Boršč je velmi zdravá ruská polévka, která obsahuje řepu, zelí, brambory a leckdy i kořenovou zeleninu.

Světové menu na talíři, díl 2.: Ruská jídla u vás doma

Ruská jídla vás mohou oslovit, pokud rádi konzumujete zeleninu typu kapusta, okurky, brambory nebo cibule. Této gastronomii ovšem vévodí i různé druhy aromatických bylinek. Jednou z nich je například Rusy oblíbený čerstvý kopr.

Dá se říct, že ruská jídla jsou velmi rozmanitá a též chutná. Každý si zcela určitě vybere svého favorita. Přinášíme vám opět malou inspiraci ze světové kuchyně v podobě snadných receptů. Při virtuální návštěvě Ruska tedy můžete ochutnat třeba bliny s kaviárem, boršč, pelmeně s mletým masem nebo kisel.

Ruská jídla v praxi: Předkrm v podobě blinů s kaviárem

Pokud vám chutnají klasické palačinky, jistě si oblíbíte i bliny, které patří mezi tradiční ruská jídla nebo respektive předkrmy. Nejčastěji se podávají s kvalitním kaviárem a zakysanou smetanou. Kaviár pak lze nahradit i uzeným lososem. Tento lahodný pokrm si zamilujete!

Čtěte také:

Světové menu na talíři, díl 1.: Francouzská jídla u vás doma

Potřebné ingredience na bliny s kaviárem (cca 20 ks)

  • roztavené máslo: 25 gramů

  • kypřící prášek do pečiva: 2 lžičky

  • krupicový cukr: 1 lžíce

  • sůl: 1 špetka

  • vajíčko: 1 kus

  • hladká mouka: 125 gramů

  • polotučné mléko: 160 mililitrů

  • kvalitní kaviár: 1 balení

  • zakysaná smetana: 1 kelímek

  • rostlinný olej: dle potřeby k smažení blinů

Recept na ruské bliny s kaviárem

Do větší mísy vlijte mléko a vyšlehejte v něm vajíčko. Poté do tekuté směsi vsypávejte přes sítko hladkou mouku a promíchejte. Také přidejte kypřící prášek do pečiva, špetku soli, cukr, rozpuštěné máslo a vypracujte polotekuté těstíčko. To přikryjte potravinovou fólií a dejte na cca 20 minut do lednice. Dále si rozpalte nepřilnavou pánev a mírně pokapejte olejem. Až bude horká, lejte na ni malé hromádky těsta pomocí lžíce. Tím vlastně usmažíte z obou stran jakési mini palačinky (bliny). Závěr je pak velmi snadný. Hotové bliny potřete zakysanou smetanou a na vrch navrstvěte trochu kaviáru. Tento skvělý předkrm patřící mezi tradiční ruská jídla, podávejte s oblíbeným alkoholickým nápojem. Hodit se bude jak víno, tak i pivo. Dobré chutnání!

Ruská jídla v praxi: Polévka zvaná boršč

Ruská jídla obsahují též mnoho zdravé zeleniny. Dokonalým příkladem je boršč, jehož součástí je zejména červená řepa. Uvařte si společně s námi tuto sytou i chutnou polévku pro každou příležitost.

Potřebné ingredience na boršč (pro cca 4 osoby):

