Rakytník řešetlákový je plný cenných látek. A skvěle chutná!

Rakytník řešetlákový sbírejte právě teď. A připravte si z něj sirup nebo likér

Rakytník řešetlákový je rostlinou, od které si mnozí drží odstup. Nepříjemné trny mnohé odpuzují, a tak se ani nepokouší rostlinu sklidit. Ale to je škoda, rakytník je nejenom zdravý, ale pokud jej dobře zpracujete, pochutnáte si na něm. Připravili jsme pro vás i netradiční recepty z téhle tradiční rostliny.

Rakytník řešetlákový má jednu velkou výhodu – můžete z něj zpracovat úplně všechno – tedy všechny jeho části, nejen plody. Zpracovat se dají i květy, listy, semena, dřevo, kůře nebo kořen. V tradiční lidové medicíně jde o rostlinu notoricky známou. Například v Mongolsku i na Sibiři tuhle rostlinu využívali léčitelé na plicní, jaterní, kloubní i zažívací obtíže. Tibeťané jej zase aplikují při kardiovaskulárních onemocněních. Ale i dnešní evropské studie dávají téhle rostlině za pravdu, že něco skutečně umí.

Rakytník řešetlákový – sběr

Chcete-li plody rakytníku sbírat, pak je teď nejlepší čas pro sklizeň. Často padá otázka, zda rakytník sklízet před prvními mrazíky nebo až po nich. Tak tedy – jednoznačně před nimi. Plody nebudou měkké a budou se lépe sbírat. A navíc v nich bude více vitamínu C. U přemrzlých plodů může pak množství cenného vitamínu C klesnou až o polovinu. Sbírejte tedy teď, dokud je čas. Ideální doba pro sběr rakytníku je nejpozději do půlky října.

Čtěte také:

Šípky a recepty z nich

Zázračný rakytníkový olej: Lžička denně a budete mít skvělou imunitu, krásnou pleť a pevné vlasy

Rakytník plný vitamínů a cenných látek

Vitamín C je ve spojení s rakytníkem nejznámějším cenným vitamínem, který se v drobných oranžových plodech ukrývá. Ale není sám. Krom něj se rakytník (respektive jeho plody) pyšní i vitamíny A, D, F, K i vitamíny skupiny B. Navíc obsahují i alkaloid hippophein. Ten se v těle přeměňuje na serotonin. A jak známo, ten patří mezi takzvané „hormony štěstí“. I to může rakytník řešetlákový nabídnout.

Rakytník řešetlákový – zpracování

Z rakytníku toho můžete připravit skutečně mnoho. Marmeládu, džem, želé, likér, víno, čaj, pomazánku, šťávu, kompot nebo sirup. Je jen na vás, do čeho se pustíte. Nutno však připomenout, že většinu cenných látek si rakytník řešetlákový zachová pouze při zpracování za studena. Jakmile jej budeme zpracovávat tepelně, o mnoho zajímavých a tělu prospěšných látek se ochudíme. Z plodů rakytníku se prodává také rakytníkový olej. Lisovaný za studena. Ten se často přidává do kosmetických produktů, ale zapovězeno není ani jeho vnitřní užití. Případně si jej můžete přidat do koupele. Po použití rakytníkového oleje budete mít pokožku krásně hebkou a vláčnou. Rakytníkový olej se často využívá také pro vlasy. Rakytník vlasy posiluje a může i zabraňovat jejich vypadávání.

Rakytník řešetlákový: Který olej je nejlepší?

Olej ze semínek – má nejvyšší obsah vitamínu K, obsahuje vitamín E, karotenoidy, nasycené a ostatní kyseliny. Tento druh oleje má nejvyšší obsah nenasycených mastných kyselin. Neobsahuje flavonoidy.

Olej z dužniny – obsahuje vitamín K, E, karotenoidy, nasycené i nenasycené mastné kyseliny. Neobsahuje flavonoidy a je celkově vyvážený.

Olej z bobulí má nejvyšší podíl vitamínu E, karoteniodů a flavonoidů. Tyto látky jsou obsažené ve vnější slupce ovoce. Obsahuje také nenasycené a nasycené mastné kyseliny.

Rakytník bychom měli sbírat ideálně od půli září do půli října

Rakytník – recepty:

Rakytník řešetlákový: Sirup

Pořádně rozmačkáme 3 litry omytých plodů (rakytník řešetlákový). Zalijeme dvěma litry vlažné vody a přidáme 20 g kyseliny citrónové. Přikryjeme pokličkou a necháme do druhého dne odstát. Pak přecedíme a plody vymačkáme. Zahřejeme na teplotu max. 40 stupňů. Na kilogram šťávy přidáme minimálně kilo třtinového cukru a mícháním rozpustíme. Rakytníkový sirup ihned plníme do lahví. Rakytník ve formě sirupu uchováváme v temnu a chladu.

Rakytník řešetlákový: Rakytníkový med

100-150 g prášku z plodů rakytníku rozmícháme v 1 litru medu. Rakytník řešetlákový se v této formě užívá jako lék v množství 1-3 lžičky denně.

Rakytník řešetlákový: Džem

Vymačkanou čerstvou přírodní šťávu z rakytníku smícháme v poměru 1:1 s cukrem, ohřejeme na 85 °C a rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Pak přelijeme do lahví, deset minut rakytník pasterizujeme. Láhve zazátkujeme, džem z rakytníku ihned zchladíme a uchováváme v chladu a temnu.

Rakytník řešetlákový: Likér

Rakytník řešetlákový omyjeme a rozdrtíme. Smícháme s litrem čistého konzumního lihu nebo vodky. Promícháme a minimálně týden si směsi nevšímáme. Necháme ji v teple. Následně svaříme kilo cukru s trochou vody. Než zchladne, rakytník v lihu přecedíme přes plátno. Promícháme s vychladlým cukrem. Slijeme do láhví a necháme rakytník ve formě likéru alespoň tři měsíce uležet.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

rychlá legitimní půjčka od soukromé osoby

Dobrý den, byli jste na mnoha místech podvedeni a tentokrát hledáte čestného člověka, k...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.