Vánočka je symbolem vánoc

Vánočka nemusí být věda: Vyzkoušejte tradiční recept na vánočku. Naučíme vás vánočku tak, aby se opravdu povedl

Vánočka je symbol českých Vánoc. Rozhodně by se sváteční dny neměla chybět na žádném stole. Zapomeňte letos na kupovanou vánočku a upečte si vlastní. Není složitá a chuťový zážitek je nezaměnitelný. Vyberte si recept na vánočku, který libo. Přichystali jsme pro vás tři osvědčené, které vás rozhodně nezklamou.

Zapomeňte na fámy, že vánočka je těžká. Můžete plést z tolika pramenů, z kolika zvládnete, případně je na sebe vrstvit. Nebo si najděte nějaký video návod. Internet se jimi jen hemží. Vánočku budete mít spletenou raz dva. Jen ji nezapomeňte po upečení nechat dokonale zchladnout, ideálně na kuchyňské mřížce. Teprve pak můžete začít krájet a pochutnat si.

Vánočka: Historie a pověry

Kdysi dávno se při přípravě a pečení vánočky dodržovaly zvyky, které měly vánočce zajistit zdar. Předně tedy – hospodyně by na sobě měla mít bílou zástěru i šátek. A to už při zadělávání vánočky. Po celou dobu zadělávání, hnětení, pletení i pečení nesměla mluvit. Při kynutí těsta pak měla tu a tam vyskočit o výšky. To mělo zajistit, aby vánočka kynula opravdu dobře. Zvykem bývávalo také zapékání mince do vánočky. Kdo ji pak při krájení našel, mohl se radovat, že právě on bude mít v následujícím roce štěstí, zdraví i zlaťáky. Ovšem pozor – jakmile se vánočka nepovedla, natrhla nebo připálila, tak to značilo velký nezdar do příštích dnů.

Čtěte také:

Jednoduché a výborné vánoční cukroví na poslední chvíli

Nejlepší vánočka - recept a postup pletení krok za krokem

Staročeský vrkoč aneb tak trochu jiná vánočka

Vánočka: Obměny v receptech

Pokud dáte méně tuku, než je uvedeno – vánočka bude lehčí, křehčí a více nadýchaná. Kdybyste to s tukem přehnali, bude se zdá příliš těžká.

Vánočka a její obměny – rozinky nebo kandované ovoce a posypat mandlemi? Zkuste to letos jinak. Do vánočky nakrájejte sušené ovoce nebo tam nasypte kousky čokolády. A celou vánočku pak posypte praženými sezamovými semínky.

Potírání vajíčkem – také není nenutné. Chcete-li se vejci vyhnout, můžete vánočku potřít rozpuštěným máslem nebo mlékem. Alternativou může být i postříkání vánočky vodou – ideálně rozprašovačem.

Recept na vánočku: Vánočka z brambor

Přísady:

Příprava:

V míse utřeme máslo, cukr a vejce, přidáme na špičku nože soli a citrónovou kůru. Z kvasnic a mléka uděláme kvásek, který střídavě zamícháme s moukou a umletými bramborami. Do utřeného másla přidáme hrozinky. Vše zpracujeme v tuhé těsto a dáme asi hodinu kynout. Pak upleteme vánočku, kterou dáme na vymaštěný plech, necháme ji opět vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

Recept na vánočku: Majonézová vánočka

Přísady:

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 droždí
  • 100 g pískového cukru
  • 200 ml mléka
  • ½ lžičky soli
  • 2 žloutky
  • 150 g majonézy
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g rozinek (můžou být předem namočené v rumu)
  • 50 na plátky nakrájených mandlí
  • tuk na vymazání plechu

Příprava:

Do hrnku nebo nádoby nadrobíme droždí. Přidáme k němu trochu cukru, mouky, teplého mléka a dokonale rozmícháme. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, osolíme a přidáme do ní žloutky, změklý tuk a muškátový oříšek. Následně pak i vzešlý kvásek a přilijeme zbytek teplého nebo vlažného mléka. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme alespoň zhruba 45 minut kynout. Pak těsto překlopíme na pracovní desku, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme jej na tolik dílů, z kolika vánočku budeme plést. Upleteme a vánočku necháme ještě zhruba 20 minut na plechu kynout. Těsně před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Troubu bychom měli mít už rozehřátou na 200 °C. Vánočku upečeme dozlatova.

Vánočka na sváteční stůl rozhodně patří

Recept na vánočku: Celozrnná vánočka

Přísady:

  • 220 ml vlažného mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
  • 100 g rozinek
  • 100 g plátkových mandlí

Příprava:

Nejprve si připravíme kvásek. V trošce teplého nebo vlažného mléka rozmícháme lžičku cukru a droždí. Přikryjeme a dáme na teplé místo vykynout. Obě mouky dáme do větší mísy a přidáme k nim změklé máslo, zbytek cukru, sůl a žloutky. Přilijeme vzešlý kvásek a rozinky. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme jej kynout na teplém místě. Jakmile těsto vykyne, umotáme z něj vánočku a tu pak ještě necháme dalších alespoň 20 minut na plechu kynout. Nakonec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme ji v troubě předehřáté na 190 °C.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 05. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 05. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR... Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM URÁTNÍ PŮJČKY: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechn...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.