  • brambory: ¼ kilogramu

  • předvařená červená řepa (lze i samostatně uvařit čerstvou): 200 gramů

  • zralá rajčata: 200 gramů

  • hlávkové zelí (bílé): 200 gramů

  • mrkev, petržel, celer (v přibližně stejném poměru): 300 gramů

  • cibule: 1 kus

  • celý bobkový list: 1 kus

  • kuličky nového koření: 3 kusy

  • kuličky černého pepře: 4 kusy

  • mletá sladká paprika: 1 lžička

  • hladká mouka: 1 lžíce

  • šťáva z citronu: 15 mililitrů

  • jemně nasekaná petrželka: 1 lžíce

  • libovější slanina: 300 gramů

  • sůl: 20 gramů nebo dle chuti

  • krystalový cukr: 10 gramů nebo dle chuti

  • klasický ocet: 2 lžíce

  • smetana určená k vaření: 150 mililitrů

  • vepřové maso (kýta, krkovice, či jiný kus dle obliby): 200 gramů

  • hovězí maso (např. zadní): 350 gramů

Recept na ruský boršč

Začnete tím, že si do velkého hrnce vložíte větší kusy vepřového a hovězího masa. K tomu přidejte ještě koření v podobě celého pepře, nového koření, bobkového listu a soli. Taktéž vložte do hrnce k masu loupanou cibuli. Vše přelijte studenou vodou, přiklopte poklicí a dejte vařit na minimálně 120 minut při středním plamenu. Až tato doba uplyne, vyjměte z hrnce maso a vývar přeceďte přes jemné sítko. Pak pokračujte ve vaření vývaru spolu s octem, loupanou a na kostky pokrájenou kořenovou zeleninou, bramborami, zelím a rajčaty. Nechte vše projít varem zhruba 5 až 10 minut. Mezitím si osmahněte nadrobno nasekanou slaninu spolu s mletou paprikou a tuto směs následně vsypte do vývaru se zeleninou. V předposlední fázi je potřeba rozmíchat hladkou mouku ve smetaně a zahustit polévku. Doba varu se tentorkát odhaduje na čtvrt hodiny. V poslední fázi je potřeba přidat do boršče i červenou řepu (na kostky porkájenou), pokrájené vepřové a hovězí maso, petržel, citronovou štávu, cukr a je hotovo! Vše důkladně promíchejte a podávejte. Ruská jídla se někdy mohou zdát na přípravu složitá, ale výsledek stojí za to! Dobrou chuť!

Ruské pelmeně jsou velmi syté a podávat je můžete i se zakysanou smetanou.

Ruská jídla v praxi: Hlavní chod v podobě pelmení s mletým masem

Pelmeně se řadí taktéž mezi typická ruská jídla a mají co nabídnout! Až je ochutnáte, zamilujete si je. Plnit se je můžete nejen mletým masem, ale i šťouchanými bramborami se slaninou nebo povidly.

Potřebné ingredience na pelmeně s mletým masem:

Těsto připravíte z těchto surovin:

  • polohrubá mouka: 165 gramů

  • hladká mouka: 165 gramů

  • studená voda: 120 mililitrů

  • vajíčko: 2 kusy

  • sůl: ½ lžičky nebo dle chuti

Na náplň potřebujete:

  • mix vepřového a hovězího mletého masa: 400 gramů

  • menší cibule či šalotka: 1 kus

  • mletý pepř: dle chuti

  • sůl: dle chuti

  • voda: cca 30 mililitrů

K podávání se hodí:

  • rozpuštěné máslo

  • klasický ocet

  • mletý pepř

Recept na pelmeně s mletým masem

Nejprve si připravte nelepivé polotuhé těsto z prosáté hladké i polohrubé mouky, jednoho vejce, vody a soli. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte asi na dvacet minut do lednice. Mezitím si připravte náplň do pelmení. Mleté maso smíchejte s jemně nasekanou cibulkou, přilijte vodu, ochuťte solí, pepřem a máte hotovo. Po dvaceti minutách vyjměte těsto z chladničky a vyválejte jej na plát tenký asi 2 až 4 mm. Ten nezapomeňte potřít vyšlehaným vejcem po celé ploše. Poté z plátu vykrajujte pomocí hrnku kolečka a ta plňte masovou směsí uprostřed. Pelmeně přehněte a okraje dobře slepte prsty (možné je pořídit i speciální formu na pelmeně v prodejnách). Kapsičky z těsta nakonec uvařte ve vroucí a mírně osolené vodě do měkka (bude trvat asi 10 minut). Ruská jídla mají velice rozmanité chutě, které můžete vyzkoušet právě konzumací pelmení s trochou octa, mletým pepřem a s rozpuštěným máslem. Budete se oblizovat!

Ruská jídla v praxi: Dezert zvaný kisel

Už jste slyšeli o dezertu zvaném kisel? Ten také patří mezi typická ruská jídla sladké chuti. Jeho příprava je velice jednoduchá. V receptu v podstatě zužitkujete zdravé sezónní ovoce.

Potřebné ingredience na kisel (pro 4 osoby):

  • čerstvé či zamražené maliny: 200 gramů

  • čerstvý či zamražený rybíz: 300 gramů

  • čerstvé či zamražené višně: 200 gramů

  • kukuřičný škrob: 30 gramů + trochu vody

  • krupicový či krystalový cukr: 50 gramů (lze nahradir zdravější variantou)

Recept na kisel

Do středně velkého hrnce vsypte maliny, višně i rybíz, posypte cukrem, přelijte asi hrníčkem vody a nechte ovoce zcela rozvařit při průběžném míchání (cca 10 minut). Nakonec pyré zahustěte směsí kukuřičného škrobu s malým množstvím studené vody a ještě krátce provařte (asi 2 až 3 minuty). Hotovou směs odstavte z plotny, nechte zchladnout a pochutnejte si na ní třeba s vanilkovou zmrzlinou. Ruská jídla dost často obsahují bílý cukr. Pokud tedy chcete zdravější variaci, můžete dosladit ovoce cukrem třtinovým anebo medem. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Jak vybrat nejúčinnější šampon proti lupům?

Říká se, že lupy trápí až polovinu populace. Kdo se s nimi setkal, potvrdí, že lupy dokáží pěkně znepříjemnit život. Na oblečení se objevují nevzhledné bílé částečky, svědění a drbání hlavy je velmi obtěžující....

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.