Olivový olej

Olivový olej je považován za jeden z nejzdravějších používaných tuků. Je neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně, ale i v českých kuchyních si díky snadnější dostupnosti našel své místo. Olivový olej je používaný nejen na vaření a studenou kuchyni, uplatnění pro své vlastnosti našel i ve farmacii a kosmetickém průmyslu.

Olivový olej a jeho léčivé účinky

Olivový olej se díky svým léčivým účinkům dostal mezi 5 tělu nejprospěšnějších surovin na světě. Má celou škálu ozdravných účinků: posiluje imunitu, zbavuje tělo škodlivých látek, působí jako prevence proti rakovině, má antioxidační a detoxikační účinky, zpomaluje stárnutí, má příznivé účinky na lidský organismus díky esenciálním mastným kyselinám a mnoho dalšího.

Díky vysokému obsahu antioxidantů zabraňuje aktivitě volných radikálů v našem těle. Volné radikály způsobují stárnutí pleti, vzniku diabetu, plicní a kožní nemoci, záněty, Pakinstonovu a Alzheimerovu chorobu, poruchy imunity a podporují vzniku virových infekcí. Proti všem těmto nemocím nás chrání antioxidanty obsažené v olivovém oleji.

Olivový olej má také příznivé účinky na metabolismus a zažívání. Napomáhá trávení, pomáhá při léčbě žaludečních onemocnění, brání vzniku a rozvoji žaludečních vředů, posiluje játra, zlepšuje vylučování škodlivých látek a střevní mikroflóru, dodává tělu energii a je vhodný i při dietách a úpravách jídelníčku.

Důležité účinky má i na srdce a cévy, snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh, snižuje cholesterol, rozšiřuje cévy, snižuje riziko infarktu a mrtvice a v neposlední řadě brání před vznikem krevních sraženin.

I z kosmetického hlediska je olivový olej velmi dobrým pomocníkem, zejména pokud jde o pokožku, nehty a vlasy. Olivový olej totiž pokožku zjemňuje, v zimě ji chrání před mrazem a po celý rok urychluje hojení jizev. Může potlačit i některé zánětlivé stavy kůže jako je například lupénka nebo akné a pomáhá i na suchou kůži. Doporučuje se natřít pokožku olivovým olejem vždy po opalování, aby se zabránilo zarudnutí a pálení.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Diskuze k léčivé potravině: 1 příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Tento příspěvek byl smazán,
neboť porušil etiku diskuze na portále Spektrum Zdraví.

Redakce

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Focaccia

Vypracujeme kvásek a necháme ho vzejít. Z mléka, hladké mouky, soli, olivového oleje, špetky cukru a kvásku vypracujeme těsto. Z něho vypracováváme placky, je lepší je dělat raději menší, jsou potom lepší. Olivy...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte