Makové dezerty bez cukru vám zachutnají

6x makové dezerty bez cukru. Mlsejte zdravě a pochutnejte si bez výčitek

Milujete makové dezerty, ale nechcete ublížit své postavě? Sestavili jsme pro vás recepty na makové dobroty, které vás očarují. Pochutnáte si. Přitom zdravě, bez cukru a s lehkostí. Své figuře rozhodně neublížíte.

Makový závin

Přísady:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g jemně mleté špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 1 lžička sladěnky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička soli

Na náplň:

  • 400 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 200 g kokosového cukru

Příprava: 

Nejprve si připravíme náplň. Mletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Směs chvíli povaříme, pak přikryjeme pokličkou a necháme takto zchladnout. Makovou náplň si můžeme udělat klidně den předem. Na závin si přichystáme kynuté těsto. Smícháme mléko, rozpuštěné máslo, mouku, sladěnku, droždí, vejce a sůl. Ideálně za pomoci robota, ale můžeme i ručně, uhněteme hladké těsto. To pak přikryjeme čistou utěrkou a necháme jej v teple vykynout. Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé části pak vyválíme obdélníkovou placku, potřeme polovinou náplně, přeložíme kraje dovnitř přes náplň a zavineme. Oba záviny pak položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě zhruba půl hodiny kynout. Před pečením potřeme vejcem nebo jen postříkáme vodou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

Ořechovo-makový koláč

Přísady na korpus:

  • 1 hrnek mletého kokosu
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1 hrnek mletých kešu ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 80 g másla

Přísady na náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce citrónu
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce čekankového sirupu

Příprava: 

Nejprve předehřejeme troubu na 160°C. Pokud ořechy nemáme namleté, vhodíme je do mixéru a umixujeme je na mouku. Máslo rozpustíme a přilijeme ke směsi. Přidáme i skořici a připravíme nedrobivé těsto. To pak namačkáme na dno koláčové formy (cca 23 cm), do které jsme vložili papír na pečení. Ihned vložíme do rozpálené trouby a pečeme zhruba 15 minut. Korpus musí zezlátnout. Po vytažení z trouby jej necháme zchladnout. Teplotu v troubě zvýšíme na 175°C a připravíme si zatím náplň. Všechny ingredience smícháme a umícháme na jemnou a hladkou hmotu. Nalijeme ji na korpus a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 40-45 minut. Necháme zcela zchladnout a teprve pak můžeme krájet a servírovat.

Čtěte také:

Makový olej obsahuje zázračný vitamín E. Objevte tajemství krásné pleti za pár korun!

Domácí makové mléko

Vypěstujte si na zahradě vlastní mák. Není to žádná věda

Jablkový makovec

Přísady:

  • 200 g mletého máku
  • 250 g tučného tvarohu
  • 4 větší jablka
  • 4 vejce
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu
  • 4 lžíce mletých vlašských ořechů
  • trocha citronové kůry

Příprava: 

Jablka nastrouháme. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Smícháme všechny suroviny, vyjma vyšlehaných bílků a důkladně je promícháme na kompaktní směs. Nakonec přidáme i vyšlehané bílky a opatrně promícháme. Vznikne lité nadýchané těsto, které nalijeme do menšího plechu s vyšším okrajem. Musí být pochopitelně vymazaný nebo vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 170°C asi 50 minut. Po upečení necháme zcela zchladnout, teprve pak porcujeme a podáváme.

Ovesno-makový koláč s datlemi

Přísady:

  • 1 hrnek mletého máku
  • ¼ hrnku mletých ovesných vloček
  • ¼ hrnku mletého kokosu
  • 3 vejce
  • 1 jablko
  • ½ lžíce skořice
  • 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
  • hrst kvalitních sušených datlí

Příprava:

Než se pustíme do práce, předehřejeme troubu na 170°C. V míse smícháme mák, vločky, kokosovou mouku a promícháme. Přidáme všechna vejce a znovu důkladně promícháme. Jablko oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme k němu skořici, prášek na pečení a přidáme vše do směsi. Nakonec nadrobno nasekáme sušené datle, přidáme k těstu a zlehka zamícháme. Do formy na biskupský chlebíček vložíme pečicí papír a makové těsto na něj nalijeme. Dáme do trouby, kde koláče pečeme zhruba 40 minut.

Makové dezerty skvěle chutnají a navíc jsou zdravé

Jáhelno-mandlové kuličky s mákem 

Přísady:

  • 80 g jáhel
  • 400 ml vody
  • 50 g mletého máku
  • 20 g rostlinného mléka
  • trochu datlového sladidla
  • 2 kapky mandlového extraktu
  • instantní rýžová mouka na obalení
  • půlky loupaných mandlí

Příprava:

Jáhly spaříme a následně je pak zalijeme připravenou vodou. Uvaříme je doměkka. V závěru vaření přidáme mletý mák a rostlinné mléko. Za stálého míchání ještě chvíli provaříme. Hotovou kaši necháme mírně zchladnout. Poté do ní přidáme datlové sladidlo a mandlový extrakt. Promícháme a necháme úplně vychladnout. Hustou kaši pak vyklopíme na vál a rozdělíme na stejné části. Z každého kousku následně utvoříme rukama kuličky, do kterých vložíme vždy polovinu loupané mandle. Kuličky obalíme v rýžové mouce. Následně je ještě necháme ztuhnout v lednici, případně můžeme ihned konzumovat.

Ovesné koláče s kokosem a makovou náplní

Přísady na těsto:

  • 2 vejce
  • 125 g tučného tvarohu
  • 25 g kokosového oleje
  • 40 g ovesné mouky
  • 80 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 20 g hrachového proteinu
  • 10 g kokosového cukru

Na náplň:

  • 50 g mletého máku
  • 130 g ovesného mléka
  • 13 g vanilkového pudingu
  • 20 g kokosového cukru

Na posýpku:

  • jemně sekané mandle

Příprava:

Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny připravené na těsto smícháme v míse a vytvoříme z nich postupně placky, které ihned pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme je na chvíli (cca 5 minut) péct do rozpálené trouby. Na náplň svaříme mák, ovesné mléko a kokosový cukr. Přidáme i puding a umícháme na hustnou směs. Tu pak dáme na jednotlivé placky a koláčky nakonec ještě před pečením posypeme mandlemi. Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut. Vytáhneme, necháme zchladnout a můžeme si pochutnávat.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.