Co letos budete servírovat na novoroční menu?

Slavnostní novoroční menu. Zkuste to letos na Nový rok trošku jinak, netradičně

Aby novoroční menu nebyla jen nuda. Originální recepty ze svého receptáře pro vás přichystala Miriam Kotorová. Ráda oprašuje staré rodinné recepty a ráda také vymýšlí sama své originální dobroty, které však nejsou časově náročné. Přichystejte své rodině letos vskutku originální novoroční menu.

Novoroční menu sestavila Miriam Kotorová. Není sice profesionální kuchařka, avšak vaření je pro ni koníčkem i zábavou. Ráda čerpá z pokladnice našich předků a mnoho receptů i sama vymýšlí, ráda experimentuje. „Nejen život na vesnici, ale též zkušenosti posledních měsíců mě naučily, že nemusím kvůli každé ingredienci startovat auto a jet do obchodu. Prostě jsem se naučila vařit ze zásob a dost improvizovat. I toto menu je připravené z běžných surovin a navíc jsem v něm elegantně využila bílky zbylé po vánočkách a vaječném koňaku.“

Předkrm na novoroční menu: Lehký salát z čočky Beluga

Lehký salát z čočky Beluga

Čtěte také:

Nejčastější novoroční zvyky a pověry v Česku

Jaké novoroční předsevzetí byste si měli dát podle znamení zvěrokruhu?

Novoroční polévka 3x jinak. Zahřeje a zachutná nejen prvního ledna!

Přísady:

  • 150 g čočky Beluga
  • 10 černých oliv
  • 1 hrst směsi listových salátů
  • 1 rajče
  • 1 červená paprika tenkostěnná
  • 1 jarní cibulka
  • 1 vejce
  • kousek pórku
  • hrst pistácií
  • sůl

Remuláda:

  • 50 g majonéza
  • 50 g zakysaná smetana
  • česnekový olej 
  • citrónová šťáva
  • cukr
  • sůl

Příprava:

Čočku na novoroční menu propláchneme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka, cca 35 minut. Vejce uvaříme natvrdo, od doby varu 8 minut. Mezitím si omyjeme zeleninu. Rajče rozpůlíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na kousky. Papriku rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Celou jarní cibulku a vypeckované olivy nakrájíme na kolečka. Pórek na kousky. Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pistácie posekáme. Majonézu smícháme se zakysankou a česnekovým olejem a ochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Uvařenou čočku slijeme, propláchneme studenou vodou a nasypeme do misky, přidáme pokrájenou zeleninu, olivy a salát. Osolíme, promícháme a rozdělíme na talíře. Navrch rozdělíme remuládu, ozdobíme vejcem a pistáciemi. Pokapeme ještě česnekovým olejem.

Polévka na novoroční menu: Polévka z červené řepy s kozím sýrem

Polévka z červené řepy s kozím sýrem

Přísady:

  • 1 větší červená řepa
  • 1 brambora
  • 1 menší cibule
  • 1 l zeleninového vývaru nebo 2 bio zeleninové bujóny
  • 30 ml šlehačky
  • olej na orestování cibule

Na dozdobení:

Příprava: 

Cibuli posekáme nadrobno, bramboru a řepu na kousky. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm zpěníme. Pak přisypeme zeleninu a zalijeme osoleným vývarem nebo horkou vodou a rozdrobeným bujónem. Povaříme 25 minut a rozmixujeme. Nakonec zjemníme šlehačkou. Na talířích přidáme rozdrobený sýr a zakápneme olivovým olejem. Novoroční menu můžete servírovat!

