Bylinky v kuchyni se využívaly odjakživa

Bylinky v kuchyni a jejich historie. Kde se vzaly a jak se využívaly?

Bylinky v kuchyni a jejich využívání pro kulinářské účely bylo rozšířeno do všech kultur již v době, kdy ještě nebyla historie písemně zaznamenána. Kmenové kultury používali divoké i kultivované bylinky k léčebným a rituálním účelům.

Asi nejstarší důkaz o užívání bylinek na evropském kontinentě pochází z jeskynního komplexu Lascaux v jihozápadní Francii, kde byly objeveny malby bylinek staré 13 000 až 15 000 let. Léčivé rostliny jsou již zmíněny v knize Genesis, první kapitole bible. 

Bylinky v kuchyni a bylinkové zahrádky

První bylinné zahrady jsou v Evropě datovány do středověku. Tehdy se lidé zajímali především o jejich užití v medicíně, kosmetice, kuchyni a během náboženských obřadů. Například brutnák lékařský se používal k získání odvahy. Rozmarýn se užíval na vylepšení paměti. Bylinky však byly používány pouze v sezóně jejich růstu a teprve později se přistoupilo i k jejich sušení. Sám Hippokrates ve starém Řecku vytvořil seznam 400 bylinek a popsal jejich obecné používání. Ve středověku byly bylinky v kuchyni používány nejen na vylepšení chutě jídla, ale také na překrytí dobré chutě pokrmů, jež nebylo možné uchovat v ledničce, jako je tomu dnes. 

Čtěte také:

Byliny v ájurvédě - dokonalost stará 5000 let

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Citronová tráva – voňavá bylinka, která se dá využít v kuchyni i kosmetice

První bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni a jejich využívání už můžeme datovat například ve starověkém Egyptě. Seznam používaných rostlin lze dohledat na papyru pocházejícím z doby kolem roku 1550 před naším letopočtem. Jsou zde vyjmenovány bylinky, jako je anýz, hořčičné semínko, šafrán, skořice. Díky tomuto záznamu lze také doložit existenci obchodu s kořením minimálně 3 500 let před Kristem, protože skořice se do Egypta dovážela z jihovýchodní Asie a z Číny. Zhruba kolem roku 950 před naším letopočtem dováželi arabští obchodníci ve svých karavanech vzácné koření z Indie, Číny a jihovýchodní Asie do Řecka. V 16. století pak objevili Španělé mořskou cestu na „ostrov koření“ blízko Indonésie. Zde byla naprosto výjimečně bohatá produkce hřebíčku, pepře či muškátového oříšku. Díky obchodnímu monopolu pak Španělsko závratně zbohatlo. 

Cenné bylinky v kuchyni

Z historie bylin a koření vyplývá, že bylinky a vzácné koření byly vedle soli velmi důležitá obchodní komodita už od nepaměti. Poměrně nudnou středověkou kuchyni oživovali bylinky jen vzácně. Dovážené bylinné koření se doslova vyvažovalo zlatem. V zahradách středověkých hradů se pěstovala nejčastěji pažitka, kopr, kmín a samozřejmě cibule a česnek. Prostý lid se musel spokojit s divoce rostoucím jalovcem, šalvějí, luční hořčicí a s divoce rostoucími lesními plody k dochucování sladkých jídel.

Bylinky v kuchyni: Francie 

Na bylinky v kuchyni měla vliv i Kateřina Medicejská. Narodila ve Florencii ve velmi bohatém rodu Medicejských. Díky sňatku se později stala francouzskou královnou. Jenomže francouzská kuchyně jí nechutnala, tudíž pozvala ke dvoru italské kuchaře. Do té doby francouzská kuchyně bylinky nevyužívala. Až teprve italští kuchaři zavedli správné používání bylinek a koření při přípravě pokrmů. Začali používat houby, lanýže a česnek. A také bazalku, kterou využívali jak v teplé, tak i studené kuchyni.

Umíte si to bez bylinek v kuchyni vůbec představit?

Bylinky v kuchyni: Perská říše

Peršané od nepaměti k přípravě tradičních pokrmů využívali kombinace masa, rýže a bylinek, jako je petržel, šafrán, cibule a skořice. K dochucování jídel pak hojně používali limetky, švestky, granátové jablko, kdoule a papriky. Zajímavostí je, že první pizza vznikla právě v Persii. Bylo to původně vojenské jídlo. Na žhavé uhlíky se položil plechový štít, na něj se dala vrstva těsta a dále pak vrstva dalších ingrediencí, které byly zrovna k dispozici, včetně masa a rostlin. A protože vojenské štíty byly kulaté, vznikl tak charakteristický tvar pizzy

Bylinky v kuchyni: Čína

Podle dochovaných záznamů byly první používané bylinky v kuchyni ve starověké Číně konopí, sezam, sója, pšenice, proso a bambusové výhonky. V dalších dynastiích začali čínští kuchaři používat lískové oříšky, ječmen, papriky, piniové oříšky, kardamom a zázvor. Postupně dovozem z asijských zemí obohatily své jídlo o fíky z Persie, kořen ženšen z Koreje, mango z jihovýchodní Asie a naprosto výjimečnou ingrediencí se stal sečuánský pepř. 

Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 27. 01. 2022
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 01. 2022
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 29. 01. 2022
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 30. 01. 2022
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 01. 2022
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 02. 2022
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře, dnes je novoluní. Něco si přejte, přání se o novoluní plní. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nepřetěžujte…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 02. 2022
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni

5 tipů, jak na nadměrné pocení nohou v zimě

Věděli jste, že jedna noha dokáže za den vyprodukovat až 2 dl potu bez ohledu na roční období? Obzvláště v zimě, kdy nohy tzv. nedýchají, protože jsou velkou část dne zavřené v pevné botě, se tak v tomto vlhkém...

Nevěra z pohledu žen a mužů aneb Jak to bylo tehdy a jak je dnes?

Nevěra bývá velmi častým problémem v partnerských vztazích. Není žádnou novinkou, že ženy a muži na ni nahlíží rozdílným způsobem. Jedno je však jisté, většinou předznamenává nalomení důvěry mezi dvěma lidmi. J...

Barvy v interiéru volte uvážlivě. Mají značný vliv na psychiku

Barvy v interiéru působí na duši člověka velmi intenzivně. Obvykle je člověk vybírá dle svých osobních preferencí a možná tak trochu vypovídají i o jeho povaze. Introverti mohou inklinovat k tlumenějším a uklid...

Skutečně může modré světlo z elektroniky způsobit nespavost či bolesti hlavy?

Modré světlo je všude kolem nás. Jde o typ světla, který produkují LED obrazovky počítačů, notebooků, telefonů nebo televize. Modré světlo dokonce produkují i úsporné žárovky nebo zářivky. Co to tedy přesně je ...

Nesplněná vánoční přání aneb Když Ježíšek nepřinese dětem to vytoužené

Nesplněná vánoční přání se mohou na první pohled jevit jako příkoří milovaným dětem, jenže psychologové se na věc dívají jinak. Někdy mohou být dokonce jakýmsi výchovným „darem“, který vaše ratolesti ochrání do...

Přátelství podle horoskopu aneb S kým si budete nejlépe rozumět?

Přátelství podle horoskopu se může zdát na první dobrou jako určitý paradox, jenže ať chcete nebo ne, i na výběru kamarádů se může z části podílet astrologie. Samo sebou si své nejbližší vybíráte podle osobních...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Solná jeskyně může pomoci s mnoha zdravotními problémy. Proč ji navštívit?

Solná jeskyně nabídne příjemné a ozdravné prostředí. Pouhých 45 minut pobytu v ní je prý srovnatelných se třemi dny na zahraniční dovolené u moře. Působení léčivé soli se však můžete vystavovat kdykoliv jen chc...

Chcete mít zdravá záda a pevné břicho? Zaměřte se na core neboli střed těla

V posledních letech přišlo do módy takzvané core cvičení. Nejde však o žádnou převratnou novinku. Jen o pojmenování středu těla. Ten je klíčový pro správné držení těla, stabilizaci páteře a rovněž i pro ploché ...

Moc podvědomí: Příběhy, které vás mohou inspirovat k životní změně

Moc podvědomí je vskutku závratná. Jenže málo lidí si tento fakt uvědomuje. Lapeni jsou do svých dávných strachů a marně se jich snaží zbavit. Proč je tak složité přeprogramovat naši nevědomou mysl? A kam až vá...

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Výron kotníku: Pár babských rad, které podpoří jeho léčbu

Výron kotníku je velmi nepříjemným a poměrně častým zraněním u dětí i dospělých. Příčiny mohou být různé. Nejčastěji je to pád při běhu, při jízdě na kole nebo třeba i uklouznutí a nevhodné došlápnutí při chůzi...

Jedu v rychlíku a ten nestaví...

Taky máte někdy pocit, že jedete v rychlíku a ten prostě nestaví? Tak přesně tohle prožívám teď já. Vzala jsem pozici šéfredaktorky, před pár měsíci a vlastně mě to baví. Jenže... mám pocit, že prostě jedu jako fretkomyš a vůbec nestihám svůj vlastní život. Asi budu muset začít přibržďovat, jinak mě jebne, přátelé... Voni jsou prej svátky? Já si kvůli tý hromadě práce ani nevšimla...