Med

img

Med a jeho léčivé účinky

Asi nejdůležitějším zdravotním benefitem medu je schopnost ničení nebezpečných bakterií, které ohrožují náš organismus. Stačí pár lžiček medu při prvních známkách nachlazení a příznaky nemoci brzy odezní.

Léčivé účinky medu ale nejsou vůbec žádnou novinkou. Už před několika desítkami let, když ještě nebyly žádné chemické léky, lidé využívali moc medu na mnohé nemoci. Každý si určitě vzpomene alespoň na recept od své babičky, ať už to bude med z cibulí, se zázvorem, nebo klasický čaj s medem.

S bojem proti bakteriím úzce souvisí i posilování obranyschopnosti organismu. Často je používán jako prevence proti rýmě, kašli a obecně nachlazení horních cest dýchacích. Med nám dodává potřebné minerály a vitamíny, zlepšuje funkci orgánů a dokonce léčí i kůži.

Natřením tenké vrstvy medu na kůži si zajistíme nejen hebkou pleť, ale urychlíme i hojení ran, vředů, popálenin, omrzlin aj. Krom toho působí na kůži hydratujícím a dezinfekčním účinkem, vyživuje jí a dodává lesk. Díky těmto vlastnostem je velmi oblíbenou přísadou v kosmetice.

Pozitivních účinků na lidské zdraví má med velké množství, zde jsou ty nejdůležitější z nich:

  • zlepšuje náladu, pomáhá proti nespavosti, nervovému vypětí a stresu
  • zklidňuje bolesti hlavy, počáteční příznaky onemocnění a pomáhá při rekonvalescenci
  • zlepšuje trávení, podporuje činnost žlučníku a regeneruje játra
  • slouží jako prevence proti rakovině tlustého střeva
  • čistí naše tělo, posiluje imunitu, detoxikuje
  • podporuje krevní oběh, snižuje krevní tlak, čistí cévy a posiluje srdce

Kdy med nepomáhá?

Hodně lidí si myslí, že když si dá do horkého čaje lžičku medu, přemůže nachlazení rychleji. Vitamíny a účinné látky v medu však ztrácí svůj účinek při teplotách vyšších než je 45 °C, proto není vhodné dávat med do čerstvě zalitého čaje. Nejlépe uděláte, pokud čaj necháte chvíli vychladnout a až teprve ho osladíte medem.

Víte, že…

...i my, Češi, jsme významným způsobem ovlivnili historii včelařství? František Hruschka vynalezl medomet, který se od té doby používá na vytáčení medu z pláství. Psal se zrovna rok 1868, když objevil, že je možno využít odstředivé síly k získání medu. Do té doby včelaři získávali med vykapáním vylisováním nebo vyvařením voštin.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Bylinky a ochucovadla

8 tipů na méně známé bylinky, které vám pomohou lépe spát

Základem správného fungování těla je dobrý spánek. Jakmile nespíte, okamžitě se to projeví na zhoršení pozornosti a pracovního výkonu, nejste odpočinutí, dochází ke ztrátě koncentrace, pozornosti. Negativní vli...

Luštěniny

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Maso

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Mléčné výrobky

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Nápoje

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Obiloviny

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Ovoce

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Zelenina

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…