, celé zalejeme houbovou omáčkou. 

Maso na houbách - omáčkaMaso na houbách - omáčka

Hovězí maso na houbách 

Hovězí maso spolu s houbami tvoří harmonickou chuť. Hovězí maso na houbách by měl vyzkoušet každý. Zde je pár výtečných receptů. 

Hovězí maso na houbách a pivu 

Hovězí maso na houbách s pivem patří mezi zaručené delikatesy, které chutnají obzvláště mužům. Ženy, chcete-li svého partnera opravdu potěšit, uvařte mu tento recept. 

Suroviny: 

  • 4 plátky hovězího zadního masa
  • 1 hrst lesních hub (k tomuto receptu se žampiony nehodí)
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 pikantní klobása
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • láhev černého piva
  • 2 lžíce másla (přepuštěného)
  • trocha vývaru
  • pepř
  • sůl 

Postup: 

Ve větším hrnci si na másle opečeme cibulku, přidáme plátky hovězího masa, klobásku nakrájenou na kolečka a společně orestujeme.

Všechnu kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Česnek rozetřeme a spolu s vývarem přidáme k masu. (nechcete-li krájet zeleninu, lze ji koupit i mraženou, ale nebude tak chutná). Vše spolu s houbami vložíme do předehřáté trouby na 200 °C. Doba pečení je cca 2 hodiny, přičemž pravidelně podléváme černým pivem. Podáváme s knedlíkem nebo bramborami. 

Staročeské hovězí na houbách 

Jak vypadá takové tradiční hovězí na houbách? Není to nic složitého a tento recept je také velmi chutný. Místo hovězího můžete použít i maso ze zvěřiny, kterou je třeba předem naložit. Podáváme s rýží. 

Suroviny: 

  • 500 g zadního hovězího masa
  • 2 cibule
  • 300 g hub
  • staročeské koření
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • sádlo, olej
  • sůl
  • pepř 

Postup: 

V hrnci si na sádle či oleji osmahneme cibuli nakrájenou na plátky. Až je cibule opravdu pěkně dozlatova, přidáme maso nakrájené na kostky. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku, kmín a lžíci staročeského koření. Pak přidáme hořčici, přilejeme vodu a dusíme pod pokličkou. Jakmile maso změkne, přidáme houby a pokračujeme v dušení. Ke konci přidáme majoránku a česnek. Maso i houby musí být měkké. Až pak můžeme podávat. 

Hovězí roštěná na houbách 

Suroviny: 

  • 2 plátky hovězí roštěné
  • 1 cibule
  • houby, ideálně hříbky
  • kmín
  • lžíce hladké mouky
  • domácí hovězí vývar
  • brambory
  • grilovací koření
  • olej
  • pepř
  • sůl 

Postup: 

V hrnci si osmahneme cibuli. Plátky roštěnek naklepeme, opepříme a osolíme, vložíme do hrnce a zprudka chvíli opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak přidáme houby, zalejeme hovězím vývarem a pod pokličkou dusíme, až maso změkne, cca 45 minut. Omáčku zahustíme moukou a pár minut ještě společně povaříme asi 10 minut. Celková doba dušení vždy závisí na kvalitě masa. Podáváme s bramborem. Hodí se i opékané brambory či bramborová kaše. Je ale možné podávat i s rýží. 

Kuřecí maso na houbách 

Recepty s kuřecím masem patří k těm nejjednodušším a nejrychlejším, protože maso se nemusí zdlouhavě dusit, aby změklo. Přesto i kuřecí maso na houbách chutná výtečně a příprava jídla nezabere tolik času. 

Pečená kuřecí stehna na houbách a cibuli 

Tento recept je velmi snadný a chutný. A jak se pečená stehna na houbách s houbovými šťouchanými brambory dělají? 

Suroviny: 

  • 4 kuřecí stehna
  • 3 – 4 cibule
  • houby
  • koření na kuře
  • brambory
  • kmín
  • sůl
  • pepř 

Postup: 

Kuřecí stehýnka si okořeníme a naskládáme do pekáče vymazaného máslem a přidáme cibule nakrájené na plátky. Vložíme do předehřáté trouby na cca 200. Na pánvi si na oleji lehce orestujeme hříbky s kmínem. Po pár minutách restování hříbky přidáme do pekáče k stehýnkům. Přiklopíme víkem a pečeme cca ještě 45 minut. Pokud je to nutné, lehce podléváme, ale cibule by měla šťávu pustit. Pak stehýnka vyjmeme a položíme je nahoru na směs cibule a hub a ještě 10 – 15 minut dopečeme, aby se na stehýnkách vytvořila křupavá kůrčička. Nezakrýváme víkem! Po dopečení stehýnek dozlatova stehýnka vyjmeme a trochu šťávy necháme rovněž bokem pro polití stehen. Směs hub a cibule z pekáče přidáme do uvařených brambor, lehce pošťoucháme a podáváme. 