Hlavní jídlo na novoroční menu: Čočka s celerovými škvarečky

Čočka z celerovými škvarečky

Přísady:

  • 250 g čočka
  • 40 g máslo
  • 25 g hladká mouka
  • 1 cibule
  • tymián
  • sůl
  • jablečný ocet
  • mořská řasa Kombu

Škvarečky:

  • 400 g celer
  • 30 g olivový olej
  • sójová omáčka

A ještě:

  • 4 vejce
  • olej
  • sůl

Příprava:

Čočku přebereme a propláchneme vodou. Zalijeme chladnou vodou cca 2 cm nad čočku a vhodíme k ní kousek mořské řasy (velikosti známky na dopisy). Necháme stát aspoň 2 hodiny. Poté zvolna uvaříme doměkka, přibližně půl hodiny. Z uvařené čočky řasu odstraníme. V mezičase si oloupeme celer, nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru a ty pak rozkrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme při střední teplotě olivový olej a kostičky celeru na něm osmahneme dozlatova. Když zezlátnou, zakápneme sojovkou. Připravíme jíšku. V kastrolku rozpustíme máslo. Malou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k rozpuštěnému máslu. Restujeme, až cibule zmenší objem. Pak zaprášíme hladkou moukou. Osolíme a smažíme, dokud nezačne jíška mírně zlátnout. Do hotové, trochu zchladlé, jíšky slijeme vodu z čočky a důkladně promísíme. Přibližně 5 minut povaříme do zhoustnutí (pokud je tekutiny v čočce málo, přidáme vodu z kohoutku). Poté promícháme s čočkou, okyselíme a dosolíme dle chuti. Ještě dvě minutky povaříme. Nakonec rozehřejeme nepřilnavou pánev a na ní usmažíme volská oka. Mírně osolíme a novoroční menu podáváme.

Dezert na novoroční menu: Maková roláda z bílků

Maková roláda z bílků

Přísady na korpus:

  • 250 g bílek
  • 150 g cukru krupice
  • 70 g mletého máku
  • 55 g hladké mouky
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 ml šlehačka 33%
  • 200 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • citrónová šťáva dle chuti
  • švestková povidla
  • hořká čokoláda

Příprava: 

Bílky nalijeme do větší nádoby (ideálně kuchyňského robotu), přidáme špetku soli a zpěníme šlehačem. Za pomalého přisypávání cukru vyšleháme do sametově hladkého sněhu. Nesmíme přešlehat, aby bílky nebyly suché. Správná konzistence je ta, kdy jsou bílky těsně před ztuhnutím. Po vytažení metliček se špičky bílku zvolna nakloní ke straně. Poté už jen stěrkou zapracujeme střídavě přidávaný mletý mák a hladkou mouku. Opravdu jen převracením těsta, abychom bílky neutloukly. Pečící papír potřeme lehounce olejem a těsto na něj rozprostřeme do tvaru obdélníku o výšce cca 1 cm. Troubu rozpálíme na 230 st. C a plech s těstem do ní vložíme. Pečeme dorůžova cca 5-6 minut. Pak vytáhneme z trouby. Čistý plát pečícího papíru posypeme moučkovým cukrem a těsto na něj opatrně převrátíme (papír použitý při pečení zůstane navrch). Velmi opatrně stáhneme použitý papír. Těsto s čistým papírem stočíme do rolády (papír zůstane zabalený v těstě), zakryjeme utěrkou a necháme pár minutek stát. Mascarpone vyklopíme do vyšší nádoby, zalijeme šlehačkou, zasypeme cukrem a při středních otáčkách vyšleháme do tužšího sněhu. Dle chuti doladíme citrónovou šťávou.

Šleháme nezbytně nutnou dobu a ne na plné obrátky, aby se nám krém nesrazil, ale zůstal vláčný. Roládu rozvineme, potřeme švestkovými povidly, polovinou krému a zavineme. Zabalíme opět do pečícího papíru a necháme v lednici aspoň hodinku odpočinout. Do lednice dáme i nádobu s krémem. Zchladlou roládu potřeme zbytkem krému, posypeme nastrouhanou čokoládou a navrch můžeme ještě ozdobit pomocí zdobícího sáčku trochou povidel a přes ně posypat nemletý mák.

Autor článku: Miriam Kotorová, Monika Poledníková
Foto: Miriam Kotorová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Jak vybrat nejúčinnější šampon proti lupům?

Říká se, že lupy trápí až polovinu populace. Kdo se s nimi setkal, potvrdí, že lupy dokáží pěkně znepříjemnit život. Na oblečení se objevují nevzhledné bílé částečky, svědění a drbání hlavy je velmi obtěžující....

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.