Brusinky můžete koupit, ale i nasbírat v lese

V hlavní roli brusinky. Už víte, co budete dnes vařit?

Brusinky dokáží v kuchyni doslova čarovat. I tomu nejobyčejnějšímu jídlu dají sváteční chuť. Ať už máte rádi jídla sladká nebo slaná, ručíme vám za to, že s brusinkami neodoláte žádnému z nich. Přichystali jsme pro vás celé denní menu, ať vám tedy chutnají!

Snídaně: Brusinky na sladkém sendviči

Přísady: 

  • 100 g brusinky
  • 2 polévkové lžíce brusinkového džusu
  • 50 g cukru
  • 4 plátky bílého chleba
  • 40 g nízkotučného tvarohu
  • 2 polévkové lžíce oblíbeného džemu
  • 4 tenké plátky čerstvého ananasu 
  • 40 g bílé čokolády

Příprava: 

Čtěte také:

Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!

Máte rádi brusinky? Pěstování brusinek krok za krokem

Vyživová hodnota brusinek

V hrnci smícháme brusinky s brusinkovou šťávou a cukrem. Necháme za stálého míchání 2-3 minuty lehce povařit, až brusinky změknou a lehce pukají. Necháme vychladnout. Plátky bílého chleba opečeme v toastovači a vyřízneme z něj kolečka o průměru asi 10 cm. Smícháme tvaroh s džemem a namažeme jím chléb. Z ananasových plátků vyřízneme tvrdý střed. Na toasty položíme ananasové plátky. Ananasové plátky přelijeme brusinkovým kompotem z čerstvých brusinek. Škrabkou naškrábeme hoblinky z bílé čokolády a ozdobíme jimi sladké brusinkové sendviče.

Oběd I: Zeleninové polévka s kachním prsem, creme fraîche a nechybí ani brusinky

Přísady: 

  • 1 svazek polévkové kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 1 hlávka červeného zelí 
  • 40 g přepuštěného másla (ghí)
  • 100 g uzené prorostlé slaniny 
  • 1 1/2 l instantního zeleninového vývaru
  • sůl, cukr
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • 1 čajová lžička jalovcových bobulí
  • 1-2 bobkové listy
  • 120 g nasekané brusinky
  • 1 kachní prso
  • 6 polévkových lžic octa
  • čerstvá majoránka
  • 150 g creme fraîche

Příprava: 

Očistíme polévkovou zeleninu, omyjeme ji a nakrájíme na kostičky. Oloupeme a rozčtvrtíme cibuli. Omyjeme červené zelí a nakrájíme ho na drobné kousky. Rozehřejeme přepuštěné másla. Slaninu nakrájenou na kostky na něm opečeme dozlatova. Slaninu vyjmeme a na pánvi opečeme polévkovou zeleninu a cibuli. Přidáme červené zelí a krátce zpěníme. Podlijeme vývarem. Přidáme koření, brusinky a vaříme necelou hodinu a půl. Chvíli před koncem orestujeme na pánvi kachní prso pokrájené na plátky. Z polévky vyjmeme bobkový list a jalovec, rozmixujeme ji najemno a přecedíme přes jemné síto. Dochutíme octem a creme fraîche. Nakonec polévku posypeme zbylými brusinkami a majoránkou. Podáváme s plátky kachního prsa.

Oběd II: Brusinky ve fenyklovém salátu s lososem

Přísady: 

  • Na zálivku: 1 malá salátová okurka, 2 bio citróny, sůl, pepř, 1 špetka cukru, 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • Ostatní ingredience: 4 ks fenyklu, 125 g uzeného lososa, 80 g brusinky

Příprava: 

Okurku omyjeme, oloupeme a podélně ji rozpůlíme. Odstraníme jadérka a dužinu okurky nakrájíme na malé kostičky. Citrón omyjeme horkou vodou, rozkrojíme a půlku vymačkáme na šťávu. Tu pak smícháme se špetkou soli, pepřem a cukrem. Metličkou pak ke směsi zašleháme olivový olej. Přidáme okurky a kůru z jednoho citrónu. Fenykl omyjeme a očistíme (nazelenalé části fenyklu odložíme stranou) a nastrouháme najemno. Lososa nakrájíme na kostičky. Smícháme fenykl, lososa, brusinky a okurkovo-citrónovou zálivku a ihned podáváme. Zelenou část fenyklu opláchneme, nasekáme nahrubo a ozdobíme s ní salát.

Brusinky na svačinu: müsli tyčinka s brusinkami

Přísady: 

  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 500 g vloček ze 4 druhů obilnin
  • 500 g tekutého medu
  • 100 g směsi sezamu a konopných semínek
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 g sušené brusinky

Příprava: 

Ořechy nahrubo nasekáme. Máslo rozpustíme ve velké hluboké pánvi nebo ve velkém hrnci a opražíme na něm směs vloček. Přidáme med, sezam a konopné semínko. Směs ještě chvíli za stálého míchání lehce pražíme dozlatova. Přimícháme vanilkový cukr a brusinky. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem. Hmotu mírně naolejovanýma rukama tlakem vyhladíme. Necháme asi 40 minut sušit v troubě vyhřáté na maximálně 150°C. Vyjmeme a nožem lehce naznačíme místa, kde budeme krájet tyčinky. Necháme zcela zchladnout, teprve pak dokrojíme.

Brusinky chutnají na mnoho způsobů, vyzkoušet můžete například i zmrzlinu

Brusinky k večeři: Italský salát s jablky a brusinkovou zálivkou

Přísady: 

  • 200 ml červeného vína
  • ocet
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 100 g brusinky
  • sůl, pepř
  • 100 g slaniny
  • 1 jablko
  • 1-2 kousky římského salátu
  • 40 g parmazánu

Příprava: 

Červené víno, ocet a cukr společně svaříme. Odstavíme až ve chvíli, kdy směs zhoustne. Přidáme brusinky. Ochutíme solí a pepřem. Odstavíme a necháme zcela zchladnout. Mezitím opečeme na pánvi dokřupava slaninu. Vyjmeme a necháme okapat na ubrousku. Jablko rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Salát očistíme, omyjeme, natrháme na malé kousky a necháme okapat. Parmazán nastrouháme na hoblinky. Smícháme salát, brusinkovou zálivku, plátky jablek a slaninu. Dozdobíme hoblinkami parmazánu a podáváme.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.