Mák vaši zahradu nádherně rozzáří

Vypěstujte si na zahradě vlastní mák. Není to žádná věda

Mák dozrává právě v tento čas. Je okrasou mnohých polí a zdobí českou krajinu. Chcete-li se kochat mákem z vlastní produkce, můžete si jej zasít i na své zahradě. Pěstování máku totiž není žádná věda.

Mák setý je jednoletá bylina z čeledi makovité s velmi širokým využitím. Pravděpodobně se vyskytoval již ve stravě pravěkých lidí a byly nalezeny důkazy jeho pěstování z období šestého až pátého tisíciletí před naším letopočtem v oblasti okolo Středozemního moře a v Mezopotámii. Převážně se používal pro svá jedlá olejnatá semínka, v menší míře i jako zdroj drogy opia. 

Nezaměnitelný mák v české krajině

Mák setý dorůstá do výšky 30 až 180 centimetrů, makové květy se objevují v měsících květnu až srpnu, před rozkvětem jsou převislé a poté vzpřímené. Mohou dosahovat průměru i více než deseti centimetrů a skládají se ze dvou párů na okrajích mírně zvlněných korunních lístků bílé, růžové, červené či fialové barvy. Z opyleného květu máku se pak vytvoří makovice. Ta dorůstá průměru tři až osm centimetrů, postupně vysychá a dřevnatí a plně dozrává přibližně v polovině září. Jedna tobolka obvykle obsahuje dva až tři gramy semen, což je zhruba čtyři až šest tisíc zrníček, někdy ale i více než dvanáct tisíc.

Čtěte také:

Permakultura: Cesta k přirozenému zahradničení

Makový olej obsahuje zázračný vitamín E. Objevte tajemství krásné pleti za pár korun!

Květinový horoskop 2023: Voňavý horoskop na celý rok, pro všechna květinová znamení

Historie pěstování máku

Počátky pěstování většího množství máku olejného a jeho šlechtění na českém území se datují do počátku 19. století, s poklesem ve druhé polovině 20. století a opětovným nárůstem na přelomu století. Mák setý je kulturní zemědělská plodina, snadno zplaňuje, nicméně ve volné přírodě se přirozeně nevyskytuje. Rozlišujeme opiové a olejné odrůdy máku setého, olejný mák dělíme na potravinářské a technické kultivary.

Pěstování máku v našich podmínkách 

Máku setému nejlépe vyhovují kypré hlinitopísčité vápenaté neutrální až mírně zásadité a na živiny bohaté nepřemokřené půdy. Vysévá se mělce a řídce do řádků od sebe vzdálených 30 až 40 centimetrů, pro klíčení nevyžaduje mnoho vláhy, ale mladé rostlinky snadno zasychají. Do doby květu je proto mák náročný na vláhu. Vyžaduje slunné stanoviště, při zastínění tvoří jen malé množství semen. Po vytvořeních třech lístků bývá třeba vyjednotit tak, aby jednotlivé rostliny měly mezi sebou patnáct centimetrů místa. 

Mák setý je samosprašný, ale možné je i cizosprášení, pro zachování odrůdové čistoty je proto třeba mák určený k následnému setí pěstovat odděleně a dostatečně vzdáleně od jiných odrůd. Zářijová sklizeň makových semínek a makové slámy se provádí nejlépe v teplý suchý den v poledne, při dlouhodobějším vlhku je nutné ořezanou makovinu dosušit. Víčka suchých makovic se odřežou a semena vysypou, maková semínka je nezbytné skladovat v temnu a suchu, na světle totiž snadno a rychle žluknou.

Pěstování máku: Jakou odrůdu vybrat?

Existuje mnoho druhů máku setého. Semínka potravinářské kvality modré až modrošedé barvy poskytují například odrůdy Hanácký modrý, Gerlach, Maratón, Major, Bergam, Orfeus, Opal, velmi světlá semínka Rakouský šedý, Albín, Racek, Sokol, Orel a Růžový z Dobré, okrová pak Redy. Mezi spíše technické řadíme odrůdy máku setého Buddha, Norman a Lazur. Budete-li chtít pěstovat mák na okrasu na své zahradě, poptejte se v zahradnictví, po jaké odrůdě je nejlepší sáhnout.

Česká republika je jedním z hlavních producentů máku

Připravte si: Maková kaše

Přísady:

  • 3 lžíce mletého modrého máku
  • 1,5 lžíce neodtučněné mandlové mouky (jemně mletých loupaných mandlí)
  • 200 ml smetany ke šlehání

Příprava: 

V menším hrnci vše smícháme, za častého míchání přivedeme k varu a povaříme do zhoustnutí. Kaši podáváme teplou, dle chuti případně oslazenou.

Ochutnejte: Bílé kuřecí kari

Přísady:

  • 500 g kuřecího masa
  • 4 lžíce ghí nebo kokosového oleje
  • špetka asafoetidy (neboli Ločidlo čertovo lejno – koření perské a indické kuchyně)
  • 1 střední najemno nastrouhaná cibule
  • 2,5 cm dlouhý oloupaný a najemno nastrouhaný kousek zázvoru
  • 2 rozetřené stroužky česneku
  • 1 hrnek smetanového nebo plnotučného řeckého jogurtu
  • ½ lžičky mletého bílého pepře
  • 8 oloupaných rozemletých mandlí nebo 2 lžíce mandlové mouky
  • 2 lžíce mletého bílého máku namočeného na alespoň 30 minut v 1 hrnku teplého kokosového mléka
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • sůl

Příprava: 

V pánvi rozehřejeme polovinu tuku, přidáme kuřecí maso a asafoetidu, maso orestujeme a vyjmeme z pánve. Do pánve přidáme zbývající tuk, najemno nasekanou cibuli, zázvor a česnek a za stálého míchání ji orestujeme do zlatohněda. Do pánve přidáme orestované kuřecí maso, jogurt, sůl, pepř a maso udusíme doměkka. Přidáme mleté mandle a namočený mák i s kokosovým mlékem, smetanu a kardamom a ještě několik minut povaříme do zhoustnutí omáčky. Podáváme ozdobené koriandrovou natí  a s rýží basmati nebo plackami čapátí či naan.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 13. 12. 2024
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 14. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 15. 12. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích, dnes je úplněk. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch vám…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 16. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 17. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 18. 12. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 19. 12. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...