spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1701 receptů

Hlavní jídla

recept

Houbové rizoto

Ingredience

Pro kolik lidí vaříte?

kulatozrnná rýže: {200} g

sušené hříbky: {60} g 

máslo: {100} g

olivový olej: {2} PL

cibule: {1} ks

suché bílé víno: {120} ml

zeleninový vývar: {250} ml

strouhaný parmazán

petrželka

sůl

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Zdravé, neuděláte chybu

Houbové rizoto – recept

Sušené houby necháme asi půl hodiny předem namočené ve vodě, aby změkly a nasály vodu. Následně je ve stejné vodě povaříme doměkka (asi 10 minut). V hrnci rozpustíme asi polovinu másla společně s olivovým olejem a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zpění, přidáme rýži, mírně osolíme (podle toho, jak slaný máme vývar) a pořádně promícháme. Přilijeme asi 1/4 vývaru a necháme dusit. Jakmile se vývar téměř všechen vsákne do rýže, přilijeme víno a opět necháme vyvařit. Postupně přiléváme další část vývaru a opět necháme vsáknout. 

Vaříme do té doby, než je rýže měkká. Poté přidáme zbytek másla a petrželku, které do rizota zamícháme, pořádně posypeme nastrouhaným parmazánem, případně dochutíme solí. 

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 4 lidí

Přečteno: 1205x

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Hlavní jídla

Krevetové rizoto

Rozpálíme si pánev s trochou oleje a necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a restujeme asi 2 minuty. Přidáme prolisovanou polovinu česneku, krátce orestujeme a zalijeme vínem....

Hlavní jídla

Rizoto s kuřecím masem

Kuřecí maso nakrájíme na kousky, cibuli nadrobno, mrkev na menší kostičky. Na oleji necháme zpěnit cibuli, přidáme suchou rýži, necháme obalit zrníčka rýže olejem a krátce orestujeme. Přidáme...

Hlavní jídla

Šafránové rizoto

Na pánvi s olejem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme orestovat rýži, přidáme prolisovaný česnek, zalijeme vínem, které necháme odpařit. Přidáme šafrán, zalijeme asi 100 ml vývaru, který...

Hlavní jídla

Italské rizoto s kuřecím masem

V hrnci rozpálíme dvě lžíce olivového oleje, přidáme cibuli pokrájenou na menší kostičky a opékáme dozlatova. Poté přidáme česnek nakrájený na tenká kolečka a po dvou minutách přidáme rýži....

Hlavní jídla

Pravé italské rizoto

Na polovině másla na mírném ohni osmahneme cibulku spolu s česnekem, přidáme nepropláchnutou italskou rýži a necháme 2 minuty orestovat. Přilijeme víno, necháme odpařit a po částech přiléváme vývar...

Hlavní jídla

Pohankové rizoto

Do hrnce dáme vařit pohanku dokud nezměkne (zhruba 10 – 12 minut), mezitím na oleji orestujeme na malé kousky nakrájenou mrkev, cibuli, prolisovaný česnek a žampiony nakrájené na plátky. Celou směs...

Tip na recept

všechny recepty >

Jarní kopřivová polévka

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, kopřivy překrájíme na menší kousky nebo na nudličky, křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo (vložíme do studené vody, přivedeme k varu, vaříme 2 minuty a ochladíme studenou vodou).  V...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Doporučené recepty

Předkrmy a chuťovky:

Plněné portobello žampiony

Z očištěných žampionů odstraníme nožičky. Nastrouháme sýr, nakrájíme na kostičky šunku i s nožkami žampionů. Spaříme špenát, lehce z něj vymačkáme vodu a vše smícháme dohromady. Kloboučky žampionů nasolíme a naplníme...

Hlavní jídla:

Pilaf

Nakrájenou cibulku zpěníme, přidáme špetku skořice, římského kmínu, kardamomu, koriandru, badyán, bobkový list a nové koření. Zasypeme syrovou rýži, zalijeme naběračkou vývaru, necháme vyvařit a postup opakujeme,...

Předkrmy a chuťovky:

Zapečené plněné žampionové kloboučky

Nejprve si očistíme žampiony. Odkrojíme stopky a vnitřek vydlabeme, nejlépe to jde malou lžičkou nebo vykrajovačem na meloun. Houby si dáme stranou a připravíme si náplň na zapečené plněné žampionové kloboučky. V...

Hlavní jídla:

Hovězí na houbách

V hrnci rozpálíme sádlo a z obou stran opečeme naprudko plátky masa. Maso odložíme do tepla a na stejnou pánev přidáme cibuli a osmažíme dotmava. Ochutíme rozdrceným česnekem, bobkovým listem, tymiánem a necháme...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte