Brusinky můžete koupit, ale i nasbírat v lese

V hlavní roli brusinky. Už víte, co budete dnes vařit?

Brusinky dokáží v kuchyni doslova čarovat. I tomu nejobyčejnějšímu jídlu dají sváteční chuť. Ať už máte rádi jídla sladká nebo slaná, ručíme vám za to, že s brusinkami neodoláte žádnému z nich. Přichystali jsme pro vás celé denní menu, ať vám tedy chutnají!

Snídaně: Brusinky na sladkém sendviči

Přísady: 

  • 100 g brusinky
  • 2 polévkové lžíce brusinkového džusu
  • 50 g cukru
  • 4 plátky bílého chleba
  • 40 g nízkotučného tvarohu
  • 2 polévkové lžíce oblíbeného džemu
  • 4 tenké plátky čerstvého ananasu 
  • 40 g bílé čokolády

Příprava: 

Čtěte také:

Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!

Máte rádi brusinky? Pěstování brusinek krok za krokem

Vyživová hodnota brusinek

V hrnci smícháme brusinky s brusinkovou šťávou a cukrem. Necháme za stálého míchání 2-3 minuty lehce povařit, až brusinky změknou a lehce pukají. Necháme vychladnout. Plátky bílého chleba opečeme v toastovači a vyřízneme z něj kolečka o průměru asi 10 cm. Smícháme tvaroh s džemem a namažeme jím chléb. Z ananasových plátků vyřízneme tvrdý střed. Na toasty položíme ananasové plátky. Ananasové plátky přelijeme brusinkovým kompotem z čerstvých brusinek. Škrabkou naškrábeme hoblinky z bílé čokolády a ozdobíme jimi sladké brusinkové sendviče.

Oběd I: Zeleninové polévka s kachním prsem, creme fraîche a nechybí ani brusinky

Přísady: 

  • 1 svazek polévkové kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 1 hlávka červeného zelí 
  • 40 g přepuštěného másla (ghí)
  • 100 g uzené prorostlé slaniny 
  • 1 1/2 l instantního zeleninového vývaru
  • sůl, cukr
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • 1 čajová lžička jalovcových bobulí
  • 1-2 bobkové listy
  • 120 g nasekané brusinky
  • 1 kachní prso
  • 6 polévkových lžic octa
  • čerstvá majoránka
  • 150 g creme fraîche

Příprava: 

Očistíme polévkovou zeleninu, omyjeme ji a nakrájíme na kostičky. Oloupeme a rozčtvrtíme cibuli. Omyjeme červené zelí a nakrájíme ho na drobné kousky. Rozehřejeme přepuštěné másla. Slaninu nakrájenou na kostky na něm opečeme dozlatova. Slaninu vyjmeme a na pánvi opečeme polévkovou zeleninu a cibuli. Přidáme červené zelí a krátce zpěníme. Podlijeme vývarem. Přidáme koření, brusinky a vaříme necelou hodinu a půl. Chvíli před koncem orestujeme na pánvi kachní prso pokrájené na plátky. Z polévky vyjmeme bobkový list a jalovec, rozmixujeme ji najemno a přecedíme přes jemné síto. Dochutíme octem a creme fraîche. Nakonec polévku posypeme zbylými brusinkami a majoránkou. Podáváme s plátky kachního prsa.

Oběd II: Brusinky ve fenyklovém salátu s lososem

Přísady: 

  • Na zálivku: 1 malá salátová okurka, 2 bio citróny, sůl, pepř, 1 špetka cukru, 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • Ostatní ingredience: 4 ks fenyklu, 125 g uzeného lososa, 80 g brusinky

Příprava: 

Okurku omyjeme, oloupeme a podélně ji rozpůlíme. Odstraníme jadérka a dužinu okurky nakrájíme na malé kostičky. Citrón omyjeme horkou vodou, rozkrojíme a půlku vymačkáme na šťávu. Tu pak smícháme se špetkou soli, pepřem a cukrem. Metličkou pak ke směsi zašleháme olivový olej. Přidáme okurky a kůru z jednoho citrónu. Fenykl omyjeme a očistíme (nazelenalé části fenyklu odložíme stranou) a nastrouháme najemno. Lososa nakrájíme na kostičky. Smícháme fenykl, lososa, brusinky a okurkovo-citrónovou zálivku a ihned podáváme. Zelenou část fenyklu opláchneme, nasekáme nahrubo a ozdobíme s ní salát.

Brusinky na svačinu: müsli tyčinka s brusinkami

Přísady: 

  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 500 g vloček ze 4 druhů obilnin
  • 500 g tekutého medu
  • 100 g směsi sezamu a konopných semínek
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 g sušené brusinky

Příprava: 

Ořechy nahrubo nasekáme. Máslo rozpustíme ve velké hluboké pánvi nebo ve velkém hrnci a opražíme na něm směs vloček. Přidáme med, sezam a konopné semínko. Směs ještě chvíli za stálého míchání lehce pražíme dozlatova. Přimícháme vanilkový cukr a brusinky. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem. Hmotu mírně naolejovanýma rukama tlakem vyhladíme. Necháme asi 40 minut sušit v troubě vyhřáté na maximálně 150°C. Vyjmeme a nožem lehce naznačíme místa, kde budeme krájet tyčinky. Necháme zcela zchladnout, teprve pak dokrojíme.

Brusinky chutnají na mnoho způsobů, vyzkoušet můžete například i zmrzlinu

Brusinky k večeři: Italský salát s jablky a brusinkovou zálivkou

Přísady: 

  • 200 ml červeného vína
  • ocet
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 100 g brusinky
  • sůl, pepř
  • 100 g slaniny
  • 1 jablko
  • 1-2 kousky římského salátu
  • 40 g parmazánu

Příprava: 

Červené víno, ocet a cukr společně svaříme. Odstavíme až ve chvíli, kdy směs zhoustne. Přidáme brusinky. Ochutíme solí a pepřem. Odstavíme a necháme zcela zchladnout. Mezitím opečeme na pánvi dokřupava slaninu. Vyjmeme a necháme okapat na ubrousku. Jablko rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Salát očistíme, omyjeme, natrháme na malé kousky a necháme okapat. Parmazán nastrouháme na hoblinky. Smícháme salát, brusinkovou zálivku, plátky jablek a slaninu. Dozdobíme hoblinkami parmazánu a podáváme.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.