Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Sezóna hub pomalu vrcholí. Pokud patří mezi milovníky houbaření, je nyní nejvyšší čas vyrazit do lesa. Češi mají houbaření v krvi a právem jsou považování za vůbec nejvášnivější houbaře na světě. Jak nejlépe houby zpracovat a jak lesní úlovky využít v kuchyni?

Čtěte také:

Jak na zpracování hub? Podrobný návod, jak připravit mražené, zavařené i sušené houby

Čerstvé houby bychom měli po nasbírání zpracovat co nejdříve. Výborně se hodí do oblíbené smaženice, polévek, omáček nebo  třeba pod maso, do rizota či na těstoviny. Využití v kuchyni je opravdu široké. Pokud však přijdeme z lesa s plnými košíky, musíme houby často konzervovat.

Houby můžeme konzervovat několika způsoby. Nejobvyklejší metodou je sušení, není to ale zdaleka jediná možnost zužitkování hub, můžeme je taky zamrazit, zavařit nebo naložit. Základní pravidlo správné konzervace hub začíná už v lese.

Sbírat bychom měli pouze houby, které vypadají zdravě. I když nás mnohdy svádí touha po plném košíku, a proto se radujeme také nad houbami měkkými, plesnivými či červivými, je rozumnější nechat tyto kousky lesní zvěři. K houbaření zajisté patří proutěný košík. Nesbírejte houby do igelitky, kde by se mohly zapařit.

Na co si dát při sbírání hub pozor?

První pravidlo houbaření je každému jasné – sbírat bychom měli pouze houby, které bezpečně poznáme. Velkou roli hraje také prostředí, kde houby rostou. Sbírání hub ve znečištěných a průmyslových zónách bychom se měli vyhnout obloukem. Houbařit se nedoporučuje ani u silnice nebo v městských parcích, kde lidé venčí psy.

Jak houby správně konzervovat?

Sušené houby

Sušené houby si při správném zacházení dokáží udržet skvělou chuť i vůni. Z hub nejdříve očistíme nečistoty a následně je nakrájíme na tenké plátky. Následně můžeme houby zavěsit na vzdušném a teplém místě nebo je rozložit na pečící papír. Houby můžeme nechat sušit na slunci, vyhnout bychom se ale měli přímému slunečnímu svitu během tropických dní. Sušení hub venku je proto ideální v době babího léta. Stejně tak, pokud se rozhodneme sušit houby v troubě nebo sušičce, by měla být teplota mezi 40 až 50 stupni.

Houby následně přesypte do uzavřených nádob, protože mohou být cílem molů. Sklenice skladujte v tmavých prostorech. Sušené houby se dají skvěle využít na houbové koření, které provoní ne jeden pokrm a poslouží taky jako jedlý dárek. Před vařením je vhodné nechat sušené houby asi půl hodiny nabobtnat.

houby2

Mražené houby

Nespornou výhodou mražených hub je, že při nízkých teplotách pod bodem mrazu dochází k likvidaci plísní a bakterií. Navíc jsou po zmražení narušeny buněčné stěny mykochitinu, díky čemuž jsou houby pro tělo stravitelnější. Nevýhodou oproti sušení je ovšem ztráta koncentrované vůně i chuti. Mražené houby by se také před vařením neměly rozmrazovat.

Před zmrazením očištěné houby nakrájíme na plátky a pár minut je povaříme v jemně vroucí vodě. Slejeme vodu a necháme houby vychladnout. Potom je přemístíme do dobře uzavíratelných krabiček nebo mikrotenových sáčků. Ideální je rozdělit houby do sáčků podle požadovaných porcí, abychom se vyhnuli opětovnému zmrazení.

Nakládané houby

K nakládání jsou vhodné pevné, zdravé a ideálně menší houby, které nejprve chvíli povaříme a pak prudce zchladíme. Tím zbavíme houby bakterií, a navíc vynikne chuť a vůně hub. Při nakládání je důležité dbát na hygienu – sterilní sklenice, čisté ruce. Houby se většinou nakládají do octového nálevu, přidat můžeme i bylinky.

Proč jíst houby?

Houby jsou jedinečné svojí chutí. Jsou navíc nízkokalorické a obsahují prospěšnou vlákninu, minerály a celou škálu vitamínů. Houby jsou také zdrojem sodíku, selenu a draslíku, který pomáhá snížit krevní tlak. Vůbec nejvýznamnější látkou hub jsou ale betaglukany, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a aktivují imunitní systém.

Vyhněte se poškozeným houbám napadeným plísní nebo mrazem. Někdy mohou být houby hůř stravitelné, do jisté míry to závisí na jejich tepelné úpravě. Hůře stravitelné bývají v podobě smaženice nebo smažených řízků. Naopak méně tělo zatěžují houby podušené nebo vařené ve vývaru, polévce nebo omáčce. Ke známým faktům patří, že bychom houby neměli zapíjet mlékem ani alkoholem.

Tipy na chutné recepty z hub

 

Nakládané houby - recept 

Houbové rizoto - recept

Houbová smaženice - recept

Bílá houbová polévka - recept 

Autor článku: Klára Hanačíková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.