Kuřecí nudličky na houbách s rýží 

Suroviny: 

  • 4 kuřecí prsa nebo vykostěná kuřecí stehna
  • 1 velká cibule
  • hříbky nebo houby dle chuti (ne žampiony)
  • koření na kuře
  • trocha vývaru 
  • možno použít i houbové koření
  • máslo, sádlo nebo olej
  • hladká mouka 

Postup: 

Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na pánvi na tuku dozlatova. Přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, chvíli orestujeme na středním ohni. Poté přidáme trochu vývaru a chvíli dusíme. Přidáme houby, opět trochu vývaru a dusíme. Až v této fázi přidáme koření. Pokud používáme čistý vývar, přidáme i kostku masoxu. Pořádně promíchejte. Omáčku zahustíme dle potřeby moukou rozmíchanou ve vodě. Podáváme s rýží. 

Kuřecí steaky na houbách s tymiánem 

Suroviny: 

  • 4 kuřecí steaky stehenní
  • hrst sušených nebo čerstvých hub
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • paprika
  • tymián
  • hladká mouka
  • olej 

Postup: 

Kuřecí steaky jemně naklepeme, osolíme, opepříme a přidáme papriku a tymián. Orestujeme steaky na tuku na pánvi. Steaky poté vyndáme a cibuli nakrájenou najemno osmahneme na pánvi dozlatova. Přilejeme trošku vody, přidáme houby a lehce podusíme. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Pár minut povaříme zahuštěnou omáčku a pak do ní opět vložíme kuřecí steaky. Chvilku podusíme, poté podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Jan Pazdera: Pouťové atrakce a služby pro umělecká vystoupení
Hledáte způsob, jak oživit vaši oslavu,…
Radek Brychta
Radek Brychta provozuje prodejnu, která se…
FOTOSTYL: fotografický ateliér Jany Staňkové, Mladá Boleslav
Chcete navždy zachytit zásadní okamžiky va…

Význam run v runové magii

"25. Runa YR/Wyrd (prázdná runa)" je novodobý koncept. To co tato "runa" reprezentuje, je již obsaženo v runě ...

Máte nadpřirozené schopnosti?

Každý má "nadpřirozené" schopnosti (telepatie, jasnozřivost, AP atd). Akorát jsou v latentním stavu. V podstat...

Astrální cestování pro začátečníky

Každý autor nebo astrální cestovatel je jiný, věří něčemu jinému a má jiný přístup (i podle SVÝCH zkušeností -...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÝ A VELMI BEZPEČNÝ FINANČNÍ ÚVĚR Dobrý den, Jste manažer firmy, otec, matka n...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÝ A VELMI BEZPEČNÝ FINANČNÍ ÚVĚR Dobrý den, Jste manažer firmy, otec, matka n...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÝ A VELMI BEZPEČNÝ FINANČNÍ ÚVĚR Dobrý den, Jste manažer firmy, otec, matka n...
Zobrazit všechna témata

Klíč k rovnováze těla i mysli

Objevte, jak propojení čínské medicíny a fyzioterapie může přinést úlevu od bolesti, zlepšit vaši imunitu a otevřít cestu ke zdraví. Článek vás provede přístupy, které kombinují dávné znalosti s moderní praxí.

Ztráta důvěry ve vztahu nemusí nutně znamenat konec. Jak se s ní vyrovnat?

Ztráta důvěry ve vztahu může na první pohled představovat začátek konce. Důvěra je totiž jedním ze základních pilířů zdravého a kvalitního partnerství, tedy když se naruší, může snadno způsobit vnitřní bolest, ...

Objevte tajemná zákoutí Ústeckého kraje

Ústecký kraj patří v rámci turismu dosud k poněkud přehlíženým lokalitám. Avšak zcela neprávem, nabízí totiž celou řadu zajímavých míst. Kam se vydat?

Zahradničení jako životní styl. Proč se stává fenoménem moderní doby?

Vlastníte zahradu a milujete s ní spojené zahradničení? Pak určitě nejste sami. Tento koníček se stává čím dál populárnějším a někdo ho dokonce považuje za svůj životní styl. Ostatně, hektická doba této smyslup...

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Tantrická masáž pomáhá léčit, uvolňovat i objevovat nové dimenze prožitku

Tantrická masáž je v posledních letech fenoménem. Její pověst je však často zahalena tajemstvím, opředená mýty a zatížena předsudky. Zatímco pro některé představuje cestu k hlubokému sebepoznání a vnitřnímu léč...

Dárky ke Dni matek: Originální handmade nápady i krásné jarní ozdoby

Den matek je ideální čas potěšit maminku něčím od originálním, přímo od srdce. Místo běžného dárku zkuste něco vlastnoručně vyrobeného, homemade – třeba květinový věnec, malovaný hrneček nebo voňavé mýdlo. Ručn...

Skákací boty: Zábavný trend nebo skutečně efektivní fitness pomůcka?

Skákací boty jsou hit, který láká nejen milovníky adrenalinu, ale i ty, kdo hledají zábavný způsob, jak se dostat do formy! Skákání spaluje kalorie, posiluje svaly a šetří klouby. Jsou ale tyhle futuristické bo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Nejčastější paraziti u psů: Jak je rozpoznat, léčit a účinně jim předcházet

Paraziti u psů nejsou žádnou výjimkou. Tito domácí mazlíčci jsou totiž během venčení denně vystaveni půdě, trávě nebo vodě, kde může číhat nebezpečí. Zjistěte, s jakými nejčastějšími „vetřelci“ se můžete setkat...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.