Med

Med má léčivé účinky, díky kterým si zasloužil obdiv i u lékařů. Ti ho upřednostňují před cukrem a jinými sladidly. V kuchyni med používáme nejčastěji jako přísadu do jídel a nápojů, ne každý ale zná všechny jeho léčivé vlastnosti. A je jich opravu hodně.

Med a jeho léčivé účinky

Asi nejdůležitějším zdravotním benefitem medu je schopnost ničení nebezpečných bakterií, které ohrožují náš organismus. Stačí pár lžiček medu při prvních známkách nachlazení a příznaky nemoci brzy odezní.

Léčivé účinky medu ale nejsou vůbec žádnou novinkou. Už před několika desítkami let, když ještě nebyly žádné chemické léky, lidé využívali moc medu na mnohé nemoci. Každý si určitě vzpomene alespoň na recept od své babičky, ať už to bude med z cibulí, se zázvorem, nebo klasický čaj s medem.

S bojem proti bakteriím úzce souvisí i posilování obranyschopnosti organismu. Často je používán jako prevence proti rýmě, kašli a obecně nachlazení horních cest dýchacích. Med nám dodává potřebné minerály a vitamíny, zlepšuje funkci orgánů a dokonce léčí i kůži.

Natřením tenké vrstvy medu na kůži si zajistíme nejen hebkou pleť, ale urychlíme i hojení ran, vředů, popálenin, omrzlin aj. Krom toho působí na kůži hydratujícím a dezinfekčním účinkem, vyživuje jí a dodává lesk. Díky těmto vlastnostem je velmi oblíbenou přísadou v kosmetice.

Pozitivních účinků na lidské zdraví má med velké množství, zde jsou ty nejdůležitější z nich:

  • zlepšuje náladu, pomáhá proti nespavosti, nervovému vypětí a stresu
  • zklidňuje bolesti hlavy, počáteční příznaky onemocnění a pomáhá při rekonvalescenci
  • zlepšuje trávení, podporuje činnost žlučníku a regeneruje játra
  • slouží jako prevence proti rakovině tlustého střeva
  • čistí naše tělo, posiluje imunitu, detoxikuje
  • podporuje krevní oběh, snižuje krevní tlak, čistí cévy a posiluje srdce

Kdy med nepomáhá?

Hodně lidí si myslí, že když si dá do horkého čaje lžičku medu, přemůže nachlazení rychleji. Vitamíny a účinné látky v medu však ztrácí svůj účinek při teplotách vyšších než je 45 °C, proto není vhodné dávat med do čerstvě zalitého čaje. Nejlépe uděláte, pokud čaj necháte chvíli vychladnout a až teprve ho osladíte medem.

Víte, že…

...i my, Češi, jsme významným způsobem ovlivnili historii včelařství? František Hruschka vynalezl medomet, který se od té doby používá na vytáčení medu z pláství. Psal se zrovna rok 1868, když objevil, že je možno využít odstředivé síly k získání medu. Do té doby včelaři získávali med vykapáním vylisováním nebo vyvařením voštin.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Plněný perník

Plněný perník – recept Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.  Těsto si rozdělíme na 3 díly a rozválíme je na pruhy. Každý pruh těsta potřeme dle potřeby povidly a nasekanými vlašskými...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte