Bylinky v kuchyni se využívaly odjakživa

Bylinky v kuchyni a jejich historie. Kde se vzaly a jak se využívaly?

Bylinky v kuchyni a jejich využívání pro kulinářské účely bylo rozšířeno do všech kultur již v době, kdy ještě nebyla historie písemně zaznamenána. Kmenové kultury používali divoké i kultivované bylinky k léčebným a rituálním účelům.

Asi nejstarší důkaz o užívání bylinek na evropském kontinentě pochází z jeskynního komplexu Lascaux v jihozápadní Francii, kde byly objeveny malby bylinek staré 13 000 až 15 000 let. Léčivé rostliny jsou již zmíněny v knize Genesis, první kapitole bible. 

Bylinky v kuchyni a bylinkové zahrádky

První bylinné zahrady jsou v Evropě datovány do středověku. Tehdy se lidé zajímali především o jejich užití v medicíně, kosmetice, kuchyni a během náboženských obřadů. Například brutnák lékařský se používal k získání odvahy. Rozmarýn se užíval na vylepšení paměti. Bylinky však byly používány pouze v sezóně jejich růstu a teprve později se přistoupilo i k jejich sušení. Sám Hippokrates ve starém Řecku vytvořil seznam 400 bylinek a popsal jejich obecné používání. Ve středověku byly bylinky v kuchyni používány nejen na vylepšení chutě jídla, ale také na překrytí dobré chutě pokrmů, jež nebylo možné uchovat v ledničce, jako je tomu dnes. 

Čtěte také:

Byliny v ájurvédě - dokonalost stará 5000 let

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Citronová tráva – voňavá bylinka, která se dá využít v kuchyni i kosmetice

První bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni a jejich využívání už můžeme datovat například ve starověkém Egyptě. Seznam používaných rostlin lze dohledat na papyru pocházejícím z doby kolem roku 1550 před naším letopočtem. Jsou zde vyjmenovány bylinky, jako je anýz, hořčičné semínko, šafrán, skořice. Díky tomuto záznamu lze také doložit existenci obchodu s kořením minimálně 3 500 let před Kristem, protože skořice se do Egypta dovážela z jihovýchodní Asie a z Číny. Zhruba kolem roku 950 před naším letopočtem dováželi arabští obchodníci ve svých karavanech vzácné koření z Indie, Číny a jihovýchodní Asie do Řecka. V 16. století pak objevili Španělé mořskou cestu na „ostrov koření“ blízko Indonésie. Zde byla naprosto výjimečně bohatá produkce hřebíčku, pepře či muškátového oříšku. Díky obchodnímu monopolu pak Španělsko závratně zbohatlo. 

Cenné bylinky v kuchyni

Z historie bylin a koření vyplývá, že bylinky a vzácné koření byly vedle soli velmi důležitá obchodní komodita už od nepaměti. Poměrně nudnou středověkou kuchyni oživovali bylinky jen vzácně. Dovážené bylinné koření se doslova vyvažovalo zlatem. V zahradách středověkých hradů se pěstovala nejčastěji pažitka, kopr, kmín a samozřejmě cibule a česnek. Prostý lid se musel spokojit s divoce rostoucím jalovcem, šalvějí, luční hořčicí a s divoce rostoucími lesními plody k dochucování sladkých jídel.

Bylinky v kuchyni: Francie 

Na bylinky v kuchyni měla vliv i Kateřina Medicejská. Narodila ve Florencii ve velmi bohatém rodu Medicejských. Díky sňatku se později stala francouzskou královnou. Jenomže francouzská kuchyně jí nechutnala, tudíž pozvala ke dvoru italské kuchaře. Do té doby francouzská kuchyně bylinky nevyužívala. Až teprve italští kuchaři zavedli správné používání bylinek a koření při přípravě pokrmů. Začali používat houby, lanýže a česnek. A také bazalku, kterou využívali jak v teplé, tak i studené kuchyni.

Umíte si to bez bylinek v kuchyni vůbec představit?

Bylinky v kuchyni: Perská říše

Peršané od nepaměti k přípravě tradičních pokrmů využívali kombinace masa, rýže a bylinek, jako je petržel, šafrán, cibule a skořice. K dochucování jídel pak hojně používali limetky, švestky, granátové jablko, kdoule a papriky. Zajímavostí je, že první pizza vznikla právě v Persii. Bylo to původně vojenské jídlo. Na žhavé uhlíky se položil plechový štít, na něj se dala vrstva těsta a dále pak vrstva dalších ingrediencí, které byly zrovna k dispozici, včetně masa a rostlin. A protože vojenské štíty byly kulaté, vznikl tak charakteristický tvar pizzy

Bylinky v kuchyni: Čína

Podle dochovaných záznamů byly první používané bylinky v kuchyni ve starověké Číně konopí, sezam, sója, pšenice, proso a bambusové výhonky. V dalších dynastiích začali čínští kuchaři používat lískové oříšky, ječmen, papriky, piniové oříšky, kardamom a zázvor. Postupně dovozem z asijských zemí obohatily své jídlo o fíky z Persie, kořen ženšen z Koreje, mango z jihovýchodní Asie a naprosto výjimečnou ingrediencí se stal sečuánský pepř. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 02. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.